BÓG NIE JEST AUTOREM BIBLII.
Nie wiem, nam ksiądz (I katecheta jednocześcnie) mówił, że bóg pisał biblię za pośrednictwem ludzi, i pokazał nam schemat "Autor nadrzędny: Bóg. Autor podrzędny: Człowiek".
Napisano 25.10.2009 - 22:07
BÓG NIE JEST AUTOREM BIBLII.
Napisano 25.10.2009 - 23:12
Napisano 26.10.2009 - 20:20
Napisano 27.10.2009 - 16:59
To co napisałeś, że biblia to zbiór opowiastek mówionych przez Jezusa to błąd. Opowieści Jezusa to tylko 4 ewangelie z całego NT i 4 z ok 70 ksiąg katolickiej biblii. W starym testamencie i w dziejach też mówił Jezus? O_O. Mój podziw dla Jezusa z dnia na dzień rośnie.Moim zdaniem jest to zbiór opowiastek mówionych przez Jezusa
1. Jak definiujesz grzech?W końcu musiał tym debilom i chamstwu jakoś wytłumaczyć, że pieprzenie żony swojego kumpla jest grzechem
. Zrobiono to specjalnie. Przedstawiona tu ew. wg. Judasza to razem z ew. Tomasza to apokryfy. Księgi, które kościół uważa za nienatchnione bo ukazują trochę inny obraz wszystkiego (czyt. przeczą naukom kościoła).Np. pominięto Ewangelię w.g. Judasza i innych. Wzięto te najbardziej pokazujące Jezus jako Boga.
Użytkownik foxxionly edytował ten post 27.10.2009 - 21:16
Napisano 16.11.2009 - 21:45
Napisano 20.11.2009 - 00:21
Napisano 20.11.2009 - 01:18
Użytkownik crc edytował ten post 20.11.2009 - 01:19
Napisano 31.07.2010 - 13:08
Biblia powinna być traktowana jako dzieło literackie zawierające pewne prawdy w formie symbolicznych przekazów i metafor. Sam opis stworzenia świata to dobry przykład, nie chodzi w nim o to jak co powstało i czy kolejność jest logiczna, bo wtedy tekst staje się absurdalny. Ten opis to obraz, forma sztuki i tak powinien być traktowany i interpretowany.Np. Stworzenie świata w siedem dni. Bóg jest wszechmocny, więc czemustworzył świat w siedem dni? Mógł, o, w ułamku sekundy. No i czemustworzył miliardy galaktyk tylko po to, by objawić się jednemuczłowiekowi w Izraelu? Poza tym wszechmocny bóg chyba się nie męczy,więc czemu odpoczywał siódmego dnia? Mało tego, skoro Adam i Ewa nieodróżniali dobra od zła zanim nie zjedli jabłka, to czemu bóg ichskazał? Byli z definicji niepoczytalni.
Diabeł to też postać stworzona na potrzeby przedstawienia pewnych prawd i jest czysto symboliczna. Walka Boga z Diabłem oznacza nie tyle walkę dobra ze złem, co przedstawia dualistyczną naturę świata. Ponadto, zarówno Diabeł jak i Bóg odzwierciedlają dwie strony ludzkiej psychiki, które mają wpływ na nasze wybory. Codziennie dokonujemy jakichś wyborów pomiędzy mniejszym, a większym złem lub dobrem i można to przedstawić jako walkę Szatana z Bogiem. Jako pojedynek naszej ciemnej strony psychiki z jasną.Dodatkowa uwaga: Czemu bógstworzył ludzi, skoro jest wszechwiedzący, i wiedział, że jeden z jegotworów - anioł - zbuntuje mu się (DIabeł) i sprowadzi nieszczęścia naludzi, których najbardziej kocha? Nie mógłby po prostu pominąć diabła?Nie wspominając, że bóg mógłby zniszczyć diabła, a tak tylko ciągnieten bezsensowny konflikt między dobrem a złem.
Konflikt pomiędzy Diabłem, a Bogiem w istocie nie uosabia walki pomiędzy dobrem, a złem, ale właśnie dualistyczną naturę świata. Traktowanie tego jako walki dobra ze złem to spore uproszczenie.
Ów konflikt nie jest bezsensowny, ma na celu utrzymanie równowagi pomiędzy obiema stronami. Żadna z nich nie może wygrać, bo są nierozłączne.Kolejna rzecz, bunt Szatana jest tylko stworzoną przez ludzi opowieścią, artystycznym opisem mającym wytłumaczyć dlaczego istnieje zło i czemu służy.Kolejna uwaga: niesądziłem, że źródło zła jest takie głupie. Zbuntował się wszechmocnemu,wszechmogącemu i wszechobecnemu bogowi. Kolejnym absurdem jest fakt, żeskoro jest miłosierny, to powinien wybaczyć swemu tworowi, który i taknie wiedział, że czyni źle.
Przeczytałeś chyba tylko początek. W nagrodę za to, że Abraham oszczędził syna i zabił baranka, Bóg obiecał mu, że jego potomstwo (czy lud) będzie tak liczny jak gwiazdy na niebie. To jest opowieść mówiąca o lojalności i zaufaniu Bogu. Ci którzy ufają i są mu posłuszni, tych nagradza.Następny: Czemu bóg kazał zabić AbrahamowiIzaaka? Bóg z pewnością wiedział, co wybrałby Abraham, a i tak naraziłosobę w podeszłym już wieku na ogromną dawkę stresu. Grał mu nauczuciach, a wielu najpewniej przeszłoby załamanie nerwowe "Albo będęsynobójcą, albo niewierzącym; nie słuchającym boga".
Tak trudno to zrozumieć?A czy Ty będąc królem sam zanosiłbyś wiadomości? Przecież aniołowie to m.in. posłańcy.Inna sprawa totaka, że wszechmocny bóg najwidoczniej potrzebuje aniołów do pomocy.
To jest symbol, odnoszący się od "walki dobra ze złem", do dualizmu.-Absurd boga wszechobecnego, pod którego nieobecność gadający wąż kusił Ewę.
To nie absurd, to jest ludzki sposób tłumaczenia pewnych rzeczy.-Absurd boga wszechwiedzącego, który widać nie wiedział, że to źle stworzyć diabła.
A czy nie było tak, że Bóg oddał ludziom świat we władanie? Ponadto dał ludziom umysł i wolę, by mogli go kształtować.-Absurd boga nieodpowiedzialnego za swój twór, zostawiający świattakim, jaki jest, i zostawiając ludzi takimi, jakimi ich stworzył.
To nie jest absurd, ale trzy twarze tej samej istoty. Nie chce mi się tłumaczyć...-Absurd matematyczny boga (1=3)
Biblia razem z jej całą symboliką została stworzona przez ludzi parę tysięcy lat temu i owi ludzie nie mieli pojęcia o wszechświecie. Wybacz, ale jeśli widzisz tu absurd, to świadczy o Twojej głupocie.-Absurd stworzenia miliona galaktyk by objawić się jednemu człowiekowi.
To też ludzie wyobrażenie kary za nieposłuszeństwo Bogu. Nie pochodzi to od Boga, ale sotało najprawdopodobniej wymyślone przez kapłanów by utrzymać lud w ryzach.-Absurd boga który oczekuje od człowieka wiary pod szantażem kary nieskończonych tortur.
W mojej opinii, opętanie jest stanem, gdy równowaga ciemnej i jasnej strony psychiki człowieka zostaje zaburzona i ta ciemna przejmuje kontrolę nad człowiekiem.-Absurd opętań ludzi przez diabła (Bóg nie może tego powstrzymać)
To, że Diabeł (czy demon) opętuje człowieka, to też punkt widzenia Biblii i może się wydawać absurdalny.To także nie jest absurd.-Absurd boga, co chce, by ludzie w niego wierzyli, choć tacy indianie to musieli czegać do XV wieku by go poznać.
Jahwe jest wyobrażeniem Boga, stworzonym przez Żydów, którzy (jak wszyscy ludzie) uznali wyobrażenie za istotę realną. Indianie mieli własny obraz Boga i Jahwe nie był im znany. Poznali go wtedy, bo dopiero wtedy dotarli no Ameryki ludzie wierzący w Jahwe.Współczesna nauka także posiada w swoim repertuarze bardzo wiele zjawisk, urządzeń i innych rzeczy, które człowiekowi nie zaznajomionemu z nimi mogą wydawać się magiczne. Sama nauka dla osoby wcześniej nie mającej z nią styku także będzie czymś kompletnie fantastycznym.a) Różne "specjalne" postacie z niecodziennymi zdolnościami:
b) Potwory:
c) Transformacje
d) Magiczne wydarzeniaWydaje się niemożliwe.-Maryja, co powiła syna będąc dziewicą.
A nie słyszałeś czasem o kobietach, które współcześnie w wieku 60 lat rodzą dzieci?-Żonę Abrahama, co powiła syna będąc niepłodną. Ileżto w dzisiejszych latch żyje impotentów-katolików?
Upiększona opowieść o mocy Boga?-Mojżesza, co sprawił, że rozstąpiły się morza.
Większość to zapewne fikcja. Jezus nie uderzał kijem w kamień by uzyskać wodę, chyba...-Jezusa zamieniającego wodę w wino, chodzącego po wodzie czysprawiającego, że po uderzeniu kijkiem o skałępoleje się z niej woda.
To legendy? Wokół wielkich wojowników zawsze powstają niezwykłe opowieści i ubarwione opisy ich pojedynków.-Super hero Samson biorący siłę z włosów, co jest monstrualnym nonsensem.
-Kolejny super hero - młody człowiek - Dawid - co zabija giganta - Goliata - strzałem z procy.Symbole i legendy?-Diabeł
-Goliat
-Olbrzymy Nefilim
-Sześcioskrzydły Lew (Bóg spacerował z nim po Niebie)
-Siedmiooki i siedmiorogi baran (Postać boga w dniu apokalipsy)Opis stworzenia, wyobrażenie i nic więcej.-Zamiana gliny w człowieka
Jw.-Zamiana żebra mężczyzny w kobietę
A pomyślałeś, że to mogło być wspomnienie po jakiejś katastrofie?Odpowiednio ubrane w słowa umocniło by władzę kapłanów służąc jako straszak.-WIelki potop (Swoją drogą - po co bóg go zsyłał? Zło powróciło. Widaćbóg nie mógł sprowadzić jakiegoś dobrego potopu. Nie wspominając, że popotopie powinna ocaleć tylko dobra religijna rodzinka Noego)
Katalepsja?Zmartwychstanie
Każdy je ma.Prorocze sny
Ale opowieść ładnaDrewniana łódka rozmiarów lotniskowca, która mieściła po dwagatunki zwierząt również z Ameryki, Antarktydy czy Afryki/
Biblia jest księgą, która zawiera zawiera opis konstrukcji świata z punktu widzenia jej twórców i tylko z tego punktu widzenia może być w pełni zrozumiana i właściwie zinterpretowana. Nie można odnosić treści zawartych w Biblii do współczesnego świata nie przyjmując podobnego punktu widzenia, bo wtedy treści te będą się wydawać absurdalne i to właśnie dlatego, że postrzegamy je w niewłaściwy sposób.
Btw...Tak jak napisałeś, Biblia jest mitologią innej religii i tak powinna być postrzegana, zatem nie wiem po co doszukujesz się tam absurdów. Chyba nie po to, żeby dowalić "Katolom", co?Biblia to jednakże mitologia innej religii, i o przypowieści z bibliimożna nazwać mitem. Twórcy tejże księgi myśleli archaistycznie, i wcałości jest mnóstwo absurdów.
30% ludności świata wyznaje chrześcijaństwo, a to nie większość. LINKObecnie większość świata wyznaje chrześcijaństwo, aczkolwiek nie ma dowodów na nieistnienie innych religii.
Poza tym, co oznacza stwierdzenie: "nie ma dowodów na nieistnienie innych religii"?
Napisano 31.07.2010 - 13:35
Jak napisałem w zacytowanym przez Ciebie (niepotrzebnie w całości) poście twierdzę, że treści zawarte w Biblii są dziełem od początku do końca ludzkim, łącznie z wyobrażeniem Boga. To chyba jasno wynika z mojego postu.skoro piszesz, ze np. kare boska wymyślili ludzie i że jeszcze cos tam wymyślili ludzie, to obalasz to, że biblia jest doskonala i że pisali ją pod natchnieniem Boga?
Użytkownik Ill edytował ten post 31.07.2010 - 13:35
Napisano 04.08.2010 - 18:19
Użytkownik elektro155 edytował ten post 04.08.2010 - 18:42
Napisano 04.08.2010 - 19:41
Napisano 04.08.2010 - 20:00
Moim zdaniem, Jego istnienie zależy od CiebieTo w końcu jest Bóg czy nie?
Dobrze kombinujeszRELIGIE BYŁY WYMYŚLANE, JAK LUDZIE COŚ NIE MOGLI POJĄĆ. WIĘC MOŻE TEŻ TE RELIGIE, W KTÓRE WIERZYMY POWSTAŁY, BY WYJAŚNIĆ, TO CO JEST NIEWYTŁUMACZALNE NP. POCZĄTEK ŚWIATA, KONIEC ŚWIATA, ŻYCIE PO ŚMIERCI? BO LEPIEJ WYMYŚLIĆ I W COŚ WIERZYĆ NIŻ ZBADAC I ODKRYĆ PRAWDĘ
Można, o ile dysponuje się odpowiednimi narzędziami. Nie możemy całkowicie zaprzeczyć istnieniu Boga, jeśli nie dysponujemy żadnymi instrumentami pozwalającymi to jednoznacznie stwierdzić. Możemy zakładać, możemy przypuszczać, ale nie możemy powiedzieć na pewno, póki nie będzie możliwości sprawdzenia tego.-JEŻELI COŚ ISTNIEJE, TO MOŻNA TO OPISAĆ I ZBADAĆ.
Bo tak jest wygodnie?Skoro to co on mówi to jest metaforą i nie należy brać tego za poważnie , to czemu kościół czasem traktuje to jak dokument historyczny (niektóre fragmenty), a te niewygodne tłumaczy złym zrozumieniem , metaforą.Czy to nie jest dziwne by ta sama księga była jednocześnie dokumentem historycznym i metaforycznym?
Użytkownik Ill edytował ten post 04.08.2010 - 20:01
Napisano 04.08.2010 - 22:05
Dobrze kombinujeszRELIGIE BYŁY WYMYŚLANE, JAK LUDZIE COŚ NIE MOGLI POJĄĆ. WIĘC MOŻE TEŻ TE RELIGIE, W KTÓRE WIERZYMY POWSTAŁY, BY WYJAŚNIĆ, TO CO JEST NIEWYTŁUMACZALNE NP. POCZĄTEK ŚWIATA, KONIEC ŚWIATA, ŻYCIE PO ŚMIERCI? BO LEPIEJ WYMYŚLIĆ I W COŚ WIERZYĆ NIŻ ZBADAC I ODKRYĆ PRAWDĘ
Użytkownik elektro155 edytował ten post 04.08.2010 - 22:06
Napisano 05.08.2010 - 08:12
I że jednak są zaświaty z Bogiem.
Napisano 05.08.2010 - 17:58
Wiele opowieści od duchach zawiera przeinaczania albo zmyślenia jednak część przypadków jest całkiem dobrze opisana. Brakuje niestety ostatecznych, dobitnych dowodów.na tym forum są setki tematów o duchach i niektóre wyglądają na prawdziwe . Czyto nie świadczy, że człowiek nie jest tylko kupa mięsa i że jednak coś po smierci jest? I że jednak są zaświaty z Bogiem.
0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych