UFO W POBLIŻU POZNANIA
W ostanim czasie dociera do nas bardzo duża ilość zdjęć UFO. Niestety, w 90% (tych godnych uwagi jest naprawdę niewiele) są to różnego rodzaju błędy, ziemskie obiekty lub zwykłe oszustwa. Kilka dni temu dostaliśmy kolejne "niezwykłe" zdjęcie, tym razem z Poznania.
Poniżej przytaczamy mail jaki dotarł do nas wraz z tą fotografią:
Dobry wieczór!
Byłam w piątek (26 maja) w lesie z moją koleżanką i psem, żeby zrobić sobie kilka fotek i udało nam się zrobić dziwne zdjęcie... Pstrykałyśmy we wszystkie strony, tak dla zabawy i dopiero w domu zrzuciłyśmy je na komputer. Jedno ze zdjęć, strasznie nas zadziwiło, bo nic takiego nie widziałyśmy... Nie wiem co to jest, ale na moje oko to coś w podobnego do UFO. Często zaglądam na stronę NPN i dlatego postanowiłam oddać to zdjęcie w rece fachowców. Tata mówił mi, że to jakiś błąd aparatu i żebym je usunęła bo nie ma na nim nic dziwnego czy nadzwyczajnego... Zdjęcie wykonałam aparatem Casio EX S500 26 maja 2006 o godzinie 17:24 w lesie Jeżyce - Poznań.
Pozdrawiam całą redakcję!
Paulina z Poznania
Zdjecie w wiekszej rozdzielczosci Jeżeli chodzi o rzekome zdjęcia UFO to zawsze podchodzimy do nich bardzo, ale to bardzo ostrożnie. Długo dyskutowaliśmy nad tym, czym może być obiekt z tej fotografii. Na pierwszy rzut oka wygląda na ... UFO, jednak w naszym gronie przeważały opinie, iż tak naprawdę ma to niewiele z nim wspólnego. Obiekt wygląda tak jakby był bardzo małych rozmiarów i "wisiał" na niewielkiej wysokości. Czy jest to jakiś model? Trudno powiedzieć. Nie chcemy jednoznacznie przesądzać tej sprawy, bowiem równie dobrze mogą mieć rację te nieliczne osoby, które uważają, iż zdjęcie jest prawdziwe.
Jesteśmy ostrożni, ponieważ oszustwa (a zetknęliśmy się z nimi niejednokrotnie!!!) związane ze zdjęciami UFO, są prawdziwą zmorą badaczy UFO. Chyba nie musimy już nikomu przypominać, iż w dobie dzisiejszego dostępu do techniki, spereparowanie zdjęcia NOL-a nie jest żadną trudnością. Z tego powodu bardzo sceptycznie podchodzimy do wszystkich "niezwykłych" materiałów fotograficznych jakie do nas trafiają.
Przypadek przekazujemy do, ściśle z nami współpracującej, poznańskiej grupy ufologicznej www.pgu.poznan.pl. Nasi koledzy z Poznania będą kontynuowali badanie tej sprawy. Ich raport wkrótce
"Zdjęcie wygląda dziwnie choćby dlatego, że obciety jest exif, nie ma tam danych aparatu, godziny, parametrów itd, a są tylko fragmentaryczne. Więc dlaczego jest tylko część? Poza tym przy powiększaniu (bez obróbki) wygląda to jak coś, co zostało dorobione pod jakimś programem graficznym. Oczywiście to tylko luźne spostrzeżenia i o niczym nie przesądzają. Zdjęcie wymaga dokładnego zbadania." - stwierdził Zygfryd Świerkowski z PGU.
Zrodlo NPN