Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ząb 'pomógł' mu odzyskać wzrok.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

Kazzone.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie umiem tego opisać, brak mi słów. Byłem ślepy przez 12 lat, teraz wszystko się zmieni - mówi Brytyjczyk, który przeszedł operację wszczepienia zęba do oka. Niesamowitą historię opisała gazeta "Daily Telegraph". 42- letni budowlaniec Martin Jones był ślepy przez 12 lat. Wzrok stracił po wypadku - został poparzony przez gorące aluminium. Stracił wtedy lewe oko i oślepł na prawe. Po ośmiu latach ślepoty poślubił obecnie 50- letnią Gill. Po ponad 10 latach prób z komórkami macierzystymi pojawiła się szansa na przywrócenie sprawności prawemu oku Jonesa. Wyjątkowy zabieg polegał na wyrwaniu jednego z zębów Jonesa i "wstawieniu" go do niesprawnego oka.
- Kiedy pierwszy raz usłyszałem o tej technice, nie mogłem uwierzyć. Myślę, że mało kto może - opowiada szczęśliwy Brytyjczyk.

Ząb po wyrwaniu został wydrążony, aby mogła być w nim umieszczona specjalna soczewka. Na trzy miesiące ząb został zaszyty w... policzku Jonesa. Tam obrósł odpowiednią tkanką i był gotowy na przeniesienie do oka.
Operacja była bardzo trudna, lecz zakończyła się pełnym sukcesem.
Dołączona grafika
- Poznałem żonę, gdy byłem ślepy. Gdy dowiedziałem się, że mogę odzyskać wzrok, ona była pierwszą osobą, którą chciałem zobaczyć - mówi Jones. I dodaje: - Gdy lekarze zdjęli opatrunek czułem się, jakbym patrzył przez wodę. I wtedy ją zobaczyłem. Jest naprawdę wspaniała.

Artykuł poch. z:
http://deser.pl/dese...eba_do_oka.html

Zaznaczyłem pogrubieniem jedno zdanie, bo zatkało mnie konkretnie :)
Medycyna działa cuda!
  • 0

Drix1.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak ktoś powiedział by mi o takiej operacji to bym go wyśmiał :rotfl: . Jednak medycyna czyni cuda !! :))
  • 0

Dootix.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Medycyna prze do przodu.Niewykluczone,że niedługo niewidomi od urodzenia będą mogli widzieć.
  • 0

Kazzone.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli ktoś znajdzie dodatkowe informacje w jakim procesie udała sie ta operacja, dzięki której odzyskał wzrok, byłbym wdzięczny. :)
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie do końca rozumiem twoje pytanie - to miało być "w jakim procencie udała się operacja"?
Jeśli tak, to operacji medycznych zakończonych sukcesem, chyba nie przelicza się na procenty :mrgreen:

btw, oryginalny artykuł:
http://www.telegraph...in-his-eye.html

+ bonus - identyczna operacja została przeprowadzona 1,5 roku temu:

http://www.telegraph...tore-sight.html

A "wynaleziona" została w...1963
http://en.wikipedia....eratoprosthesis

To nie medycyna idzie do przodu - to dziennikarze muszą coś robić żeby dostać pensje :mrgreen:

Dla ciekawych - obrazki:
http://www.rajaneyec...prosthesis.html
  • 0

Kazzone.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czytanie ze zrozumieniem się kłania kolego...
Przeczytaj jeszcze raz, ale dokładniej, moją wypowiedź :)
  • 0

CzstSrkzm.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

w jakim procesie udała sie ta operacja

Czytałem to wczoraj kilka razy, dzisiaj kilka razy - nope, nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w tym sformułowaniu. Google też nie...http://www.google.pl/search?hl=pl&q=w+jakim+procesie+uda%C5%82a+sie+ta+operacja&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=

:/
Znam zwroty takie jak "proces gojenia/leczenia/rehabilitacji" związane z medycyna (chociaż użycie przy nich "w jakim" byłoby dość znacznym nadużyciem") , ale "proces operacji" - niestety nie :(
Lub być może faktycznie mam problem z czytaniem ze zrozumieniem tego akurat zdania - dlatego prosiłbym jakiegoś innego usera o wyjaśnienie - oo sszooo choziiii ;)
  • 0

BoryZ.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pamiętam jak dobre parę lat temu czytałem o takim przypadku w "Faktor X", więc zbytnio sensacja to nie jest.
  • 0

Kazzone.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Napisałeś:

Nie do końca rozumiem twoje pytanie - to miało być "w jakim procencie udała się operacja"?

Ja napisałem:

Jeśli ktoś znajdzie dodatkowe informacje w jakim procesie udała sie ta operacja, dzięki której odzyskał wzrok, byłbym wdzięczny.

Teraz widzisz różnice?

Wracając do pytania, nie ważne, już wkleiłeś link. Dodam tylko że wklejanie bezsensownego zdania w google do niczego nie prowadzi. Chyba sam się z resztą pogubiłeś, wcześniej o procentach pisałeś jakiś a teraz widze przynajmniej poprawnie w wyszukiwarke wrzuciłeś ;)
  • 0

CzstSrkzm.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Offtopic - (za który z góry przepraszam) jeśli szukasz merytorycznych informacji o operacji z tematu, pomiń ten post.

lol, oczywiście, że widziałem ( i widzę) różnicę - problem w tym, że jeszcze nigdy nie spotkałem się ze zlepkiem słów "w jakim procesie udała się ta operacja" (jeśli chodzi o medycynę) - dlatego zapytałem, czy to nie "przejęzyczenie" + podałem propozycję zdania od którego przejęzyczenie mogło się wziąć, a które już jakiś minimalny sens gramatyczny miało.
Super, że znalazłeś w linkach odpowiedź - ale przyznam szczerze, że zżera mnie ciekawość w kwestii "sens tego pytania" :mrgreen:

Bo generalnie odpowiedzią na pytanie

w jakim procesie udała się ta operacja?

Będzie:

ta operacja udała się w procesie (i tu odpowiedź)

Sorry, ale jak dla mnie to jakaś nowomowa.

Byłbym więc wdzięczny za wyjaśnienie, tutaj lub na pw ;)

No chyba, że to ma być odpowiedzią:

Dodam tylko że wklejanie bezsensownego zdania w google do niczego nie prowadzi.

W takim wypadku wychodziłoby na to, że zgadzamy się w tej kwestii - ten zlepek słów to bezsensowne zdanie. Pytanie tylko jak na takowe znalazłeś odpowiedź w linkach ;0
  • 0

SushieEz.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Martin Jones stwierdził, że ma niewiele do stracenia i postanowił poddać się innowacyjnej procedurze. Lekarze usunęli jeden z jego zębów, a potem wydrążyli w nim otwór, w którym umieścili soczewkę. Całość wszczepiona została w policzek mężczyzny na okres trzech miesięcy. Po tym czasie, gdy ząb obrósł tkanką, został umieszczony w oczodole Brytyjczyka. Po upływie dwóch tygodni od operacji, mężczyzna znów zaczął widzieć.

„Lekarze zdjęli bandaże i to było jak patrzenie przez wodę.” – opowiada wzruszony Jones, który wspomina też chwilę, w której po raz pierwszy ujrzał swoją żonę. „Potem zobaczyłem jakąś postać i to była ona. To było niewiarygodne.”

Coraz dziwniejsze i coraz bardziej skomplikowane ... Chciałbym widzieć jego minę skoro po raz pierwszy ujrzał żonę.
  • 0

Paris.

V.I.P.

• Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Kobieta widzi za pomocą zęba

Pani Thornton utraciła wzrok w 2000 r. w wyniku powikłań wywołanych przez rzadką chorobę skóry. Zespół Stevens-Johnsona doprowadził do uszkodzenia jej rogówki. Niedawno Amerykanka, dzięki nowatorskim metodom leczenia, otrzymała od losu kolejną szansę. Mieszkance Missisipi usunięto ząb, w którym następnie wydrążono niewielki otwór i umieszczono w nim miniaturową soczewkę. Tak przygotowany twór umieszczono kobiecie w policzku na okres dwóch miesięcy. Po tym czasie, kiedy ząb obrósł już tkanką, został umieszczony w oczodole niewidomej Amerykanki.
Dołączona grafika
Jak wspomina pani Thornton, kiedy okazało się, że cała operacja się powiodła, radości nie było końca. Po odzyskaniu wzroku, kobieta mogła po raz pierwszy w życiu spojrzeć na siedmioro swoich wnucząt. - poinformował dziennik "The Daily Telegraph".

"Nasz wzrok traktujemy, jako coś normalnego, nie zdając sobie przy tym sprawy, że w każdej chwili możemy go utracić." - powiedziała po zabiegu uszczęśliwiona pani Thornton. "To jest prawdziwy cud."

Kilka miesięcy temu podobny zabieg przeprowadzono w Wielkiej Brytanii. Martin Jones 12 lat temu ucierpiał podczas wypadku w miejscu pracy, kiedy spora ilość roztopionego aluminium znajdującego się specjalnym zasobniku, trafiła w jego twarz. Kiedy Brytyjczyk pogodził się już z myślą, że do końca życia będzie pogrążony w odmętach ciemności, usłyszał o nowatorskich zabiegach przeprowadzanych przez lekarzy z hrabstwa East Sussex.

"Znajomi mi nie wierzą, kiedy opowiadam im, że widzę przez zęba." - mówił po operacji Brytyjczyk. "Ale wtedy zdejmuję okulary, a moje oko wygląda jak coś z filmu science-fiction."

Zabieg polegający na umieszczeniu w zębie soczewki, a potem wszczepieniu całości do oczodołu, został po raz pierwszy przeprowadzony we Włoszech. Pani Thornton jest natomiast pierwszą osobą, która przeszła tę operację w Stanach Zjednoczonych.

Specjaliści twierdzą, że ta nowatorska metoda jest doskonałym rozwiązaniem dla pacjentów, których organizm odrzuca przeszczepy bądź nie toleruje sztucznych rogówek.

źródło: niewiarygodne.pl

Użytkownik +..... edytował ten post 19.09.2009 - 23:30
Połączenie tematów

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych