Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zagadka Alicji z Krainy Czarów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

Ill.

Nawigator

• Tematów: 40
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiesz, że zagadka Einsteina była całkiem łatwa? Nie wierzysz? Spróbuj rozwikłać logiczną "Zagadkę Alicji". Ponoć da się...

Alicja przechadzała się właśnie wyłożonymi kamieniem ścieżkami rozległego lasu Krainy Czarów, gdy z pobliskiego prześwitu doszły ją jakieś odgłosy. Będąc osobą ciekawą wdrapała się na rosnące opodal drzewo i stała się świadkiem następującej sceny...

Dookoła olbrzymiego stołu zgromadziło się 31 ludzi. Naprzeciw nich stał Mówca, zabawny, odziany w szkarłatną tunikę profesor z krótką, białą brodą. Gestem uciszył on zebranych i wygłosił najprzedziwniejszą mowę, jaką Alicji kiedykolwiek zdarzyło się słyszeć.
- Koledzy logicy. My, najbardziej zdyscyplinowane i ścisłe umysły Krainy Czarów, zgromadziliśmy się tu dzisiaj na naszej 125-tej dorocznej konwencji. Usłyszeć będziemy mogli zadziwiające baśnie logiki, myśleć będziemy o rzeczach dla zwykłych śmiertelników niepomyślanych, przemierzymy zbocza Gór Nieskończonych Dociekań i najbardziej wymagające Szlaki Intelektu. Lecz wprzód musimy upewnić się, że żaden intruz nie ukrywa się w naszym kręgu.

Po czym profesor ruszył dookoła stołu, każdemu mijanemu logikowi przylepiając do czoła niewielką kolorową kropkę. Powróciwszy do swego miejsca u szczytu stołu, rozpoczął objaśnianie zasad tego cudacznego eksperymentu.

- Każdy z was widzi kropki na czołach wszystkich swych kolegów, ale byłem ostrożny, aby nikt nie dostrzegł koloru swej własnej. Zadaniem każdego z was jest odgadnąć kolor, jakim jest oznaczone jego czoło.

- Tylko jedna jest reguła i jest ona prosta. Każdej minuty ten dzwonek wyda dźwięk. Jeśli w chwili dzwonka ktoś z was znał będzie kolor kropki, którą nosi, niech wstanie od stołu i dołączy do mnie na sąsiedniej polanie, gdzie konwencja będzie toczyć się dalej. Jeśli jednak jego kolor jest mu wciąż nieznany, niech pozostanie przy stole.

- Ten, kto pozostanie przy stole, gdy powinien był wstać, albo też wstanie gdy raczej powinien był siedzieć, nie może rzecz jasna tytułować się logikiem. Ktoś taki usunięty będzie z tej konwencji, z nieodwołalnym zakazem powrotu.

Profesor zamierzał już odejść, gdy jego uwagę zwróciło wyraźne zakłopotanie najbystrzejszego z nowicjuszy. Jego wątpliwości rozproszył tymi słowy:

- Nie obawiaj się młodzieńcze. Jest możliwym rozwiązać to zadanie. Choć, oczywiście, nie wolno wam w żaden sposób porozumiewać się ze sobą.

Nowicjusz uśmiechnął się, gdyż Mówca Zgromadzenia Najbardziej Zdyscyplinowanych i Ścisłych Umysłów Krainy Czarów nie może wygłaszać zdań fałszywych.

Na oczach zdziwionej już do wszelkich granic Alicji, profesor opuścił zgromadzenie i eksperyment się rozpoczął.

Na pierwszy dzwonek opuściły stół cztery osoby. Na drugi, wszyscy z czerwonymi kropkami wstali razem i wyszli. Przy trzecim nie poruszył się nikt, podczas gdy na czwarty zareagowała przynajmniej jedna osoba. Wspomniany już nowicjusz oraz jego obecna siostra, oboje z kropkami innego koloru, wstali krótko potem, ale każde wcześniej, niż za ostatnim dzwonkiem.

Znużoną długimi mowami Alicję ogarnął głęboki sen zanim test dobiegł końca.

Czy możesz wyjawić jej, ile razy rozległ się dzwonek, zanim stół opustoszał?

Źródło

To chyba najtrudniejsza zagadka z jaką się spotkałem i jeszcze jej nie rozgryzłem. Rzeczywiście zagadka Einsteina była łatwa :D
Oczywiście każdy głupi znajdzie odpowiedź w internecie (o ile ktoś to rozwiązał). Ambitnych zapraszam jednak do pomęczenia się, wszak wiosna za oknem. Szare komórki trzeba rozruszać :D

Avion.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Fajna zagadka podoba mi się.. ja stawiam na 7 razy. Jednak to chyba nie może być takie łatwe.. a a ciekawości poszukam w internecie czy ktoś znalazł odpowiedź. :))

Jequon.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

O ile dobrze rozwiązałem to pytanie mogło by być jeszcze lepsze: ile było kolorów, pomimo że da się to obliczyć to chyba nikt by na to nie wpadł.

Kolorów było 7 :)

Ilości dzwonków nie będę pisał żeby nie psuć zabawy, ale jeżeli ktoś rozwiązał to i przyzna mi rację że było 7 kolorów, jeżeli ktoś tylko przeczytał gdzieś indziej wynik to nie obliczy tego.
Jak coś to piszcie na priv :)
Zadanie fajne, ale jak się wpadnie na tok myślenie to już jest proste z Einsteinem było więcej liczenia i podstawiania tutaj chodzi tylko o sposób.

Snajper88.

Były moderator           Były 'szef' tłumaczy

• Tematów: 15
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jequon, potwierdzam - było 7 kolorów.
Avion - niestety, nie 7 dzwonków ;p

Ja, żeby coś rozwiązać musze to widzieć (rozrysować). Polecam zrobić 31 kropek w programie graficznym (polecam Painta xD ) i pomyśleć, biorąc pod uwage wskazówki. Najważniejsze to załapać, czemu za pierwszym razem wstały cztery osoby, 3 dzwonek może być taką... hmm niby zmyłką :P Jeżeli dojdziecie do nowicjusza i jego siostry to trzeba popatrzeć na wszystkie pozostałe kropki i dopasować tak, aby nie wstali na ostatnim dzwonku. ;)

UWAGA! Moje graficzne rozwiązanie tej zagadki. Jeśli chcesz sam ją rozwiązać, nie otwieraj tego linka!
http://img21.imageshack.us/img21/605/rozwiazaniezagadkialicj.jpg

Ill.

Nawigator

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I jak się okazuje straszna zagadka wcale nie była taka trudna ;)

lunatyk.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Snajper, powiesz jak do tego doszedłeś? Jestem Ciekaw:)

Ill.

Nawigator

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W sumie wystarczy przeczytać raz, a dobrze (mnie to zajęło 5 godzin :D)

Poza tym, rozwiązanie Snajpera jest prawidłowe, gdy nie ma szpiegów wśród logików ;)
Gdy pojawia się choć jeden, sprawa się nieco komplikuje :P

Snajper88.

Były moderator           Były 'szef' tłumaczy

• Tematów: 15
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Snajper, powiesz jak do tego doszedłeś? Jestem Ciekaw:)

Eh jak? Nigdy nie umiałem dobrze tłumaczyć xD No ale niech będzie:

Jest możliwym rozwiązać to zadanie.

1 dzwonek: A więc, żeby Ci logicy mogli odgadnąć jaki mają kolor, ktoś inny musiał mieć taki sam (bo nikt nie wziąłby koloru z "nieba" ;p). A więc osoba, która widzi tylko jeden kolor, wie że musi mieć taki sam. A więc osoba z kolorem zielonym (na moim rysunku) widzi tylko jedną osobę z tym samym kolorem ;) To samo dotyczy koloru niebieskiego.
No ale ktoś może pomyśleć, że skąd te osoby wiedzą, że mają zielony a nie niebieski. Ano dlatego, że osoba z kolorem zielonym widzi dwie osoby z kolorem niebieskim (to taka odpowiedź, jakby ktoś się nie zorientował a prawdopodobnie byłyby takie osoby :> )

2 dzwonek: Od stołu odeszły osoby, które miały po dwa kolory (2 osoby po zielonym i 2 po niebieskim). To teraz jakaś osoba musi szukać koloru, który powtarza się z jej punktu widzenia tylko dwóm osobom. Dzięki temu wywnioskuje, że ma ten sam kolor. Jak więc wiemy z treści zagadki, od stołu wstały osoby z kolorem czerwonym.
Następna odpowiedź na możliwe pytanie: A co jeśli nikt nie znalazłby tych 2 osób z tym samym kolorem? Odpowiedzią na to pytanie jest:

Dzwonek 3 :) Tutaj jak wiemy nikt nie wstał. A to dlatego, że nikt nie zobaczył 3 osób z tym samym kolorem.

Dzwonek 4: Tutaj zareagowała przynajmniej jedna osoba. A więc musiała ona zobaczyć 4 osoby z tym samym kolorem, czyli możemy wywnioskować że wstało 5 osób :)

Dzwonek 5: Tutaj trzeba było zobaczyć już 5 osób, aby stwierdzić, że jest się tą 6 z tym samym kolorem. Ponadto gdzieś trzeba było umieścić nowicjusza i jego siostrę, którzy mieli różne kolory, ale nie wstali podczas ostatniego dzwonka ( a osób było coraz mniej). Trzeba było się tutaj zorientować, czy starczy osób jeszcze na 7 dzwonek, gdy za 6 razem wstało by aż 7 osób. Patrząc na rysunek, widzimy, że nie starczy, bo zostanie 6 osób. A więc podczas dzwonka 5 musiało wstać dwie grupy kolorów po 6 osób. Czyli podobna sytuacja jak podczas 1 dzwonka. Osoba z żółtą kropką widzi 5 żółtych kropek (i 6 pomarańczowych, co wyklucza pomyłkę) i odwrotnie z osobą z kolorem pomarańczowym ;)

Dzwonek 6: Zostało 7 osób. I każda osoba widzi u każdego ten sam kolor, czyli musi ona mieć również taki sam.
:D

Mnie jeszcze zastanawia jedno. Skoro są to logicy, to nie rozumiem, dlaczego ominęli 3 kolejkę. Skoro nikt nie widział 3 osób z tym samym kolorem i dodatkowo nikt nie widział, aby 4 osoby miały ten sam kolor, to dlaczego od razu nie przeszli do tego, aby zaobserwować 4 osoby z tym samym kolorem? Słabi logicy? :> Albo mogli od razu wszyscy wstać, jak znali algorytm xD No ale zagadka zagadką, takie były warunki. O! I mógł się np. jeden wcześniej zorientować że ma taki kolor, wstałby i pomieszał wszystko innym :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych