Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak często rodzi się geniusz?

• Please log in to reply
19 replies to this topic

Apophis.
  • Tematów: 23
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

i to jest wielka tajemnica naszego mózgu... może geniusze to po prostu ludzie mający specyficzny gen, który umożliwia im wydajniejszą pracę mózgu... jak zapewne wiecie, ludzki mózg korzysta jedynie z 5 - 10 % swoich możliwości...
  • 0

mimi.
  • Tematów: 27
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pozatym są jeszcze różne choroby odpowiedzialne za geniusz. Choćby tak zwani "genialny głupcy" czyli Sawanci, chorzy na autyzm [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Sawant]( Link do wikipedi ).
Są jeszcze inne choroby powiązane z nadmiernym produkowaniem substancji odpowiedzialnym za np. myślenie twórcze, pamięć, czy inne funkcje, które sprawiają, że stajemy się geniuszami. Był kiedyś, może i jest nadal projekt, któr ma na celu zwiększenie produkcji w/w substancji, przez wprowadzenie czegoś do mózgu, aby zwiększyć potencjał operowanego.

Co do rodzenia się geniuszy, to jest podobno częściowo genetyczne (a przynajmniej dziedziczenie tych substancji) ale np. kilka lat temu w afryce w jakiejś wiosce, gdzie 90% to analfabeci, ale są szkoły, w których od niedawna dopiero uczą. Więc w tej wiosce pewien chłopak wysłany do szkoły w kilka dni nauczył się pisać, czytać, liczyć. Był niezwykle bystry i po kilku latach, bodajże miał 13lat uczył się już na studiach i zamierzał w następnym roku studiować medycyne na harwardzie. Do tego udzielał już swego rodzaju wykładów, mając wiedze conajmniej doktora z jego dziedziny. Nieprawdopodobne, ale to dokument brytyjski, a nie kolejna historyjka faktu.
Więc wszędzie mogą zdarzyć się geniusze, chłopak opisywany powyżej miał szczęście trafić do szkoły gdzie wykryli jego geniusz, a ile geniuszy całe życie spędza jedynie na konstruowaniu nowych pułapek na antylopy, tego nie wiadomo, ale to, że nie ma sygnałów o wybitnych postaciach poza europą/USA to nie znaczy, że ich nie ma
  • 0

Mentoel.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem geniuszem. Jak coś, to mogę komuś odpowiedzieć na pytania.
  • 0

OOBE.
  • Tematów: 8
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Nie wiem ile jest prawdy w tym co powiem, ale geniusz to osoba samtona, która rozumie w głębszej do zrozumienia rzeczywistości. Geniusz poeta to samobójca, geniusz fizyk to silny życiowo człowiek. Nie lubię słowa geniusz, wolę słowo uzdolniony człowiek.
  • -1

Mentoel.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem ile jest prawdy w tym co powiem, ale geniusz to osoba samtona, która rozumie w głębszej do zrozumienia rzeczywistości. Geniusz poeta to samobójca, geniusz fizyk to silny życiowo człowiek. Nie lubię słowa geniusz, wolę słowo uzdolniony człowiek.

Ludzi uzdolnionych są setki tysięcy. Człowiek uzdolniony może być tylko w jednej dziedzinie.

e: Przykład podam na muzyce, na której się bardzo dobrze znam. Rozmawiam z ludźmi, którzy są uzdolnieni muzycznie. Uzdolniony muzycznie - mam na myśli kogoś, kto potrafi mi wywnioskować z utworu, jaki on jest, i czym on się różni od innych.
Zazwyczaj tacy ludzie zamykają się tylko w kilku gatunkach. Znam np. człowieka uzdolnionego muzycznie, z którym rozmawiam, powie mi dużo na temat np. progresywnego rocka, natomiast nie potrafi już nic powiedzieć na temat black metalu.

Geniusz to geniusz. A osoba może być wysoce uzdolniona, albo nie. Tak mi się zdaje.

e2: mam nadzieję, że nie spotkam się z krytyką :(

Użytkownik Mentoel edytował ten post 17.11.2012 - 21:23

• -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych