Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dechrystianizacja ?

• Please log in to reply
90 replies to this topic

London.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli decyzja o opuszczeniu KK to oderwanie się od rzeczywistości? :peace:
  • 0

Artur Gutowski.
  • Tematów: 73
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie, nie napisalem tego. Ale jak juz mowilem, czlowiek mlody nie ma jeszcze uksztaltowanego swiatopogladu, musi troche poczekac z ta decyzja na przemyslenie.
  • 0

London.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tu się zgodzę. Ja jestem młody i nie mam ukształtowanego światopoglądu, dlatego chciałbym odejść od KK żeby go ukształtować. :)

Ktoś się pytał wcześniej czy jest jakiś zapis prawny mówiący o tym, że nieletni ma możliwość wyboru swojej przynależności religijnej. Wystarczy poszukać trochę w google i dowiecie się, że jest. :)
  • 0

laxter.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja jestem młody i mam, przeczytałem prawie w całości biblie, poznałem hisotorie kościoła katolickiego, poznałem alternatywy, mam swoje przemyślenia.
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie, nie napisalem tego. Ale jak juz mowilem, czlowiek mlody nie ma jeszcze uksztaltowanego swiatopogladu, musi troche poczekac z ta decyzja na przemyslenie.

Tu akurat trzeba sprecyzować co to znaczy młody. Bo chyba wiesz, że jedni emocjonalnie dorastają szybciej a inni wolniej. To raz, a dwa, jeżeli ktoś już od małego powiedzmy tkwi z przymusu w KRK, to są spore szanse że mając choćby 14 lat może wiedzieć, że to nie dla niego i chciałby odstąpić od Kościoła.

Oczywiście w tym drugim przypadku i tak musi poczekać, bo w myśl prawa nie moze tego dokonać, ale skoro mówisz o światopoglądzie...
  • 0

#81 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Moja opinia:

Jeżeli ktoś uważa się za takiego dorosłego i ułożonego, że jest w stanie sam, nie osiągając ustawowego wieku wybrać sobie religię, a "rodzice mu nie pozwalają" to jest dla mnie śmieszny (żeby nie napisać żałosny).

Dzieci!!! Czy wy nie widzicie, że odbieracie sobie cały prestiż i powagę pisząc te płacze i lamenty? Dla mnie to jest takie beznadziejne, że aż brakuje mi słów do opisania :D .
  • 0

London.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli ktoś uważa się za takiego dorosłego i ułożonego, że jest w stanie sam, nie osiągając ustawowego wieku wybrać sobie religię, a "rodzice mu nie pozwalają" to jest dla mnie śmieszny (żeby nie napisać żałosny).

Możesz napisać dlaczego? :)
  • 0

#83 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Oczywiście!

Dla mnie taka osoba, która boi się rodzicom powiedzieć, że odchodzi od religii jest zwyczajną ofermą/lalusiem, a jak mamusia tupnie bucikiem dzieciątko grzecznie idzie lulu.
  • 0

London.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nikt tu nie mówi, że boi się rodzicom o tym powiedzieć. Jednak fakt jest taki, że rodzice mają kontrolę nad dzieckiem i jeżeli chcą to potrafią zrobić tak, by dziecko nie odeszło od religii.
  • 0

bialek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jednym słowem. Albo masz bardzo tolerancyjnych i wyrozumiałuch rodziców, albo czekasz do 18 roku życia :/
  • 0

gez.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moja "przygoda" z kk , zakonczyla sie zaraz przed sakramentem bierzmowania , ktoremu zreszta sie nie poddalem . Nie uwazam zeby do zerwania z kk potrzebna mi byla dechrystianizacja , i bez tego czuje sie wolny . Nie uwazam tez ze moja dusza (o ile takowa istnieje) , zostala w jakis tam sposob "zgwalcona" przez sakrament chrztu (czy jaki kolwiek inny sakrament) , dlatego ze wszystko to zostalo zrobione bez mojej woli , bez mojej akceptacji . Terror psychiczny (czyt. pranie mozgu) , jaki odstawia kk sprawil ze przejzalem na oczy .
  • 0

Florek.
  • Tematów: 40
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Laxter napisał:
"A skąd pochodzi zwyczaj chrzczenia dzieci? Oczywiście ze średniowiecza, powstał gdy było mało wiernych, ponieważ ludzie woleli pracować i zarabiać zamist łazić do kościoła."

Ani Jan Chrzciciel ani Jezus Chrystus nigdy nie wytyczyli żadnych granic wiekowych dla ludzi chcących poddać się chrztowi.
Skąd w Kościele Katolickim zwyczaj chrzczenia niemowląt ? Otóż stąd że nie wiadomo jak długo dany człowiek będzie żył, a im wcześniej zostanie ochrzczony tym mniejsze prawdopodobieństw że umrze bez chrztu.

Dziwi mnie że niektórzy z was, chodź nawet jeszcze nie są pełnoletni nie zapewni nie zdążyli jeszcze dobrze poznać historii i wiary Kościoła Katolickiego, chcą go już opuścić. Na ile dogłębnie poznaliście katolicką wiarę że jesteście pewni że jest zła ?
Pamiętajcie że ludzie którzy podają się za katolików ale nie przestrzegają Dekalogu, tak naprawdę nie są katolikami. Natomiast ci którzy naprawdę nimi są z pewnością nie czynią zła i nie dają wam powodów do tego abyście chcieli się wiary katolickiej wyrzec. Dlaczego zatem nie chcecie w niej pozostać ?
  • 0

bialek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gez - zgadza się, ale widzę, że reprezentujesz raczej ateistyczny sposób patrzenia na świat. Ja na przykład ateistą nie jestem, wierzę w to co wierzę, między innymi w wędrówkę dusz, dlatego też nie moge spokojnie patrzeć jak moje nazwisko widnieje w księgach kościelnych i Bóg wie w czym jeszcze. :wow:

Florek - odpowiem jeszcze krótko na twoje pytanie.

Dlaczego zatem nie chcecie w niej pozostać ?

A dlatego, że religia ta nie zgadza się z moimi wierzeniami, więc czemu niby miałbym w niej pozostawać ;)

Pozdrawiam!
  • 0

London.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na ile dogłębnie poznaliście katolicką wiarę że jesteście pewni że jest zła ?

Ja nawet nie uważam żeby ta religia sama w sobie była zła, ale jednak jest w niej dużo chciwych ludzi żądnych władzy itp. Poza tym nie zgadzam się z wieloma poglądami jakie głosi KK i dlatego wolę być wolnym człowiekiem nie przynależącym do żadnej religii i nie trzymającym się czegoś do końca skoro mam powody myśleć, że to nie wyjdzie mi na dobre. :)

Jednym słowem. Albo masz bardzo tolerancyjnych i wyrozumiałuch rodziców, albo czekasz do 18 roku życia

Właściwie to ma się pełne prawo do tego aby zmienić religię wbrew woli rodziców, bo oni nie mogą narzucać Ci swojej, ale jak pisałem wcześniej: rodzice trzymają dzieciaka w garści. :P
  • 0

laxter.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Otóż stąd że nie wiadomo jak długo dany człowiek będzie żył, a im wcześniej zostanie ochrzczony tym mniejsze prawdopodobieństw że umrze bez chrztu.

Podaj źródło tej informacji
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych