Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dechrystianizacja ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Aton, mogę się mylić, ale zdaje mi się, że chrzty za czasów Biblii były udzielane DOROSŁYM, w pełni świadomym ludziom. chrzczenie niemowląt zostało natomiast wprowadzone przez Kościół w średniowieczu, kiedy to śmiertelność zarówno owych niemowląt jak i ogólnie ludzi była dość duża. nie wiedzieli co się dzieje z duszą nieochrzczonego dziecka, dlatego chrzcili je tak szybko jak tylko się dało.
  • 0

Toperz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aton w Jordanie nie chrzczono niemowlaków, to jest wynalazek średniowieczny.

A co do wypisania się z kościoła- polecam, dla spokoju sumienia.
  • 0

LolWuT.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wielu ludzi by moc swobodnie wypisac sie z kosciola wpierw musi uciec z pod wplywow rodziny ( np gdy taka osoba jest niepelnoletnia ) ktora poprostu na to nie zezwala, robiac takiej osobie zazwyczaj krzywde.
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Temat wyboru i dechrystianizacji należy pozostawić osobą najmniej ponadpełnoletnim.
  • 0

bialek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja mimo, że jestem dorosły i tak nie wyobrażam sobie, że ide do kościoła ze staruszkami i dokonuje apostazji dlatego, że oni tego nie rozumieją i się nie zgodzą. Poza tym dla nich byłby to wielki wstyd powiedzieć proboszczowi, że synek rezygnuje z Kościoła :D A słyszałem, że nie można zrobić tego samemu tylko w obecności dwóch świadków. Niewiem czy muszą to być koniecznie rodzice czy nie? Może ktoś wie? Pozdrawiam.
  • 0

muszka.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wielu ludzi by moc swobodnie wypisac sie z kosciola wpierw musi uciec z pod wplywow rodziny ( np gdy taka osoba jest niepelnoletnia ) ktora poprostu na to nie zezwala, robiac takiej osobie zazwyczaj krzywde.

Ja niestety jestem niepełnoletni i po prostu jestem zmuszany na uczęszczanie na lekcje religii a także na chodzenie do kościoła.Gdy powiedziałem ,że w to nie wierze zostalem po prostu wyśmiany :/ Czy jest jakiś zapis w prawie regulujący wyznanie wiary osoby niepelnoletniej?
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

bialek, z tego co się orientuję to nie muszą to być rodzice. muszą to być pełnoletni katolicy.
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

zostalem po prostu wyśmiany ,że jestem za młody i za głupi by o tym decydować

Prawidłowo.
  • 0

laxter.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy jest jakiś zapis w prawie regulujący wyznanie wiary osoby niepelnoletniej?

Oczywiście w Kodeksie Praw Dziecka, jest zapis, że od 16 roku życia możesz sam decydować o swoim sumieniu i religii.

A słyszałem, że nie można zrobić tego samemu tylko w obecności dwóch świadków.

To jest prawo kościoła katolickiego, ale ja myślę, że można to w inny sposób załatwić, kośćioł przetrzymuje twoje dane osobowe (Akt Chrztu), a zgodnie z Prawem ochrony danych osobowych, możesz żądać usunięcia tych danych z ich kartotek.

Buahaha chrzest w Jordanie nic ci nie mówi??

Zajrzyj proszę do biblii i sprawdz kogo chrzścili, a potem zajrzyj do podręcznika od historii i poszukaj kiedy wprowadzono dogmat o chrzczeniu niemowląt i dlaczego.
  • 0

bialek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest prawo kościoła katolickiego, ale ja myślę, że można to w inny sposób załatwić, kośćioł przetrzymuje twoje dane osobowe (Akt Chrztu), a zgodnie z Prawem ochrony danych osobowych, możesz żądać usunięcia tych danych z ich kartotek.

Niewiem, czy załatwie to w powyższy sposób, czy jednak tak jak oni sobie tego życzą napiszę odpowiednie pismo do Kurii i parafii miejsca zamieszkania. Z kolegą vcore od dawna nosimy się co do formalnego odejścia od KRK. W końcu trzeba podjąć jakieś poważniejsze kroki w tym kierunku. Jak będzie po wszystkim oczywiście poinformuję zebraną tu jakże miłą publikę. Pozdrawiam! ;)
  • 0

Artur Gutowski.
  • Tematów: 73
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mloda osoba zyjaca tylko paranormaliami, uwazajaca za jedyne zrodlo prawdy to forum i artykuly nieznanego pochodzenia przewaznie w glowie ma tylko guwno. Dlatego sam nie moze podejmowac takich dezycji.
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

jak powiesz mi co to CENZYRA, to powiem Ci czy można je mieć w głowie :]

EDIT AlienGrey: Pierwsze ostrzeżenie
  • 0

Artur Gutowski.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mialem na mysli odrywanie sie od rzeczywistosci...
  • 0

Pyziak.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

a ja mam na myśli ortografię.
poza tym, myślisz że 14-latki nie zadające się z paranormalnymi są mądrzejsze? np. takie, które są rooshoffootqie i takie słitaśne mają w głowie wszystko po kolei? :]
  • 0

Artur Gutowski.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A czy pisalem cos o nich ? To twoje zdanie, jesli wyobrazasz sobie osobe o jasnym umysle wlasnie jako "rozowa" laska to juz twoj problem. Wiec zapewne dazysz do tego?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych