-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fenix Nightwalker i największe zagadki współczesnego świata...
...na wesoło
Odcinek Pierwszy
"Dlaczego flaga na amerykańskim mundurze jest odwrócona?"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No właśnie, dlaczego? W celu zdobycia odpowiedzi na to pytanie zasięgnąłem moich kontaktów w kraju demokratów, republikanów i Krzaka, a czego się dowiedziałem, dzisiaj się z wami podzielę. Otóż, nie każda flaga jest odwrócona, ale tylko te noszone na prawym ramieniu. Powodem tego jest odpowiednie prezentowanie się tej flagi:).

Chodzi o to, że pole z gwiazdami musi być w ‘punkcie honoru’, tzn takim ważnym punkcie

. Np. gdy flaga wisi w powietrzu, albo znajduje się na ścianie, to ten punkt honoru znajduje się u góry po lewej. Tak jest ze statycznymi miejscami. Natomiast na obiekcie, który się porusza tym ‘punktem honoru’ jest przód, front, a nie bok. Dlatego właśnie pole z gwiazdkami, jako te najważniejsze, symboliczne musi znajdować się w ważnym, symbolicznym miejscu. Tym miejscem w przypadku człowieka jako obiektu ruchomego jest przód, dlatego naszywki na prawym ramieniu mają pole z gwiazdami po prawej stronie.
Podobnie np jest z orłem, tzn takim jaki nosi pułkownik albo kapitanowie okrętów marynarki US. Głowa zawsze jest zwrócona do przodu, gdy jest noszona na mundurze.

Z tego względu, właśnie przez ten punkt honoru, flagi na amerykańskich pojazdach wojskowych, gdy znajdują się po prawej stronie pojazdu mają niebieskie tło po prawej. Mówi się, że w ruch wtedy flaga sprawia wrażenie, jakby trzepotała na wietrze. Co za tym idzie to fakt, iż flagi amerykańskie zawsze są przymocowane stroną z gwiazdami na niebieskim tle do masztu. No i skoro flaga trzepocze to wisi, a jak wisi to jest umocowana na maszcie, a jak jest zamocowana na maszcie to gwiazdami do niego

. No i jeszcze jedno, gdyby flaga nie była odwrócona mogło by to sprawiać wrażenie, że pojazd się wycofuje

. Ach ci amerykanie.
Spróbujcie zwrócić uwagę na fakt, iż cywilne samoloty pasażerskie, właśnie amerykańskie mają również odwróconą flagę na prawej stronie kadłuba.
Jeśli nie rozumiecie tego powyżej, tego z masztem, to ujmę to inaczej. Popatrzcie na amerykańskiego żołnierza i na jego odwróconą flagę. I teraz pomyślcie o niej nie jak o naszywce, ale jak o prawdziwej fladze na kiju. Gdy żołnierz biegnie, to te białe paski idą w tył, a gwiazdy i niebieskie tło zostają przy kiju

. Teraz dodajemy do tego cały ten punkt honoru i wszystko staje się jasne. Rozumiecie już ?
Jak to ujął Instytut Heraldyki w informacji do Departamentu Obrony USA – “flaga noszona na prawym ramieniu powinna być odwrócona, by w czasie ruchu żołnierza sugerować powiew tejże flagi na wietrze”. Duma, patetyzm, wszystko jasne.
No i to wszystko. Dziękuję za uwagę i zapraszam na następny odcinek... kiedykolwiek on będzie. Pozdrawiam, wasz Fenix Nightwalker rozwiązujący nawiększe zagadki współczesnego świata !
PS:Chciałbym podziekować mojej dobrej znajomej WingedWolf, szefowej The Psion Guild za skontaktowanie mnie z odpowiednimi osobami, a także sierżantowi Owenowi McNeil z armii Stanów Zjednoczonych za krótkie wyjaśnienie i oddelegowanie na odpowiednie strony