Napisano 02.10.2008 - 21:35
Napisano 02.10.2008 - 21:55
Napisano 02.10.2008 - 22:54
Odnośnie powyższych:bóg spuścił na te miasta deszcz siarki..."bomba atomowa"?
słup soli...gdy jest wysoka temperatura ludzkie ciało się topi ale sól w nim zawarta mogła pozostać...
Napisano 02.10.2008 - 23:08
Twój wujek to Sitchin, najwyższy mistrz nadinterpretacji?Ich mit mówi o tym że stworzyły nas istoty z kosmosu...a dokładnie z planety nazwanej Marduk...
Napisano 03.10.2008 - 05:07
Moim zdaniem judaizm to nic innego, jak "ulepszona" religia Sumerów, w której przez setki lat zachodziły najróżniejsze zmiany
Twierdzenia o kosmitach z Nibiru tworzących ludzkość to jedna wielka nadinterpretacja
Napisano 03.10.2008 - 06:48
Tutaj akurat się nie zagłębiałem, wystarczyło mi to, że Genesis jest prawie żywcem zerżnięte z mitów sumeryjskich.No, nie do końca.
Napisano 03.10.2008 - 09:09
Badania stylu i języka oryginalnych ksiąg kanonu hebrajskiego sugerują, że faktycznie najstarszą częścią Biblii są jej pisma poetyckie ? Psalmy, Księga Hioba, Pieśń nad Pieśniami ? które zostały napisane przed rokiem 1000 p.n.e. i nie uległy późniejszemu przeredagowaniu.
Napisano 03.10.2008 - 15:53
Napisano 03.10.2008 - 16:13
Jeśli powstaje jakaś teoria, jej zwolennicy muszą UDOWODNIĆ JEJ PRAWDZIWOŚĆ. Nie odwrotnie. Przeciwnicy nie mają obowiązku udowadniania jej nieprawdziwości, bo i po co? Jeśli nie ma dowodu na to, że coś jest, to przyjmuje się, że tego czegoś nie ma albo że może być, ale nie jest to pewne.Dlaczego uważacie że stworzenie człowieka przez obcą formę życia...duzo bardziej zaawansowaną technicznie jest niemożliwe? Proszę o Dowody?
Dlaczego nie możemy założyć że tak mogło być co w tej teori jest nie do przyjęcia?
-że kosmicie istnieją?
Dlaczego niemogli by nas stworzyć?
Napisano 03.10.2008 - 23:45
Napisano 26.10.2008 - 23:28
Problem w tym, że nie przedstawiłeś żadnej teorii, tylko trochę luźnych spostrzeżeń. Gdybyś jasno sformułował swoją hipotezę, to dyskusja nabrałaby rumieńców....wiesz wydaję mi się że nawet się nie zastanowiłeś nad tą teorią...
...lecz nakłaniam was do przemyślenia mojej teori...
Napisano 27.10.2008 - 01:09
Jeśli chcą, żeby ktokolwiek inny uznał ich teorię, muszą.Jej zwolennicy nic nie muszą...w końcu wolna wola...
Ma, bo w starożytnym języku Atlantydy "elohim" oznacza "makaronowy stwórca świata". Tak jest i już, po co komu dowody?poza tym wspomniany przez ciebie potwór spagetti nie ma oparcia w tablicach sumeryjskich i ST...więc nie wiem do czego on miał nawiązać...
Jeśli teorii nie można poprzeć niczym poza swoimi słowami, po co zawracać sobie nią głowę?ale czemu nie zastanowią sie nad taką możliwością,że inna teoria też może być prawdziwa.
A ja nakłaniam do zaprzestania błędnych nadinterpretacji starożytnych tekstów i obrazów.Dowodem na moją teorię jest duzo obrazów z tamtych czasów...oraz fakt że Sumerowie są ludem nieznanego pochodzenia...nie namawiam was żebyście mi uwierzyli bo ja sam nie jestem pewnien czy to prawda...lecz nakłaniam was do przemyślenia mojej teori...
Mity większości starożytnych ludów są do siebie podobne... to w końcu jedna grupa ludzi, która miała jedną religię i jedną mitologię. Duuuużo lat temu rozeszli się po całym świecie. Z czasem mity ulegały modyfikacji, i dlatego nie są identyczne, lecz zaledwie podobne.Zaczołem czytać o Majach i ich mitach...powiem wam że bardzo zbliżone do sumeryjskich...
Napisano 27.10.2008 - 09:59
Napisano 31.10.2008 - 18:21
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych