Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najmniejszy gatunek węża

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

+......

Wędrowiec

• Tematów: 125
  • Artykułów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Najmniejszy gatunek węża

Dołączona grafika

Naukowcy odkryli najmniejszy znany gatunek węża. Zwierzę jest tak małe, że w pudełku zapałek można by zmieścić kilka dorosłych okazów.

Odkrycia dokonano na karaibskiej wyspie Barbados. Wąż Leptotyphlops carlae osiąga 10 cm długości i z wyglądu przypomina fragment makaronu spaghetti. Jest to najmniejszy z 3100 znanych gatunków węży. Kilkuset jego przedstawicieli znaleziono pod kamieniami w zakątku jednego z niewielkich lasów na wyspie. Jest to granica dolnego rozmiaru węży – uważają naukowcy. Mniejsze gatunki nie miały by już szans na przeżycie.
Mikroskopijne węże odżywiają się termitami. W okresie godowym samice składają tylko jedno stosunkowo duże jajo, co jest nietypowe dla węży. Dzięki temu, że potomek jest tylko jeden, pojawia się na świecie od razu w dosyć „dużym” rozmiarze, mając około 5 cm długości. To tak, jakby ludzkie noworodki miały 27 kilogramów wagi. Ta wielkość ma jednak uzasadnienie praktyczne: proporcjonalnie mniejsze węże maleństwa byłyby po prostu zbyt małe, by znaleźć cokolwiek do jedzenia.
Eksperci są zaniepokojeni przyszłością gatunku: mini-węże występują wyłącznie w małej części wycinanego właśnie lasu. 95 proc. powierzchni wyspy nie posiada drzew, a i ten skrawek lasu, w którym żyją Leptotyphlops carlae jest obecnie wycinany. Właśnie dlatego węże-karzełki są krytycznie zagrożone wyginięciem.

(iar/BBC/ew)
http://www.polskiera...l.aspx?id=60998

• 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Do złudzenia przypomina padalca, a te wężami nie są :mrgreen:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Padalec
  • 0

Panda1.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mniejszy od glizdy! a jadowity on jest?
  • 0

Kasalagupagu.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jaki śliczny ! *__* Jaki śliczny : O. Chciałabym miec takiego , pewnie niewiele je
  • 0

AndrzejS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jaki śliczny ! *__* Jaki śliczny : O. Chciałabym miec takiego , pewnie niewiele je

Nie chciałabyś termitów nie kupisz w warzywniaku na dole...

Tak to jest jak ludzie kupują zwierzęta bez wiedzy o nich omg...
  • 0

Technik analityk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyli mamy do czynienia z wężowym endemitem. Może dało by się go przenieść na inne wyspy i uratować.
  • 0

Bezsenność.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A mi to wygląda na padalca. Czemu?
Otóż, zobaczcie na jego wzór na ciele identyczny jak u padalca.
http://pl.wikipedia....:Padalec_01.jpg
Tutaj macie zdjęcie.
Także mogę się mylić ale mi to wygląda na jakiegoś padalca.Może nowy gatunek padalca nie odkryty przez ludzi?
  • 0

rgppanc.
  • Tematów: 60
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Myślę, że naukowcy nie pomylili by węża z jaszczurką :) A wzór na skórze to żaden dowód, po prostu przystosowanie do podobnego siedliska bytowania.
  • 0

xenomorph_cat.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Istotnie, padalcowaty, ale-jak już wspomniano wcześniej- zapewne spowodowane jest to nieco podobnym środowiskiem życia.
Niesamowite z lekka jest to, że młode wykluwają się już takie "duże" :o
  • 0

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A mi to wygląda na padalca. Czemu?
Otóż, zobaczcie na jego wzór na ciele identyczny jak u padalca.

Istotnie, padalcowaty, ale-jak już wspomniano wcześniej- zapewne spowodowane jest to nieco podobnym środowiskiem życia.

Lol.

Równie dobrze: "Jabłko mi wygląda na pomidora bo jest czerwone, okrągłe i rośnie nad ziemią". ;0

To są dwa zupełnie różne zwierzęta, i podobieństwo między nimi nie ma nic do rzeczy...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych