Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niewyjaśnione zjawisko przyczyną oparzeń stóp chłopca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niewyjaśnione zjawisko przyczyną oparzeń stóp chłopca

Nie było ognia, ale ziemia była na tyle gorąca (park w Colorado Springs) aby spalić dziecięce buty i spowodować poparzenia stóp II stopnia u 8 letniego chłopca. Chłopiec został przewieziony do szpitala, a jego buty pozostawione w miejscu zdarzenia mają wypalone fragmenty i spalone krawędzie.

Dołączona grafika

Strażacy chcą wiedzieć, co doprowadziło do tak mocnego podgrzania gruntu blisko parku Golden Hills w sąsiedztwie Rockrimmon. Szef oddziału Kent Matthews powiedział: "W mojej 24 letniej karierze, nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym. To unikatowe."

Po tym, gdy chłopiec został przewieziony do szpitala i poddany leczeniu, strażacy dokonali pomiarów temperatury gruntu. W wyniki jakie uzyskano trudno było uwierzyć. Najwyższa temperaturą jaką zanotowano przy powierzchni gruntu - gleby, na którą padały promienie słoneczne - wynosiła 426 stopni Celsjusza. Zwykle światło słoneczne jest w stanie podgrzać glebę do temperatury na poziomie 50 - 60 stopni Celsjusza.

Teren został zabezpieczony przez strażaków i będzie monitorowany w celu ustalenia co doprowadziło do tak wysokiej temperatury gruntu. Testy wykazały, że w okolicy nie było żadnych niebezpiecznych gazów.

Tłumaczenie: Eurycide
źródło: http://www.koaa.com/...ies/x1331638508
  • 0

Andross.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy to może być możliwe ale mi to wygląda na jakieś eksperymenty z mikrofalami... nie wiem co innego to mogło być....
  • 0

Barton.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pewnie pomyślał, że mu gorąco w w stopy i tak się skupiła, że aż doszło do samozapłonu.
  • 0

Biggi.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dość dawno temu oglądałem na discovery program o niewyjaśnionych zjawiskach program ,był o tym , że niektórzy ludzie mają zdolność częściowego samozapłonu-rąk lub stóp.Jest to niesamowicie rzadkie zjawisko.
Niestety robią to zupełnie nieświadomie i nie da się nad tym zapanować.Ta "zdolność" współdziała w danej chwili z otoczeniem powodując jego rozgrzanie lub zwęglenie.
  • 0

Logos.

Rozum Świata

• Tematów: 34
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

tylko samozapłon nie wytłumaczyłby temperatury gleby.
Moim zdaniem powinien zająć się tym jakiś geolog.
W skrajnej sytuacji może się tam tworzyć nawet nowy wulkan
  • 0

TKr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może takie podniesienie temperatury powierzchni spowodował rodzaj kominu magmowego. Colorado Springs leży na skraju Gór Skalistych, podobnie jak jak Park Yellowstone ( tyle że park yellowstone w zdecydowanie innym miejscu ). W przypadku Yellowstone komora magmowa jest 8km pod powieżchnią ziemi. Może w Colorado Springs powstał rodzaj kominu magmowego w stronę powierzchni co spowodowało rozgranie gleby ? Nie znam się na geologi tylko tak gdybam, bo eksperymenty z mikrofalami wydają mi się mało prawdopodobne.
  • 0

Bartos Krwawy.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja uważam że jakiś strumień energetyczny lub cieplarniany bije z tego miejsca lub ćwiczenia amerykańców z mikrofalami.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Podobny efekt występuje przy porażeniu prądem elektrycznym, pamiętam gościa który bawił się w spuszczanie oleju z transformatorów :mrgreen: , jego but wyglądał podobnie. Temperatura bijąca z ziemi przede wszystkim stopiłaby spód buta. Moje doświadczenia z elektrycznością zakończyły się w dzieciństwie gdy chciałem zabić żabę dotykając nią pastucha elektrycznego :o od tego czasu raczej unikam kontaktu z prądem (skąd mogłem wiedzieć że podczas takich eksperymentów nie można stać na boso w wilgotnej trawie ?)

Ciekawy filmik:

ELEKTRYK PORAŻONY PRĄDEM
  • 0

Oski_m.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@tatik
Chyba chodziło Ci o ten film. Bo podałeś link do wywiadu z Cyganem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych