Skocz do zawartości

Zdjęcie

Grzechy polskiego katolicyzmu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

TKr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

„Byle do komunii! - powiedziała mi udręczona matka czwórki dzieci (komunia i dwa bierzmowania) - potem zostaję ateistką”.

Straszne, komunia i bierzmowanie rzeczywiście może człowieka udręczyć... Nie ma przez to czasu na być może obejrzenie filmu, pojawiają się jakieś wyrzuty sumienia jak się ktoś niemoralnie prowadzi.. Oj, okropne... Biedna kobieta..

[...]

czwórka dzieci Indoctrine - nawet nie spróbowałeś zrozumieć o co chodzi i wcale nie chodziło o czas czy jakieś oglądanie telewizji.
  • 0

Jeden_z_Wielu.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Pamiętam przygotowania do bierzmowania... Chamskie wykuwanie na pamięć jakiś tam przykazań itp... Nawet w mieście jak nie podchodzisz do komunii i do bierzmowania to jesteś postrzegany NAJCZĘŚCIEJ jako "Jehowy" ;] Dosyć to popularne w tych czasach nie wiem dlaczego... Poza tym, ludzie są katolikami, bo nie znają innych religii... Ja osobiście nigdy nie czułem się katolikiem, nie czuje i nie jestem, zostałem zmuszony do komunii i bierzmowania, o chrzcie nie mówię, bo wtedy byłem jeszcze niemowlakiem ;p Religia jako przedmiot powinna nauczać kilku religii a nie tylko jednej ;/ I coś jeszcze, co właśnie teraz wpadło mi do głowy... Z jakiej paki dostaje się prezenty na pierwszą komunie i bierzmowanie? ;|
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czwórka dzieci i co z tego?
Nikt jej nie każe robić imprez na 60 osób.
Nie może być kameralnie np najbliższa rodzina, symboliczny prezent?
[Sam takie coś miałem i całkiem byłem zajęty innymi rzeczami podczas komuni i po niż koledzy co mieli "40 gości" i tylko kasę liczyli cały wieczór. A na bierzmowanie dostałem medalik symboliczny i co, żyję i mam się dobrze choć ferrari nie dostałem :) Rodzina wyszła z założenia, że nie o to chodzi w tych uroczystościach, ja mam być wtedy najważniejszą osobą i mam ten czas spędzić na czymś innym i żarcie,picie i liczenie kasy. Miało to być duchowe, a nie materialne przeżycie.]

A no nie bo trzeba się pokazać masa prezentów; laptopy, rowery. zegarki <- ale to już nie problem [grzech] Kościoła tylko ludzi i ich mentalności.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Delete, pomyliłem przyciski (tak ciemno na tym forum).
  • 0

Jankielek.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A mnie smieszy jak ludzie wariuja przed takimi imprezami np u mnie taki gosciu myl dom swojego brata (ktory przyjechal z ameryki) woda pod cisnieniem i dom myl i bruk przed tym domem
ja sobie tak pomyslalem ze dzis myje dom a jutro nie bedzie mial zrobic sobie z czego herbaty!
a druga rzecz jak juz umyl ten dom to goscie przyjechali autem i wybrudzili caly ten bruk blotem z kol
No i jaki byl sens mycia?! zmarnowal tylko hektolitry wody mimo iz myl z karchera
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sens był taki, że się pokazał. Tu nie zaścianek, odpicowane na glanc, hej!
Mniejsza z tym, ze pewnie go to pół wypłaty kosztowało..
Zaraz pewnie ktoś wyskoczy, że to wina KK.
  • 0

Jankielek.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ano tak przeciez nie mogl powitac goscia z AMERYKI w gumiakach jak to sie mowi
ja sobie tak pomyslalem ze teraz ozorem powiniem pucowac ten bruk z tego blota
a ten gosc jest juz na emeryturze
  • 0

Vivere Parvo.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Artykuł genialny, Pani Środa musi być wybitnym, niezależnym umysłem, których w tym kraju mało oj mało :(

Nie wchodzę nawet w dyskusje z chrześcijanami, katolikami, mój umysł moja sprawa - proste.

Pozdrawiam.
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych