Skocz do zawartości

Zdjęcie

Grzechy polskiego katolicyzmu

• Please log in to reply
22 replies to this topic

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Grzechy polskiego katolicyzmu

Maj – miesiącem komunii, a w związku z tym, idealnym polem do obserwacji natury polskiego katolicyzmu. I jego grzechów. Po pierwsze: pycha. Kościół ma absolutną, niekwestionowalną władzę nad wsią i miastem. I wykorzystuje ją bez ograniczeń.

W czasie komunii chłopi porzucają prace, kobiety zapominają o zmęczeniu, wszyscy – narzekając - podporządkowują się proboszczowi: dzieci wożone są na wielogodzinne przygotowania (proboszcza koszty benzyny nie interesują), rodziny zapożyczają się (w końcu jest komunijny kredyt), sprzątają Kościół i okolice, zbierają pieniądze na rozliczne dary („ołtarza”, „grobu” etc), kwiaty (nie mogą być „byle jakie”, zwłaszcza gdy na uroczystościach pojawi się biskup) i prezenty (rower i komputer już nie wystarczą), marzną w i przed Kościołem (o ile bowiem przeciętnego proboszcza stać na rozliczne dobra konsumpcyjne, o tyle rzadko kiedy - na ogrzewanie świątyni).

Kościół, którego w coraz większym stopniu cieszy władza świecka i nudzi duchowa, musi zarabiać, a komunia to prawdziwe żniwa. Następne pojawią się dopiero w sierpniu, w czas narodowego pielgrzymowania, chociaż na nim zarabia nie każda plebania, lecz ta, która jest uposażona w jakąś relikwię. A w Polsce podaż mniejsza niż popyt, chyba że Watykan otworzy dostęp do szat i ciała jakiegoś nowego świętego. W czasie komunii zarabia każda parafia, bo nie ma w prowincjonalnej Polsce rodziny, która nie uległaby presji „wszystkich” i nie posłała dziecka do komunii, nawet wtedy gdy jest indyferentna religijnie. Zaciskają zęby, biadolą i są posłuszni dla „świętego spokoju”, „bo wszyscy tak robią”, „bo nie dadzą żyć”. „Byle do komunii! - powiedziała mi udręczona matka czwórki dzieci (komunia i dwa bierzmowania) - potem zostaję ateistką”.

Po drugie: hipokryzja. Moralne elementy wiary katolickiej nie mają żadnego przełożenia na postawy moralne. Katechizacja i nasycanie Polski różnymi rekolekcjami, mszami, krzyżami, modlitwami i sakramentami nie wpływa w ogóle na etyczność Polaków. Poziom zaufania, wzajemnej pomocy, tolerancji czy codziennej życzliwości jest znacznie niższy niż w krajach zlaicyzowanych. Polacy są narodem nieufnym, podejrzliwym, zamkniętym w obrębie rodzin, o bardzo niskim kapitale społecznym, zerowej aktywności lokalnej, nikłym zaangażowaniu na rzecz bliźnich, wysokiej przestępczości i odwrotnym do niej poziomie kultury osobistej. Ludzie klepią formułki o miłości i kochaniu nieprzyjaciół swoich, a nie mówią sobie dzień dobry na ulicy, mówią o wybaczaniu a żywią ciągłe urazy (płodna pożywka dla polityków), oczekują na nagrodę wieczystą a są zawistni wobec bliźnich, którym powodzi się lepiej.

Przygotowania do komunii polegają, między innymi, na powtarzaniu formułek o „darowaniu uraz”, „cierpliwym znoszeniu krzywd”, pomocy bliźnim czy nadstawianiu drugiego policzka, z których kompletnie nic nie wynika dla realnego życia duchowego, codziennych zachowań czy spójności lokalnych wspólnot. Kościół, który głosi pochwałę ubóstwa i neutralizuje doczesne cierpienie wskazując na pośmiertną nagrodę, opływa w luksusy, a jeśli czuje ich brak, wyraża żal większy niż za grzechy, których jest w nim niemało.

Po trzecie, bezmyślność. Wiara nie tylko nie przekłada się na moralność, lecz również na wiedzę. Dzieci „przedkomunijne” mają wyuczyć się na pamięć odpowiedzi na sto pytań, których treści najczęściej nie rozumieją i wartości nie cenią, chodzi bowiem nie o wiedzę, lecz posłuszeństwo. Zamiast matematyki, geografii czy angielskiego godzinami klepią jednozdaniowe formułki, które – odfajkowane przez księdza – giną w błogim zapomnieniu. „Kim są Aniołowie?”, „czym jest sakrament?”, „czym różni się wiara w Boga od miłości do Boga?”, a czym „szacunek do Boga od uwielbienia Boga?”. W katechetycznym nauczaniu nie ma czasu na zapytanie, nie ma czasu na refleksję czy myślenie.

Nie chodzi nawet o zrozumienie problemów, czy aktywne ćwiczenie pamięci. Chodzi o rytuał i świadectwo przynależności do wspólnoty „wiernych niemyślących”. Stąd w krajach laickich, lub tych, gdzie zamiast religii uczęszcza się na lekcje religioznawstwa, znajomość biblii, która przydaje się każdemu wykształconemu człowiekowi, jest znacznie większa niż w Polsce. A po co ta znajomość? A chociażby po to, by wystrzegać się faryzeuszy, hipokryzji, nie być posłusznym prowincjonalnym złotym cielcom, wiedzieć, że to „szabat dla człowieka a nie człowiek dla szabatu” i że Jezus Chrystus przyszedł na świat nie po to, by zwiększyć bogactwo Kościoła, lecz by wypełnić świat miłością. Ale co tam Jezus! Co tam miłość! Alleluja i do przodu!

Magdalena Środa specjalnie dla Wirtualnej Polski

żródełko: klik

Moim skromnym zdaniem to niezwykle trafne i odważne podsumowanie polskiego katolicyzmu. Ciekawi mnie czy obecni na forum katolicy dostrzegają przynajmniej część z opisywanych powyżej grzechow polskiego kościoła a co za tym idzie ich własnych?
  • 0

Cumulonimbus.
  • Tematów: 12
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Swietny tekst, ale lepsze komentarzy fanatykow na wp.
  • 0

lukasz9.
  • Tematów: 17
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wiec skwituje ten artykuł takim moim przemysleniem Kosciół zbudowany jest z ludzi a ludzie jak to ludzie sa grzesznikami wiec i kosciól jest grzeszny i nic nigdy tego nie zmieni bo jestesmy tylko ludzmi słabymi kruchymi istotami. Jako katolik zdaje sobie sprawe z wszystkich przegiec kleru ale to naturalne ze ludzie błądzą pozatym szatan cały casz działa i próbuje cos zawsze popsuc kogos nakłonic do złego ale wszyscy przytomnie myslący powinni sobie zdawac sobie z tego sprawe i próbowac cos zmienic zaczynając od siebie a nie prowadzic nagonke na katolików takie jest moje zdanie.
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

„Byle do komunii! - powiedziała mi udręczona matka czwórki dzieci (komunia i dwa bierzmowania) - potem zostaję ateistką”.

Straszne, komunia i bierzmowanie rzeczywiście może człowieka udręczyć... Nie ma przez to czasu na być może obejrzenie filmu, pojawiają się jakieś wyrzuty sumienia jak się ktoś niemoralnie prowadzi.. Oj, okropne... Biedna kobieta..

Katechizacja i nasycanie Polski różnymi rekolekcjami, mszami, krzyżami, modlitwami i sakramentami nie wpływa w ogóle na etyczność Polaków.

A jakieś podstawy do takich twierdzeń? Bo ja znam sporo ludzi aktywnie uczestniczących w życiu Kościoła i nie mogę złego słowa powiedzieć o ich etyce.

Poziom zaufania, wzajemnej pomocy, tolerancji czy codziennej życzliwości jest znacznie niższy niż w krajach zlaicyzowanych.

Po raz kolejny, przydałyby się jakieś badania..
Ale co do tolerancyjności to sporo o niej przekonało się naszych rodaków za granicą gdy pojechali za pracą. I nie zawsze to były miłe doświadczenia..

Przygotowania do komunii polegają, między innymi, na powtarzaniu formułek o „darowaniu uraz”, „cierpliwym znoszeniu krzywd”, pomocy bliźnim czy nadstawianiu drugiego policzka, z których kompletnie nic nie wynika dla realnego życia duchowego, codziennych zachowań czy spójności lokalnych wspólnot.

Nie wiedziałem, że pani Środa ma tak duże doświadczenie w uczestniczeniu w tego rodzaju przygotowaniach..

Zresztą, nie ma co się głębiej nad tym rozwodzić. Ona przekona tylko przekonanych, inni tylko utwierdzą się w przekonaniu zaś co z niej za osoba...
  • 0

Spec.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie zgodze sie z tym pierwszym. Przynajmniej nie w miescie - jesli rodzice sa ateistami, nie wysylaja dzieci do komunii, bo reszta tak robi. Nie wiem jak na wsi, ale spoleczenstwo jest chyba wystarczajaco "wyedukowane", zeby umiec to wlasne swoje zdanie wyeksponowac.
  • 0

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

na to co robi kler przecież wierni nie mają żadngo wpływu. to tak jakby ktoś mi zarzucał że Polska prowadzi nieudolną politykę zagraniczną. a to że Polacy ogólnie są zamknięci w sobie to prawda ale przesadą jest mówienie że to przez katolicyzm. w ogóle tekst subiektywny, a autorka wysuwa ryzykowne, niczym nie poparte teorie. mówię to jako ateistka
  • 0

Cumulonimbus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na wsi nie mozesz nie wyslac dzieci do komunii, bo wtedy jestes skonczony, zadnnej pomocy, jeszcze ci okna powybijaja.
  • 0

Jankielek.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Te komunie wszystkie,bierzmowania itd to jest jakas kpina! Slyszeliscie o komuni na 60 osob?! to u mnie w okolicy bylo.
Dla mnie to jest zalosne,
Komuna to powinno byc jakies przezycie duchowe a teraz to sobie zrobili z tego impreze az stoly sie uginaja od jedzenia
Wszystkim sie w glowach teraz przewraca jakie to prezenty kupuja: laptopy nie laptopy,komorki
nawet nie mam ochoty wiecej pisac!
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kościół ma absolutną, niekwestionowalną władzę nad wsią i miastem.

:lol

Edit [05.05.2008]: Traper
3.2 Jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to nie pisz wcale.
warn przyznany

• 0

Who.Am.I.
  • Tematów: 8
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jedynym problemem jest, że jak nie jesteś ochrzczony/bierzmowany to cię wyśmiewają i nie jesteś akceptowany w społeczeństwie. Ja do bierzmowania będę chodził do kościoła, a potem przynajmniej do ślubu nie chcę mieć z nim nic wspólnego.
  • 0

Jankielek.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W Polityce pisali ze bierzmowanie to jest uroczyste pozegnanie z kosciolem i to jest prawda bo po bierzmowaniu juz nie ma na nich takiej presji ta mlodziez juz fiki miki i....
  • 0

Cumulonimbus.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Komuna to powinno byc jakies przezycie duchowe a teraz to sobie zrobili z tego impreze az stoly sie uginaja od jedzenia

x| :o
  • 0

#13 Gość_Burnago

Gość_Burnago.
  • Tematów: 0

Napisano

Polacy są narodem nieufnym, podejrzliwym, zamkniętym w obrębie rodzin, o bardzo niskim kapitale społecznym, zerowej aktywności lokalnej, nikłym zaangażowaniu na rzecz bliźnich, wysokiej przestępczości i odwrotnym do niej poziomie kultury osobistej.

O ja przepraszam ale mówienie takich słów krytyki wobec całego narodu jest nie ma miejscu.

Tekst OGÓLNIE jest dobry ale są wyciągnięte bardzo ryzykowne wnioski.
Heh ja nie mogę. Jak ludzie na komunię mogą kupować dzieciom drugie kompy, laptopy i inne tego typu drogie śmieci. Przecież taki "komunista" nawet sie nie umie z tym obchodzić pozytywnie ale to już inna bajka.

uroczyste pozegnanie z kosciolem

Tak się składa, że akurat u mnie ksiądz to mówił na bierzmowaniu krytykując i wyjaśniając wyżej przytoczone słowa. Ale myślę, że to jest prawda. Już po bierzmowaniu w 100% rodzicie nie mają kontroli nad swoimi dziećmi pod względem wiary także każdy zrobi to co będzie chciał. Jestem po bierzmowaniu i chodzę do kościoła ale moja wiara jest baaardzo mała a robie to tylko po to żeby sie przejść na spacer... myślę, że z gdybym nie chodził to nawet by było i lepiej.
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jedynym problemem jest, że jak nie jesteś ochrzczony/bierzmowany to cię wyśmiewają i nie jesteś akceptowany w społeczeństwie. Ja do bierzmowania będę chodził do kościoła, a potem przynajmniej do ślubu nie chcę mieć z nim nic wspólnego.

Przyznam, że ostatnimi czasy, szczególnie w miastach o dużej liczbie mieszkańców, jest raczej odwrotnie. Osoba która stara się żyć w zgodzie z religią katolicką jest wytykana palcami jako dewot i spotyka się z wieloma przykrościami raz ostracyzmem otoczenia.
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na wsi nie mozesz nie wyslac dzieci do komunii, bo wtedy jestes skonczony, zadnnej pomocy, jeszcze ci okna powybijaja.

Jakoś tego nie zauważyłem chociaż chwile już na wsi mieszkam..no dobra przyłączono ją do miasta ostatnio ale dalej wiejskie przedmieście takie :)

Coś mi się zdaje, że ktoś tu powtarza zasłyszane stereotypy o ciemnogrodzkiej wsi. Jeśli mieszkasz na wsi i takie rzeczy się dzieją współczuje i pytam gdzie to jest ?!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych