Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najmniejsza dziewczyna świata dumna ze swojego wzrostu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najmniejsza dziewczyna świata dumna ze swojego wzrostu

Przy swoim wzroście 58,42 centymetrów jest niższa niż 13 miesięczne dziecko jej sąsiada, ale Jyoti, bo tak ma na imię dziewczyna, ma 15 lat. Nastolatka, która jest najmniejszą dziewczyną na świecie posiada wrodzoną chorobę o nazwie achondroplazja. Osoby dotknięte tą chorobą charakteryzują się nieproporcjonalną budową ciała i karłowatością. Przy swoim niskim wzroście Jyoti jest już w pełni rozwinięta ważąc zaledwie 5kg.

Joyti daleka jednak jest od smutku z uwagi na swój wzrost - wręcz przeciwnie - świętuje swoją sławę związaną z jej niskim wzrostem.

"Jestem dumna z tego, że jestem niska. Kocham sposób w jaki poświęca mi się tyle uwagi" - powiedziała Jyoti. "Jestem taka sama jak inni ludzie, jem tak jak wy, śnię tak jak wy, nie czuję się inna".

Jyoti uczęszcza do lokalnej szkoły średniej w Nagpur w Indiach, gdzie uczy się wśród uczennic w jej wieku, choć sama siedzi przy specjalnie zaprojektowanym biurku.

Matka dziewczyny, Ranjana (45l.) wyjaśniła, że choroba córki nie została wykryta aż do pewnego czasu po narodzinach. "Kiedy Jyoti przyszła na świat, wyglądała zupełnie normalnie. Dowiedzieliśmy się o jej chorobie kiedy miała 5 lat." - powiedziała Ranjana. "Jyoti jest mała, słodka i bardzo ją kochamy."

Jak każda nastolatka Jyoti uwielbia słuchać muzyki i oglądać filmy na DVD. Ma nawet nadzieję na zostanie aktorką Bollywood*. Dziewczyna nagrała niedawno album z jej ulubioną indyjską pop-gwiazdą, Mika Singh.

* - Bollywood - Jest to umowna nazwa indyjskiego przemysłu filmowego

Dołączona grafika
Jyoti Amge (po lewej) i 13 miesięczne dziecko, a także Jyoti (po prawej) i jej szkolne przyjaciółki.

Tłumaczenie: Eurycide
www.paranormalne.pl

źródło: http://www.telegraph...C-mostviewedbox
  • 0

shar0nie.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wzrost 58,42 cm
waga 5 kg

obliczenia do BMI: 58,42x58,42 to mniej więcej 0,341 [m]
5:0,341=14,66

z tego co wiem prawidłowa waga mieści się w 20-25 wskaźnika BMI...
dziewczyna ma niedowagę (?), błędne dane czy po prostu ma taką sylwetkę ciała, że wygląda na otyłą (karłowatość) ?
  • 0

woytas77.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe jak z jej zdrowiem czy ma jakieś niedorozwinięte narządy ( serce nerki wątroba ).
i jak to wpłynie na jej psychikę ??
teraz ma 15 lat co będzie gdy dobije 20 albo dwadzieścia parę jak wytrzyma to jej psycha ??
  • 0

Wolfenstein211.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wzrost 58,42 cm
waga 5 kg

obliczenia do BMI: 58,42x58,42 to mniej więcej 0,341 [m]
5:0,341=14,66

z tego co wiem prawidłowa waga mieści się w 20-25 wskaźnika BMI...
dziewczyna ma niedowagę (?), błędne dane czy po prostu ma taką sylwetkę ciała, że wygląda na otyłą (karłowatość) ?

Dzieciom (a na pewno karłom) inaczej liczy sie BMI. Policz je nowordkowi.
  • 0

Ano.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A to mi przypomina niedawny temat o krasnoludkach - jednak są ludzie na tyle mali bo poniżej metra. Ciekawe czy jest ich więcej. Gdyby jakaś zamknięta grupa takich osób pozostałaprzez jakiś czas niezauwazona, mogłaby stworzyć nową rasę, co sprawia, że mogą się gdzieś kryć "osiedla" takich ludzi (skoro już kiedyś takich widziano). Kto wie czy te opowieści o hobbitach mieszkających pod ziemia nie sąprawdziwe ;p
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jejku, ona jest taka maleńka! Wygląda jak laleczka przy swoich koleżankach, ale najważniejsze, że jest z siebie dumna i stara się prowadzić normalne życie. Tylko pogratulować pogody ducha.
  • 0

2007.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Właśnie to samo co Mango chciałem napisać wbrew opinii kilka postów wyżej o zmartwienie nad psychiką dziewczynki. Mam wrażenie, że jej psychika i pogoda ducha pomimo schorzenia ma się lepiej niż niejednego człowieka.

btw co też zmiany, mutacje w DNA potrafią zdziałać.
Czy to "naturalnie" czy sztucznie osiągnięte.
  • 0

shar0nie.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

eh szczerze powiedziawszy nie wiem czy potrafiłabym sobie poradzić w takim ciele.. teraz wszystkie "lasencje" martwią się o fałdce na brzuchu, za grubych udach itd.. a pomyśleć że są ludzie tacy jak właśnie Jyoti..
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

shar0nie, to wspaniałe że są ludzie, którzy potrafią się cieszyć życiem pomimo tego, że nie wyglądają tak, jak inni :)
  • 0

wirbelwind.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to ona nam moze.................

Edit: Przemo. A ja Ci mogę dać warna i urlop za OT i wulgarne zachowanie.

• 0

Azyl.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziwnie bym się czuł ucząc/pracując z taką osobą sam mierząc ok 192 cm, pewnie właśnie takie zachowanie najbardziej ją krępuje ... ale najważniejsze że ona się tym nie przejmuje i potrafi kroczyć na przód z tym co dała jej natura ... :)
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Uważam że wygląda przeuroczo i bardzo sympatycznie, mam nadzieję, że długo pożyje i nie zaczną jej sie chrzanic narzady wewnętrzne. Otoczenie musi bardzo ogromne dla takiej małej niuni.
  • 0

#13 Gość_wojtekbp

Gość_wojtekbp.

Napisano

Chyba trochę przesadzili z tą wagą 5kg. 8-10 kg według mnie. Kiedyś ja widziałem karła, ale nie aż tak niskiego . . .
  • 0

SoundBoy.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ogrooomny szacunek dla tej kobiety. Przy każdym wygląda jak lalka, ale mimo tego jest spokojna i całkiem normalna. Ja bym się dawno załamał.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja bym się bał że się ktoś o mnie potknie :o
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych