Fobos
.jpg/250px-Phobos_moon_(large).jpg)
zdjęcie tego niewielkiego satelity
Naszym celem jest Mars ale naukowcy przewidują, że najpierw wylądujemy na powyższym księżycu, ale przejdźmy do rzeczy. Grawitacja Fobosa to jedna tysięczna grawitacji ziemskiej - jakie to daje szanse dla sportowców ekstremalnych?
Pierwszy przykład będzie ciekawy dla akrobatów. Dlaczego? Bo człowiek podczas czasu skoku mógłby wykonać 320 salt i dopiero wylądować na podłożu.
Druga opcja dopasuje siłaczom. Na Ziemi podniosą niewiele więcej niż 200kg, a na Fobosie aż 400 ton (zadziwiające, co nie?).
Skoczkowie wzwyż byli by zadowoleni z trzeciej opcji, którą jest skok wzwyż na kilometr, czego nie polecam, bo skoczek mógł by nie wrócić

Tytan
Jedyny satelita Układu Słonecznego, który posiada atmosferę podobną do ziemskiej, tylko trochę gęstszą.
To że posiada on atmosferę i słabą grawitacje, daje szanse na spełnienie największego marzenia człowieka o lataniu. Będą wystarczy skrzydła z włókna węglowego i siła ludzkich mięśni.
A w jeziorach z ciekłego metanu można byłoby skakać jak delfin, oczywiście w odpowiednim stroju.
Jeszcze coś odnośnie Tytana - palenie zabronione. Jeśli w utlenionym pomieszczeniu ktoś zapali ogień to bam i papa

Miranda i Tryton
Na Mirandzie znajduje się najgłębszy kanion o głębokości 14 kilometrów, więc sporty ekstremalne na niej będą najbardziej niebezpieczne.
Na Trytonie księżycu Neptuna panuje temperatura -270 stopni celcjusza więc bliska temperaturze zera bezwzględnego, a jednak jak na taki chłodny glob jest dosyć aktywny. Co chwilę na wysokość kilkuset metrów z kraterów wylatuje ciekły azot. Jakie to daje możliwości sportowcom ekstremalnym? Można wskoczyć do krateru oczywiście w odpowiednim stroju i polecieć z ciekłym azotem w górę.
Europa
Na koniec pozostawiłem według mnie najciekawszy pod względem naukowym glob. Mowa tu o księżycu Jowisza, Europie,
gdzie może znajdować się woda.
Jeśli to prawda, to pływanie pod 14 kilometrową warstwą lodu robi wrażenie
Opracował:Grzyman
edit by eru75
Grzyman, to zaczyna być denerwujące. Albo będziesz pisał bez błędów, albo dostaniesz urlop od forum nakilka/naście dni. Gwoli ścisłości, ja nie grożę, ja ostrzegam.
edit kolejny...
Poprawiłem co było do poprawienia, ale jesteś na mojej czarnej liście. Jak jeszcze raz zobaczę taki temat/wpis to kasuję go i dostajesz urlop na miesiąc. Pozdrawiam!
Użytkownik eru75 edytował ten post 27.02.2008 - 22:44