Skocz do zawartości

Zdjęcie

bogowie greccy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

grzyman.
  • Tematów: 37
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myśląc ostatnio na temat starożytnych greków zorientowałem się że grecy uważali za swoich bogów kosmitów.
Czemu tak myślę przedstawię wam kilka argumentów które według mnie to udowodnią.

Olimp

Dołączona grafika
Góra olimp

Przedstawiona powyżej góra była dla starożytnych greków świętym miejscem w , którym podobno mieszkali bogowie
Zeus,Hera itd. Według mitologi greckiej mieli tam soje pałace i żyli tam w co szczerze wątpię ale jest rzecz w którą mogę uwierzyć to że bogowie schodzili z olimpu.Ale nie prawdziwi bogowie tylko przybysze z poza ziemi weźmy pod uwagę że przekazy greków mówią też że ..bogowie'' stworzyli człowieka..Głównie chodzi mi o to że kosmici według moich przypuszczeń schodzili nie ze szczytu olimpu lecz poprostu pod przebraniem lub kształtem ludzi nauczali greków i wracali do siebie.

Greccy bogowie a zjawisko ufo

Mitologia mówi że bogowie tacy jak np. Hestia poruszali się w latających wozach zaprzęgniętych w latające konie ,które mogły być statkami powietrznymi tak ucharakteryzowanym na ten sposób.Naprzykład bóg wody Posejdon
Dołączona grafika
mógł być jednym z pierwszych kosmitów w naszych oceanach którzy założyli pierwsze podwodne bazy ufo.

Mutanci przeszłości
Dużo dowodów wskazuje na to że w starożytności przeprowadzano eksperymenty na ludziach przykładem może być cyklop lub olbrzym.

Dołączona grafika
poza malowidłami w świątyniach są też dowody rzeczowe jak ciało olbrzyma mierzące cztery metry znalezione na Irlandji . innym przykładem takich eksperymentów w czasach starożytnych greków są takie stwory
Dołączona grafika
Dołączona grafika

opracował grzyman

Użytkownik grzyman edytował ten post 20.02.2008 - 15:25

• 0

GPNS.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No dobrze, ładne spekulacje, może być w tym ziarno prawdy, ale pomyśl... autor science-fiction nie pisze z doświadczenia. Tym bardziej w dawnych czasach, gdy ludzie tłumaczyli sobie różne rzeczy, musieli nieźle zmyślać... do tego ustne przekazy z-pokolenia-na-pokolenie, które nie są raczej doskonałe... Ale osobiście nie odrzucam kontaktów kosmitów ze starożytnymi. Możliwe, że tłumaczyli sobie różne pozaziemskie zjawiska na swój Ziemski rozum i wyobrażenia... Tego jednak się szybko nie dowiemy... Trzeba by przeczytać kilka opracowań na temat wersji dawnych mitów, czasów ich powstania, i dużo innej pracy...
  • 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wymyślając mity o dobrodusznych bogach,którzy schodzili między ludzi i im pomagali starożytni grecy doprowadzali do tego,że społeczeństwo bardziej się z nimi identyfikowało,co następnie sprzyjało rozwojowi ich świadomości religijnej.I to był faktyczny cel wszystkich epickich opowieści o Zeusie i innych bogach greckich.

Doszukiwanie się w tym wszystkim ingerencji obcej rasy jest według mnie bardzo naciągane.Wystarczy odeprzeć twój argument o latających pojazdach-nie były one wcale statkami obcych.Motyw lotu bardzo wyraźnie oddziaływał na wyobraźnię przeciętnego człowieka,jako sytuacja wykraczająca poza jego poznanie-powodowało to wzrost uwielbienia dla istot,które potrafią robić tak nieprawdopodobne rzeczy.

Użytkownik Raven89 edytował ten post 20.02.2008 - 17:33

• 0

Dreamer.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no ale z drugiej strony mogli w prosty sposób (bogowie, latające zaprzęgi) nazywać rzeczy dla nich niezrozumiałe (choćby i latające spodki).
  • 0

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Z jeszcze innej strony autor mógłby się trochę postarać i najpierw napisać ten tekst w wordzie, gdzie by mu podkreśliło wszystkie błędy.
  • 0

pudzion.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wg Sitchina grecy zapożyczyli sobie bogów z sumeru zmieniając sobie tylko ich imiona
  • 0

#7 Gość_radoslaw

Gość_radoslaw.
  • Tematów: 0

Napisano

Coś co lubię :)
Dodam tylko że Ci bogowie byli oczywiście gadami.
Parę rysunków, "mityczny" założyciel Aten (Cecrops) i parę niedorzecznych rysunków z kościoła na górze Athos - oczywiście nie ma to nic wspólnego z masonami i gadami:
Gady w Grecji
Na zakończenie mogę dodać że Ambrozja to świeża mentruacyjna krew, na początku gadzich księżniczek a później niewinnych dziewic...
  • 0

scpt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wybacz radosławie, ale w tym linku nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że bogowie greccy byli jaszczurami :P

Na zakończenie mogę dodać że Ambrozja to świeża mentruacyjna krew, na początku gadzich księżniczek a później niewinnych dziewic...

Jakieś źródła historyczne? Chociaż może jakaś wskazówka z legend? A może własne badania? :D
  • 0

pudzion.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hehe Radku a słyszałeś o eliksirze na nieśmiertelność? xD Pisało o nim w którejś książce B. Marciniak;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych