Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

2 Historie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

HWDP.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Teraz ja opowiem wam kilka historii (ale PRAWDZIWYCH) jak coś to nie ponoszę odpowiedzialności za moje posty itd

1. Historia Pewnego księdza

W pewnym kościele było 2 księdzów, i akurat ten jeden zmarł. W zachrystii ciągle coś spadały książki, wszystko sie walało itd (czyli krotko mówiąc - nawiedzał duch). I raz na ziemi leżała jakaś książka, w tej książce była jakaś kartka (coś takiego) i tam były napisane wszystkie odprawione i nieodprawione msze, ile z każdej mszy zebrano pieniędzy itd, i tam była pewna msza nieodprawiona, i kiedy ta msze odprawiono, duch znikł.

O co w tym chodzi? - Duchy zmarłych są na ziemi żeby zrobić coś czego nie zrobiły za życia.

2. mojego taty i nie tylko

Bylem jeszcze wtedy małym dzieckiem, wtedy mieliśmy jakichś sąsiadów, i pewnego razu ich ojciec zmarł i przez kilka nocy ciągle było słychać jakieś walenie, stukanie itd (to dobiegało z samochodu) i jak mój tata zawsze wychodził sprawdzić, nikogo tam nie było (coś takiego)

o co w tym chodzi? - Po prostu, kiedy ktoś umrze to jego duch jest na ziemi przez tydzień (nie wiem jak to opisać, trwa jakiś proces czy coś) a waliły drzwi samochodu bo albo on tam umarł albo kochał ten samochód (ej no przecież to nie jakieś ferrari żeby być tak podjadanym starą łada :D )

Niestety opowiedziałem tylko 2 historie, bo te inne są za krótkie i byście nie uwierzyli itd, ale jak ktoś chce to mogę opowiedzieć ;)

@edit:
przypomnialem se cos

jeden koles podczas 2 wojny nie wierzyl w duchy i w gorach w jakims domku tam zamieszkal, i sam gral fortepian, sam sie zwijal dywan itd, on strzelal z broni i nic nie dawalo

Użytkownik jasio edytował ten post 18.02.2008 - 16:14

• 0

scpt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe historie:

1 Mam tylko 2 pytania. Widziałeś te zjawiska na zachrystii? Widziałeś tą kartkę? Takie sceptyczne, ale dla mnie istnienie duszy nie ma najmniejszego sensu we Wszechświecie i uważam że świadomość robi swoje za życie i umiera. Uażam że duszę wymyślono ze strachu przed zniknięciem na wieki, ale oczywiście nie mam też na to dowodów i bardzo chciałbym aby dusza jednak była(chociaż patrząc na Wszechświat jako całość to coś takiego jak dusza nie ma sensu) ;p

2.Wokół nas często różne rzeczy "pukają" z tym że nie zwracamy na nie uwagi. Twoja myśl o duchu sprawiła wyczulenie tego zmysłu. Słysząc kilka puknięć, zasugerowałeś ich sobie więcej. Mózg ma już takie właściwości, że jak coś będzie się chciało zobaczyć bardzo(nawet nieświadomie) to się to zobaczy.
  • 0

czajka.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.paranorma...m...st&p=115384

Cos w tym byc musi :roll:
  • 0

scpt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przypomniało mi się że kiedyś ta historie opowiadała mi katechetka w podstawówce ;p Tą i jeszcze taką o człowieku, który będąc w podeszłym wieku poszedł się wyspowiadać i Bóg wybaczając mu wszystkie grzechy z listy na kartce, uśmiercił go. Kartkę znaleźli i okazało się ze jest pusta. Typowa legenda marynarska w wykonaniu kleru :D

Użytkownik scpt edytował ten post 18.02.2008 - 17:52

• 0

Leczysław Kerdgeniusz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1. Za kogo była ta msza? Może za kogoś zmarłego. Ksiądz zmarł, to duch się wkurzył, że go olano i zaczął rozgardiasz. Albo ksiądz sobie po śmierci przypomniał o niej.

2. Weź stań przy oknie kiedyś w nocy i słuchaj, słuchaj, słuchaj. 15 duchów, 10 wilkołaków i 5 wampirów to standard...
  • 0

shar0nie.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no z tego jedno jest pewne , że dusze potrzebują modlitwy, mszy i pamięci o nich :)
  • 0

#7 Gość_Burnago

Gość_Burnago.
  • Tematów: 0

Napisano

W pewnym kościele było 2 księdzów, i akurat ten jeden zmarł. W zachrystii ciągle coś spadały książki, wszystko sie walało itd (czyli krotko mówiąc - nawiedzał duch). I raz na ziemi leżała jakaś książka, w tej książce była jakaś kartka (coś takiego) i tam były napisane wszystkie odprawione i nieodprawione msze, ile z każdej mszy zebrano pieniędzy itd, i tam była pewna msza nieodprawiona, i kiedy ta msze odprawiono, duch znikł.

Bardzo podobna historia już była na forum. Uważam, że to prawda. Duch próbuje na wiele sposobów przypomnieć o swojej nie odprawionej mszy.

o co w tym chodzi? - Po prostu, kiedy ktoś umrze to jego duch jest na ziemi przez tydzień (nie wiem jak to opisać, trwa jakiś proces czy coś)

Myślę, że tak. Moja babcia zawsze mawia, że duch chodzi sobie po świecie (zawsze w pobliżu miejsca zamieszkania) od chwili śmierci do pogrzebu. W ten sposób się chyba żegna ze znajomymi.

jeden koles podczas 2 wojny nie wierzyl w duchy i w gorach w jakims domku tam zamieszkal, i sam gral fortepian, sam sie zwijal dywan itd

Ehh... takich historii od mojego dziadka który pochodzi z gór znam wiele. Ale nie do końca w nie wierze - zwykłe plotki, za każdym razem jak sobie przekazywano historie ustnie zawsze ktoś coś dodał i sie z tego horror robił. :D
  • 0

shar0nie.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

CYTAT(jasio @ 18.02.2008, 16:03) *
jeden koles podczas 2 wojny nie wierzyl w duchy i w gorach w jakims domku tam zamieszkal, i sam gral fortepian, sam sie zwijal dywan itd

Ehh... takich historii od mojego dziadka który pochodzi z gór znam wiele. Ale nie do końca w nie wierze - zwykłe plotki, za każdym razem jak sobie przekazywano historie ustnie zawsze ktoś coś dodał i sie z tego horror robił. biggrin3.gif

historie mogą przestraszyć albo rozśmieszyć, zawsze ja wykorzystuje na obozach do opowiadań przy ognisku. i nastrojowo się robi ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych