Eric Julien 11 maj 2006
opublikowano dzisiaj 23 maja 2006
tłumaczenie: Eurycide
vortal rzeczy paranormalnych
www.paranormalne.pl
część II
Jeszcze trochę przypomnienia odnośnie bardzo popularnego ostatnio fragmentu 3-BD. Na jednym forum internetowym gdzie odnoszono się właśnie do 3-BD, gdzie rozmawiano też o moim artykule. jeden z forumowiczów napisał do mnie taki oto email:
“no new datum has been given for 73P-BD. The minimal distance derives from the uncertainty of 1,9 UA in the solution of the semi-major axis, due to the arc of 6 days. The uncertainties are so great, they cover a large part of the interior solar system, as described above. Earth can’t do anything about this, but is part of this zone. The dynamic of the 73P complex is known, this isn’t anything new.” Navigation & Mission Design Section Senior Analyst - Solar System Dynamics Group. [email protected] - Jet Propulsion Laboratory.
The uncertainties are so great - niepewność jest bardzo duża
The dynamic of the 73P complex is known - dynamika ciała 73P jest znana
hmm...
Jak dynamika może być znana skoro "niepewność jest bardzo duża"? Co to znaczy? Jak mawiają amerykańscy karykaturzyści NASA to "Never A Straight Answer" - Nigdy Prosta Odpowiedź - jednak kiedy niektórzy grają liczbami, inni grają ludzkimi życiami.
Planowałem przedstawić statystyczne szanse na uderzenie komety w Ziemię na przestrzeni całej historii aby pokazać jak powszechne może być to zdarzenie i jak zabójcze. Mógłbym cytować tuziny ostatnich i prawdziwych przykładów (z ostatnich 30 lat), rzucać światło na przypadki tajemniczych eksplozji komet (tak jak ta, która zdarzyła się w Rosji w Tajdze Tunguskiej w 1908 roku) ale czasu jest coraz mniej aby poruszyć tutaj wszystkie techniczne i naukowe tematy pokazujące istnienie tych stref niepewnośći. Wczoraj, oglądałem raport na kanale historycznym gdzie ogłoszono, że niezidentyfikowaliśmy jeszcze 40% z obiektów mogących stanowić zagrożenie dla Ziemi
Wielu sądzi, że takie wydarzenie może mieć miejsce owszem... ale za tysiące lat. Tylko, że deszcze meteorów mają miejsce każdego miesiaca a zagrożenie uderzeniem dużego fragmentu odnosząc się do tych samych statystyk jest bardziej pewne dziś niż kiedykolwiek w przyszłości. Otrzymałem tuziny i tuziny internetowych linków, każdy kolejny bardziej interesujący od poprzedniego. Jednak, żeby poinformować Cię bardziej efektywnie i szybko musiałem odrzucić zagłębianie się w szczegóły.

c.d.n