Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niezwykły krzyżyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

inCa.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakiś czas temu zobaczyłam przypadkiem u znajomej pewien krzyżyk, który mnie bardzo zaszokował :o

Wiek: myślę, że krzyżyk jest stary, ale przyjmuję, że ma min. 60 lat
Tył: nic nie ma oprócz drobnych zarysowań ze starości (jak będę miała fotkę to wrzucę)
Metal: nie wiem co to jest, niby ma odcień "żółtawy" jak złoto, ale to coś innego

Co do krzyżyka: od razu rzuciły mi się w oczy palce, lewa ręka ma 5 palców (z naszego punktu widzenia prawa), prawa 4 palce. Uwagę zwrócił również niby "ogon" (widać na zdjęciu)...
Dołączona grafika

Chyba nie muszę pisać, kogo przypomina postać na krzyżu na pierwszy rzut oka :) , ale na pewno nie Jezusa.

Starałam się coś znaleźć o tym w necie, ale bez większych rezultatów.

p.s
Nikt z osób mi znanych nie zrobił tego krzyżyka i nie jest to żadna prowokacja.

Użytkownik inCa edytował ten post 25.01.2008 - 02:43

• 0

Cashpoint.

egoism

• Tematów: 126
  • Artykułów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Niestety obraz w większej rozdzielczości nie do końca działa. Krzyż rzeczywiście interesujący. To co wygląda na ogon w rzeczywistości pewnie chodziło o jakiś porwany materiał okrywający ciało, który sobie swobodnie wisi. Bardziej tajemnicze są palce. Według mnie albo to coś ma naprawdę ciekawą historię i zostało wykonane do dziwnych celów albo jest to najzwyklejszy wytwór, pierwotnie zrodzony w wyobraźni jakiegoś artysty.
  • 0

scpt.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Krzyżyk bardzo ciekawy.Przypomina mi jakiś fantastyczny artefakt z południowej Ameryki.Nie znam się na biżuterii i równie dobrze może to być pamiątka z wycieczki :) Tam gdzie są 4 palce natomiast,widać poniżej jakby jeden się wytarł,bądź też odłupał na dole.Postać na krzyżyku zdecydowanie przypomina mi szaraka z filmów.
  • 0

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

krzyzyk jest wykonany w dosc prymitywny sposob i dlatego moim skromnym zdaniem nie ma co wymagac detali twarzy
glowa ma to co powinna miec czyli oczy nos i usta i styka
doszukiwanie sie tu ufoludka to troche smieszna sprawa
jak tak zaczniemy czepiac sie kazdego szczegolu to ja np. widze ze ten kolo ma rolki na nogach :)
a glowa wcale nie przypomina szaraka... dla mnie to bardziej eskimos w cieplym kapturku

Użytkownik pazuzu edytował ten post 24.01.2008 - 23:50

• 0

inCa.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

link do większej rozdzielczości już działa.

Cashpoint:

To co wygląda na ogon w rzeczywistości pewnie chodziło o jakiś porwany materiał okrywający ciało, który sobie swobodnie wisi.

nie sądzę, żeby to był materiał, do końca może to też nie wygląda jak ogon, ale coś z boku wychodzi

scpt:

Krzyżyk bardzo ciekawy.Przypomina mi jakiś fantastyczny artefakt z południowej Ameryki.Nie znam się na biżuterii i równie dobrze może to być pamiątka z wycieczki Tam gdzie są 4 palce natomiast,widać poniżej jakby jeden się wytarł,bądź też odłupał na dole.Postać na krzyżyku zdecydowanie przypomina mi szaraka z filmów.

nie wiem czy krzyżyk pochodzi akurat z Ameryki Południowej. nie chciałam tego od razu pisać, ale ja również widzę tu szaraka ;p ,
może chodzi tu o hybrydę: połączenie szaraka z człowiekiem (4 palce i 5 palców).
połączone kółka (4 mniejsze i jedno większe) trochę przypominają mi jakiś wzór z piktogramów, ale na razie nie znalazłam nic pasującego.

pazuzu:

krzyzyk jest wykonany w dosc prymitywny sposob i dlatego moim skromnym zdaniem nie ma co wymagac detali twarzy glowa ma to co powinna miec czyli oczy nos i usta i styka
doszukiwanie sie tu ufoludka to troche smieszna sprawa

ok, zgadzam się, ale czy osoba mająca "prymitywne" zdolności manualne, może osadzić oczy tak daleko od siebie sama z siebie? połączone kółka nad główą - "kuleczka" w środkowym, większym kółku jest dosyć "dokładnie" zrobiona, więc dlaczego ktoś miałby ot tak osadzić szeroko oczy (wiadomo, że nie ma takich ludzi), przecież tak na prawdę to jedna z najważniejszych punktów na krzyżu - twarz.

Demigod

Ile za niego chcesz?

przykro mi, ale nie jest na sprzedaż.

Użytkownik inCa edytował ten post 25.01.2008 - 02:04

• 0

Pingwin.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Owszem na 1 rzut oka jest dziwny lecz 60 lat temu nie robili takich dokładnych krzyżyków a może ktoś sam próbował zrobić krzyżyk i mu się nie udało :?: ale nie róbmy z Jezusa Kosmitów :lol2:
  • 0

Ozzy667.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A czemu facet z rozłożonymi rękoma od razu z jakimś jezusem ci się kojarzy ?chyba, że chodzilo o Jesús María Pereda (taki footballer hiszpański).
  • 0

Marchewa.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tu chodzi o przyzwyczajenia gdyż najczęściej na krzyżykach jest ukazany Jezus... ale może twórca zrobił ten kształt przypadkowo mi to tak szczeże sie okjaży z jakimś egipskim bożkiem x]
  • 0

Tempter.
  • Tematów: 11
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mi bardziej przypomina dzieła starych kultur amerykańskich(Majowie,Aztekowie).Ale nie widzę w nim nic dziwnego-być może postać na krzyżu to szaman/wysoki kapłan.Motyw krzyża nie jest tylko domeną chrześcijaństwa-wiele innych kultur także go stosuje.
  • 0

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawy krzyżyk, ale mogę prosić o zdjęcie bez zaznaczeń, oraz jego drugiej strony. Zazwyczaj po drugiej stronie biżuterii znajduje się jakaś próba, a jak nie to i tak może to pomóc w oszacowaniu co to jest.
I jeszcze jedno po co umieściłaś na tym zdjęciu swój nick on również zasłania krzyżyk.
Jednak nie ma się tu co doszukiwać jakiś dziwnych pochodzeń jest to zwykła pamiątka, tyle że z pomieszania wierzeń i kultur powstała. Nie jestem pewna ale może to krzyżyk koptyjski, albo faktycznie pochodzi z któregoś kraju Ameryki Południowej.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A nie prościej udać się do jakiegoś specjalisty. W tym momencie nie wiem, kto to móglby być. Ale na pewno jakiś kulturoznawca, religioznawca. Rzecz w moim mniemaniu jest fascynująca i osobiście bardzo ciekawi mnie "co to jest". Krzyż sugerowalby jakąś formę chrześcijaństwa lub też jego zbesczeszczenia, parodii...hmm
Skąd koleżanka ma ten krzyżyk? Mam wrażenie, że nie mówisz nam wszystkiego.

Tu na forum mogą się pojawić pewne domysly, gdybania na temat pochodzenia krzyżyka. Z tego co zauważylam nie ma tutaj specjalisty w wymaganych dziedzinach. No chyba, że jest? :)
Pozdrawiam
  • 0

Marchewa.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

równie dobrze koleżnka może chcieć nas oszukać gdyż po drugiej stronie może pisac " made in china" :D dlatego dla upewnienia prosił bym zdjęcie ukazujące tył krzyżyka...
  • 0

Cashpoint.

egoism

• Tematów: 126
  • Artykułów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po bliższych oględzinach mogę chyba stwierdzić, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego. Widzę koleżankę tak to zaintrygowało, iż napisała do nautilusa :D .

Dołączona grafika

1. w przybliżeniu wyraźnie widać pięć palców.
2. ten "ogon" to zapewne kawałek materiału, który miał tam zwisać, w tak mało szczegółowym odlewie nie będzie widać poszarpanego materiału tylko takie właśnie "większe kawałki"a by stwarzać pozorny wygląd rozciętej tkaniny.
Dlaczego to tak wygląda? Zwykłe wytarcie lub błąd w odlewaniu.

€dit.
Ponawiam prośbę o pokazanie zdjęcia ukazującego "tył" krzyża.

Użytkownik Cashpoint edytował ten post 28.01.2008 - 17:34

• 0

inCa.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

oto tył krzyżyka i nie ma napisu "Made in China" lol

@Cashpoint
co do 5 palców w prawej ręcę to się nie zgadzam, długo się przyglądałam temu krzyżykowi i twierdzę, że autor nawet nie miał zamiaru robić 5 palca (na zdjęciu wszystko widać)

Dołączona grafika

zobaczcie tą istotę z lewej strony z malowideł Aborygenów (Australia) - ile ma palców?
Dołączona grafika

albo starożytną monetę indyjską
Dołączona grafika

co do wieku, napisałam, że ma minimum 60 lat (tyle przeleżał w domu), nieoznacza to, że ma 60 lat, może ma więcej

co do udania się jakiegoś do specjalisty - ok, myślałam, żeby spróbować określić wiek tego krzyżyka, ale do kogo się udać?

źródło:
http://www.crystalin...originals2.html
http://ancientindia....re/exp_set.html
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Specjalistę i to takiego wiarygodnego najlatwiej znaleźć w jakimś ośrodku badawczym/wyższej uczelni. Nie na darmo w badaniach nad zaufaniem do zawodów zawsze na pierwszym miejscu plasują się nauczyciele akademiccy ;) Jak widzę, jesteś z Warszawy - więc skarbnic wiedzy ci tam dostatek.
Jakby krzyżyk należal do mnie, to udalabym się do Instytutu Amerykanistyki, ale ze wskazaniem na Amerykę Lacińską (intuicyjnie). Poszukala kogoś od kultury Azteckiej, Majów. Jeśli on by nie wiedzial, pokierowalby mnie być może gdzie indziej (jako, że ma szersze znajomości).
No nic, powodzenia :)

edit: ewentualnie Antykwariusze - jednakże tutaj jest zbyt wielka niepewność, że się trafi na kogoś obeznanego z potrzbną wiedzą.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych