Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

Prawdziwe historie mojej prababci i praprababci

• Please log in to reply
12 replies to this topic

Mr Minio.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Historia wydarzyła się w XIX wieku. Mąż mojej praprababci był na wojnie, a więc moja praprababcia nie pracowała i nie miała pieniedzy. Po śmierci męża nie miała się gdzie podziać. Sytuacja materialna nie pozwalała jej by wynająć dom. Dobrzy ludzie pozwolili jej zamieszkać w komórce obok domu. W komórce tej stał kominek. Zawsze gdy chciało się położyć na nim drewno aby było dobre do spalenia zawsze drzewo spadało. Jednym razem drzewo uderzyło ją w głowę. Działo się to tak długo, dopóki nie przeprowadziła się wraz ze swoim nowym mężem do jego mieszkania.

Następna historia...

Dotyczy ona mojej prababci. Moje babci i moi dziadkowie już spali (byli jeszcze nieduzymi dziećmi) a moja prababcia szyła tkaninę z lnu przez niemal całą noc. Około godziny 12.00 (ponieważ jako jedyni w wiosce mieli zegar) moja prababcia zuważyła że lampa naftowa przestała się palić, gdy ponownie ją zapaliła zgasła ona ponownie.
Stodoła była bardzo blisko ich domu. Na górze dom miał miał deski na których było ułożone siano. Moja prababcia słyszała na nich głośne odgłosy kroków. Wystraszona zamilkła, po czym zapaliła ponownia lampę. Kroki zamilkły, jednakże po kilku chwilach lampa jeszcze raz zgasła. Można było ponownie usłyszeć odgłosy kroków. Moja babcia się obudziła (miała wtedy 13 lat) i podeszła do swojej mamy. Także usłyszała przedziwne kroki. Zapaliła nerwowo lampę, jednakże ta już nie zgasła a kroki ustąpiły. Działo się tak przez następne trzy noce, po czym ustąpiło to na zawsze.
  • 0

Constantine.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Fajne historie.
Jeśli są prawdziwe...to nad tą druga mozna sie zastanowic.
Reasumując...to mogłobyć coć co boi się światła i dlatego przy każdorazowym zapaleniu przystawało...
Ale historie naprawdę ciekawa.
  • 0

Mr Minio.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moja babcia mi je opowiedziała, jak znajdę czas to napiszę więcej. wiecie kiedys więcej było takich straaaasznych rzeczy niż dziś. Ale moja prababcia i babcia mogłyby sobie głowę uciąć że to głosy człowieka(dowiedziałem się niedawno że moja prababcia urodziła 14 dzieci ale tylko 4 przeżyły może to one dawały o sobie znać w tych historiach?)
Warto też dodać że lampa w 2 histori sama gasła :grr:

Użytkownik Mr Minio edytował ten post 18.01.2008 - 14:27

• 0

Constantine.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

14 ?! jezu...dość dużo.
I 10 aż umarło ? To myśle ze nie ma sie co dziwic...
i to jest najciekawsze ze sama zgasła....
jak w tym filmie "Ciemność" Oglądałeś ?
  • 0

Mr Minio.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Filmu nie oglądalem.

No ciekawe, ciekawe sama gasła tak mówi moja babcia. Straszna historia.

(Niedługo nowa historia o wisielcu i jego krzyżu)

A co do 14 dzieci to wtedy najwięcej dzieci w wiosce miano....BAGATELLA.... 21!!!!!!

Użytkownik Mr Minio edytował ten post 18.01.2008 - 14:33

• 0

Constantine.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

takie czasy...ni prądu o tv nie wspomnę to się robiło dzieci.
Ale historia naprawdę fajna.
  • 0

Pit.

pies Darwina

• Tematów: 28
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Historie z serii opowieści z dreszczykiem, gdyż ich weryfikowalność zerowa. Może historie te miały faktycznie miejsce, ale twoja prababcia mogła równie dobrze wprowadzić cię w błąd "coby trochę wnuczka nastraszyć". Wiadomo też, że z czasem pamięć się zaciera, a w zatartych miejscach często gnieździ się wyobraźnia. Innymi słowy, relacja może odbiegać od rzeczywistości :)

800 post :)
  • 0

Bomaw.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jakbym slyszal opowiesci swojej babci ;S Tez ma wiele podobnych histori,i chociaz nie jestem 100% pewien ich wiarygodnosci ;)
  • 0

Nocny Wilk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dotyczy ona mojej prababci. Moje babcie i moi dziadkowie już spali (byli jeszcze nieduzymi dziećmi) a moja prababcia szyła tkaninę z lnu przez niemal całą noc.

Acha, to Twoje babcie wraz z Twoimi dziadkami wspolnie mieszkali już wtedy, gdy byli dziećmi? Naprawde rzadka sytuacja! :)) Musieli być bardzo.... zdecydowani na siebie :D

tak poza tym, witam na forum :) zapewne będe tu częstym gościem
  • -1

Mr Minio.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ojej... Zapewne każdy wie że chodzi o Moją Babcię i jej siostry i braci!

Kolejna historia:

Na skrzyżowaniu między dwoma wioskami stał biały krzyż. Stał tam od tak dawna, że nikt nie pamiętał kto został tam pochowany, pamiętano jedynie, że był to samobójca, który się powiesił. Gdy jechało się na koniu, lub bryczką koń stawał przed krzyżem i nie chciał iść dalej! Nic nie skutkowało! Trzeba było zawrócić, lub jechać okrężną drogą.
  • 0

Marchewa.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

kolejna historia z cyklu "zwierzęta wyczuwają duchy"... a nie wiesz czasem gdzie to było i czy ten krzyż nadal tam stoi?
  • 0

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zgadzam się z poprzednikami, historie niesamowite. Moja babcia też zna parę ciekawych :) . A co do dużej ilości dzieci, to chyba w tamtych czasach normalne, ciocia mojej mamy miała 18 :D , ale to była naturalna selekcja, w takich porodach najsłabsze płody giną :( . Proszę o więcej historii :D :D .
  • 0

Mr Minio.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakaś wioska obok Sulechowa. Nie wiem czy stoi moja babcia po wojnie na zachód wyjechała.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych