Skocz do zawartości

Jezus zasugerował istnienie reinkarnacji?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Papirus Oxyrhynchos 1
(zob.Ew.Tom.26-33)
Publikowane w: Apokryfy Nowego Testamentu t.1 red. M.Starowiejski. TN KUL Lublin 1986. Str.92-94

1 "I wtedy przejrzysz,
aby usunąć źdźbło
[znajdujące się] w oku
brata twego". Mówi
5 Jezus: "Jeśli nie będziecie się
powstrzymywali od świata, nie
znajdziecie królestwa
Boga, i jeśli nie
będziecie święcili szabatu,
10 nie ujrzycie
Ojca". Mówi Jezus: "Stanąłem
w środku świata
i byłem widziany w ciele
przez nich, i znalazłem
15 wszystkich pijanych i
nie znalazłem nikogo
pragnącego pośród nich
i cierpi dusza moja
nad synami ludzkimi,
20 ponieważ są ślepi w swym
sercu i nie widzą, że
przyszli na ten świat puści
i starają się znowu zejść
z tego świata puści.

A poza tym teraz są
pijani - gdy odłożą
[swe wino, wtedy] będą pościli
.................................. nędzy".
Mówi Jezus: "Gdziekolwiek byłoby
trzech bogów, są oni bogami, i
25 gdziekolwiek jest sam jeden
dla niego ja jestem z nim.
Podnieś kamień,
i tam mnie znajdziesz.
Rozetnij drzewo, i ja
30 tam jestem". Mówi Jezus: "Nie
jest przyjęty
prorok w ojczyźnie swojej,
ani lekarz nie
uzdrawia tych,
35 którzy go znają".
Mówi Jezus: "Miasto zbudowane
na szczycie
wysokiej góry i
utwierdzone, nie może
40 ani upaść, ani
ukryć się". Mówi Jezus: "[Co] słyszysz
jednym swym uchem
głoś na
dachach".

Dla mnie zaznaczony fragment brzmi jak coś w rodzaju przychodzeniu na świat wielokrotnie po to by go przeżyć jak należy. "i nie widzą, że przyszli na ten świat puści" tak jakby jedno życie już zpartaczyli i przyszli jako puści "i starają się znowu zejść z tego świata puści." popełniają te same błędy co w poprzednim wcieleniu.

Według kościoła odrzucono apokryfy ponieważ zostały spisane w odleglejszych Jezusowi czasach i zostały ubarwione. Gdyby jednak założyć, że ten fragment jest prawdziwy możnaby wywnioskować, że Jezus mówił o reinkarnacji. Co o tym myslicie?
  • 0

Robaczek.
  • Tematów: 19
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja myśle że to nie są słowa Jezusa, w ogóle.. Z jego wypowiedzi emanowała mądrość, wiedza i coś magicznego,a to jest takie sobie, a jeszcze bardziej się utwierdziłem w moim przekonaniu gdy przeczytałem:

Według kościoła odrzucono apokryfy ponieważ zostały spisane w odleglejszych Jezusowi czasach i zostały ubarwione.

• 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jasne.
Tlumaczenie z aramejskiego na lacine, potem dopiero na polski.
Ciekawe ile po drodze przeklaman, a ty sie czepiasz jednego slowka, ktore byc moze zostalo zle przetlumaczone a byc moze w lacinie ma dwa rozne znaczenia a wlasciwie to wcale nie musi oznaczac tego co wyczytales.
I wielka afera bo odkryles tajemnice wszechswiata, a wystarczylo pomyslec....
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Normalny odlot ;)  Szukanie przykładów reinkarnacji w Apokryfach (pismach zakazanych).
Czemu nie w Biblii ? V Sobór Powszechny w Konstantynopolu (553 r.) definitywnie rozprawił się z wiarą w reinkarnację przyjmując jako jedynie słuszną koncepcję bezpośredniego pochodzenia duszy ludzkiej od Boga i zbawienia-potępienia następującego tylko raz - zaraz po śmierci człowieka.
Ale czy skutecznie ?
Biblijne wersety interpretowane przez niektórych jako mówiące o reinkarnacji to: Jr 1:4-5, J 1:21, Mt 11:14, Mt 17:11-13; Mt 5:25-26, Mt 11:14-15, Mk 9:11-13, Łk 1:17.
Inne wersety biblijne, które miałyby nawiązywać do reinkarnacji to Mt 11:25-26, Mt 26:25, J 3:1-10, J 9:1-3, Ga 6:7.

Wybitnym przykładem reinkarnacji jest stwierdzenie Jezusa, że Jan Chrzciciel "jest Eliaszem, który miał przyjść"
(Mt 11,14).

Dla łowców duchów też można coś odnaleźć :)  (jako ciekawostka)

Biblia opowiada o Królu Saulu, który w obliczu czekającej go bitwy ze znacznie potężniejszymi Filistynami radził się Pana, lecz Pan mu nie odpowiadał . Zwrócił się więc Saul do swych sług: Poszukajcie mi kobiety wywołującej duchy, chciałbym pójść i jej się poradzić.
Biblia mówi że zrobił to skutecznie:
"Jest w Endor kobieta, która wywołuje duchy" (1 Sm 28,6-7). Gdy wróżka z Endor wywołała ducha, Saul nie widział go. Pytał niecierpliwie kobietę: "Co widzisz?" Biblia opowiada dalej: "Kobieta odpowiedziała Saulowi: «Widzę istotę pozaziemską, wyłaniającą się z ziemi». Król zapytał: «Jak wygląda?» Odpowiedziała: «Wychodzi starzec, a jest on okryty płaszczem». Saul poznał, że to Samuel, i upadł przed nim twarzą na ziemię, i oddał mu pokłon. Samuel rzekł do Saula: «Dlaczego nie dajesz mi spokoju i wywołujesz mnie?» Saul odrzekł: «Znajduję się w wielkim ucisku, bo Filistyni walczą ze mną, a Bóg mię opuścił i nie daje mi odpowiedzi ani przez proroków, ani przez sen; dlatego ciebie wezwałem, abyś mi wskazał, jak mam postąpić» (1 Sm 28,13-15).

Praktyki Saula zostały zdecydowanie potępione. Przegrana bitwa z Filistynami, śmierć jego i jego synów oraz przejęcie władzy królewskiej przez Dawida tłumaczono jako karę za niewierności, "które popełnił wobec Pana, przeciw Słowu Pańskiemu, którego nie strzegł. Zasięgał on nawet rady u wróżbiarki, a nie radził się Pana" (1 Krn 10,13-14).

Pamiętajcie aby po seansach spirytystycznych niezwłocznie udać się do spowiedzi
  • 0

Robaczek.
  • Tematów: 19
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pamiętajcie aby po seansach spirytystycznych niezwłocznie udać się do spowiedzi

lol (i tyle powinno wystarczyć.. znalazł się wielki specjalista)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych