Tak sie zastanawiam co powiedzial Ivellios... i moze cos w tym jest bo przeciez z tego co przeczytalem - kazdy slyszy co innego np. jak ja slyszalem ratunku to ktos help, a moze jeszcze co innego. A moze to wlasnie jest tak, ze material dzwiekowy na ktorym mozna powiedziec "nic niema", zawiera zaszyfrowana wiadomosc ktora jest taka sama, ale nasz mozg potrafi ja rozszyfrowac i przetlumaczyc na rozne sposoby, a dokladnie na rozne jezyki - to prawie jak internet, a dokladnie jak polaczenia VPN - jezeli ktos wie o co chodzi - np. zostaje wyslany pakiet danych za pomoca jednego z protokolow tunelowych np. PPTP, gdzie dane sa szyfrowane, i umieszczane w tzw. kapsulkach. Gdy np. jakis komputer zdalny polaczy sie z serwerem VPN to najpierw pobiera zaszyfrowane dane, nastepnie rozszyfrowuje, a nastepnie za pomoca jakiegos specjalnego programu do konkretnych danych tlumaczymy w taki sposob, bysmy mogli zrozumiec te dane.
Czy ktos moze zrozumial o co chodzi w tym co napisalem?
A jezeli chodzi o nowe materialy dzwiekowe, to nie mialem czasu by je poanalizowac, ale mam nadzieje, ze uda mi sie to w weekend.