Skocz do zawartości


Zdjęcie

Sposób na raka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1

Bobek.
  • Postów: 476
  • Tematów: 30
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Sposób na raka
Publikacja francuskiego psychiatry Davida Servana-Schreibera bije rekordy popularności. A onkolodzy, choć zgłaszają do niej pewne zastrzeżenia, cieszą się, że ich pacjenci docenili rolę właściwej diety.


"Dowiedziałem się z tej książki bardzo wielu rzeczy. I muszę wam wyjawić pewien sekret: zmieniłem mój sposób odżywiania i schudłem już cztery kilo". To nie są słowa przeciętnego czytelnika Davida Servana-Schreibera. Wypowiedział je profesor Jean-Marie Andrieu, ordynator oddziału onkologicznego w Europejskim Szpitalu im. George’a Pompidou. 15 listopada pojawił się na scenie teatru Mutualité w Paryżu, u boku autora, który przybył tam, by promować swoją metodę opisaną w książce "Anticancer: prévenir et lutter grâce a nos défenses naturelles" (fr. Przeciwko rakowi: zapobiegać i walczyć dzięki naszym naturalnym środkom obrony), sprzedaną w ciągu miesiąca w ponad 250 tys. egzemplarzy.


Anonimowe osoby dotknięte chorobą, które mówią, że "odzyskały nadzieję" dzięki tej publikacji, a także artyści i osobistości ze świata medycznego stawili się tłumnie, by wysłuchać trwającego godzinę wykładu charyzmatycznego lekarza psychiatry Servana-Schreibera. Chociaż "nie jest on jednym z nich", autorowi słynnego "Guérir" (fr. Leczyć), nazywanemu w skrócie "D2S", udało się przekonać wielu onkologów do roli właściwego odżywiania – zasadniczego elementu jego metody.

– Do lipca tego roku wcale go nie znałem – mówi profesor Andrieu. – Namówił mnie do przeczytania fragmentów swojej książki i dyskutowaliśmy o niej za pomocą e-maili przez całe lato. Uważam, że on sam wykonał, całkiem poprawnie, doskonałą pracę dla Światowego Funduszu Badań nad Rakiem.

Nieoczekiwany zbieg okoliczności: wspomniany Fundusz opublikował na początku października poważny raport na temat związku między odżywianiem się a rakiem; podane tam wyniki wielu badań pokrywają się z przedstawionymi przez Davida Servana-Schreibera. – Mam niesłychane szczęście – przyznaje psychiatra, który obszernie omawia wnioski uczonych z całego świata na swojej nowej stronie internetowej www.anticancer.fr

– Tak, nie ulega wątpliwości, że nasz sposób odżywiania się sprzyja chorobom nowotworowym, ale trudno się z tym pogodzić, bo konsekwencją powinna być zmiana nawyków żywieniowych – podsumowuje profesor Andrieu. Gwałtownie rosnące spożycie rafinowanego cukru, zakłócenie równowagi pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-6 i omega-3, siedzący tryb życia to prawdopodobnie trzy piekielnie groźne przyczyny, które od pięćdziesięciu lat ponoszą znaczną część odpowiedzialności za rosnącą liczbę przypadków choroby nowotworowej w bogatych krajach. – Nasz tryb życia jest formą pożywki dla raka – twierdzi psychiatra. Zbyt dużo czerwonego mięsa i cukru, za mało jarzyn i owoców – musimy całkowicie zmienić codzienną dietę, jeśli chcemy wzmocnić nasze naturalne mechanizmy obrony przed rakiem.

W swojej książce David Servan-Schreiber wyjawia, że sam był dotknięty chorobą. Piętnaście lat temu usłyszał diagnozę: rak mózgu. Operacja, chemioterapia. – Tradycyjne leczenie uratowało mi życie – przyznaje. Ale nie chciał na tym poprzestać. Zaczął studiować stosowną literaturę i odkrył, że można pomóc swemu ciału w walce ze stanami zapalnymi będącymi pożywką dla komórek rakowych.

– Obserwujemy prawdziwą rewolucję związaną z sukcesem tej książki. Wreszcie Francuzi zainteresowali się możliwościami zapobiegania nowotworom – twierdzi Dominique Maraninchi, dyrektor Narodowego Instytutu Raka (INCA). – Trzeba zatem iść tą drogą z determinacją, niech lekarze się do tego przyłączą. Ale należy rozwijać prewencję globalną, ponieważ lepsze odżywianie niczemu nie służy, jeśli nadal się pali lub pije – podkreśla dyrektor INCA.

– Nadszedł odpowiedni moment na przeprowadzenie szerokiej kampanii społecznej informującej o związku raka z odżywianiem – uważa David Khayat, profesor onkologii i były dyrektor INCA. To powinno zostać zrobione w ciągu 2008 roku. – Zamierzamy wydać, wspólnie z Generalną Dyrekcją ds. Zdrowia, opracowanie "Prawdy i kłamstwa na temat odżywiania i raka", przeznaczone dla szerokiego ogółu – obiecuje profesor Maraninchi. (...) David Servan-Schreiber uprzedził innych i udostępnił bezpłatnie na swojej stronie internetowej ilustrowany dokument mający propagować "odruchy antyrakowe w życiu codziennym".

– Przesłanie Servana-Schreibera odwołuje się do zdrowego rozsądku – bagatelizuje sprawę David Khayat. – Jedzcie lepiej, ruszajcie się, unikajcie stresu, cieszcie się życiem. To nie jest niebezpieczna książka.

Francuscy onkolodzy ujawniają jednak kilka błędów i uproszczeń w przeciwrakowej metodzie psychiatry. Analogia właściwości leczniczych rozmarynu i przeciwnowotworowego leku Glivec czy też twierdzenie, że zielona herbata zapobiega przerzutom, wywołały sprzeciw profesora Maraninchi. Nie mówiąc o dodatkach, których Światowy Fundusz Badań nad Rakiem zdecydowanie nie zaleca.

Na swojej stronie internetowej David Servan-Schreiber podaje przepis na "antyrakowe" śniadanie: ekologiczne jabłko, naturalny jogurt z mleka sojowego, "bez cukru i utwardzonych olejów", odrobina syropu z agawy, zmielone ziarna lnu oraz imbir. Dlaczego właśnie imbir? Ponieważ, jak zapewnia autor, "molekuła zawarta w tym korzeniu przyczynia się bezpośrednio do śmierci komórek rakowych".

Źródło:Onet.pl
  • 0

#2

rapel.
  • Postów: 43
  • Tematów: 2
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no no coś w tym pewnie jest, choć zaciekawiło mnie stwierdzenie że imbir zawiera jakąś molekułę która bezpośrednio przyczynia sie do śmierci komórek rakowych
  • 0

#3

Bobek.
  • Postów: 476
  • Tematów: 30
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Słyszałem kiedyś o kobiecie która , właśnie spożywała imbir (miała raka) i , po jakimś czasie ... choroba ustąpiła
  • 0

#4

cisz.

    Realizm Magiczny

  • Postów: 832
  • Tematów: 33
  • Płeć:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Może to trochę niedojrzaly wpis będzie - ale bardzo lubię piwo z sokiem imbirowym ;) I uskuteczniam to lubienie :)
  • 0



#5

scpt.
  • Postów: 522
  • Tematów: 1
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Imbir niszczy komórki raka jajnika

Imbir, znany z blokowania stanów zapalnych i łagodzenia nudności, może stać się składnikiem leku na raka jajnika - wskazują najnowsze badania amerykańskie, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Najnowsze doświadczenia zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Michigan na komórkach raka jajnika hodowanych w laboratorium. Do pożywki hodowlanej dodawano im imbiru.

Badacze wykorzystali w tym celu sproszkowany imbir, podobny do tego, który można kupić w sklepach spożywczych, ale znacznie lepiej oczyszczony.

Okazało się, że ta popularna przyprawa niszczyła różne komórki raka jajnika użyte w doświadczeniu równie skutecznie, a nawet lepiej niż cisplatyna - lek używany standardowo w terapii tego nowotworu.

Co więcej, imbir zwalczał komórki nowotworu na dwa sposoby - bądź pobudzał je do samobójczej śmierci, tzw. apoptozy, bądź do samostrawienia, tzw. autofagii. Zdaniem naukowców, ta cecha utrudni komórkom raka jajnika rozwinięcie oporności na terapię z użyciem imbiru.

"Rak jajnika ma tendencję do częstych nawrotów i w miarę leczenia bardzo często traci wrażliwość na standardową chemioterapię, która wywołuje apoptozę. W takim wypadku imbir mógłby jednak zachować swoją skuteczność i zniszczyć komórki rakowe na drodze autofagii" - wyjaśnia prowadząca badania dr J. Rebecca Liu.

Inną zaletą imbiru jest to, że spożywanie go nie wywołuje żadnych znanych skutków ubocznych i będzie go można podawać łatwo w postaci kapsułek, dodają badacze.

Jak podejrzewają, imbir może hamować wzrost raka jajnika dzięki swojej zdolności do łagodzenia stanów zapalnych, które biorą udział w rozwoju nowotworów.

Badacze podkreślają zarazem, że wyniki ich badań są wstępne i wymagają jeszcze potwierdzenia w przyszłych doświadczeniach - m.in. na zwierzętach.

Aktualnie naukowcy z zespołu dr Liu sprawdzają też możliwość wykorzystania imbiru w łagodzeniu nudności towarzyszących chemioterapii oraz z prewencji raka jelita grubego. Dotychczasowe wyniki tych badań są obiecujące.

Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem.

PAP

http://www.laboratoria.net

Użytkownik scpt edytował ten post 21.01.2008 - 13:39

  • 0



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych