1. OOBE, a LD to zupełnie co innego? niektórzy piszą że doświadczyli LD, a inni OOBE i pisali, że w LD można robić więcej, nie rozumiem 
Między LD a OOBE znajduje tylko jedno powiązanie - z LD można przejść w OOBE. Nie rozumiem ludzi którzy nie potrafią rozróżnić obu zjawisk - w LD znajdujemy się w świecie wykreowanym przez nas samych (świadomie lub podświadomie) a podczas OOBE wykraczamy poza ta rzeczywistość. A co za tym idzie podczas OOBE nie możemy zmieniać otaczającej rzeczywistości (co nie znaczy ,że nie możemy na nią wpływać ani wykorzystywać możliwości jakie nam daje) .
2. czy jeśli położę się spac i bede przez 10-15 minut* myślał o tym LD, bede w myslach powtarzal, ze chce miec swiadomy sen, to myslicie ze zadziala?
To jedna z technik. Nie daje ona oczywiście 100 procentowej gwarancji ,że zyskamy danej nocy świadomy sen ale zwiększa szanse.
I tak właściwie czas przez jaki to powtarzamy nie ma znaczenia - ważne żeby do nas to dobrze dotarło.
3. dzis przeczytalem chyba na tym lub na innym forum post jakiegos uzytkownika, napisal w nim ze mial sen jak stal obok kobiety i dotykal jej piersi, gdy sie obudzil pamietal to jak ich dotknal, czul jak dotyka, pamieta do dzis, ale do momentu gdy sie obudzil nie wiedzial ze to byl sen, nie mial nawet kontroli nad tym. Wiecie co to bylo? Dodał jeszcze ze do dzis powtarza "mile w dotyku" 
Normalny sen, jeden z tak zwanych "realnych" snów. Nie trzeba mieć LD aby odczuwać podczas snu. Czasem zwykły sen potrafi być równie "realny" jak rzeczywistość fizyczna.
4. Jak macie swiadomy sen, to jak chcecie aby cos sie pojawilo to mowicie na glos czy wystarczy ze pomyslicie o tym? czy zrobil ktos kiedys tak, ze rozmawial np. z aktorem lub pilkarzem??
Wystarczy pomyśleć, a właściwie nie trzeba nawet myśleć - wystarczy tylko zachcieć (myśl zacznie się urzeczywistniać zanim zdołamy ją ubrać w słowa).
Osobiście nie rozmawiałam we śnie z żadnym aktorem ani piłkarzem bo mnie takie rzeczy nie interesują ale gadałam np. z Kostuchą, diabłem czy kosmitami i odpowiadali oni normalnie. Czasem ich odpowiedzi mnie samą zaskakiwały (nawet w najbardziej świadomym śnie są aspekty którymi kieruje podświadmość bo nasza świadomość poprostu nie da rady jednocześnie utrzymywać sennej rzeczywistości , decydować o samej sobie i jeszcze kierować innymi postaciami).
5. slyszalem, ze niektorzy uprawiaja seks we snie, zwiazku z tym mam kilka pytan:
- jak to robią, to wszystko czują jakby naprawde uprawial seks?
- czy naprawdę we śnie można tak szybko iść z dziewczyną do łóżka? a co jak ją wyzwę? pobije?
odmówi? 
Nigdy nie uprawiałam seksu we śnie więc nie mogę wiele na ten temat powiedzieć jednak z tego co wiem można by było czuć się wówczas tak jak w rzeczywistości gdy się uprawia seks. Nasza podświadomość dysponuje takim bagażem doświadczeń ze nie stanowi dla niej problemu odtworzenie jakiegoś - nawet najbardziej wygórowanego odczucia.
Jeśli chodzi o szybkie namówienie dziewczyny we śnie na "małe bara bara" to tutaj wiele zalezy od tego w jakim stopniu zdołasz opanować swoją podświadomość (bo rozumiem ,że nie jesteś jakimś psychopatą który uważa że wyzywanie dziewczyn jest najlepsza drogą żeby poszły z nim do łóżka). Jeżeli tylko twoja świadomość zdoła przełamać podświadome bariery (jak ta: jeżeli powyzywam dziewczynę to ona napewno się ze mną nie prześpi) to nawet jak dziewczynę we śnie pobijesz i będziesz chciał żeby poszła z tobą do łóżka to pójdzie. Musisz poprostu wywalczyć z podświadomością kontrolę nad jej zachowaniem.
6. moze byc tak, ze wstane z lozka i zaczne chodzic po pokoju lub kogos w nocy dotykać?
(wtedy gdy bede mial wiecie jaki sen
)
No comment
Jeżeli lunatykujesz to tak - jeżeli nie lunatykujesz to nie. Proste.
7. słyszałem coś o zapisywaniu tego co nam się przyśni w zeszycie tak? czy jest to konieczne by miec LD? jak tak, to moge np. w notatniku na komputerze zapisywac sny?
Nie jest to konieczne do LD jednak zdecydowanie pomaga w zapamiętywaniu snów (pozatym uczy dyscypliny co pomaga w utrzymaniu świadomego snu gdy ten się już pojawi).
Możesz zapisywać sny gdzie tylko ci wygodnie. (Warto żeby było to miejsce gdzie zapiszesz je tuż po obudzeniu - więc komputer moim zdaniem odpada no chyba ze pierwsza rzeczą jaka robisz po obudzeniu jest włączenie kompa)