Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

Kot, Który Przewiduje Śmierć Ludzi

• Please log in to reply
31 replies to this topic

Shark.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Facet, ktory go przyprowadził, tak się zdenerwował nieposłuszeństwem psa, że dostał zawału.
Można by rzec, że banalna historia.

Przypomne, że pies zaraz jak wszedł do klasy zaczął sie szarpać... Dlaczego więc po drodze do szkoły nie zachowywał sie dziwnie. Nigdy sie nie zdażało żeby ten facet miał z nim jakiekolwiek problemy... A klasa, w której przesiaduje ok 15 dzieci wpatrzonych w psa... Chyba to nie jest nic przerażającego. To był zwyczajny instynkt samozachowawczy psa.. Wyczuł, że starszemu mężczyźnie grozi zawał. Więc to była jego naturalna reakcja. Taka jest natura świata...
  • 0

#17 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Chyba to nie jest nic przerażającego. To był zwyczajny instynkt samozachowawczy psa.. Wyczuł, że starszemu mężczyźnie grozi zawał. Więc to była jego naturalna reakcja. Taka jest natura świata...

Powiem tak.
Naginasz fakty do swojej hipotezy.
Na tym forum ustaliliśmy, że zwierzęta mają bardziej wyczulone zmysły od ludzi, więc nie możemy wiedzieć co odczuwał ów pies.
Może zdenerwowały go zapachy niektórych dzieci?
Ja przecież nie jestem psem, a też mnie denerwują różne zapachy nie wiedzieć dlaczego. ;-)
  • 0

Szeszkin.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

na jednym forum przeczytalem takie cos o tym kocie
"slyszalem ze koty przyciagaja jony dodatnie, moze ludzie umierajacy maja ich duzo? i dlatego do nich przychodzil?" Prosze sie ze mnie nie smiac tez mam mieszane uczucia co do tego ale kto wie?
  • 0

#19 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Na pewno istnieje jakiś związek przyczynowo-skutkowy w tej sprawie. (i psa także)
Trudno jednak zgadnąć co jest przyczyną takiego zachowania w obu przypadkach.
Może widzą to czego my nie widzimy, może odczuwają jakieś wibracje, zapachy lub inne nie znane nam zjawiska.
Możliwe, że ma to ścisły związek z metabolizmam człowieka, gdzie przed śmiercią zachodzą jakieś specyficzne zmiany chemiczne w organiźmie, a zwierzęta to wyczuwają.
Istnieje też możliwość, że mamy do czynienia z jakimś uniwersalnym impulsem o zagrożeniu, który to znak powoduje szaleństwo u zwierząt i potrzebę ucieczki, ewakuacji z zagrożonego terenu. (instynkt samozachowawczy)
  • 0

Tacita.

Ukryty wymiar

• Tematów: 53
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Abstrahując od samego kota (czy psa), chciałabym dodać, że niektórzy ludzie tuż przed swoją śmiercią potrafią wybudzić się ze śpiączki. Rozmawiają wtedy z bliskimi/personelem szpitala tak, jakby nic się nie stało i po kilku minutach umierają. Np. moja ś.p. babcia również miała przebłysk świadomości tuż przed śmiercią. Słyszałam, że takich przypadków jest wiele.
O kotach czy psach, które przeczuwają śmierć swoich bliskich też się już nasłuchałam.

Odnośnie kota w temacie - bystrzak z niego :P Podejrzewam, że chodzi właśnie o wyostrzone zmysły, które na skutek ewolucji "stracili" ludzie, lecz nie zwierzęta. Tak naprawdę nasze zdolności są tylko uśpione, ale tego na tym forum chyba nie muszę tłumaczyć ;)
  • 0

PacyfiC.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Psy, koty i inne zwierzęta przeczuwają nasz niepokój itp. Jak gdzieś wyjeżdżamy i ich nie zabieramy to on to czują są smutne albo przygnębione. Może z tym facetem i z jego psem było podobnie, może on czuł że stanie się coś złego ?
  • 0

#22 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

babcia również miała przebłysk świadomości tuż przed śmiercią. Słyszałam, że takich przypadków jest wiele.

Poruszyłaś ciekawe zagadnienie warte oddzielnego topica.
Chwilowy nawrót sił witalnych przed samą śmiercią.
Bardzo ciekawe zjawisko o którym słyszałem choćby w mojej rodzinie.
Może wydziel temat i porozmawiamy o tym?
Moim zdaniem ta energia jest kumulowana dla potrzeby przeskoczenia w astral.
Umierający przed samą śmiercią robią ostatni, bardzo głęboki oddech. (jakby westchnienie)
W wielu sytuacjach były podobne relacje osób będących przy umierającym.
Oczywiście ten oddech może oznaczać całkiem co innego - nie mam pojęcia.
PS
Nie wiem, czy ten temat był na forum?
  • 0

Tacita.

Ukryty wymiar

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Psy, koty i inne zwierzęta przeczuwają nasz niepokój itp. Jak gdzieś wyjeżdżamy i ich nie zabieramy to on to czują są smutne albo przygnębione. Może z tym facetem i z jego psem było podobnie, może on czuł że stanie się coś złego ?

Mój piesio ( :P ) przeczuwa za każdym razem naszą podróż, bądź wyjazd choćby jednego z domowników, nawet na kilka dni przed samym faktem. Chodzi smutny, czasem wydaje mi się, że ma łzy w oczach.. W dniu wyjazdu przeżywa wszystko jeszcze bardziej od nas.
Mało tego! Bardzo często ma miejsce sytuacja, kiedy mój pies stoi czy siedzi pod drzwiami, machając ogonem tak, jakby za chwilę miał wejść do domu mój tata. Gdy wyglądam przez judasz, nikogo nie ma. Po udaniu się do kuchni, obserwuję przez okno nasz samochód, którym właśnie wjeżdża na parking mój tata. Kiedyś napiszę książę pt. Mój pies-jasnowidz :D

Poruszyłaś ciekawe zagadnienie warte oddzielnego topica.

Sprawdzę czy nie było już takiego tematu. Jeśli nie, zaraz takowy otworzę :)

Edit:

Nie znalazłam takiego tematu, więc otworzyłam nowy: Przewidzieć własną śmierć.
  • 0

Navarion.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawa historia... Myslę, że jednak zwierzeta mają instynkty o których my możemy jedynie pomarzyć... A szkoda.
  • 0

Toldo.
  • Tematów: 21
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Kot, który przewiduje śmierć" nie przewidział własnej. Oscar, niegdyś ulubieniec pensjonariuszy jednego z domu starców w USA, został przez nich zabity. Powód? Staruszkom przestał podobać się jego talent w przewidywaniu śmierci kolejnych emerytów. Bo ten niezwykły kot miał zwyczaj siadać przy łóżku osoby, która za chwilę miała odejść...

O Oscarze pisały gazety na całym świecie, pokazywały go i CNN, i BBC. Ale kot już nie żyje - podaje serwis TheDailyRedundancy. Od dyrekcji ośrodka dziennikarze dowiedzieli się, że martwego kota znaleziono na jednym z korytarzy i że przyczyna śmierci nie zostanie oficjalnie ujawniona.

"Powiedzmy, że po ostatnich doniesieniach o jego umiejętnościach Oscar stał się wyjątkowo niepopularny wśród naszych mieszkańców" - powiedział serwisowi Ronald Kitzmiller, członek władz domu starców.

"Dobrze, że go nie ma. Siedział tylko i patrzył się, z takim wyrazem pyska, jakby mówił: " - tak śmierć kota skomentowała jedna z pensjonariuszek, Gertrude Feinman.
  • 0

Tacita.

Ukryty wymiar

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Biedny kot.. To przecież nie jego wina, że miał taki "talent" :o Ale nie martwmy się, pewnie ma jeszcze kilka żyć ;)
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kontynuacja tematu,tym razem w roli głównej występuje pies :>

Pies-prorok przewiduje śmierć emerytów

Niedawno świat obiegła informacja o kocie, który przewidywał śmierć pensjonariuszy domu starców. Futrzak jednak sam zginął z rąk przerażonych emerytów. Okazuje się, że rolę smutnego proroka przejął teraz Scamp, mały sznaucer z Ohio.

Dołączona grafika

Scamp trafił do ośrodka dla seniorów "The Pines" jako szczeniak. Rannego, prawdopodobnie potrąconego przez samochód psiaka ze złamaną miednicą przygarnął jeden z mieszkańców.

Po pewnym czasie uwagę pensjonariuszy zwróciła zdolność pupila do wyczuwania nadejścia śmierci. Scamp już 25 razy siadał przy umierających staruszkach. Ma tę samą umiejętność, co kot Oscar, który przez wiele lat przewidywał śmierć pensjonariuszy innego domu starców.

Ta niezwykła zdolność okazała się dla futrzaka zgubna. Bo emeryci - trochę ze strachu, a trochę ze złości - zabili Oscara.
http://www.dziennik....ArticleId=56785

PS.Ten piesek pewnie też długo nie pożyje.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jednego jestem niemal pewien, napewno kot nie przewidzialby, ze kogos za 20 min. przejedzie tir.
  • 0

NO_NAME.
  • Tematów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

całkiem ciakwe. jestem za argumentacją, że chodzi o jakiś zapach wydzielany przez człowieka przed śmiercią. w sumie chciałabym mieć takiego koteczka ;)
  • 0

NerX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sądzę,że to nie jest już przypadek.Słyszałem o podobnym zachowaniu się psów na kilka godzin przed zgonem ludzi.Zwierzęta to przeczuwają.

To jest 100% prawda...7 lutego o 9:30 mój dziadek zmarł. Mój sąsiad w nocy z 6 na 7 lutego nie mógł spać, ponieważ przez jakis czas jego psy wyły...Zwierzęta mają jakąś "moc", której my nie mamy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych