Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sceptyk i psionika

• Please log in to reply
29 replies to this topic

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W 1995 roku Rupert Sheldrake rozpoczął badania nad psem wabiącym się JayTee i jego zdolnością do określania, kiedy jego właścicielka, Pamela Smart, była w drodze do domu. Doktor Sheldrake dowiedział się o JayTee, kiedy Pamela odpowiedziała na zamieszczone w gazecie ogłoszenie o poszukiwaniu psów, które wydają się wiedzieć kiedy ich właściciel wraca do domu.

Sheldrake zaczął obserwować JayTee i szybko zorientował się, że JayTee naprawdę podchodził do okna i czekał zawsze, gdy Pamela znajdowała się w drodze do domu. Zachowanie to występowało nadal, pomimo zmian czasu powrotu Pameli oraz zmian sposobu przemieszczania się. Sheldrake opracował więc eksperyment z zastosowaniem sprzętu video, aby dostarczyć obiektywnych dowodów na prawdziwość zdolności JayTee i przeprowadził wiele prób z udziałem Pameli i JayTee.

Sheldrake zaprosił później doktora Richarda Wisemana, aby wykonał kilka własnych rejestrowanych eksperymentów z JayTee. Wiseman przeprowadził cztery próby, po czym ogłosił, iż JayTee nie posiada żadnych specyficznych zdolności.

Sheldrake jednakże po zapoznaniu się z zapisem video eksperymentów Wisemana stwierdził, iż dane Wisemana w dużym stopniu pokrywają się z jego danymi.

Dr Wiseman nadal twierdzi, że JayTee nie wykazywał żadnych specyficznych zdolności i "nie przeszedł próby", wbrew faktowi, iż jego dane pokrywają się z danymi Sheldrake'a. Większość obecnie istniejących "sceptycznych" stron internetowych wydaje się negować to, w jaki sposób Wiseman "obalał" badania Sheldrake'a.

Na stronie http://amnap.blogspo...epost-from.html porównać można dane Sheldrake'a (pierwszy obrazek oznaczony jako "Figure 4") z danymi Wisemana (drugi obrazek - "Figure 1").

Pierwszy wykres przedstawia dane Sheldrake'a zgromadzone podczas 30 filmowanych prób. Drugi wykres pokazuje dane z 3 prób Wisemana, które odbyły się w tym samym miejscu, co próby Sheldrake'a. Ostatni wykres pokazuje dane kontrolne z 10 prób, kiedy to Pamela Smart pojawiała się w domu dużo później lub nie wracała na noc. Zauważ, że ostatni punkt we wszystkich próbach pojawia się w ciągu pierwszych 10 minut od momentu, gdy Pamela wyruszała w drogę powrotną do domu, która zawsze trwała co najmniej 13 minut, więc żaden szczegól z najbliższego otoczenia JayTee nie mógł zdradzać powrotu Pam.

Źródło: http://amnap.blogspot.com 1 maja 2007

Tłumaczenie i opracowanie: Ivellios, http://www.paranormalium.pl

Aktualizacja: W jednym z ostatnich wywiadów Richard Wiseman przyznał, że jego dane pokrywają się z danymi Sheldrake'a. Wiseman pogratulował Sheldrake'owi wyników badań.

Na tej stronie można przeczytać opis wszystkich eksperymentów Sheldrake'a oraz obejrzeć wszystkie wykresy przez niego sporządzone.

• 0

Reko.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kiedy jestem sam z psem w domu, a rodzice na przykład gdzieś pojechali. Gdzieś kilkanaście minut przed ich powrotem pies cały czas siedział pod drzwiami. Takie historie miało jeszcze wielu moich znajomych,

Kolejna rzecz, wydaje mi się, że psy nie znając zegarka mają poczucie czasu.
Tata 5 dni pod rząd szedł do pracy, wstawał o 5.00. Kiedy nadeszła sobota, Reksio (pies mój :P ) wskoczył tacie na klatke piersiową przy czym go obudził.
Była 5.03.

Wydaje mi się, że takie wg, autora tekstu "zdolności", ma każde zwierze.
  • 0

above.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

dokladnie zawsze jak domownicy wracaja z pracy u mnie to pies juz siedzi okolo 10 min przed przyjsciem przed drzwiami i czeka ... nie znam osoby ktorej pies tak nie robi
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A o czyms takim jak zegar biologiczny to szlyszeli ? :P przeciez nawet czlowiek tak ma, nie tylko w trakcie snu.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kolejna rzecz, wydaje mi się, że psy nie znając zegarka mają poczucie czasu.

To mój jest chyba jakimś odmieńcem :lol Jak się pojedzie gdzieś autem (np. do sklepu) i pięć minut później wróci to pies skacze i się wita jakby nas co najmniej z tydzień nie było :lol .

Za to zjawisko poczucia czasu (i jakieś intuicyne wyczuwanie czasu powrotu kogoś z pracy - tak jak to jest opisane w temacie) obserwuje często u moich kotów. Już kilka razy któryś z moich 2 kotów obudził moją mamę która sobie nie nastawiła budzika (warto dodać ,że o tej godzinie zazwyczaj mama-jeżeli tylo wstanie- widzi koty śpiące w najlepsze u mnie w pokoju). Co do powrotów kogoś z domu to narazie nie zauważyłam zeby moje aktualne koty jakoś specjalnie reagowały (jak mama jest już pod domem to zaraz oba lecą do kuchni...ale raczej nie odpowieda za to żadna zdolność :lol ) ale pare lat temu miałam kota-aparata , Filemon się nazywał i był bardzo sprytny (drzwi "klamkowe", drzwi "przesuwne", drzwiczki od lodówki - były dla niego niczym). Ponadto robił mojej mamie za budzik - zawsze rano kiedy mama miała wstawać do pracy (co ciekawe - w weekendy sobie darował) Filemon podchodził do suwanych drzwi, otwierał je łapką , wskakiwał na łóżko i budził mamę. Ponad to zawsze wiedział kiedy mama skończy pracę (nawet gdy wracała o innej godzinie niż zazwyczaj albo pociąg był opóźniony) i zawsze 5 minut przed przyjazdem pociągu wychodził (otwierając sobie przy tym drzwi wejściowe i już nie racząc ich za sobą zamknąć :wall: :lol ) i szedł po mamę na stację - i wracali razem. Jeżeli miało się okazać ,że mama wróci późniejszym pociągiem (nawet jeżeli nikt z domowników o tym nie wiedział) Filemon nawet nie fatygował się żeby otwierać drzwi i iść na stację - poprostu czekał w domu i zachowywał się jakby nigdy nic , był to dla pozostałych domowników znak ,że mama dziś wróci później - i faktycznie - pięć minut przed kolejnym pociągiem (albo jeszcze kolejnym - zalezy którym mama wracała) Filemon otwierał sobie drzwi i szedł na stację- po czym wracał z mamą. :rotfl: . Zdarzało się też że wychodził wcześniej -był to dla nas znak ,że mama zwolniła się wcześniej z pracy, i faktycznie, 10 minut później drzwi przekraczała mama a za nią dumny Filemon.
  • 0

Varg.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dokladnie zawsze jak domownicy wracaja z pracy u mnie to pies juz siedzi okolo 10 min przed przyjsciem przed drzwiami i czeka ...

A skąd to niby wiesz, że akurat 10 min? Masz kamery w mieszkaniu? :mrgreen:

Ana Mert-rzeczywiście, niezły agent był z tego kociaka ;)
  • 0

Ana Mert.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ana Mert-rzeczywiście, niezły agent był z tego kociaka ;)

Szkoda tylko ,że pewnego pięknego dnia poprostu postanowił się wyprowadzić i tyle go widzieliśmy( pierwszy raz wyszedł ale wrócił po pół roku jak zima nastała, na wiosnę jednak znów poszedł i już więcej nie wrócił).
  • 0

Fenix.
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A o czyms takim jak zegar biologiczny to szlyszeli ?

A to od kiedy zegar biologiczny mówi ci, o ile godzin spóźnią się twoi rodzice/bracia/siostry/partnerzy z powrotem do domu ? To chyba jakiś zegar nowej generacji.
  • 0

Danki.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

ciekawy temat. pokazuje że zwierzęta mają zdolności które sie filozofom nie śniły. a co do kotów które budzą domowników to ja też miałem kota który budził moją mame do pracy. ale niestety w weekendy też to robił :P
  • 0

Gside.
  • Tematów: 7
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Mój pies też robił mi za budzik ... :aaa: w sumie to ciekawe skąd u nich takie poczucie czasu ;|
  • 0

Tiamat.
Reputacja

Napisano

A to od kiedy zegar biologiczny mówi ci, o ile godzin spóźnią się twoi rodzice/bracia/siostry/partnerzy z powrotem do domu ? To chyba jakiś zegar nowej generacji.

Z tego co zrozumialem to poprzednicy pisali o powrotach z pracy, badz wstawaniu rano rodzicow o tych samych porach, a nie o spoznieniach i dowolnych porach. A pies wtedy ma zakodowane juz bez zegarka, ze Twoja matka wroci np. o 16 z roboty, czlowiek tak samo. I ja nie widze tu nic nadzwyczajnego.
  • 0

Fenix.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No ale jeśli pies wie kiedy wracasz, a wracasz kilka godzin później niż normalnie, co wtedy ? Wciąż to zegar biologiczny ?
  • 0

Tiamat.
Reputacja

Napisano

Ale o co wlasciwie Ci chodzi, w jakim sensie wie ? ze stoi pod drzwiami ?
  • 0

Fenix.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie, że własnie wyszedł z zakładu pracy i już wraca do domu. A pies o tym wie. Czy ten wniosek jest tak trudny do wysnucia biorąc pod uwagę fakt tematu w jakim piszemy ?
  • 0

Tiamat.
Reputacja

Napisano

Ale skad wiesz ze pies o tym wie :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych