Yerba mate
Yerba Mate - „herbata” stworzona przez naturę – by skutecznie „ocucić” ludzi zmęczonych ciężką pracą w podzwrotnikowym klimacie!
Szczególnie ceniona jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Chile, Boliwii czy Brazylii, gdzie jest używana z taką co najmniej częstotliwością jak na starym lądzie pija się zwykłą, czarną herbatę!
Jak żaden inny napój ożywia ciało i umysł w sposób zupełnie inny niż kawa (mateina – zawarta w liściach tego krzewu, pobudza jeszcze mocniej niż kofeina, jednak w całkowicie inny, zaskakujący sposób)
Kiedy Hiszpańscy konkwistadorzy przybyli do Argentyny w poszukiwaniu złota i srebra, znaleźli Yerba Mate w zamian!
Roślina ta (Ilex paraguariensis Saint Hilaire, inaczej zwana ostrokrzewem paragwajskim) wówczas, dla rdzennych mieszkańców Argentyny była niezastąpionym skarbem!
Ludy z plemienia Guarani używały Yerba Mate do jedzenia, picia i leczenia rozmaitych chorób.
Późniejsi robotnicy ziemscy, pracujący na tzn. „pampas” gromadzili się po ciężkim dniu pracy, przy ognisku, parzyli Yerba-Mate w prymitywnych naczyniach (mate), siadywali w kręgu i popijali Yerbę „puszczając w obieg” bombille (rurka zakończona sitkiem) za pomocą której w wygodny sposób można odsączyć ożywczy napar spośród pokruszonych liści!
W dzisiejszych czasach Yerba mate jest ulubionym napojem milionów ludzi na całym świecie! Współczesny człowiek docenia jej walory pobudzające, dodające energii, ale teraz wiemy również, że Yerba mate jest bogata w witaminy C, B1,B6, oraz Niacynę, minerały – takie jak Wapń, Fosfor, Żelazo, Magnez, Potas oraz Sód
Skład chemiczny
Na długo przed tym jak zanalizowano skład chemiczny Yerba mate – była w szerokim stosowaniu wśród Indian Guarani, którzy świadomie używali jej zarówno ze względu na zdrowotne właściwości jak i właściwości pobudzające, oraz energizujące - dzięki którym skutecznie walczyli ze zmęczeniem i głodem!
Skład chemiczny Yerba-mate jest od lat przedmiotem badań i analiz największych i najsławniejszych laboratoriów od Hamburga po Misines.
Badania wykazały że w skład tego krzewu wchodzi niespełna 200 lotnych substancji chemicznych! Mate ma bogaty wachlarz substancji naturalnych, które mają szerokie oddziaływanie na organizm!
Yerba–mate wykorzystywana jest w medycynie między innymi – jako stymulator centralnego ośrodka nerwowego, środek moczopędny, przeciwreumatyczny i wspomagający przemianę materii.
W zachodniej medycynie określana jest ponadto jako środek: ściągający, napotny oraz przeciwgorączkowy, zawiera liczne witaminy i minerały. Jest także bogatym źródłem żywic, włókien i olejków eterycznych.
Zawiera karoten, witaminę A, C, E, B1, B2, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę i inozytol.
W 1964 r. grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu doszła do wniosku, że mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba-Mate:
* Wartośc energetyczna - 26,36kcal
* Białko - 2,32g
* Tiamina (witamina B1) - 1,26mg
* Pirodyksyna (witamina B6) - 0,83mg
* Magnez - 57,12mg
* Żelazo - 2,19mg
* Witamina C - 4,96
* Niacyna - 1,72mg
* Potas - 60,81mg
* Wapń - 58,66mg
* Sód - 10,26mg
* Fosfor - 52,81mg
* Kofeina - 0,89mg
* Glukoza - 3,67g
Analiza ta została przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones.
Poza podstawowymi substancjami odżywczymi mate jest bogata w tzw. ksantynyny. To właśnie ich obecność zwraca uwagę naukowców. Najpopularniejszymi ksantynami obecnymi w yerba-mate są: mateina oraz jej „starsza siostra” kofeina.
Chociaż ksantyny mają podobny skład chemiczny, każda z nich ma indywidualne właściwości.
Badania wykazują, że jeśli nawet kofeina występuje w mate, jej ilość jest tak niewielka, że potrzeba 100 torebek herbaty, aby zawartość kofeiny była równa szklance kawy. Dlatego też pobudzające działanie "herbaty" yerba mate nie pochodzi z kofeiny.
Właściwość charakterystyczna dla wszystkich ksantyn to delikatne rozluźnienie mięśni. Ksantyny są dobrymi rozszerzaczami oskrzeli dzięki czemu są z powodzeniem stosowane w leczeniu astmy.
Wszelkie analizy potwierdzają fakt, że mateina posiada najlepszą możliwą kombinację właściwości wśród rodziny ksantyn!
Stymuluje centralny układ nerwowy – nie powodując uzależnienia (w przeciwieństwie do większości ksantyn) Wpływa relaksująco na obwodowe naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi bez silnego wpływu na rdzeń przedłużony i serce (inne ksantyny mają taki wpływ). Zaobserwowano zdecydowany wpływ na poprawię zdolności psychomotoryczne bez działań depresyjnych, charakterystycznych dla innych ksantyn.
Główne, roślinne związki chemiczne obejmują: alfa-amyrynę, alfa-terpineol, kwas arachidonowy, beta-amyrynę, kwas masłowy, kwas koleinowy, kofeinę, ksantyna (mateina), kwas 5-o-kofeoilochininowy, wapń, karoten, kwas chlorogenowy, cholinę, chlorofil, chryzanteminę, cyjanidyn-3-o-ksylozylo- glukozyd, cyjanidyno-3-glukozyd, olejek aromatyczny, eugenol, geraniol, solwat geranylu z acetonem, gwajacynę b, indol, inozytol, jonon, kwas izo-masłowy, kwas izo-kapronowy, kwas izo-chlorogenowy, kwas izo-walerianowy, kempferol, kwas laurynowy, lewulozę, linalol, kwas linolenowy, saponiny mate, kwas neochlorogenowy, nerolidol, kwas nikotynowy, nudikaucynę c, oktan-1-ol, kwas oktanowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, pirydoksynę, kwercetynę, rafinozę, safrol, kwas stearynowy, taniny, teobrominę, teofilinę, trygonelinę, kwas ursolowy.
W Argentynie na stacjach benzynowych stoją specjalne dystrybutory z wodą w temperaturze 80 stopni C z przeznaczeniem do przygotowywania mate.
Madonna i Hillary Clinton piją ją litrami, a Matt Dillon, Meg Ryan i Gwyneth Paltrow piją toniki na bazie yerba mate. Natomiast muzyk Moby promuje i sprzedaje ją w swej nowojorskiej kawiarni Teany.
Opis parzenia mate w wydaniu W. Cejrowskiego
www.yerbastory.pl