Skocz do zawartości


Zdjęcie

Pszczoły wymierają - sytuacja jest poważna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#76

Fox Mulder.
  • Postów: 67
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pszczoły giną z powodu oczywistego - GMO spowodowało że pewna bakteria konieczna dla przetrwania pszczół ginie systematycznie a inna bakteria zagnieżdża się w ich systemie pokarmowym powodując wymieranie kolonii - czyli "colony collapse disorder" bo o tym zjawisku mówimy (chyba dobrze przespelowałem?)


Hm, jeśli to rzeczywiście bakteria, to czy istnieje prawdopodobieństwo, że pszczoły w którymś pokoleniu dadzą radę to zwalczyć, bądź wytworzą z bakterią jakąś symbiotyczną więź, przyzwyczają się do niej? :P

I skoro wiadomo jaka to bakteria, to czy nie da się jej zwalczyć chemią, nie krzywdząc pszczół? Nie wiem czy to możliwe, dlatego pytam.
  • 0

#77

Kurdupel.
  • Postów: 35
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oj niedobrze z tymi pszczołami,moge się założyć że to nie telefony komórkowe powodują ich wymieranie tylko ktoś celowo rozpuścił coś w powietrzu :grr:
  • 0

#78

Ivellios.

    ÓSMY ZMYSŁ

  • Postów: 1625
  • Tematów: 401
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie ma dowodu na to, że za tajemnicze wymieranie pszczół odpowiedzialna jest jakaś choroba:
http://www.unexplain...s.php?id=148731
  • 0



#79

LS-D.
  • Postów: 132
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może to być zwiane z jakimś cyklem przyrody...trudno powiedzieć ale myślę ze sytuacje się ustabilizuje.
  • 0

#80

sechmet.
  • Postów: 973
  • Tematów: 2
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma dowodu na to, że za tajemnicze wymieranie pszczół odpowiedzialna jest jakaś choroba:
http://www.unexplain...s.php?id=148731


odrobina dociekliwości i oto wkleję coś czego Ty nie wleiłeś - z lenistwa ?

Page last updated at 10:27 GMT, Thursday, 5 March 2009
E-mail this to a friend Printable version
'No proof' of bee killer theory
By Matt McGrath
Science reporter, BBC World Service

Bee hives in California
Bee hives were left deserted by adult worker bees

Scientists say there is no proof that a mysterious disease blamed for the deaths of billions of bees actually exists.

For five years, increasing numbers of unexplained bee deaths have been reported worldwide, with US commercial beekeepers suffering the most.

The term Colony Collapse Disorder was coined to describe the illness.

But many experts now believe that the term is misleading and there is no single, new ailment killing the bees.

In part of California, the honeybee is of crucial importance to the local economy as 80% of the world's almonds come from there - America's most valuable horticultural export.

But without the bee pollinating the trees, there would be no almonds.

In a few frenzied weeks in February and March, billions of honey bees are transported to the state from as far away as Florida to flit innocently among the snowy almond blossoms, and ensure the success of this lucrative crop.

However, since 2004 their numbers have been mysteriously declining, and it was only at the end of 2006 that the severity of the losses began to be fully realised.

Dr Frank Eischen of the US Department of Agriculture
It's probably not a unique event in beekeeping to have large numbers of colonies die
Frank Eischen
US Department of Agriculture

Commercial bee keeper Dave Hackenberg, from Pennsylvania, was the first to sound the alarm.

He recalled the moment when he first realised something was wrong:

"I started opening a few hives, and they were completely empty boxes, no bees. I got real frantic and I started looking at lots of beehives. I noticed that there were no dead bees on the ground, there weren't any bodies there."

Even stranger than the absence of the insects was the fact that other bees would not go near these deserted colonies.

Since then around two million colonies of bees have disappeared across the US. And the losses have continued this year, albeit at a lower rate.

The unexplained nature of the affliction, with empty hives and no clearly defined infection, has stumped scientists.

Colony collapse

Since the 1980s, a rising tide of ailments has assaulted the honeybee, including the varroa mite and many deadly viruses.

Advertisement

Putting the varroa mite under the microscope

But the dramatic and rapid losses of the last five years had convinced experts that something new was at work within the hives.


Researchers around the world are running round trying to find the cause of the disorder - and there's absolutely no proof that there's a disorder there

Dennis Anderson
CSIRO

They developed a concept called Colony Collapse Disorder, or CCD.

Dr Jeff Pettis, a researcher with the US Department of Agriculture Bee Lab, said CCD applied to colonies which died although there were no high levels of parasites: "The colony was once strong, it reared a lot of young developing bees and then the adult bee population simply disappeared or died.

"With those symptoms it certainly is unique and it doesn't really match up with our expectations for parasitic mite loss and the like."

But to date researchers have found few clues as to the exact cause of the disorder.

And some senior scientists now say the "disorder" does not exist as a separate illness.

Dr Dennis Anderson, principal research scientist on entomology with the Australian research organisation CSIRO, said the term could be distracting scientists from other work: "It's misleading in the fact that the general public and beekeepers and now even researchers are under the impression that we've got some mysterious disorder here in our bees.

"And so researchers around the world are running round trying to find the cause of the disorder - and there's absolutely no proof that there's a disorder there."

Previous declines

His view is shared by some experts in the US.

Conducting experiments at an isolated almond orchard in the Central Valley area of California, Frank Eischen, of the US Department of Agriculture, said it was "probably true" that there was no new single disease.

"We've seen these kinds of symptoms before, during the seventies, during the nineties, and now," he added.

"It's probably not a unique event in beekeeping to have large numbers of colonies die."
Varroa mite
The varroa mite sucks the bees' blood and weakens the immune system

Many experts speak about a "perfect storm" of impacts that are the real reason for the decline.

Principal among them are infestations of the varroa mite, which suck the bees' blood and weaken their immune systems.

There are also concerns that bees are being deprived of nutrition as urbanisation removes their natural pastures.

One of the biggest worries is the possible impact of agricultural pesticides.

It is believed these chemicals can have a similar effect in bees as alcohol has in humans - they disorientate the bees, causing them to get lost on the way home.

Busy work

The intensity of agriculture could be the real underlying cause of bee stress, some experts believe.

Commercial beekeeper Dave Hackenberg described the working life of a bee as difficult.

"My bees are in California pollinating almonds," he said. "In the middle of March they are going to be trucked all the way across the United States all the way back to Florida to pollinate oranges then they are trucked another thousand miles north to pollinate apples in Pennsylvania.

"When they go to these places, the only thing that's there is the crop that you pollinate; it's a big monoculture.

"We all like steak and potatoes and we all like corn, but if we eat any of these on their own for a month at a time then your body would not be in the best of shape."


zatem wracamy do czynnika ludzkiego, teza związana z wrednym mikrobem atakującym system immunologiczny pszczół też jest niewykluczona

a oto nowe wygooglane linki - za śmierć pszczół we Francji i w Niemczech odpowiedzialny jest Bayer (tak, ten od aspiryny)

http://www.naturalnews.com/023679.html

(NaturalNews) The great mystery of bee deaths has been solved. Colony Collapse Disorder is poisoning with a known insect neurotoxin. Clothianidin, a pesticide manufactured by Bayer, has been clearly linked to die offs in Germany and France.

Although the bee die offs that have occurred recently are more severe, there have been many in the past from the same and similar products. In North Dakota, a lawsuit is pending against Bayer for the loss of their bees in 1995, the result of spraying rapeseed with Imidacloprid. In 1999, the same product was banned in France for use as a seed dressing for sunflowers when they lost one-third of their hives after widespread spraying. In 2004, it was banned for use on corn. Recently, France refused to approve Bayer's request to sell Clothianidin.


jakkolwiek, patrząc się na mapkę "zaatakowanych" stanów w US trudno nie odnieść wrażenia że BioTech chyba też ma swoje kilkanaście centów w całej historii
  • 0

#81

Mnichu.
  • Postów: 3
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ludzie, luuuuzik Polak potrafi :)
  • 0

#82

Brivion.
  • Postów: 282
  • Tematów: 13
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale pszczoly nie
  • 0

#83

Jeremy.
  • Postów: 3
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bez pszczół nie będzie warzyw i owoców, a z kolei bez nich nie będzie człowieka? Stek bzdur. W te wakacje nie widziałem jeszcze żadnych martwych pszczół. Media (w tym wypadku prasa, o której mowa w jednym z pierwszych postów) jak zwykle szukają sensacji. Pisząc w taki, a nie inny sposób (mam tutaj na myśli nagłówki typu: ,,Umrzemy, gdy pszczoły wyginą!'') nakłaniają potencjalnych czytelników do zapoznania się z danym artykułem. Co do samego wymierania. Nie wiem co może być tego powodem, ale przypuszczam, że jedynym rozsądnym wyjaśnieniem jest gwałtownie zmieniający się w ostatnim czasie klimat. Ktoś domniemywał, że szkopuł tkwi w telefonach komórkowych. Dajcie spokój, technologia komórkowa obecna jest na dużą skalę od kilkunastu lat. Nie przypominam sobie, aby w jakiś sposób powodowało to wymieranie czego i kogokolwiek.
  • 0

#84

shanti.
  • Postów: 71
  • Tematów: 3
  • Płeć:Kobieta
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ludzie powinni się porozumiewać telepatycznie, a nie za pomocą komórek ;) to taka moja śmiała hipoteza. No ale co do zapylania drzewek, to hodowałam ostatnio mandarynkę, takie małe drzewko. I aby je 'zapylić' wystarczy małym pędzelkiem poruszać w kwiatuszku, aż ten pyłek wyleci. I kwiatki są normalnie. Wiec jeśli pszczoły wyginą, może będziemy mieli nowy zawód? Zapładniacz kwiatków :P Ale osobiście, to już sama nie wiem czy te pszczoły giną przez telefony, czy pasożyty, ale prawdą jest że jakoś mniej ich :( a naukowcom to już czasem trudno wierzyć na słowo ;/
  • 0

#85

rolpiek.
  • Postów: 577
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ja jakiś rok temu czytałem artykuł to wychodzło z niego że najwięcej pszczół gineło w USA potem w zach europie a w Polsce to było niewiele
(tam były proporcje coś jkak 90% usa, 50-60 % europa zach 10-15% PL)

i tak Isze co mi się rzuciło w oczy to czego jest w USA bardzo dużo, w europie zach. dużo a u nas dopiero zaczyna się ?

odpowiedz: GMO i telefonie komórkowe

jesli znacie inne czynniki to podajcie ...

stawiam z dużym prawdopodobnieństwem że jeden z nich (a być może oba) są odpowiedzialne za ginięcie pszczół

Użytkownik rolpiek edytował ten post 21.02.2010 - 00:19

  • 0

#86

Darek08.
  • Postów: 26
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo duży udział w ginięciu pszczół mają takie choroby jak warroza, zgnilce, kiślica, biegunka, porażenia, zatrucia spowodowane niewłaściwym stosowaniem pestycydów przez rolników i wiele innych. Choroby te występują najczęściej w pasiekach prowadzonych przez amatorów, którzy chcą skosztować trochę pszczelarskiego życia (które jest zresztą bardzo fascynujące;]), ale nie przeciwdziałają rozwojowi tych chorób, najczęściej z niewiedzy, ale również ignorowania takich zjawisk jak osyp większej ilości pszczół lub nawet całych rodzin (próbki w postaci pszczół powinny być zebrane i wysłane do odpowiednich służb które zajmują się badaniem chorób pszczelich). Badania chorób pszczół (zarówno prowadzone przez instytucje dysponujące labolatoriami i wyszkoloną kadrą, jak i pojedynczych pszczelarzy) cały czas przynoszą nowe metody ich zwalczania (od bardziej chemicznych- Apiwarol, po naturalne- kwas szczawiowy, dymienie wrotyczem, itp.)

Bardzo prawdopodobne jest to, że gdyby wszystkie pszczoły nagle by pozostawić bez opieki, miały by wielkie problemy z przezwyciężeniem owych chorób, które wydają się natężać coraz bardziej. Dzikie rodziny zazwyczaj szybko kończą swój żywot nie mogąc poradzić sobie z chorobami.

Hm, jeśli to rzeczywiście bakteria, to czy istnieje prawdopodobieństwo, że pszczoły w którymś pokoleniu dadzą radę to zwalczyć, bądź wytworzą z bakterią jakąś symbiotyczną więź, przyzwyczają się do niej? :P

I skoro wiadomo jaka to bakteria, to czy nie da się jej zwalczyć chemią, nie krzywdząc pszczół? Nie wiem czy to możliwe, dlatego pytam.

Wyjaśnię na podstawie roztocza warrozy:
Istnieją leki ograniczające występowanie tych pasożytów (Apiwarol do odymiania, Beewarol do przyklejania w ulu), ale ograniczenie to nie to samo co całkowite wyniszczenie (kolonie warrozy odbudowują się). Nie istnieje lek który dałby ostatecznego kopa w dupę temu roztoczowi. Co do samoistnego zwalczania przez pszczoły, to gdzieś zaobserwowano, jak jedna pszczoła próbowała 'zdrapywać' roztocz drugiej, także może kiedyś się nauczą leczyć same siebie.

Użytkownik Darek08 edytował ten post 21.02.2010 - 01:23

  • 0

#87

daxx.
  • Postów: 558
  • Tematów: 116
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pszczoły giną także między innymi przez cukier, którym dokarmiane są przez pszczelarzy.

Tadeusz Sabat - prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego, w wywiadzie dla "Decydent & Decision Maker" nr 89 z kwietnia 2009, powiedział, że "Przyglądamy się intensywnym pracom naukowców w świecie i w Europie, którzy usiłują rozwiązać tę zagadkę. Dzisiaj, na podstawie informacji ze Stanów Zjednoczonych, Kanady i Europy, wiemy, że telefonia komórkowa nie szkodzi pszczołom, ale im nie sprzyja. Okazało się, że pszczołom najbardziej szkodzą uprawy monokulturowe, np. tysiące hektarów rzepaku lub innych roślin. Pszczoły nie mogą długo żywić się tylko jednym pokarmem, muszą mieć urozmaicenie, gdyż bez niego organizm pszczół osłabia się. To tak, jakby człowiek jadł tylko chleb. Tak więc monokultura byłaby pierwszą przyczyną. Drugą trucizną pszczół jest polski cukier, w którym znajduje się mąka pszenna, sól i formalina. W kilogramie cukru, zgodnie z normami unijnymi, może znajdować się 2,3% chlorku sodu, czyli soli. Sól służy do wybielania cukru – niegdyś robiono to wapnem. Najgroźniejszym skażeniem dla pszczół jest formalina, której spożywanie człowiek jakoś przeżyje. Drugą trucizną jest imidakropid czyli chemia stosowana w zaprawach nasiennych do buraków cukrowych, słoneczników, rzepaku, kukurydzy i innych roślin. Rośliny bronią się przed tymi chemicznymi środkami nowej generacji i wydzielają ze swego organizmu tę truciznę w postaci „potu”, który zabija pszczoły. Imidakropid rozkład się w glebie 997 dni. Jeśli buraki cukrowe są uprawiane w jednym miejscu przez 10 lat, to możemy uciec z pszczołami, ale w Polsce stosuje się płodozmian i po burakach najczęściej siejemy pszenicę, po niej może być siany rzepak. Więc wiemy, iż w danym roku nie powinniśmy wywozić pszczół na konkretną skażoną uprawę. Stąd też występujemy do ministra rolnictwa o wskazanie, gdzie pola pryskane są trucizną. Chcemy też, aby powrócić do dobrej, starej polskiej tradycji, gdy środki chemiczne miały zapach odstraszający dla owadów. Dziś pestycydy mają zapach obojętny, a więc groźny dla pszczół. Ważna jest więc odpowiednia, zdrowa pasza dla pszczół na zimę, a jest nią cukier. Oczywiście, możemy zimować na miodzie, ale wtedy dostarczymy go mniej na rynek. "

Cały wywiad na http://www.decydent....bbingu_592.html
  • 0



#88

TTT.
  • Postów: 101
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Odświeżam temat. Kilka nowszych artykułów na ten temat.

Spadek populacji owadów może zagrozić ludziom.

Zmniejszenie liczby owadów zapylających kwiaty w Indiach zaczęło zagrażać tamtejszej produkcji rolnej - informuje BBC. To ogólnoświatowy trend. Jeśli wyginą owady, ludzie także nie przetrwają - ostrzega profesor Władysław Huszcza z Akademii Rolniczej w Lublinie.

Indyjscy naukowcy dostrzegli wyraźny związek między niższymi plonami a mniejszą liczbą owadów zapylających rośliny uprawne - plony wiatropylnych zbóż wciąż rosną. Rolnictwo daje Indiom jedną piątą dochodu narodowego. Wytwarzane tam 7,5 miliona ton warzyw rocznie to 14 procent światowej produkcji - więcej wytwarzają tylko Chiny. W skali całego świata wartość zapylania roślin przez owady oblicza się na 224 miliardy dolarów.

Muchy, pluskwy czy komary mogą się wydawać niepotrzebne, jednak większość owadów łączą z ludźmi wspólne interesy. Poza wiatropylnymi zbożami potrzebne nam rośliny wymagają zapylania przez owady - tej ogromnej pracy nie da się wykonać sztucznie.

"Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka" - ten cytat jedni przypisują Albertowi Einsteinowi, inni - Karolowi Darwinowi. Choć jego autorstwo może budzić wątpliwości, opisuje narastające w ostatnich latach zagrożenie.

Statystyki wskazują, że w Stanach Zjednoczonych liczba rodzin pszczelich spadła o 40 do 60 proc., we Włoszech o około 30 do 40 proc., we Francji -o 30 do 70 proc., w Hiszpanii od 20 do 60 proc., w Niemczech od 15 do 40 proc. W Polsce ten spadek liczebności kształtuje się w granicach 10-100 proc.- zależnie od regionu kraju - zaznacza prof. Huszcza.

Dodaje, że wciąż nie wiadomo, jaka dokładnie jest tego przyczyna. Niektórzy wskazują na pasożyty i wirusy, inni - na pestycydy.

Dzięki pestycydom szkodniki nie zjadają - jak kiedyś - znacznej części plonów. Jednak zdaniem profesora Huszczy to właśnie środki ochrony roślin mogą szkodzić pszczołom i innym pożytecznym owadom, a toksyczność chemikaliów jest najprawdopodobniej nieprawidłowo oceniana.

Jeśli po wykonanym zabiegu ochrony roślin, pszczoły nie mają bezpośredniej styczności z substancją czynną pestycydów w stężeniu toksycznym to stosowanie tego typu pestycydów jest dozwolone. Ale toksyczne oddziaływanie może ujawnić się dopiero po pobraniu przez pszczołę nektaru lub pyłku zawierającego trujące związki chemiczne.

Obecnie ocena toksykologiczna pestycydów w nektarze i pyłku jest oparta na określeniu stężenia substancji czynnej w materiale pobranym bezpośrednio z rośliny. Pomijany jest fakt, że pszczoły w trakcie przerabiania nektaru na miód zagęszczają surowiec około 10-krotnie, a wytwarzając miód wielokrotnie pobierają porcje przerabianego nektaru, nie spożywając go w całości. Mają styczność z dużą ilością substancji toksycznej zawartej w poszczególnych porcjach przerabianego surowca. Dlatego stwierdzenie szkodliwej substancji w stężeniu niższym od powodującego efekt toksyczności nie świadczy, że jest to stężenie bezpieczne dla życia i rozwoju pszczół - tłumaczy naukowiec.

Przypomina, że organizm pszczoły w trakcie przerabiania nektaru na miód pełni funkcję swoistego filtra dla wielu substancji, w tym również toksycznych. Stąd określanie toksyczności pestycydów przyjętą dotychczas metodą, polegającą na karmieniu pszczół umieszczonych w izolatorze może nie być miarodajne - uważa badacz.

Jak zaznacza profesor Huszcza, zarówno ze względów ekologicznych, jak i zdrowotnych odpowiednie normy wymagają niezwłocznego uregulowania - inaczej zabraknie owadów, od których zależy nasz los. Na razie co roku ginie na świecie około 1000 gatunków owadów pożytecznych dla środowiska naturalnego.

(PAP) pmw/ krf/


Źródło: http://nauka.wp.pl


Jeśli pszczół zabraknie, ludzkość przetrwa cztery lata.

Casus masowego wymierania pszczół stanowi zagadkę, na którą z coraz większym niepokojem spoglądają naukowcy. Obserwacje wykazały, że w krajach Ameryki Północnej i Europy Zachodniej, z owadami nagle zaczęło się dziać coś dziwnego. Z bliżej nieokreślonej przyczyny albo zaczęły ginąć, albo nie wracały do swoich uli. Zjawisko, które po raz pierwszy zaobserwowano cztery lata temu w Stanach Zjednoczonych, doprowadziło tam do całkowitego upadku nawet 60 procent kolonii pszczół miodnych.

W przekonaniu wielu osób, masowe wymieranie pszczół jest pierwszym sygnałem ostrzegawczym przed klęską głodu, która może dotknąć ludzkość. Wg wstępnych analiz, zagłada tych zwierząt mogłaby doprowadzić do wyginięcia 75 procent roślin, a także do znaczącego spadku produkcji żywności. Jak powiedział w wywiadzie udzielonym Gazecie Pomorskiej Piotr Kuczborski, doktorant w zakładzie ekologii zwierząt UMK - "Albert Einstein stwierdził, że bez pszczół człowiekowi pozostaną jedynie 4 lata życia. (...) według różnych prognoz i analiz, z którymi miałem okazję ostatnio się zapoznać, wynika że ludzkości zostanie nie więcej niż 10 lat. Bez pszczół nie ma zapylania roślin, bez roślin nie ma zwierząt."

Przez ostanie lata pojawiło się wiele teorii spiskowych wskazujących potencjalną przyczynę zagłady pszczół. Sugerowano m.in., że za klęskę kolejnych kolonii odpowiada program HAARP (skrót od ang. High Frequency Active Auroral Research), którego oficjalnym założeniem jest testowanie wpływu różnych czynników na jonosferę; a który wg sceptyków kryje próby użycia nowych rodzajów broni, w tym broni elektromagnetycznej. Do potencjalnych winowajców zagłady pszczół zaliczano też sieci komórkowe i związane z nimi promieniowanie, popularność GMO (organizmy zmodyfikowane genetycznie) oraz pestycydy. Teraz wydaje się, że najbliżej odkrycia prawdy są amerykańscy naukowcy, którzy uważają, że za masowe ginięcie pszczół odpowiadać może zabójcza kombinacja wirusa oraz grzyba, rozwijająca się w układzie pokarmowym tych owadów.

Badania przeprowadzone przez uniwersyteckich i wojskowych naukowców wykazały, że to wyjątkowo zgryźliwa mieszanka, która nie tylko prowadzi do wymierania owadów. Skutkuje też zaburzeniami orientacji powodującymi, że część z nich po opuszczeniu gniazda w ogóle do niego nie wraca.

Ekspertyzy przeprowadzone pod przewodnictwem Jerry'ego Bromenshenka z University of Montana wykazały, że większość martwych pszczół, które padły w tajemniczych okolicznościach, a które dostarczyli pszczelarze, zainfekowana była wirusem opalizującym IIV (od ang. invertebrate iridescent virus) oraz grzybem Nosema apis. - poinformował dziennik "The Independent".

"To odkrycie daje do zrozumienia, że za spadek wielkości kolonii pszczół miodnych odpowiedzialny jest wirus IIV wchodzący w interakcje z grzybem Nosema apis oraz roztoczami." - potwierdzili naukowcy, którzy zaznaczyli, że ich analiza potwierdza wyniki niektórych wcześniejszych badań, które również wskazywały na wirusa jako ewentualny czynnik upośledzający system odpowiadający u pszczół za nawigację i pozwalający im na odnalezienie drogi do kolonii.

Dziennik "The Independent" ujawnił, że do badań, które zostały przeprowadzone przez naukowców i wojsko użyto techniki służącej do analizy skutków potencjalnego wykorzystania broni chemicznej i biologicznej.


Źródło: http://niewiarygodne.pl/


Apokalipsa pszczół dotarła do Polski.

Sytuacja na polach i w sadach staje się dramatyczna - wyginęła jedna trzecia owadów zapylających na świecie, alarmuje "Rzeczpospolita".

Kto ma pszczoły, ten ma miód. Ale gdy pszczół ubywa, brak miodu staje się jednym z najmniejszych problemów. Sęk w tym, że od zapylania zależy los trzech czwartych roślin jadalnych na świecie. A pszczoły są ich głównymi zapylaczami.

Zaczęło się od Ameryki Północnej, gdzie w latach 2006 - 2007 wyginęła jedna trzecia pszczół. Potem padło na Chiny, gdzie straty sięgają gdzieniegdzie 100 proc. populacji. W 2008 roku kryzys dotarł do Europy. Na wiosnę tego roku alarm wszczęli Brytyjczycy, którym w ulach w ciągu dwóch lat ubyło 15 proc. owadów. Tydzień temu ukazał się raport University of Calcutta, którego autorzy biją na alarm z powodu spadku liczby owadów zapylających w Indiach. To nie przelewki, bo kraj ten zaopatruje aż 14 proc. światowego rynku warzyw.

Apokalipsa pszczół dotarła i do nas. Według Polskiego Związku Pszczelarskiego ostatniej zimy z uli zniknęło ponad 10 proc. ze 110 miliardów mieszkających u nas pszczół.

Co właściwie dzieje się z pszczołami? Nikt nie potrafi na to jednoznacznie odpowiedzieć. Pszczelarze mówią, że pszczoły po prostu znikają. Fachowo nazywa się to Colony Collapse Disorder (CCD), czyli destrukcyjne załamanie kolonii. Owady te starają się umierać w samotności, nie chcąc dopuścić do zakażenia roju. Czynników, które powodują znikanie pszczół, jest wiele. Wśród nich wymienia się m.in. coraz bardziej agresywne środki ochrony roślin, pasożyty i wirusy, fale elektromagnetyczne emitowane przez telefonię komórkową, globalne ocieplenie. Brak jednak dowodów naukowych na ich potwierdzenie.

"Pszczoły wymierają i będziemy musieli się bardzo postarać, żeby to powstrzymać. Jeśli się nie postaramy, będziemy mieli problem. Ubędzie nam dużej części jedzenia. Nie znikną zboża, bo są wiatropylne, ale bez pszczół zabraknie warzyw, owoców oraz kwiatów łąkowych, które wzbogacają mleko krowie. Tak więc apokalipsa pszczół to jak najbardziej nasza sprawa" - mówi "Rz" dr hab. Stanisław Hońko z Pracowni Hodowli Owadów Użytkowych w warszawskiej SGGW.


Źródło: http://fakty.interia.pl

Wnioski z tych artykułów są dwa. GMO oraz pestycydy. A może widać tutaj wpływ postępującego globalnego ocieplenia/oziębienia. Temat jest na tyle interesujący, że wciąż aktualny.
  • 0

#89

UBIO delikatet NFF 997.
  • Postów: 12
  • Tematów: 1
  • Płeć:Nieokreślona
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

997 dni śmierci! A wielu piję wódkę czystą z miodem wlaśnie, ktorym pszczelarz na czarno pszczoły podkarmia, a jefgo syn lata z tym miodem do UK tanimi liniami i sprzedaje ten miód anglosasom. Papierosy też Polacy rakietami wiozą do UK tyle ile załadowac, można i przepalają je anglicy z polakami, bo taniej!
  • -3

#90

Maro.
  • Postów: 210
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z innej bajki, nie wiem czy już było. Ciekawa informacja, myślę, że tutaj będzie pasować.
http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

Drugi w ciągu kilku dni przypadek masowej śmierci ptaków w USA. Najpierw kilka tysięcy martwych ptaków znaleziono w Nowy Rok w Beebe w Arkansas , teraz z w Luizjanie (480 km dalej) na liniach elektrycznych zginęło ich 450. Do podobnego zdarzenia doszło też w Szwecji.


  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych