Napisano 04.01.2019 - 14:25
Napisano 04.01.2019 - 22:04
Bardzo fajny temat.
Osobiście podobał mi się zawsze sposób na mnożenie sobie na szybko liczb dwucyfrowych, oczywiście to żaden trik ale całkiem moim zdaniem przydatna metoda ![]()
Takie liczenie najlepiej sprawdza się z liczbami z zakresu 90-99 ale można go wykorzystać również do mnożenia liczb mniejszych niż 90, z tym, że im liczby mniejsze, tym trudnej będzie nam liczyć w pamięci.
Można w ten sposób bardzo szybko liczyć wyniki przybliżone, gdzie np potrzebne nam są tylko dwie pierwsze cyfry a to już jest całkiem przyznacie przydatne.
Przykład: 97 x 96= ?
100 - 97 = 3
100 - 96 = 4
Dodanie tego wyniku daje nam 7, jeżeli tą liczbę odejmiemy od 100 otrzymamy 93 i będą to dwie pierwsze pozycje liczby, która będzie wynikiem mnożenia 97 x 96
Jeżeli chcemy mieć pełny wynik zróbmy jeszcze jedno obliczenie.
Pomnóżmy przez siebie wynik odejmowania tych liczb od setki czyli 3 x 4 =12. To będą dwie pozostałe pozycje liczby, która będzie wynikiem mnożenia 97 x 96
Czyli finalnie mamy wynik końcowy 9312
Użytkownik Partuszew edytował ten post 04.01.2019 - 22:04
Napisano 05.01.2019 - 10:15
Napisano 05.01.2019 - 16:10
Nie wiem, czy to, co opiszę poniżej można uznać za trik matematyczny, ale mimo to spróbuję -- bo nieskromnie mówiąc, sama kiedyś na to wpadłam. Dawno temu.
Wyobraźmy sobie koło do samochodu lub ciężarówki. Jak wiadomo, składa się z felgi i opony. Weźmy zatem takie koło, ustawmy wentylem do dołu. Teraz przetoczmy je o jeden pełny obrót, żeby zatrzymało się ponownie wentylem do dołu. Jak łatwo obliczyć, długość odcinka, jaki pokonało koło wynosi 2*π*R, gdzie naturalnie R jest promieniem koła.
I wszystko byłoby jasne i przejrzyste, gdyby nie pewien interesujący drobiazg. Jaki odcinek w tym momencie pokonała felga? Oczywiście taki sam, bo jest sztywno połączona z oponą. Też więc wykonała jeden pełny obrót. Ale jej promień jest mniejszy (załóżmy, że oznaczamy go jako r), zatem wzór 2*π*r w tym momencie nie daje prawidłowego wyniku. Krótko mówiąc zachodzi niezgodność:
2*π*r = 2*π*R gdzie r < R
Ale tak poza konkursem wspomnę, że dla sporej liczby ludzi trikiem niestety jest równanie 2*2+2 ![]()
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych