trafiłem na to forum jakiś czas temu, jak nie którzy może pamiętają, chcąc Wam pokazać "niezwykłe" zdjęcie Jeżyka

po czym zacząłem zaglądać częściej do działu UFO i przeglądać zamieszczone tu filmiki i szperając ich tropem po jutubie
wiele różnych innych.
Jako osoba zaznajomiona z technikami cyfrowej obróbki obrazu mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że większość to ordynarne fejki
mające zapewne na celu nabić ilość wyświetleń.
Jednak jest też sporo takich które, nie pozwalają przejść obok nich obojętnie i tak jak staram się być osobą "twardo stąpającą po ziemi"
to filmiki, które chcę wam pokazać sprawiły, że postrzegam zjawisko niezidentyfikowanych obiektów latających w zupełnie innym
świetle niż do tej pory.
Wybrałem kilka, które zrobiły na mnie największe wrażenie.
Jeśli były już tu prezentowane to sorry i proszę moderację o skasowanie tematu.
Autor filmów mieszka w Australii w okolicach Melbourne i najczęściej filmuje przy użyciu techniki IR choć nie tylko.
1.
2.
2a. analiza i filtrowanie powyższego filmu, swoją drogą też bym takie fajne zabawki chciał

3. "paczka" jego zdaniem najciekawszych
4. IR
5. tutaj kilka szybkich "satelitów", niektóre potrafią zmieniać kierunek
6. zwłaszcza około 2:50 min
7. to nie przypomina niczego mi znanego
8. i ostatnie, które mówiąc kolokwialnie wyrwało mnie z kapci
Pozwolę sobie na kilka słów komentarza.
Zdecydowanie na naszym niebie mają miejsce niezwykłe zjawiska. Widzę dwie możliwości:
1. Jest to rodzaj naturalnego fenomenu występującego w naszej atmosferze.
Jednak nie wyobrażam sobie jak wielką indolencją muszą się charakteryzować środowiska naukowe,
skoro amator co prawda wyposażony w niezłej klasy sprzęt to widzi, a naukowcy z nie rzadko
konkretnym budżetem i sprzętem... nie?
2. Są to fizyczne obiekty.
Co w takim razie robią rządy państw, na terenie których manifestują swoją obecność wręcz floty obiektów?
Jest pewnie jeszcze opcja
3. ?????????????
ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.... jeśli macie jakieś pomysły to chętnie się dowiem co to wszystko ma znaczyć
bo jak dla mnie ktoś tu nie mówi opinii publicznej wszystkiego. Jeszcze raz podkreślę nie uwierzę, że środowiska naukowe
i rządy państw nie zdają sobie sprawy z istnienia fenomenu.
PS mógłby mi ktoś obeznany w fizyce przybliżyć możliwe powody dla których niektóre z powyższych obiektów są widoczne tylko w paśmie
podczerwonym, tak przynajmniej wynika z komentarzy autora pod filmami.
zapraszam do wyrażania opinii