Skocz do zawartości

Zdjęcie

Proszę o pomoc w imieniu kolegi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

jestemanonimem.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich użytkowników :)

Na wsptępie chciałem wam moi drodzy prosić o pomoc w imieniu mojego kolegi, oto kilka faktów:

Ja i mój kolega razem mieszkamy w jednym wielorodzinnym bloku, z tym że ja na parterze a on na III piętrze. U niego w domu od niedawna dzieją się dziwne rzeczy. Otóż zawsze kiedy on się kąpie i kiedy w domu nikogo nie ma( mieszka jeszcze jego brat ), to słychać dziwne dźwięki. Generalnie miało miejsce kilka dziwnych sytuacji :

-w momęcię kąpieli słychać odgłosy przekręcania zamka w dzwiach od jego kuchni, ostatnio zamknął drzwi(zatrzasnął je tylko) a jak wyszedł i chciał iść do kuchni zorientował się że zamek jest przekręcony a przecież on nie zamykał drzwi na zamek

-dziś, kiedy się kąpał, to komputer sam się wyłączył, tzn. pierw z łazienki usłyszał dźwięk zamykania systemu a kiedy wyszedł z kąpieli komp był wyłączony

-trzecia sytuacja która mu się też zdarza i to często i też gdy się kąpie to taka iż w jego pokoju słychać dziwne odgłosy np. spadającego kapsla, czegoś srobnego. to dziwne tym bardziej że po wyjściu z łazienki podłoga jest absolutnie czysta i nic się na niej nie znajduję...

W tamtym roku zmarła jego babcia, która przez jakiś czas ze względu na swój wiek mieszkała w tym mieszkaniu razem z jego rodzicami i jego siostrą, z tym że od kilku miesięcy rodzice i siostra mieszkają razem w innym domu. Na koniec:wszystkie opisane zjawiska dzieją się tylko wtedy gdy on się kąpie i tylko wtedy kiedy jest sam, a jego pokój podczas kąpieli jest zawsze otwarty. Kolega także nie ma żadnego zwierzęcia w domu, więc zwierzęta odrazu odpadają...Jeśli ktoś mógłby pomóc bylibyśmy wdzięczni...
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak się pójdzie kąpać niech zostawi kamerkę w pokoju albo chociaż telefon i niech nagrywa do wyjścia.
  • 0

Muhomorniczy.Cylon.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mimowolnie nasłuchuje i projektuje rzeczy które nie mają miejsca, widać nie jest przyzwyczajony do samotnego mieszkania. W łazience się dźwięk niesie z innych pięter, wszystko co usłyszy przypisuje swojemu pokojowi, trochę bezsensu nie? Komu się komputer sam nie wyłączył, albo komu się wydawało ze czegoś nie zrobił atak naprawdę zrobił, nawet ludzie potrafią wsadzić pilot do lodówki czy wyrzucić talerz do kosza.
  • 2

Rowan.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

1. Mam w swoim pokoju podobnie, ale wytłumaczeniem jest zardzewiały mechanizm w starym zamku.

2. Powodem może być uszkodzona płyta główna/zasilacz, błędy w BIOS-ie, złe sterowniki, et cetera.

3. Mieszka w bloku, więc dźwięki z domów sąsiadów są racjonalnym wytłumaczeniem.
  • 2

Bravo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jest jeszcze jedno wytłumaczenie : Jednostajny szum działa ogłupiająco na umysł i wtedy mózg może płatać nam figle, a jak wiadomo pod prysznicem taki szum jest jak najbardziej obecny. Nie raz przy włączonej farelce wydawało mi się, że w drugim pokoju działa telewizor, albo że gra jakaś muzyka. To normalne. Na tej zasadzie działają te wszystkie internetowe "darmowe odloty"- jednostajny szum+ wpatrywanie się cały czas w jednostajnie migające kolory- halucynacje jak w banku.
  • 1

basia1966.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich użytkowników :)

Na wsptępie chciałem wam moi drodzy prosić o pomoc w imieniu mojego kolegi, oto kilka faktów:

Ja i mój kolega razem mieszkamy w jednym wielorodzinnym bloku, z tym że ja na parterze a on na III piętrze. U niego w domu od niedawna dzieją się dziwne rzeczy. Otóż zawsze kiedy on się kąpie i kiedy w domu nikogo nie ma( mieszka jeszcze jego brat ), to słychać dziwne dźwięki. Generalnie miało miejsce kilka dziwnych sytuacji :

-w momęcię kąpieli słychać odgłosy przekręcania zamka w dzwiach od jego kuchni, ostatnio zamknął drzwi(zatrzasnął je tylko) a jak wyszedł i chciał iść do kuchni zorientował się że zamek jest przekręcony a przecież on nie zamykał drzwi na zamek

-dziś, kiedy się kąpał, to komputer sam się wyłączył, tzn. pierw z łazienki usłyszał dźwięk zamykania systemu a kiedy wyszedł z kąpieli komp był wyłączony

-trzecia sytuacja która mu się też zdarza i to często i też gdy się kąpie to taka iż w jego pokoju słychać dziwne odgłosy np. spadającego kapsla, czegoś srobnego. to dziwne tym bardziej że po wyjściu z łazienki podłoga jest absolutnie czysta i nic się na niej nie znajduję...

W tamtym roku zmarła jego babcia, która przez jakiś czas ze względu na swój wiek mieszkała w tym mieszkaniu razem z jego rodzicami i jego siostrą, z tym że od kilku miesięcy rodzice i siostra mieszkają razem w innym domu. Na koniec:wszystkie opisane zjawiska dzieją się tylko wtedy gdy on się kąpie i tylko wtedy kiedy jest sam, a jego pokój podczas kąpieli jest zawsze otwarty. Kolega także nie ma żadnego zwierzęcia w domu, więc zwierzęta odrazu odpadają...Jeśli ktoś mógłby pomóc bylibyśmy wdzięczni...

zalogowałam się do systemu bo też jak twój kolega od jakiegoś czasu odbieram sygnały typu, zamkniete drzwi na klucz których nie mam w zwyczaju na klucz zamykać (zamykam na patent) bardziej od tego niepokoi mnie fakt że co niektóre rzeczy same się przemieszczają, NIE żebym to widziała poprostu kładę coś np. na stół a po chwili rzecz leży na ławie w pokoju, zaczynam sie wówczas zastanawiać czy sama tam położyłam? i niepotrafię sobie przypomnieć tak jakby mi kto pamięć wykasował, wmawiałam nawet sobie że mój umysł płata mi figla bo ostatnio mam więcej problemów zyciowych a niżeli radości ale gdy pewnej nocy moja 13-letnia córka przyszła do mojego pokoju twierdząć że nie może spać bo słyszy odgłos klikajacej myszki przy kompie(od tej pory co jakiś czas daje mi sygnały że coś gdzieś położyła a tej rzeczy nie ma a potem odnajduje w innym miejscu)zaczełam się poważnie zastanawiać co grane? ja OK mogę zwalić na stres itp. ale obie mamy to samo uczucie że coś się nietypowego dzieje -coś czego nie potrafimy wytłumaczyć, pocieszajace jest to ze ani ja ani moja córka nie czujemy strachu,lęku a co czuję? ciepło i mam uczucie że ktoś prucz mnie i mojej córki jest w naszym mieszkaniu.. jeśli twój kolega odbiera takie sygnały to nie jest w tym osamotniony i tak jak twój kolega też chciała bym zeby mi ktoś wyjaśnił z czym mam do czynienia bo ja tych zjawisk w normalny sposób nie potrafię sobie wyjaśnić...
  • -1

B@dB0y.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do przypadków kolegi do zgadzam się w 100% z Muhomorniczym, a co do koleżanki na dole jeśli chce pomocy w wyjaśnieniu tego możesz do mnie napisać to spróbujemy sobie poradzić
  • 0

Imbir.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ale gdy pewnej nocy moja 13-letnia córka przyszła do mojego pokoju twierdząć że nie może spać bo słyszy odgłos klikajacej myszki przy kompie(od tej pory co jakiś czas daje mi sygnały że coś gdzieś położyła a tej rzeczy nie ma a potem odnajduje w innym miejscu)zaczełam się poważnie zastanawiać co grane?

Basiu, jakkolwiek to brzmi źródłem Waszych doznań może być Twoja Córka. Jest w wieku dojrzewania, a wówczas czasem samoistnie pojawiają się przypadki psychokinezy co jest ponoć związane ze stanem organizmu właśnie w tej fazie . Podobno mija samoistnie wraz z jego stabilizacją. Jest sporo informacji o tym , choćby w necie. Innym wytłumaczeniem jest, że po prostu same się nakręcacie ( jedna niepokojem drugiej), a zdarzenia mogą mieć zupełnie prozaiczny charakter - choćby roztrzepanie latorośli lub Twoje:). Co do odczuwania " obecności " w domu, to raczej traktowałabym to jako konsekwencję zdarzeń: skoro samo się przemieszcza, a wiadomo,że nie powinno to znaczy,że "ktoś" to robi, i sugestywnie można zacząć odczuwać " obecność". I ostatnia rzecz, Twój stres związany ze zdarzeniami w życiu - istnieje możliwość, że " psoty", o których mówisz są jego konsekwencją, a Twój stres nie pozostaje przecież bez wpływu na Małą.

Na razie postarajcie się takie przypadki po prostu notować, opisywać możliwe najdokładniej, nawet z własnymi odczuciami - może zauważycie jakąś prawidłowość, a ona stanie się wskazówką do rozwiązania.

Pozostaje jeszcze kwestia medyczna ( zaburzenia słuchu, pamięci) ale chyba na razie nie należy brać tego pod uwagę,chyba,że zjawisko ulegnie nasileniu i zdecydowanie utrudni życie. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • 0

Olbrzym.
  • Tematów: 40
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Co do kompa to pamiętam, że po Windows Update raz mi się wyłączył zamiast zrestartować. Ale możliwe, że coś w tym jest - zamek by się sam nie przekręcił (bo rozumiem że był przekręcony a nie zacięty i szło go otworzyć). Tylko te spadające kapsle których potem nie ma nie pasują do tego, być może nie są związane z tym, tylko z np. dźwiękami u sąsiadów.
  • 0

Avenarius.
  • Tematów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://dumbpics.net/...stary_juz_czeka
  • -1

ObcyKany.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A kolega nie posiada internetu ? bo jak wyczytać mozna komputer ma więc czemu sam nie napisze ??
  • 0

#12 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

Co do przypadków kolegi do zgadzam się w 100% z Muhomorniczym, a co do koleżanki na dole jeśli chce pomocy w wyjaśnieniu tego możesz do mnie napisać to spróbujemy sobie poradzić

ciekawe jak ? :mrgreen:

Użytkownik mroova edytował ten post 11.01.2013 - 13:39

• 1

ceka.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Może babcia po śmierci chce jeszcze troszkę prądu zaoszczędzić?
W łązience jak już ktoś napisał, różne dźwięki się 'niesą' i to nie jest niczym szczególnym. Proponowałbym zostawić otwarte drzwi od łazienki(skoro jest sam w mieszkaniu), jeśli będzie się coś działo zauważy. Druga rada natomiast to zakup jakiegoś psiaka, chłop sobie nie radzi z samotnością i tyle. Oczywiście nie wykluczam jakiegoś zjawiska 'paranormalnego'... nie no w sumie wykluczam :) Żeby nie było za dużego trollowania to czekam na jakieś nagrania, o!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych