Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwna obserwacja, rejon bochni

• Please log in to reply
8 replies to this topic

ciazzz.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam,
Dziś udało mi się zaobserwować ciekawe zjawisko. W jednej linii jednej za drugim leciały 3 samoloty. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to że pierwszy i trzeci samolot miał wyraźne typowe smugi, natomiast środkowy- nie miał ich w ogóle. Wysokość lotu wszystkich samolotów jak i ich wielkość była jak u pasażerskich, może były trochę większe. Mam nagrany filmik, ale niestety nie widać na nim samolotu bez smugi- filmik zrobiony przez telefon... Czy ktoś może kiedyś coś takiego widział? Jakiś nowy tajny napęd czy inne paliwo?
  • 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pokaż ten film.
  • 0

ImpacT.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po co filmik? Co w tym niby dziwnego? Pewnie kazdy samolot lecial na innej wysokosci( z ziemi nie widac przeciez na jakiej sa) a na roznych wysokosciach sa inne warunki, nie w kazdych powstaja tez smugi kondesacyjne. Nic dziwnego w tym nie ma.
  • 3

Kamilos.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Podaj godzinę a zaraz dowiemy się co to za samoloty i na jakich wysokościach leciały :)
  • 0

adam0.
  • Tematów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ciekaw jestem w jaki sposób oszacowałeś wielkości samolotów i ich pułapy. Samolot, który nie zostawiał za sobą smugi mimo, że wydawał się taki sam duży, to w rzeczywistości mógł być nawet 2 razy mniejszy i dwa razy niżej. Niedaleko znajduje się lotnisko Balice, więc mógł to być wznoszący bądź podchodzący do lądowania samolot.
Dołączona grafika

Wersja alternatywna: dwa pryskały, a jednemu skończyła się chemia, bądź zdezerterował :mrgreen:

Użytkownik adam0 edytował ten post 18.03.2012 - 23:52

• 0

ciazzz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

na filmiku tak jak mówilem nic nie widać... Co do godziny, data powstania filmiku 14:30 18.03.2012. Do tego że leciały wszystkie na takiej samej wysokosci przemawia rowniez fakt że przez cala obserwacje odleglosc pomiedzy trzema samolotami byla taka sama. Na i ich wielkosc, wszystkie przypominaly duze samoloty pasazerskie. Co do balic to teoria nie pasi- odwrotny kierunek. Lecialy mniej wiecej z zachod na wschod.

Użytkownik ciazzz edytował ten post 19.03.2012 - 11:25

• 0

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Najpierw pisałeś, że nie widać samolotu bez smugi a teraz, że nie widać, żadnego.
  • 0

barakudo.
  • Tematów: 6
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Tak się składa ż jestem z okolic i widziałem coś podobnego z tym że w sobotę wieczór koło 9-11
Ja widziełm je w szeregu jeden obok drugiego, były 3 z tym że środkowy leciał jakby niżej.
Początkowo z kumplami myślliśmy ze to gwiazdy bo byliśmy w stanie "po" a te obiekty były w idealnych ogległościach od siebie i wyraźnie zbliżały się w naszą stronę więc gwiazdy raczej odpadają.
Właściwie to nie ma szukać sensacji po prostu 3 samoloty leciały w szyku
Co do kierunku się zgodze leciały z zachodu na 100 %
Ale to nie wyklucza balic, mogł to być jakiś ważny samolot eskortowany przez 2 myśliwce

Użytkownik barakudo edytował ten post 19.03.2012 - 17:02

• 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rejon Bochni, 18.03.2012, 14:30.

http://www.flightradar24.com/ (Playback)

Hmm, o 14:30 naszego czasu nic tu nie widzę (o ile dobrze przekonwertowałam: 14:30 naszego czasu to 13:30 UTC, tak?) ale o 12:30 UTC leciały nad Bochnią rzędem 3 samoloty kierujące się na wschód.
Lot MH5 Frankfurt - Kuala Lumpur na wysokości 10058 m, Lot J274 Paris - Baku Heydar Aliyev na wysokości 10660 m i bliżej niezidentyfikowany Airbus A310-304 Niemieckich Lini Lotniczych na wysokości 11278 m. Mamy tu wiec 3 różne samoloty lecące na 3 różnych wysokościach (mniej więcej 500m różnicy między poszczególnymi, ponad 1km różnicy między najwyższym i najniższym). Wystarczy, żeby 2 z nich wleciały w rzadką chmurę lub dwie a trzeci ominął ją od góry lub dołu lub w przypadku 2 chmur przeleciał między nimi.

Dodam jeszcze, że nad Balicami przechodzi ważny korytarz powietrzny łączący Europę z Azją więc nie tylko samoloty kierujące się na lotnisko w Krakowie tamtędy przelatują. Średnio raz na 5 minut widać jakiś samolot lecący na dużej wysokości. Wiem, bo sama często obserwuję inny odcinek tego korytarza który znajduje się kilkadziesiąt km na południe od mojego miasta (obserwuję z Libiąża). Samoloty latają tam dosłownie jeden za drugim z zachodu na wschód i wschodu na zachód. Z trasy schodzą tylko te które kierują się na Kraków albo Katowice.

Użytkownik Ana Mert edytował ten post 19.03.2012 - 18:15

• 4

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych