Skocz do zawartości


Zdjęcie

Dlaczego Rosja zabroniła używania kuchenek mikrofalowych?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1

Eury.

    Researcher

  • Postów: 3467
  • Tematów: 975
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Dlaczego Rosja zabroniła używania kuchenek mikrofalowych?

Dołączona grafika

Woda z mikrofalówki (po lewej) i woda oczyszczona (po prawej). Mikrofale zabijają wartość odżywczą.


W Rosji, w roku 1976 roku zabroniono używania kuchenek mikrofalowych ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Zakaz wprowadzono w następstwie licznych badań, których przedmiotem były mikrofale. Zakaz przestał obowiązywać po pierestrojce, na początku lat 90.

Oto niektóre z zebranych wniosków dotyczące "mikrofalowej żywności":

1. Żywność poddana obróbce mikrofalowej traci od 60 - 90% swojej wartości odżywczej. Mikrofale przyspieszają strukturalny rozpad żywności.

2. Mikrofale tworzą czynniki rakotwórcze w mleku i zbożach (np. płatkach zbożowych).

3. Mikrofale mają wpływ na zaburzenia trawienia.

4. Mikrofale mają wpływ na chemiczny skład żywności, co prowadzi do nieprawidłowości w funkcjonowniu układu chłonnego (limfatycznego) i zwyrodnienie naturalnej zdolności organizmu do obrony przed rakiem.

5. Żywność z mikrofalówki powoduje powstawanie większej ilości komórek nowotworowych we krwi.

6. Mikrofalowanie zmienia elementarną strukturę surowych, gotowanych i mrożonych warzyw. Te, które zostały poddane mikrofalom nawet przez krótki okres czasu uwalniały wolne rodniki. Wolne rodniki w organizmie są przyczyną degradacji DNA.

7. Żywność poddana obróbce mikrofalowej ma wpływ na rozwój raka żołądka i jelit, ogólną degenerację komórek tkanek owodowych i systemu trawiennego i wydalniczego. Dotyczy to dużego odsetka ludzi.

8. Mikrofale obniżają zdolność organizmu do wykorzystywania witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, niezbędnych minerałów i lipotropów.

9. Pole mikrofalowe obok kuchenki mikrofalowej powoduje mnóstwo problemów zdrowotnych.

10. W wyniku podgrzewania mięsa w mikrofalówce powstaje d-Nitrosodiethanolamine (środek rakotwórczy), występuje destabilizacja aktywnych związków biomolekularnych białka.

11. Emisja mikrofal ma wpływ na zmiany w procesach katabolicznych (przyp. tłum. - związanych z rozkładem i zanikaniem materii organicznej) w przypadku rozmrażania owoców w mikrofalówce.


Notujemy narastający wzrost niedoborów żywieniowych w krajach zachodnich co niemal doskonale koreluje z wprowadzeniem kuchenki mikrofalowej. To nie jest przypadek. Kuchenki mikrofalowe podgrzewają żywność wykorzystując proces molekularnego tarcia, ale ten sam proces szybko niszczy delikatne cząsteczki witamin i składników odżywczych (tzw. medycyna roślinna czy naturalna), naturalnie występujących w żywności. Jedno z badań pokazało, że podgrzewanie mikrofalami warzyw niszczy aż do 97% ich wartości odżywczych (witamin i innych składników odżywczych, które zapobiegają chorobom, zwiększają odporność i poprawiają stan zdrowia).

Innymi słowy jedzenie surowych brokułów zapewnia wprowadzenie do organizmu naturalnych leków przeciwko nowotworom. Gdy te same brokuły podgrzejemy w kuchence mikrofalowej zniszczymy antyrakowe substancje odżywcze w nich zawarte, co powoduje, że żywność stanie się "martwa" i pozbawiona wartości odżywczych. Istnieją pewne dowody, które sugerują, że mikrofale niszczą naturalną harmonię w cząsteczkach wody, tworząc chaotyczny wzór energetyczny w wodzie, która występuje w każdego rodzaju żywności. Używanie mikrofalówki to trochę tak jakby zrzucić bombę wodorową na żywność i spożyć tylko promieniotwórczy opad. Oczywiście nie będziemy narażeni na promieniowanie, ale nie grozi nam także nadmiar wartości odżywczych.

Jeśli zamierzasz korzystać z kuchenki mikrofalowej sugeruje się, abyś w tym czasie opuścił kuchnię. Amerykańska FDA zaleca: "nie stój przed frontem kuchenki mikrofalowej przez dłuższy okres czasu". Istnieje wiele badań, których przedmiotem są mikrofale i kuchnie mikrofalowe, oraz to jaki wpływ mają one na ludzkie ciała. Ostateczne wyniki nie są jeszcze znane, ale jeśli powyższe przesłanki wskazują na negatywny wpływ na żywność można się tylko domyślać jaki wpływ mogą mieć bezpośrednio na nas. Zatem jeśli nie musisz używać kuchenki mikrofalowej tym lepiej dla Ciebie.

Tłumaczenie: Eurycide
Paranormalne.pl
źródła:
http://www.naturalne...om/z021966.html
http://wakeup-world....icrowave-ovens/
  • 10



#2

mylo.

    Altair

  • Postów: 4511
  • Tematów: 83
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Osobiście nienawidzę jedzenia z mikrofali. Jest gumiaste, bez smaku.
  • 0



#3

Nicole-collie.
  • Postów: 783
  • Tematów: 25
  • Płeć:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

8. Mikrofale obniżają zdolność organizmu do wykorzystywania witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, niezbędnych minerałów i lipotropów.

Tutaj bym się nie zgodziła- nie jest możliwe, żeby mikrofale blokowały wchłanianie przez organizm witamin i minerałów. Co do lipotropów to nie wiem- pewna nie jestem, ale doskonale wiem, że jeśli chodzi o witaminy i minerały to musiałyby w naszym organizmie zostać aktywowane odpowiednie blokery, które aktywują się tylko pod wpływem pewnym biochemicznych reakcji najczęściej występujących w zjawisku zwanym sprzężeniem ujemnym. Witaminy jednak same w sobie są raczej receptorami niż produktami bezpośredniego wykorzystania. Są pośrednikami ułatwiającymi pewne procesy, a jedną z pozytywnych cech wykorzystania mikrofalówki jest właśnie to, że nie traci się wartości odżywczych, ponieważ nie mają gdzie się wydostać. Podczas gotowania wydostają się z wodą i podobnie jest z każdym procesem gastronomicznym. Jedyne, co ulega pogorszeniu lub kompletnemu zanikowi są cechy organoleptyczne produktu, przez co może nam się wydawać, że ów gotowe danie jest pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych.

Popieram jednak przekonanie, że mikrofale mogą być szkodliwe, ale bzdurą jest, że blokują nasze zdolności wchłaniania substancji odżywczych- to jest kompletna bzdura. No chyba, że sami wleźlibyśmy do mikrofalówki :P
  • 2

#4

Wyxud.
  • Postów: 111
  • Tematów: 5
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

jedyne co robia mikrofale to ogrzewaja -.-
od poczatku wiedzialem ze cos jest nie tak bo gdy jadlem swierze zarcie bylo pyszne a po wyjeciu z mikrofali spagetti bylo gumiaste jak to wspomnial pan wyzej
  • -4

#5

Krakatau.
  • Postów: 186
  • Tematów: 12
  • Płeć:Kobieta
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie jadam jedzenia z mikrofali, jest niesmaczne. Zresztą od dawna wiadome jest, że jedzenie przyrządzane w taki sposób jest szkodliwe, ale żeby AŻ tak było szkodliwe to nie wiedziałam.
  • 0

#6

hubiii p.
  • Postów: 500
  • Tematów: 7
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

i bardzo dobrze !
Mikrofalowki sa nie zdrowe. Zabijają wszystko to co dobre w pokarmie zostawiając jałowy shit. Poza tym pogdrzewane jedzenie bardzo szybko stygnie, po czym staje sie albo twarde albo gumowate. Mialem mikrofale uzylem jej pare razy, koniec z końcow sprzedalem ;) Wole piekarnik lub patelke teflonową
  • -1

#7

rolpiek.
  • Postów: 577
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

a ja kiedyś słyszałem audycjwe w radiu i jakaś babka mówiła (zxapewne na jakiś badaniach współczesnych oparte - pytanie tylko przez kogo sponsorowanych ?) o utracie witamin w trakcie odgrzewania na parze, w wodzie, i mikrofali i stwierdziła że grzane w mikofali np. warzywka tracą najmniej witamin - prawie wogóle


a odgrzane jedzenie rzeczywiście ma inny smak (pewnie to wina też utraty wody itd.) ale nie każde - niektóre rzeczy smakują też dobrze z mikrofali

z drugiej strony to słyszałem też metode na dezynfekcje ścierki - namoczyć w wodzie wsadzić do mikrofali na 1 min na max moc i ścierka zdezynfekowana - mikroby zabite

to tak w skrócie bo jestem laikiem i nie wiem co tam dokładnie ginie - bakterie, zarazki czy co

może być że pożyteczne mikroorganizmy też są zabijane i jedzenie zmikrofali jest "jałowe"
  • 0

#8

666.
  • Postów: 260
  • Tematów: 36
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

pierwsze o tym słysze, jak równiez, zeby w zsrr dokonano czegos dobrego
  • 1

#9

mylo.

    Altair

  • Postów: 4511
  • Tematów: 83
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Właśnie. Mi też wydaję się, że jedzenie podgrzane mikrofalą stygnie szybciej. Czemu występuje taki efekt? Przecież mikrofale nie powinny wpływać na przewodnictwo cieplne.
  • 0



#10

hubiii p.
  • Postów: 500
  • Tematów: 7
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ale podgrzewają wode ktora jest w jedzeniu - ;)
tu jest ciekawy art, troche pokrywający sie z tym co napisal na poczatku eury .

dlugi art na temat szkodliwosci mikrofalowki
  • 1

#11

NoMeansNo.
  • Postów: 1580
  • Tematów: 8
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W Rosji, w roku 1976 roku zabroniono używania kuchenek mikrofalowych ze względu na ich negatywny wpływ na zdrowie. Zakaz wprowadzono w następstwie licznych badań, których przedmiotem były mikrofale. Zakaz przestał obowiązywać po pierestrojce, na początku lat 90.

Aż to z lekka nieprawdopodobne. Ta dbałość Związku Radzieckiego (a nie Rosji) o swoich obywateli i ich zdrowie. Narażali na wszelkiego rodzaju skażenia, ukrywając przed nimi informacje o katastrofach, a tu taki myk...
  • 0



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych