Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwne zdjęcia z cmentarza.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

Zwirz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wybrałem się na Cmentarz Rakowicki w Krakowie popstrykać zdjęcia w święto zmarłych. A oto co na nich jest widoczne.
Co wy na to?? Jak dla mnie ewidentnie widać na nich twarze. W galerii kilka innych zdjęć również zawiera te manifestacje.
Nie wiem co o tym myśleć.
Płomienne twarze
Płomienne twarze 2

Użytkownik Zwirz edytował ten post 30.08.2011 - 01:37

• -5

Zevs.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Ja "widzę" twarz tylko na pierwszym, ale to nic paranormalnego ;)
  • 0

Czarna.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja widzę pięć twarzy, jednak uważam że to nic nadzwyczajnego, ponieważ we wszystkim można się dopatrzeć rzeczy nam znanych a twarz najłatwiej wyszukać. Pozdrawiam :)
  • 0

Ewelina.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Na drugim widać profil jakby starszego mężczyzny. Tak to jest z wodą, ogniem czy dymem - potrafią uformować się w najprzeróżniejsze kształty, a że ludzki umysł jest nastawiony na rozpoznawanie twarzy, to widzi się takie rzeczy na zdjęciach.
  • 0

Gargoin.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To ja jestem jakiś dziwny, bo nic tam nie widzę oprócz ognia. No może na drugim zdjęciu, ten najwyższy płomień przypomina nieco oczy i nos, no ale bez przesady. Twarzą bym tego nie nazwał. :)
  • 0

Eldim.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

W tych zdjęciach niestety nie ma nic irracjonalnego, ogień przybiera różne kształty, kiedy się pali i łatwo uchwycić na zdjęciu coś, co będzie dziwnie wyglądać. W tym wypadku na pierwszym zdjęciu faktycznie jest jakaś twarz, ale jak mówiłem ja i moi przedmówcy to nie jest nic nadzwyczajnego.
  • 0

Eruaneth.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W pierwszym widzę taki kształt głowy . Ale na drugim nic xD
Wybaczcie.
  • 0

Agnieszka81.
  • Tematów: 29
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Polecam książkę ''Płonący dom - tajemnice mózgu" autorstwa Jay'a Ingram'a. W jednym z rozdziałów jest obszernie opisany właśnie przypadek, jaki tyczy się tej tematyki, czyli dopatrywaniu się w dymie, płomieniach, wodzie, etc właśnie twarzy. Można by zapytać dlaczego tak naprawdę widzimy zawsze twarze? Otóż w mózgu znajduje się ośrodek rozpoznający twarze w naszym otoczeniu. Chodzi o to, że twarz robi za element "szybkiej identyfikacji" osobnika. No i na wszelki wypadek dostrzegamy twarze nawet tam, gdzie ich za bardzo nie ma.
Poniżej jedno z najbardziej znanych zdjęć, gdzie ludzie dopatrują się twarzy w ogniu.

Dołączona grafika

Zdjęcie zostało zrobione w Teksasie przez niejaką Ronnie McCollum, która po remoncie postanowiła sfotografować swój kominek. Później, na zdjęciu ujrzała w obu kątach kominka dwa zagadkowe cienie, które ułożyły kształt złowrogich twarzy. Co interesujące, pies którego także uchwyciła na zdjęciu, wygląda jakby bacznie wpatrywał się w fotografowany kominek.

W światku naukowym zjawisko takie określane jest mianem pareidolii.
  • 1

Omlecik.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Mi to wygląda na fotomontaz , albo po prostu to zwykły przypadek
  • 0

Aequitas.
  • Tematów: 13
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Albo zwykły przypadek, ponieważ można ciągle cykać zdjęcia ognia, to moglibyśmy za którymś podejściem uzyskać jednorożca :P
Albo fotomontaż, albo mnie się wydaje, albo ta "twarz" nie pasuje do pozostałej części płomienia, chociaż może to też być podmuch wiatru, mówię ciągle o pierwszym zdjęciu, na drugim nie widzę nic.
Ale ostatecznie, to nic paranormalnego.

Pozdrawiam :)
  • 0

Aluzja.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się, że to zwykły przypadek, bardzo łatwo jest dopatrzeć się twarzy, profilów lub czegoś podobnego, zwłaszcza jak nam na tym zależy w zwykłych rzeczach/zjawiskach czy innych. Jednak niczego nie wykluczam bo różnie bywa.
  • 0

McNugget.
  • Tematów: 10
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Na drugim zdjęciu może i widać twarz ale dopatrzeć się też można gościa na kibelku. Nic niesamowitego, w płomieniach wszystkiego się można dopatrzeć.
  • -1

Dave1.
  • Tematów: 18
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Na drugim zdjęciu może i widać twarz ale dopatrzeć się też można gościa na kibelku. Nic niesamowitego, w płomieniach wszystkiego się można dopatrzeć.

Ja widzę coś takiego:

Dołączona grafika

Użytkownik Dave1 edytował ten post 01.08.2012 - 17:13

• 4

appausu.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wierzę raczej w kwestię przypadku (w końcu różnych rzeczy można się dopatrywać w płomieniach), ale na pierwszym zdjęciu dostrzegam bardzo wyraźny profil twarzy - można zrobić z tego świetną tapetę na pulpit :P
  • 0

andkar94.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

http://demotywatory....a-twojego-mozgu

Nasz mózg doszukuje sie twarzy tam gdzie ich nie ma, wystarczy tylko w odpowiednich miejscach coś co przypomina czesci twarzy i gotowe
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych