Skocz do zawartości




Zdjęcie

Problem z paskiem narzędzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#16 Gość_Nestor

Gość_Nestor
  • Tematów: 0

Napisano

No to krótkie podsumowanie :)

Problem faktycznie leży w ciasteczkach, jest niezależny od przeglądarki (sprawdzane pod IE, Operą i dwiema wersjami Firefoksa) i systemu operacyjnego (Linuks, Windows). Za każdym razem pojawiał się po próbie wyszukiwania frazy zawierającej polskie znaki i znikał po zmianie wartości ciasteczka 'sftc' przechowującego ostatnio wyszukiwaną frazę (czy to poprzez usunięcie ciasteczka, zmianę jego zawartości, czy dokonanie nowego wyszukiwania nie zawierającego polskich znaków).

Jak następnie sprawdziłem, nie jest to jedynie kwestia ciasteczka ciasteczka 'sftc'. Wystarczy dodać sobie całkiem dowolne ciasteczko o dowolnej nazwie należące do domeny .paranormalne.pl, mające ścieżkę / i zawierające zakodowany co najmniej jeden niestandardowy znak o wartości dziesiętnej >127 (%80-%FF) (np. wartość: "%b6xxxx"), co odpowiada rozszerzonemu ASCII ( http://en.wikipedia..../Extended_ASCII ). Dla wartości znaków ze standardowej tabeli znaków ASCII (0-127: % 00-%7F) nie ma problemu.

Sprawdziłem też, czy identyczny problem pojawia się na innym forum opartym na skrypcie IPB 3.0.5. Pojawia się.
Problem pojawia się zarówno w edytorze dla szybkiej odpowiedzi jak i normalnej odpowiedzi (za oba edytory w końcu odpowiada ten sam skrypt)

Podejrzewam, że problem leży w jednym z rozbudowanych skryptów IPB odpowiedzialnych czy to za widok tematu, czy sam edytor. Niestety te skrypty to już nie moja działka i nie znam struktury IPB więc głębiej nie grzebię.
http://www.paranorma...s/ips.editor.js
http://www.paranorma...js/ips.topic.js
http://www.paranorma...pm,editor,topic
(lub w innym)

Trzeba to po prostu zgłosić panom z IPB i niech kombinują co jest nie tak :)

Użytkownik Nestor edytował ten post 07.05.2010 - 21:43


#17

Eury

    Researcher

  • Postów: 3467
  • Tematów: 975
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nestor dziękuję :) Pozwolisz, że posiłkując się Twoim postem opiszę problem na forum IPB. Może nawet już ktoś pisał w tej sprawie.



#18 Gość_wadm. Aton

Gość_wadm. Aton
  • Tematów: 0

Napisano

Chciałbym poinformować, że mam ten sam problem i kasowanie ciasteczek nie pomaga. Nie działają mi przyciski w edytorze. Po wejściu na stronę SB nie mogę wysłać także wiadomości, a tekst w postach nie rozdziela mi się tylko zlewa w słowotok bez odstępów i akapitów i fokule. Wie ktoś co może być tego przyczyną?


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

stat4u