Skocz do zawarto軼i

Zdj璚ie

Ewangelia 安. Tomasza- S這wa Jezusa odrzucone przez Ko軼i馧 Katolicki

• Zaloguj si�, aby doda� odpowied�
48 odpowiedzi w tym temacie

haarec.
  • Post闚: 9
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

(...) podchodzi� do ewangelii napisanych 100 lat po 鄉ierci Jezusa (...)

Ludzi nie rozumiej� dzisiaj, 瞠 dawniej nie spisywano wszystkiego co si� dzia這 a ludzie przekazywali sobie WIERNIE wydarzenia opowiadaj帷 o nich. Nawet 200 lat w tamtych czasach to okres bez znaczenia je郵i chodzi o wierno嗆 przekazu. Pisma apostolskie zosta造 jednak spisane, poniewa� by造 to LISTY wysy豉ne do zgromadze� chrze軼ijan rozrzuconych po znacznym obszarze (nie podr騜owano wtedy tak jak si� to robi teraz a przesy趾a listu trwa豉 tyle samo co podr騜 i zreszt� listy w豉郾ie przez ZAUFANYCH ludzi by造 przekazywane dalej)

Poniewa� r闚nie� i w tamtym czasie wielu by這 karierowicz闚, pojawia造 si� listy rzekomo pisane przez aposto堯w, podobnie jak tzw. ewangelie. Pisz� "tzw", bo apokryfy nie zawieraj� 瘸dnej "dobrej nowiny" o mo磧iwym ocaleniu (dzisiaj szczeg鏊nie cenne - 2012). Wprowadzaj� za to charakterystyczne niesp鎩no軼i, dzi瘯i kt鏎ym 豉two je wyeliminowa� jako 廝鏚這 czegokolwiek.
  • -1

#17 Go嗆_Horror

Go嗆_Horror.

Napisano

Proponuj� za這篡c g堯wny w徠ek o tym w dziale "Religia i filozofia" i rozbic go na 114 temat闚. Analiza ca這軼i jest tutaj niemo磧iwa. Zg喚biam Ewangeli� 安. Tomasza i nie uznaj� jej za cherezj�. Mo瞠 to w mniemaniu wielu b璠zie 鈍iadectwem sprzeczno軼i ale dla mnie to bez znaczenia. Ka盥y robi jak uwa瘸. Ko軼i馧 tworz� ludzie, ale te� tworzy go cz這wiek.
  • 0

Abra.
  • P貫�:Kobieta
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

brak spójności nie oznacza iż jest to pismo nie natchnione przez Boga. O ile wiadomo Jezus miał 13 apostołów ale to ludzie (kościół) wybrali 4 -ch z pośród nich , resztę ewangelii odrzucili ,a nie Bóg . Co kierowało tymi ludźmi ,jakie są dowody na to ,że reszta to herezja??

U篡tkownik Abra edytowa� ten post 26.01.2011 - 10:54

• 0

Wszystko.
  • Post闚: 10021
  • Tematów: 74
  • P貫�:M篹czyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jezus mia� 12 aposto堯w, a po jego 鄉ierci przyj皻o dw鏂h nowych. Przynajmniej tak napisali w biblii.
  • 0

Abra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie istotne ilu aposto堯w mia� Jezus...m鏬� mie� ich nawet 15 stu ;-) istotnym jest to ,瞠 pozosta貫 ewangelie nie zosta造 zawarte w Pi鄉ie 安i皻ym tylko wycofane przez cz這wieka.
  • 0

wieslawo.
  • Post闚: 682
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

abra co sprawi這 瞠 wybrali te 4 ewangeli�? No c騜...cesarstwo mia這 powa積y problem z chrze軼ijanami, dlatego cesarz Konstantyn ustanowi� chrze軼ija雟two jako oficjaln��religi��cesarstwa, pieni康ze i w豉dza, czyli nic nowego. R闚nie��to on mianowa� pierwszym biskupem Rzymu niejakiego Linusa oraz reszt��weso貫j trz鏚ki. Wciskanie nam 瞠 鈍. Piotr by� biskupem Rzymu to kpina nad kpinami. To Ci mianowani przez Konstantyna biskupi wybrali spo鈔鏚 wszystkich ewangelii tylko 4. I tak to sobie leci do dzi�. Ko軼i馧 katolicki nie zmieni� si�. Fundamentem jego istnienia jak dawniej tak i dzi��s��pieniadze i w豉dza, oraz zwykle jak cie� pod捫aj帷a za nimi polityka. Ale to oczywi軼ie KK nie chrze軼ija雟two.
  • 1

Abra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mądrze prawisz Wiesławo .Od dłuższego czasu czytam twoje posty i jestem pod wrażeniem.Oczywiście zgadzam się w całej rozciągłości...
Piszesz o KK ,ale także wszystkie nawet odłamy Chrześcijańskie (z tego co mi wiadomo)np ŚJ , adwentyści itp również tylko tymi ewangeliami się posługują..więc jaka tak naprawdę jest wiarygodność Biblii skoro nie zawiera wszystkiego...tylko to, co się chciało... nie ma nigdzie takiego dowodu nawet ,że to miały być tylko te cztery ewangelie. Nawet ewangelia Judasza została odrzucana w tym samym momencie.Ewidentnie jest tam napisane ,że Jezus wręcz nakazał Judaszowi by go zdradził..ponieważ został wybrany..I nie ma dowodu na to ,że to nie prawda. Wręcz przeciwnie nauka potwierdza autentyczność papirusów tak samo jak pozostałych czterech ewangelii , pochodziły z tego samego okresu co 4 ewangelie... Ale jest tego o wiele więcej. Jednak wszelkie zbory i kościoły uparcie upierają się przy swoim... dopisując do tego jakieś swoje ideologie ,tylko na jakiej podstawie..- właśnie władzy i mamony.

Biblia jest dla mnie natchnionym słowem Bożym... (nie jestem katoliczką -chyba ,że na papierze )żadna religia pseudo chrześcijańska mi nie odpowiada... bo nie glosi PRAWDY dlatego idę własna ścieżką,,,biblia była dla mnie wiarygodna aż do tej pory,ale zaczynam mieć poważne wątpliwości co to zawartości...i prawdziwości...wiele słów np z ewangeli św Mateusza czy Marka można znaleźć w ew. Tomasza... gdzie również ew. Tomasza została odrzucona.. niezła kołomyja.. ech szkoda gadać.

U篡tkownik Abra edytowa� ten post 26.01.2011 - 20:31

• 0

Maja.
  • Post闚: 78
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalaj帷a
Reputacja

Napisano

W ksiazce przelozonej i opracowanej przez Jana Sulige pod tytulem "Tajemnica z Puri" wydanej prszez Wydawnictwo Ludzkie w 1992 roku, a opisujacej autentyczna relacje z piatej wyprawy Krzysztof Kolumba uwienczonej jego dotarciem do Indii (ciekawe jest to rowniez pod katem pewnych spekulacji na temat pochodzenia Kolumba z linii Jagielonow).
Teraz jednak pragne przedstawic zawarte w tej wartosciowej publikacji opinie i konkluzje na temat "Ewangeli Tomasza", ktora jesli zdarzenia opisane w tej relacji sa prawdziwe, a wszystko na to wskazuje, to "Ewangelia Tomasza" nie zostala odkryta dopiero w 1945 roku w Nag Hammadi w Egipcie, ale byla znana rowniez pewnym osobom zwiazanym z Kolumbem juz w 1520 roku i jak wynika ze wspomnianego tekstu znalezionego w klasztorze w Puri w Indiach, "Ewangelia Tomasza" w tamtym wlasnie czasie zostala pozbawiona 30 logosow bardzo istotnych dla utrzymania koscielnego dogmatyzmu.
Wynika z tego, ze znana wersja ewangelii posiada jedynie 114 logosow i jest pozbawiona trzydziestu najistotniejszych, ktore mialy byc na odwrocie tak zwanego "Imago Mundi", czyli mapy ktora miala objawic sie apostolom po smierci Jezusa, a ktora to mapa moze byc orginalem, ktory posluzyl miedzy innymi Piri Reisowi do stworzenia jego mapy.
  • 0

Erik.
  • Post闚: 929
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak Maju, ja te� czyta貫m t� ksi捫k� i tak jak tam jest wspomniane te� uwa瘸m, 瞠 w Ewangelii Tomasza mo瞠 brakowa� 30 wypowiedzi Jezusa. Lecz jedynie zastanawiaj帷e jest dla mnie, czemu teksty znalezione w Nag Hammadi jako starsze nie posiadaj� tych 144 logos闚 jako ca這軼i?

Serdecznie pozdrawiam, Erik.
  • 0

Yaku.
  • Post闚: 129
  • Tematów: 10
  • P貫�:Nieokre郵ona
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skoro Jezusa zosta造 odrzucone, to co w tym dziwnego?
  • 0

#26 Go嗆_Muhad

Go嗆_Muhad.

Napisano

Niby nic, ale kiedy czytam ten fragment ewangelii - 3 Rzekł Jezus: "Gdy wasi przywódcy powiedzą wam: "to królestwo jest w niebie, wtedy ptaki niebieskie będą pierwsze przed wami". Gdy powiedzą wam, że ono jest w morzu, wtedy ryby będą pierwsze przed wami. Ale królestwo jest tym, co jest w was i tym, co jest poza wami. Skoro poznacie samych siebie, wtedy będziecie poznani i będziecie wiedzieć, że jesteście synami Ojca żywego. Jeśli zaś nie poznacie siebie, wtedy istniejecie w nędzy i sami jesteście nędzą". - to przypomina mi się sekret. Jezus tu powiedział o mocy sekretu. Sekret to wszystko, umysł, wszechświat, moc, manifestujące się poprzez istnienia ludzkie i wszystkie inne żywe organizmy. Kościół raz, że chce zarabiać, to dwa nie chce by ludzie byli świadomi swojej potęgi i świadomi prawdziwego pochodzenia.

U篡tkownik Muhad edytowa� ten post 30.01.2011 - 08:59

• 1

Dager.
  • Post闚: 3079
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nic dziwnego, 瞠 ten tekst nie wszed� do kanonu 鈍i皻ych ksi庵 chrze軼ija雟twa, skoro s� w nim takie kwiatki jak cho熲y ten:
37 Spytali uczniowie Jego: "Kt鏎ego dnia objawisz si� nam i kt鏎ego dnia ujrzymy ciebie?" Odrzek� Jezus: "Je郵i b璠ziecie mieli zwyczaj ukazywa� nie wstydz帷 si� te cz窷ci cia豉, kt鏎e godzi si� zakrywa�, i b璠ziecie bra� szaty wasze i rzuca� je pod wasze stopy, jak ma貫 dzieci, i b璠ziecie je depta�, w闚czas ujrzycie Syna 篡wego i nie b璠ziecie si� ba�".

lub ten:
55 Rzek� Jezus: "Kto nie znienawidzi� swego ojca i swej matki, nie b璠zie moim uczniem; i kto nie znienawidzi� swych braci i swych si鏀tr, nie d德iga swego krzy瘸 tak, jak ja, nie b璠zie mnie godnym".

W por闚naniu z prawdziw� nauk� Jezusa, tzw. "ewangelia 鈍. Tomasza" to m皻ny be趾ot, nie warty komentarza.
  • 0

Abra.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W porównaniu z prawdziwą nauką Jezusa, tzw. "ewangelia św. Tomasza" to mętny bełkot, nie warty komentarza.

a jaki masz dowód na to ,że to nieprawdziwe słowa Jezusa?? tak samo mogą być nieprawdziwe jak reszta ewangelii bądź prawdziwe.

Mówisz o kanonie świętych ksiąg chrześcijaństwa czy katolicyzmu i pochodnych odłamów??

U篡tkownik Abra edytowa� ten post 30.01.2011 - 18:30

• 0

Dager.
  • Post闚: 3079
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dwa cytowane przeze mnie fragmenty s� sprzeczne z nauk� Jezusa, to oczywiste. B康� 豉skaw czyta� ze zrozumieniem.
Niczego nie musz� udowadnia�, bo jak wcze郾iej zaznaczy貫m, tekst tak zwanej "Ewangelia 鈍. Tomasza" nie jest wart komentarza.
  • 1

Niecodzienny.
  • Post闚: 278
  • Tematów: 9
Reputacja 畝這郾ie niska
Reputacja

Napisano

Je瞠li z ok. 12 znamy tylko 4 i to jeszcze odpowiednio zedytowane na potrzeby KK, to tak na prawd� nie wiemy jaka by豉 nauka Chrystusa.
  • 0

U篡tkownicy przegl康aj帷y ten temat: 0

0 u篡tkownik闚, 0 go軼i oraz 0 u篡tkownik闚 anonimowych