'Chupacabra' widziana w RosjiKategoria: kryptozoologia
Po raz pierwszy w historii, tajemnicza Chupacabra, wampir z Puerto-Rico został zanotowany w Rosji. Raport traktujący o bestii, która zabija zwierzęta i wysysa z nich krew, pochodzi z wioski w środkowej Rosji. Doniesienia pochodzą z marca 2005 roku, kiedy to na jednej z farm jednej nocy zostały zabite 32 indyki. Bestia pozostawiła martwe ciała całkowicie pozbawione krwi. Te sensacyjne informacje dostarczył dziennik Komsomolskaya Pravda. Raport mówi następnie o innych pobliskich wioskach, gdzie zabite zostało 30 owiec i kóz. Znów znaleziono jedynie martwe korpusy bez kropli krwii. Wszystkie ze znalezionych zwierząt miały podobne punktowe rany na szyjach, zupełnie odmienne od tych jakie pozostawiają np. wilki, psy czy lisy na ciałach swoich ofiar. Finalnie opisy świadków zgadzają się z tradycyjnym opisem chupacabry (zwierze przypominające połączenie kangura z psem z ogromnymi zębami). 'Usłyszałem głośne beczenie owiec, kiedy poszedłem do stodoły zobaczyłem tylko cień, czegoś na kształt dużego psa stojącego na tylnych łapach. To coś przypominało też trochę kangura w swojej pochylonej sylwetce. Kiedy mnie zobaczyło natychmiast uciekło' - mówi Yerbulat Isbasov z wioski Gavrilovka.
źródło: unexplained-mysteries.com