Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwne postacie w nocy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

luart.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witajcie.
Nie wiem, czy to jest dobra kategoria, którą wybrałem by napisać, jak coś to proszę o przeniesienie. Mam 20 lat, wiec nie jestem małym dzieckiem. Uwielbiam gry komputerowe, szczególnie fantasy, ostatnio Secret World - gra, która może miałą jakis wpływ na sen.
Zarejestrowałem sie na tym forum, po w sumie przerażającej dla mnie nocy. Myślę, że może ktoś, cokolwiek będzie umiał doradzić, nie wiem, wytłumaczyć.
Mianowicie chodzi mi o to, że poszedłem dzisiejszej nocy spać jak zawsze - około 2 w nocy, i zasnąłem, spokojnie spałem około 1,5 h.
O godzinie 3:30 ocknąłem się, nie wiem dlaczego, nic mi się w sumie nie śniło takiego - otworzyłem oczy, a, że jak jestem obrócony na prawy bok to widze drzwi wejściowe do pokoju - z metr ode mnie, i trochę dalej - drzwi do łazienki. Zauważyłem jakieś dwie ciemne postacie przy drzwiach stojące, ale tylko sylwetki, i dwie kolejne przy drzwiach od łazienki. Taka panika we mnie wezbrała, zacząłem krzyczeć, wstałem i pobiegłem do drugiego pokoju opowiadając, że coś mi się chyba śniło. Ale ok, wróciłem do pokoju, co chwilę patrząc na drzwi - pusto! Nic! Zasnąłem...potem jeszcze inny koszmar męczył mnie tej nocy, ale to już nieważny i nie taki straszny.
Dodam, że jakieś parę dni wcześniej ja i wszyscy domownicy słyszeliśmy jakieś dźwięki - w kuchni, czy łazience jakby coś spadało, plastikowego, jakby przewracało się tam po szafkach.

Możecie powiedzieć, co to może być? :( Boję się teraz już bardzo, szczególnie po tej nocy. Tamtej dźwięki po szafkach da się wytłumaczyć może jakimiś myszami, bo jedna kiedyś jakoś z piwnicy sie dostała do domu, ale te dziwne postacie? Nic nie mówiły, twarzy w sumie też nie widziałem, tylko te ciemne sylwetki. :(
  • 0

0zzy.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czyż to nie był paraliż senny ? No bo obudziłeś i zacząłeś to widzieć, a w paraliżu można się ruszać.
Aczkolwiek mogli być to cieniści, lecz z tego co wiem można zobaczyć "kawałek" cienistego.

Użytkownik OzzyN edytował ten post 20.01.2013 - 13:51

• -1

Antymateria.
  • Tematów: 22
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czyż to nie był paraliż senny ? No bo obudziłeś i zacząłeś to widzieć, a w paraliżu można się ruszać.
Aczkolwiek mogli być to cieniści, lecz z tego co wiem można zobaczyć "kawałek" cienistego.

Jaki paraliż ? Przecież on napisał że zobaczył te cienie i "wstał" gdyby to był paraliż senny to by nie mógł drgnąć...
Może po prostu to były przywidzenia w końcu spałeś tylko 1,5 godz. I mózg płatał ci figle albo to nie były "cienie" w paranormalnym tego słowa znaczeniu tylko może takie np cienie od szafy, biurka,krzesła itp.Bo zmęczony mózg to może spowodować halucynacje też doświadczyłem podobnych wrażeń w Nowym roku spałem 3 godz. i rano łaziłem sobie po działkach i słyszałem dość głośny głos mówiący "Ej!" obróciłem się i nic.Wtedy pomyślałem właśnie że to z nie dospania ale jakiś czas temu w tym samym miejscu słyszałem ten sam głos więc to trochę dziwne.Postanowiłem spadać z tamtąd i idąc po drodze nogawka mi się dziwnie podwinęła owszem był wtedy dość silny wiatr ale uważam że to nie mógł być wiatr.To było takie uczucie jakby jakiś pies wepchną pyszczek pod nogawkę.Pomyślałem że to był jakiś duży i dość gruby kij a naokoło same małe i cienkie kijki.Kilka kroków dalej usłyszałem dźwięk trzaskających drzwi "obok mnie" co było dziwne bo najbliższy dom był co najmniej 50 m. ode mnie.

Użytkownik Stoner edytował ten post 20.01.2013 - 15:07

• 1

luart.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Więc widocznie takie rzeczy się dzieją, i nie jest to coś niesamowicie rzadkiego. Po prostu bardzo się przeraziłem, szukając informacji na necie, nie mogłem nic znaleźć, więc pomyślałem, że tutaj napiszę.
Znajomy mówił, że film, czy gra i może potem wyobraźnia mi szalała. Ale wolałem spytać się i tutaj :)
  • 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie słyszałeś o paraliżu sennym? W necie jest o tym sporo. Przeczytaj sobie, a zobaczysz że miałeś podobne doświadczenia http://pl.wikipedia....
  • 1

luart.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale ja nie miałem paraliżu sennego. Jak kolega powyżej zauważył - ja mogłem od razu jak się przebudziłem i "to" zobaczyłem, wstać i "uciec" szybko z łóżka do drugiego pokoju. Nie było to tak, że się przebudziłem, paraliż, zobaczyłem i dopiero bieg... Nie. :)

Choć w sumie poczytałem, możliwe, że masz rację. Dziękuję za wasze wypowiedzi.

Użytkownik luart edytował ten post 20.01.2013 - 16:45

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha czyli omamy hipnopompiczne http://pl.wikipedia...._hipnopompiczne
http://en.wikipedia....iki/Hypnopompic
  • 0

0zzy.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakbyście nie wiedzieli to w paraliżu można się ruszać. możesz mieć halucynacje i się ruszać.
  • 0

żaba.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

potwierdzam to co piszę OzzyN - raczej nie ma innej możliwości niż paraliż ; ]
  • 0

Antymateria.
  • Tematów: 22
Reputacja

Napisano

Jakbyście nie wiedzieli to w paraliżu można się ruszać.

Jak sama nazwa mówi "paraliż senny"W tym stanie człowiek nie jest w stanie wykonać żadnych ruchów, mówić ani otworzyć oczu. to był cytat z wikipedii i nikt mi teraz niech nie wmawia że to był paraliż senny bo on mógł się ruszać.Więc paraliż senny na pewno odpada.
  • 0

Lia.
  • Tematów: 6
Reputacja

Napisano

Co nieco o paraliżu: http://www.lucidolog...boratorium.html

Mnie najbardziej zaintrygowało to zdanie:

Możemy mieć też do czynienia z sytuacją przeciwną, w której pomimo paraliżu ciała, osoba jest świadoma tego, co się dookoła niej dzieje. Nie jest to jednak sytuacja dosłownie odwrotna (brak paraliżu + sen REM versus paraliż + stan czuwania), gdyż wraz z występowaniem paraliżu przy jednoczesnej zachowanej świadomości otoczenia, mózg takiej osoby pracuje cały czas trochę tak, jakby był stanie snu REM, wskutek czego osoba ta dodatkowo może doświadczać wielozmysłowych halucynacji.

Myślę, że artykuł wyjaśnia co się stało. ;)
  • 0

luart.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, myślę, że tak, ponieważ to działo się moment - po przebudzeniu, gdy otworzyłem oczy, zobaczylem "to coś", a później od razu krzyk, wstanie z łóżka i bieg a także niesamowicie szybkie bicie serca. :)

Dziękuję wam wszystkim za wypowiedzi. Jeśli checie można zamknąć, czy też usunąć temat. :)
  • 0

agatrop.
  • Tematów: 2
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Uwielbiam gry komputerowe, szczególnie fantasy, ostatnio Secret World - gra, która może miałą jakis wpływ na sen.
[...]
Mianowicie chodzi mi o to, że poszedłem dzisiejszej nocy spać jak zawsze - około 2 w nocy, i zasnąłem, spokojnie spałem około 1,5 h.

Żaden paraliż senny.
Chłopaku, uwierz mi, że tobie po prostu mózg zaczyna się lasować od grania. Twój Mózg w pewnym momencie stworzył wirtualną "rzeczywistość", a w prawdziwej rzeczywistości to ty nawet nie podniosłeś jednej nogi z łóżka.
Klasyczny przypadek.
Pierwszy lepszy psycholog powie ci to samo.
  • -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych