Skocz do zawartości

Zdjęcie

Adam i Ewa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

pawku221.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.
Nie wiem czy temat już był, ale chciałbym poruszyć temat Adama i Ewy. Wg biblii są to pierwsi ludzie, ale skąd biblia zaczerpnęła tak dokładne informacje na temat ich imion, ile lat żyli i grzechu pierworodnego. Nikt nawet nie wie kiedy to było, bo nawet nie wiemy ile istnieje świat. Ziemia istnieje ok 4.5mld lat, ale nie jest jedyna we wszechświecie. Wszechświat nie został zbadany, a obserwacje astronomiczne pokazują, że wszechświat istnieje od 13,73 ± 0,12 miliarda lat, więc musiało coś się dziać wcześniej przed powstaniem Ziemi. Za to człowiek współczesny powstał 200–150 tysięcy lat temu ( Adam i Ewa zostali ukazani w formie zbliżonej do współczesnego człowieka, wg historii wcześniej był człowiek prymitywny podobny do zwierząt ). To są tylko moje przemyślenia, widocznie to jest nie do ogarnięcia dla mnie. Jezus nauczał o Adamie i Ewie, czy to po_prostu mit? Jak nie Jezus to skąd to się wzięło? Wyraźcie swoją opinie na ten temat, jeśli było to przepraszam..

edit AlienGrey
Nie stawia się spacji przed znakami interpunkcji.
Dodatkowo "po prostu" pisze się osobno, a w słowniku języka polskiego nie ma słowa "zaczerpła".

• 1

#2 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

Google nie boli. Informacji na ten temat jest tak wiele (sam kiedyś szukałem), że zakłądanie tego tematu w takiej formie jest zbędne. Adam i Ewa jest to tylko określenie grupy pierwszych ludzi taki symbol. Ludzie od kąd tylk ozaczeli myśleć szukali odpowiedzi na wszystko. Mit o Adamie i Ewie w pewnym sensie dawał im odpowiedź w logiczny dla nich sposób skąd się wzieli. Z czasem ja kbiblia byłą przepisywana i dodawane byly interpretacjie tych co ją przepisywali i cenzurowali. Powstały takie dodatki jak ogród, grzech, kobieta z żebra.

Użytkownik convers edytował ten post 10.01.2010 - 10:24

• 0

pawku221.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To tyle to ja też wiem, ale skąd ludzie wiedzą w_ogóle o Adamie i Ewie? To wymysł ludzkości, tak jak np mity greckie? Bo jak chrześcijanie wierzą w to, to ktoś musiał to głosić. Czyżby Jezus??

edit AlienGrey
  • -4

pazuzu.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

pawku sa na to 2 odpowiedzi:

1. jesli jestes wierzacy to powinienes wiedziec ze biblia zostala spisana przez ludzi ale jej autorem jest sam bog co wszystko tlumaczy
2. jesli jestes jednak otwartym czlowiekiem i nie ograniczasz sie do narzuconej prymitywnej wiary to chyba jest jednak dla ciebie oczywiste ze to tylko zwykle mity spisywane przez owczesnych bajkopisarzy i zadawanie sobie pytan w tym stylu to zwykla strata czasu
  • 0

pawku221.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

raczej to drugie ... jestem raczej jako agnostyk nastawiony do świata i każdej wiary :) a co do pierwszego to kto jest autorem to raczej nikt nie zna odpowiedzi , bo biblia przeszła mase zmian ,fałszerstw i cenzury przez te ponad 2000 lat...
  • 2

crazionista.
  • Tematów: 9
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Witam.
Nie wiem czy temat już był, ale chciałbym poruszyć temat Adama i Ewy. Wg biblii są to pierwsi ludzie, ale skąd biblia zaczerpnęła tak dokładne informacje na temat ich imion, ile lat żyli i grzechu pierworodnego. Nikt nawet nie wie kiedy to było, bo nawet nie wiemy ile istnieje świat. Ziemia istnieje ok 4.5mld lat, ale nie jest jedyna we wszechświecie. Wszechświat nie został zbadany, a obserwacje astronomiczne pokazują, że wszechświat istnieje od 13,73 ± 0,12 miliarda lat, więc musiało coś się dziać wcześniej przed powstaniem Ziemi. Za to człowiek współczesny powstał 200–150 tysięcy lat temu ( Adam i Ewa zostali ukazani w formie zbliżonej do współczesnego człowieka, wg historii wcześniej był człowiek prymitywny podobny do zwierząt ). To są tylko moje przemyślenia, widocznie to jest nie do ogarnięcia dla mnie. Jezus nauczał o Adamie i Ewie, czy to po_prostu mit? Jak nie Jezus to skąd to się wzięło? Wyraźcie swoją opinie na ten temat, jeśli było to przepraszam...

Biblia to rzeczywiste i rzetelne fakty.Potwierdzone przez fizykę teoretyczną i czołowych noblistów z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Boga. Przyczynę istnienia świata materialnego, umownie zwanego. Wszystkie inne teorie nie mają mocnej podbudowy naukowej.
  • 0

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Biblia to rzeczywiste i rzetelne fakty.Potwierdzone przez fizykę teoretyczną i czołowych noblistów z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Boga.

Myślałeś nad kastracją ? Szerzenie takich pierdoł odciśnie piętno na twoich dzieciach... Biblia nigdy nie była, nie jest i nie będzie zbiorem faktów, to wyeksponowana bajka, pełna alegorii i przenośni. Nie jest źródłem historycznym ani naukowym a jej obecna forma jest tylko szczątkową częścią całości. Po priori mało kto potwierdza twoje słowo, no chyba, że jest takim samym radykałem... uwłaczasz noblistom.
  • 0

#8 Gość_Muhad

Gość_Muhad.

Napisano

niach niach niach niach :D

No już dawno nikt mnie tak nie ubawił jak ten pan Crazionista :)
  • 0

martius.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie jest źródłem historycznym

To przecież Biblia (Stary Testament dokładniej od Abrahama) ma najwięcej danych o dawnym Izraelu, choć jest w części "mitem".
  • 0

#10 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.

Napisano

Ahahaahahah ! Tak szczególnie spacery po wodzie, potop zalewający cały świat, wąż wciskając jabłka głupim dziewczynom, i total ownage ożywianie zmarłych xD
  • 1

ilbis.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kościół traktuje to jako opowieść, przypowieść, którą nie należy brać całkowicie dosłownie, ma ona jedynie zobrazować jak mniej więcej Bóg stworzył świat i ludzi. Co do imion pierwszych ludzi, to pochodzą one z języka hebrajskiego, więc warto znać ich znaczenie, dzięki któremu coś tam Ci się wyjaśni odnośnie tematu.
A co do istnienia świata, czytaj ziemi, kościół jak i nauka biorą możliwość, że tak naprawdę wielki wybuch był jednym z etapów tworzenia się naszego świata, lecz co było wcześniej tego jak na razie nie wiadomo
  • 2

crazionista.
  • Tematów: 9
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Biblia to rzeczywiste i rzetelne fakty.Potwierdzone przez fizykę teoretyczną i czołowych noblistów z fizyki teoretycznej, którzy wskazują na twórczy umysł Boga.

Myślałeś nad kastracją ? Szerzenie takich pierdoł odciśnie piętno na twoich dzieciach... Biblia nigdy nie była, nie jest i nie będzie zbiorem faktów, to wyeksponowana bajka, pełna alegorii i przenośni. Nie jest źródłem historycznym ani naukowym a jej obecna forma jest tylko szczątkową częścią całości. Po priori mało kto potwierdza twoje słowo, no chyba, że jest takim samym radykałem... uwłaczasz noblistom.

Kwestionowanie rzeczywistych i rzetelnych faktów biblijnych zbieżnym z fizyką teoretyczną jest totalną kompromitacją.
  • -4

shanti.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ahahaahahah ! Tak szczególnie spacery po wodzie, potop zalewający cały świat, wąż wciskając jabłka głupim dziewczynom, i total ownage ożywianie zmarłych xD

akurat ten potop to jest ciekawa sprawa wg mnie. wiem, że w biblii mity mieszają się ze 'skrawkami' faktów o ile można je nazwać 'faktami'. potop jednak zwraca moją uwagę z racji tego, że pasuje do teorii przebiegunowania, zalania atlantydy itd.
  • 0

Makbet.

The truth is out there

• Tematów: 93
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kościół traktuje to jako opowieść, przypowieść, którą nie należy brać całkowicie dosłownie, ma ona jedynie zobrazować jak mniej więcej Bóg stworzył świat i ludzi.

Kościół... od kiedy kościół jest świadom o czym myślał Bóg przelewając swe słowa na papier poprzez jednego natchnionego, jeżeli uważamy biblię za sacrum, to równo powinniśmy traktować wszystkie dzieje w niej zawartych a nie wybierać co jest prawdziwe a co jest tylko opowiastką. Przepraszam, ale myślałem, że skoro katolicy określają ją słowem bożym to uparcie w to wierzą. A tu proszę to jest tylko anegdotą, to przypowiastką a z tego należy wyciągnąć morał. To nie bajki a zbiór historii ( co nie czyni jej źródłem historycznym), które powinny podbudowywać wiarę katolika. Jeżeli uważamy za przypowieść akt stworzenia, to posuńmy się dalej i uczyńmy Chrystusa fikcją literacką. Czy nie jest przypadkiem trochę tak iż religia ta (ale i wszystkie) uginają i wyginają się jak tylko mogą (przepraszam za określenie) aby utrzymać się przy korycie. Nauka podsuwa nam ewolucję i proces powstawania naszej planety, skoro w takich okolicznościach akt stworzenia staje się nie prawdziwy, nagnijmy go albo i określmy mianem przypowieści. To samo tyczy się odgórnym odkreślaniem starotestamentowego Jahwe od nowotestamentowago Jahwe, jakby był zupełnie inną osobą. Czyżby ludzie kościoła bali się iż oblicze rządnego krwi tyrana odstraszy dzieci nieświadome jeszcze swej indoktrynacji. Tak jak szanuję katolików, którzy wierzą w Boga bo sami do tej wiary doszli, poprzez własne refleksje i przemyślenia, tak nie zupełnie nie rozumiem co kieruje ludźmi, którzy uważają za fundament swojej wiary pismo święto a w rzeczywistości nawet go nie znają. Już nawet nie będę poruszał czarnej historii tej księgi, jak przez wieki była nagina, przepisywana, zmieniana a początku tego należy szukać w samym jej złożeniu, ewangelie które dziś są słowem bożym w rzeczywistości są upodobaniem Konstantyna, który wraz z katolickimi biskupami wybrał, które ewangelie są warte bycia w biblii a które nie.

Co do imion pierwszych ludzi, to pochodzą one z języka hebrajskiego, więc warto znać ich znaczenie, dzięki któremu coś tam Ci się wyjaśni odnośnie tematu.

"Mężczyzna/ojciec". "Kobieta/matka" tak wiemy. "Elohim - bogowie"

tak naprawdę wielki wybuch był jednym z etapów tworzenia się naszego świata, lecz co było wcześniej tego jak na razie nie wiadomo

Ależ powstanie świata w którym żyjemy jest nam doskonale znane, wielki wybuch zapoczątkował istnienie wszechświata a nie jak piszesz Ziemi. I tu pojawia się kolejne twierdzenie, co było wcześniej. Gdy to na pytanie: co było przed Bogiem? albo kto stworzył Boga ? Nikt nie raczy odpowiedzieć, często je zbywając.

akurat ten potop to jest ciekawa sprawa wg mnie. wiem, że w biblii mity mieszają się ze 'skrawkami' faktów o ile można je nazwać 'faktami'. potop jednak zwraca moją uwagę z racji tego, że pasuje do teorii przebiegunowania, zalania atlantydy itd.

Wody zalewające cały świat są tak samo prawdopodobne jak to, że Atlantyda istniała. Przypowieść ma ta swój początek w Mezopotamii gdzie po prostu jedna z rzek wylała. Eskalacja całej sprawy przez żydów objawiła się potopem na skalę światową.
  • 0

Bierdol.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dolinę czy też deltę którą zalała rzeka, dolinę poza którą może nieliczni byli i traktowali ją jako cały świat. Była dla nich całym światem. Reszta, to już fenomen przekazu ustnego ze swoją niedoskonałością. Czy był potop który zalał cały świat ? Oczywiście ale należałoby pisać "Potop, który zalał cały ICH świat".
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych