Skocz do zawartości


Zdjęcie

Cukier powoduje raka tak jak papierosy? Projekt 259 ujawniony po latach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#46

Panjuzek.
  • Postów: 2804
  • Tematów: 20
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel

 

Nie, bo nie trzeba być otyłym, żeby mieć cukrzyce.

@The Toxic

 

Są dwa rodzaje cukrzycy.

 

Pierwszego stopnia czyli zazwyczaj chudzielce na nią zapadają i muszą wstrzykiwać sobie insulinę bądź robi to za nich pompa.

 

Drugiego stopnia czyli nabyta przez własną głupotę, zazwyczaj osoby puszyste które leczą się tabletkami.

 Macie rację w sumie są dwa główne rodzaje cukrzycy , czyli cukrzyca typu1 i typu2. Czyli tak jak napisała @The Toxic.

Ale są jeszcze inne rodzaje, takie jak LADA, MODY, Ciążowa czy też Wtórna, lecz dla naszej dyskusji, istotna jest tylko cukrzyca Typu drugiego.

 

 

Cytat

    Bo powoduje, jest bezpośrednią przyczyną.

Nie, bo w papierosach znajduje się 4000 związków chemicznych, a tylko około 40 jest rakotwórczych. Poprawnie powinno więc być "raka płuc może powodować Toluen zawarty w dymie nikotynowym".

 Poprzednio napisałeś:

 

To tak samo jakby się doczepić, że "palenie papierosów powoduje raka płuc".

 Na tym poziomie ogólności, stwierdzenie iż palenie powoduje raka jest jak najbardziej poprawne. Ale to była Twoja odpowiedź na moje stwierdzenie że :

 

To mit. Spożycie Cukru nie jest bezpośrednim powodem rozwoju cukrzycy.

 

 O ile Toluen zawarty w dymie PAPIEROSOWYM a nie NIKOTYNOWYM (nikotyna jest również składnikiem dymu tytoniowego, i to wcale nie dominującym) powoduje raka(szczerze mówiąc nie wiem i nie sprawdzałem, akceptuję, Twoje stwierdzenie)  O tyle cukier nie powoduje cukrzycy. Proszę jeszcze raz wyrażaj się precyzyjnie, a unikniemy nieporozumień.

 

@The Toxic

 

 

@Maska jaka glukoza? Skąd Ty glukozę wytrzasnąłeś w moim zdaniu?

 

Fruktoza jest lepsza niż sacharoza.

 

 Sacharoza to mix fruktozy i glukozy. Glukoza jest związkiem do którego metabolizowane są węglowodany. Niektóre z nich szybciej inne wolniej. Właśnie dla tego cukier stołowy czyli sacharoza ma tak wysoki indeks glikemiczny, gdyż glukoza w nim zawarta, wchłaniana jest bezpośrednio z jelit do krwioobiegu. Fruktoza musi zostać troszkę przerobiona, więc wchłania się wolniej.

 Swoją drogą, w przypadkach gdy pacjent, nie może przyjmować posiłków, (bo jest np. w śpiączce) karmiony jest dożylnie właśnie glukozą podawaną przez kroplówkę. Oczywiście są tam jeszcze elektrolity itd, ale to właśnie glukoza odżywia tkanki. 


Użytkownik Panjuzek edytował ten post 02.04.2018 - 19:08

  • 0



#47

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sacharoza to główny składnik białego cukru czyli ogólnie mówiąc cukier z naszej cukiernicy która jest robiona z buraków cukrowych jakich pełno na polu. Nie na darmo sacharoza to puste kalorie, spożywana w dużym nadmiarze jest szkodliwa dla zdrowia, w internecie można łatwo to sprawdzić dlatego z dwojga złego lepiej cukier przyjmować w naturalnym sposobie jak np w owocach czyli fruktoza niż dosładzać i tak wystarczające słodkie produkty.

 

Jest taki film na Youtubie "All that suger (cały ten cukier) ale obecnie nie ma z napisami polskimi.

 





#48

Panjuzek.
  • Postów: 2804
  • Tematów: 20
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Sacharoza jest disacharydem, czyli cukrem złożonym z dwóch reszt monosacharydowych połączonych ze sobą wiązaniem O-glikozydowym. Naturalnie występująca (+)-sacharoza zbudowana jest z reszty fruktozy (β-D-fruktofuranozy) oraz glukozy (α-D-glukopiranozy). Grupy te są połączone za pomocą wiązania α,β-1,2-glikozydowego. Wg systematycznego nazewnictwa węglowodanów jest to α-D-glukopiranozylo-β-D-fruktofuranozyd lub β-D-fruktofuranozylo-α-D-glukopiranozyd[2].

 

Sacharoza, C12H22O11 – organiczny związek chemiczny, węglowodan z grupy disacharydów zbudowany z reszt D-fruktozy i D-glukozy. Jest zasadniczym składnikiem cukru spożywczego. Jest formą transportową cukrów w organizmach roślin[5].

https://pl.wikipedia.../wiki/Sacharoza


  • 0



#49

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Piszemy o tym samym. "Jest zasadniczym składnikiem cukru spożywczego." Cytat z Twojego linku.

 

i jeszcze jeden cytat:

 

Sacharoza jest głównym składnikiem (>99,5%) cukru spożywczego, zwykle trzcinowego lub buraczanego, stosowanego powszechnie jako środek słodzący[8].

To ciągle jest Twój link.





#50

Jooe.
  • Postów: 212
  • Tematów: 32
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

 

Nie na darmo sacharoza to puste kalorie, spożywana w dużym nadmiarze jest szkodliwa dla zdrowia

Nie ma czegoś takiego jak puste kalaorie. Każdy kcal zostanie spożytkowany, ale nie każdy w taki sam sposób.

W pierwszej kolejności cukier w nadmiarze magazynowany jest w wątrobie, przy większych ilościach odkłada się w tkance mięśniowej. Przy jeszcze większej podaży zamieniany jest na trójglicerydy albo w wątrobie albo w tkance tłuszczowej -> zamieniany na cholesterol. 

 

 

Cukier szkodzi tak samo jak woda, mineralna.

Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum

 

PS. żywność ekologiczna wcale nie jest "zdrowsza" od tej produkowanej konwencjonalnie.


Użytkownik Jooe edytował ten post 07.04.2018 - 21:50

  • 0

#51

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dodam jeszcze, że sacharoza jest w jelitach rozkładana na glukozę i fruktozę, więc dla organizmu nie ma różnicy między nią a syropem glukozowo-fruktozowym.


  • 0



#52

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dodam jeszcze, że sacharoza jest w jelitach rozkładana na glukozę i fruktozę, więc dla organizmu nie ma różnicy między nią a syropem glukozowo-fruktozowym.

"Cukier to samo zło - straszą specjaliści, tymczasem z najnowszych badań wynika, że to jednak syrop glukozowo- fruktozowy (w skrócie: HFCS) jest o wiele groźniejszy i zdecydowanie bardziej zwiększa szanse na przedwczesną śmierć, twierdzi Bryan Hubbard.

Zdecydowanie najdalej powinniśmy się trzymać od HFCS - zwanego inaczej wysoko-fruktozowym syropem kukurydzianym, a w Wielkiej Brytanii występującego pod nazwą „glukozowego syropu kukurydzianego”.

Ten oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy) to słodzik znajdujący się obecnie w prawie każdego rodzaju żywności przetworzonej, gotowej i w napojach gazowanych.

Jak wynika z najnowszych badań, HFCS jest bardziej śmiercionośny niż sacharoza, czyli zwykły cukier stołowy.

Wiodący specjalista w tej kwestii - Wayne Potts - z Uniwersytetu Utah twierdzi, iż badania te w sposób najwiarygodniejszy potwierdzają, iż istnieje różnica pomiędzy syropem glukozowo-fruktozowym a cukrem stołowym.

Różnica między syropem glukozowo-fruktozowym a sacharozą polega na tym, że w syropie glukozowo-fruktozowym obie substancje występują w stanie wolnym, a w sacharozie są związane chemicznie"

 

"Skutkiem niekontrolowanego metabolizmu fruktozy do fruktozo-1-fosforanu jest nagromadzenie ubocznego produktu przemian w postaci adenozynomonofosforanu
(AMP), który jest rozkładany do kwasu moczowego [9]. Choi i wsp. [10], analizując dane uzyskane w badaniach NHANES-III i NHANES-III SNS stwierdzili, że spożywanie słodzonych napojów zawierających fruktozę było pozytywnie skorelowane ze stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi badanych. Uzyskane wyniki wskazują na konieczność ograniczenia konsumpcji produktów zawierających fruktozę u osób z hiperurykemią i dną moczanową."

"W wielu badaniach udowodniono, że dieta bogata we fruktozę sprzyja wzmożonej produkcji kwasu moczowego, co zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych i rozwoju dny moczanowej"

 

"Istnieją doniesienia, że w wyniku regularnej konsumpcji produktów zawierających syrop wysokofruktozowy dochodzi do wzrostu apetytu, rozwoju insulinooporności, czyli zmniejszenia wrażliwości tkanek obwodowych na insulinę i cukrzycy typu 2"

"Fruktoza może także przyczyniać się do zaburzeń gospodarki lipidowej, wpływając na zmiany stężeń składników lipidowych krwi w kierunku lipidogramu aterogenne-
go (wysokie stężenie triacylogliceroli i LDL-cholesterolu, niskie stężenie HDL-cholesterolu)."

 

"W eksperymencie przeprowadzonym przez Ferdera i wsp. [17] w organizmie
szczurów pojonych przez 3 miesiące powszechnie dostępnym napojem słodzonym
HFCS-55 zaobserwowano wystąpienie zaburzeń lipidowych oraz wzrost skurczowego
ciśnienia tętniczego krwi w porównaniu ze szczurami pojonymi wodą."

 

"Przypuszcza się, że spożycie produktów zawierających syrop wysokofruktozowy,
poprzez nasilenie syntezy tłuszczu w wątrobie, sprzyja również niealkoholowemu
stłuszczeniu wątroby (ang. NAFLD – Nonalcoholic fatty liver disease) [1, 18]. NAFLD
obejmuje jednostki chorobowe, takie jak: proste stłuszczenie wątroby (ang. simple
steatosis), niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (ang. NASH – nonalcoho-
lic steatohepatitis) oraz włóknienie wątroby (ang. fibrosis), które u 20 % osób prowadzi do jej marskości (ang. cirrhosis), rzadziej do rozwoju niewydolności wątroby i raka wątrobowokomórkowego [41, 48].
Spożywanie syropu wysokofruktozowego może także nasilać stres oksydacyjny.
Girard i wsp. [21] stwierdzili indukcję stresu oksydacyjnego wynikającego ze wzrasta-
jącej insulinooporności, hipertriglicerydemii i otyłości u szczurów karmionych paszą
wzbogaconą we fruktozę w porównaniu ze zwierzętami karmionymi paszą bogatą
w skrobię."

 

"Badania prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych będących w okresie wzrostu
wykazały także, że dieta bogata w syrop wysokofruktozowy zmniejsza wytwarzanie
kolagenu ze względu na zaburzoną absorpcję miedzi [6].
Problemem może być też zanieczyszczenie HFCS rtęcią, do którego dochodzi
podczas jego produkcji, ponieważ przy oddzielaniu glukozy od masy kukurydzianej
wykorzystuje się sodę kaustyczną, często otrzymywaną metodą rtęciową."


Jak już wcześniej pisałem, sacharoza to syf i nie ma żadnych plusów. Zawsze będę namawiał do maksymalnego jej ograniczenia, ale pisanie, że biały cukier i trucizna jaką jest syrop glukozowo-fruktozowy to dla organizmu to samo, to już przesada.

 

 

Nie ma czegoś takiego jak puste kalaorie. Każdy kcal zostanie spożytkowany, ale nie każdy w taki sam sposób.

Puste kalorie czyli wysokokaloryczne produkty z praktycznie zerową wartością odżywczą. Dostarczają krótkoterminowej energii dla organizmu i nic poza tym.
 

 

Cukier szkodzi tak samo jak woda, mineralna.

Dawno większej bzdury nie czytałem.


Użytkownik Daniel. edytował ten post 07.04.2018 - 22:49

  • 0



#53

Maska.

    Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

  • Postów: 711
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sacharoza musi jednak zostać rozłożona, zanim zostanie wchłonięta do krwi. Glukoza I fruktoza, z tego co wiem, mogą być wchłaniane już w żołądku.
A przecież największy problem z cukrem to nagłe skoki zaraz po zjedzeniu jak po syropie glukozowo-fruktozowym. Przecież dlatego lepsza jest skrobia.

Wszystkie produkty, zawierające w swoim składzie duże ilości cukrów prostych I disacharydów powinny być oznaczone specjalnym oznaczeniem I zaopatrzone w obrazek podobny do tych na paczkach papierosów. Może wtedy ludzie pomyślą dwa razy.
  • 0



#54

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Różnica między syropem glukozowo-fruktozowym a sacharozą polega na tym, że w syropie glukozowo-fruktozowym obie substancje występują w stanie wolnym, a w sacharozie są związane chemicznie

Zarazem jednak sacharoza jest w jelicie cienkim rozkładana przez enzym sacharazę do glukozy i fruktozy. Nie jest natomiast wchłaniana w formie nierozłożonej. W efekcie dla organizmu nie ma różnicy między nią a syropem G-F. Syrop jest demonizowany jako wysokoprzetworzony, a w dietetycznej doktrynie wszystko wysokoprzetworzone musi być najgorsze. Wolną fruktozę zawiera też miód.


  • 0



#55

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W efekcie dla organizmu nie ma różnicy między nią a syropem G-F.
Syrop jest demonizowany jako wysokoprzetworzony

Akurat badania wykazują dość toksyczne działanie syropu wysoko-fruktozowego, nie nazwałbym tego demonizowaniem.

 

a w dietetycznej doktrynie wszystko wysokoprzetworzone musi być najgorsze. Wolną fruktozę zawiera też miód.

Niekoniecznie najgorsze, ale niezdrowe i niepożądane. Dlatego zamienianie cukru białego na miód nie jest najlepszym rozwiązaniem. Pod względem kaloryczności, czy wpływu na podniesienie cukru są podobne, miód po prostu wykazuje jeszcze działania prozdrowotne, a cukier z cukierniczki nie.


  • 0



#56

Panjuzek.
  • Postów: 2804
  • Tematów: 20
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Akurat badania wykazują dość toksyczne działanie syropu wysoko-fruktozowego, nie nazwałbym tego demonizowaniem.

 

 Problem polega na tym że podczas badań podaje się zwierzętom wysokie dawki takiego syropu wręcz często jest to ich jedyne pożywienie. Kwestia dawki. Lampka wina do obiadu, ma pozytywny wpływ na organizm. Zaryzykowałbym stwierdzenie ze jest nawet prozdrowotna. Mimo ze oczywistym jest ze alkohol, jest twardym narkotykiem, i spożywany w nadmiarze, jest toksyczny i po prostu zabija. Dodatkowo bardzo często dzieje się tak, że to co szkodzi zwierzętom niekoniecznie musi szkodzić człowiekowi. Dobrym przykładem jest wspomniany przez |Ciebie  Ksylitol który promujesz jako samo zdrowie. Pomijam fakt ze organizm musi się przyzwyczaić do spożywania tego specyfiku, ale chciałbym nadmienić że ten sam środek spożywany przez psa, prowadzi do ciężkich uszkodzeń wątroby, a nawet do śmierci pieseła.

 Więc do puki nie mamy porządnych badań klinicznych na ludziach, ja nazwałbym to demonizowaniem. Chyba że masz dostęp do badań gdzie pacjenta karmiło by się głównie syropem  wysoko-fruktozowym.  

 

 

Puste kalorie czyli wysokokaloryczne produkty z praktycznie zerową wartością odżywczą.

  Zdarzyło mi się trafić do szpitala, skrajnie odwodnionym, na skutek "oberwania żołądka" połączonego ze skrajną nieodpowiedzialnością lekarza pogotowia który mnie odwiedzał przez 3 dni. W związku z moim stanem przez 6 dni byłem "karmiony" glukozą. czyli pustymi kaloriami. I Wiesz co? Stanąłem na nogi.Glukoza podawana dożylnie za pomocą kroplówki, nie tylko mi nie zaszkodziła ale nawet bardzo pomogła. Nie wszystko jest czarno-białe.  


Użytkownik Panjuzek edytował ten post 08.04.2018 - 14:41

  • 0



#57

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dodam jeszcze, że sacharoza jest w jelitach rozkładana na glukozę i fruktozę, więc dla organizmu nie ma różnicy między nią a syropem glukozowo-fruktNie jest istotne na co 

To jest naturalny proces naszego organizmu, natomiast syrop glokozowo-fruktozowy to najgorszy syf jaki może istnieć. Dlatego tak alarmuje się ludzi aby czytali skład produktów. Nawet syrop glukozowy jest mniej szkodliwy od glokozowo-fruktozowego. 

 

Cukier szkodzi tak samo jak woda, mineralna.

Buehehehe  :facepalm: uznaję to jako żart. Nie wierzę, że to na poważnie.

 

 

Zakupiłam ksylitol, czysty ksylitol (nie słodzik na bazie ksylitolu) waga 1 kg, wyrzuciłam cukier, nutellę, wszystkie produkty na cukrze z domowych szafek (cukry wanilinowe, galaretki, czekolady). Cena 37.99 od teraz tylko zdrowie, zero jedzenia na mieście i zero cukru. 

 

P.S

Wiecie ile młodych dziewczyn chodzi po ulicach z mega nadwagą? Wiecie bo widzicie, oczywiście jakiś procent tych dziewczyn może być chore, a co z resztą? 

Dziś machnęłam 42 km na rowerku, jadę przez park widzę otyłą młodą kobietę - na oko tak z 20-25 lat i wiecie co? W jednej ręce trzyma loda a w drugiej ma colę. 

Normalnie bez komentarza. Ech, na szczęście nie moje życie. 





#58

Maska.

    Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

  • Postów: 711
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

"Cukier szkodzi tak samo jak woda, mineralna.

Buehehehe :facepalm: uznaję to jako żart. Nie wierzę, że to na poważnie."

Zgaduję, że chodzi o to, że wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. Zarówno cukier jak I woda są organizmowie potrzebne, ale w odpowiednich dawkach.
  • 1




 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych