Podałem wam dokładne wartości odżywcze płatków kukurydzianych. Może mówicie o jakichś innych, nie wiem.
Przedtem napisałeś:
Pisanie, że płatki kukurydziane to sam grys i śladowe ilości cukru to kłamstwo.
A teraz obejrzyj sobie film który wkleiłem. Jest tam jak byk że zwykłe płatki są robione z gotowanej kukurydzy. ewentualny cukier jest dodawany później w celu uzyskania jakiekoś smaku. w tym konkretnym wypadku są to lukrowane płatki.
Podałeś wartości odżywcze płatków pisząc o cukrze, a nie o cukrach czy węglowodanach. Nie urzywasz tych określeń właściwie więc mozesz wprowadzać czytelnika w błąd. Co właśnie robisz.
To się nazywa wiedza, a nie dowody anegdotyczne.
Wyrażenie dowód anegdotyczny ma dwojakie znaczenie:
dowód w formie anegdoty lub pogłoski jest nazywany anegdotycznym, gdy istnieje wątpliwość co do jego prawdziwości; sam dowód nie jest godny zaufania
dowód, który sam w sobie może być prawdziwy i weryfikowalny, użyty do osiągnięcia konkluzji, która z niego nie wynika, zazwyczaj przez dokonanie generalizacji na podstawie niewystarczającej ilości danych. Na przykład „mój dziadek kopcił jak komin i zmarł zdrowy w wypadku samochodowym w wieku 99 lat” nie obala twierdzenia „palenie wyraźnie zwiększa prawdopodobieństwo raka i chorób serca we względnie wczesnym wieku”. W tym przypadku wyjściowe dane (zdrowie i wiek dziadka) mogą być prawdziwe, ale nie dają podstaw do wyciągnięcia ogólnego wniosku o nieszkodliwości palenia.
W obu przypadkach wniosek nie jest wiarygodny; niekoniecznie musi być nieprawdziwy, ale chodzi o to, że nie wynika z „dowodów”.
https://pl.wikipedia...
To się nazywa dowód anegdotyczny, a nie wiedza.
"Według WHO – Światowej Organizacji Zdrowia, cukier brzozowy jest bezpieczny niezależnie od stosowanej dawki."
Używam praktycznie tylko ksylitolu. Ksylitol jest niskokaloryczny, ma prawie zerowy indeks glikemiczny i ma niewielki wpływ na skoki cukru.
W sumie czemu nie sama natura więc musi być zdrowe.
Otrzymywanie
Przeprowadza się je w reaktorach pod ciśnieniem wodoru 6–10 MPa, z użyciem katalizatorów. Katalizator otrzymuje się przez stopienie niklu z glinem z dodatkiem innych promotorów. Ochłodzony i rozbity stop ładuje się do autoklawu, a następnie katalizator zadaje się wodnym roztworem NaOH. Wodorotlenek sodu rozpuszcza glin, uwalniając nikiel w aktywnej formie. W reaktorze β-D-ksylopiranoza zostaje uwodorniona do ksylitolu. Taki hydrolizat oczyszcza się węglanem i po odsączeniu roztworu ksylitolu usuwa się kationy i aniony przez dodatkową obróbkę odpowiednimi jonami. Ksylitowy roztwór zagęszcza się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji[6].
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol
To wszystko przypomina mi medialną akcję, przeprowadzoną na początku lat dziewięćdziesiątych, gdzie mądre głowy w prasie radiu i telewizji, prawiły jakie to masło jest szkodliwe, bo tłuszcz, cholesterol itd. przedstawiano badania i tabelki. wypowiadali się dietetycy, dzięki czemu sprzedaż masła spadła praktycznie prawie do zera. Mleczarnie miały przez to kłopoty, a rynek zalała margaryna na bazie oleju palmowego, czyli najgorszego ścierwa jakie może być. Jego jedyną zaletą była cena. I ludzie truli się (i nadal trują) wysokoprzetworzonym rakotwórczym olejem palmowym, myśląc że to samo zdrowie. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że to samo dzieje się teraz z cukrem. Wprawdzie cukier brzozowy jest jeszcze drogi, ale jestem przekonany że tak samo jak Stevia jego cena spadnie do absurdalni niskich poziomow, gdy tylko dopracują metodę jego produkcji. (Stewia którą dzisiaj można kupić w marketach, nawet nie leżała koło jakiejkolwiek rośliny, to czysty produkt chemiczny)
I jeszcze jedno co mi umknęło w twoich poprzednich postach.
Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, która wywołała u badanych cukrzycę,
To mit. Spożycie Cukru nie jest bezpośrednim powodem rozwoju cukrzycy. Wprawdzie jego nadmierne spożycie sprzyja otyłości, która jest jednym z czynników powodujących tą chorobę, ale nie jest jedynym. Pisanie że picie wysokosłodzonych napojów, powoduje cukrzyce, jest właśnie jedną z manipulacji które stosują koncerny sporzywcze, w celu wyeliminowania cukru w produktach, który jest po prostu drogi. I zastąpieniu go tanimi słodzikami. Odpowiednikami oleju palmowego.
Poniżej kilka mitów dotyczących cukrzycy:
Mit nr 1: Cukrzycą można się zarazić od kogoś innego
.
fadaguiga/stock.xchng.jpgNIE! Mimo, że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem, czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie, jeśli chodzi o typ drugi. Pewną rolę odgrywa też styl życia. Osoby z nadwagą, które nie prowadzą aktywnego trybu życia na pewno są bardziej narażone.
Mit nr 2: Ludzie z cukrzycą nie mogą jeść słodyczy ani czekolady.
Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. Słodycze nie są zakazane diabetykom bardziej niż ludziom zdrowym.
Mit nr 3: Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę.
ctr/stock.xchng.jpg
Oczywiście, że NIE! Cukrzyca jest powodowana kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jeżeli w Twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, przestrzeganie zdrowej diety oraz regularne ćwiczenia fizyczne są zalecane, aby utrzymać odpowiednią wagę ciała.
Mit nr 4: Ludzie z cukrzycą powinni jeść specjalne posiłki dla diabetyków
Zdrowa dieta diabetyka jest taka sama jak u zdrowego człowieka – o niskiej zawartości tłuszczu (szczególnie tych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu „trans” znajdujących się w produktach przetworzonych), z umiarkowaną ilością soli i cukru, z posiłkami opartymi na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach. „Diabetyczne” i „dietetyczne” wersje produktów nie przynoszą żadnych korzyści. W dalszym ciągu podnoszą poziom cukru we krwi, są zazwyczaj droższe i mogą także wywołać biegunkę, jeśli zawierają słodziki, których dany organizm nie toleruje.
Mit nr 5: Jeżeli masz cukrzycę, powinieneś jeść tylko małe ilości produktów bogatych w skrobię, takich jak pieczywo, ziemniaki i makarony
Produkty bogate w skrobię są częścią zdrowej diety. To, co jest istotne, to rozmiar porcji. Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, makaron, ryż i warzywa o dużej zawartości skrobi – takie jak ziemniaki, groszek czy kukurydza – mogą być częścią posiłku lub przekąski. Kluczową sprawą jest porcja. Dla większości osób z cukrzycą 3-4 porcje żywności zawierającej węglowodany będą odpowiednie. Produkty z pełnego ziarna i bogate w skrobię są dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny wpływ na trawienie i usprawnia pracę jelit.
Mit nr 6: Ludzie z cukrzycą są bardziej podatni na przeziębienia i inne choroby.
NIE! Jeśli masz cukrzycę wcale nie jesteś bardziej podatny na przeziębienie czy inną chorobę. Jednak zaleca się, aby osoby chore na cukrzycę szczepiły się przeciwko grypie. A to, dlatego, że jakakolwiek infekcja ma negatywny wpływ na kontrolę cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hiperglikemii, a u osób z pierwszym typem cukrzycy zwiększa też prawdopodobieństwo kwasicy ketonowej.
Mit nr 7: Insulina powoduje miażdżycę i wysokie ciśnienie.
wgroesel/stock.xchng.jpg
Nie, insulina nie powoduje miażdżycy. Istnieją laboratoryjne dowody, że insulina może imitować niektóre z wczesnych procesów powiązanych z miażdżycą. Dlatego niektórzy lekarze obawiają się, że insulina może przyczynić się do podwyższenia ciśnienia krwi oraz twardnienia naczyń krwionośnych. Ale tak nie jest!
Mit nr 8: Insulina powoduje tycie, a ponieważ otyłość ma niekorzystny wpływ na organizm, nie powinno się jej przyjmować
Różne badania pokazały, że korzyści z kontroli glukozy oraz przyjmowania insuliny daleko przewyższają ryzyko tycia.
Mit nr 9: Owoce są zdrowym pożywieniem. Dlatego możesz ich jeść tak dużo, ile chcesz.
lusi/stock.xchng.jpg
Owoce są zdrowym pożywieniem. Zawierają błonnik oraz dużo witamin i minerałów. Ponieważ zawierają też węglowodany, należy je uwzględnić w planie posiłków. Porozmawiaj ze swoim dietetykiem na temat ilości oraz częstotliwości i rodzajów owoców, które powinieneś jeść.
Mit nr 10: Nie musisz niczego zmieniać w kontroli cukrzycy, jeśli wartość hemoglobiny glikowanej nie jest wyższa niż 8%
Im lepsza kontrola cukru we krwi, tym mniejsze ryzyko powikłań wynikających z cukrzycy. Wartość HbA1c około 7% nie oznacza dobrej kontroli. Celem jest osiągnięcie wartości poniżej 7%. Im Twój wynik HbA1c jest bliższy wartości u zdrowego człowieka (poniżej 6%), tym mniejsze prawdopodobieństwo powikłań. Jednak wzrasta wtedy ryzyko hipoglikemii, szczególnie przy pierwszym typie cukrzycy. Porozmawiaj z lekarzem lub kimś z zespołu medycznego na temat, jaki wynik HbA1c jest dla Ciebie najodpowiedniejszy.
http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/10-mitow-na-temat-cukrzycy/
Edit.
@TheToxic
Ogólnie każdy produkt jest nafaszerowany cukrem, każdy keczup czy musztarda zawiera cukier, każda sałatka, serek homogenizowany, jogurt czy smakowa maślanka, a jak wiadomo cukier bardziej uzależnia niż papierosy. Nie każdy czyta skład, nie każdy chce się zdrowo odżywiać bo prawda jest taka, że zdrowe żywienie wychodzi ciut drożej niż tanie jedzenie, z tą jedną różnicą że zdrowie wyjdzie nam na dobre.
Z tego co piszesz to po prostu wyeliminowałaś z diety produkty wysoko przetworzone. Nie chodzi tu tylko o cukier, ale o wszystkie procesy którym zostaje poddana żywność zanim trafi na twój stół.
Piszesz
Do tego dużo owoców, każdych i świeżych i suszonych.
Daniel pisał że owce też są be bo to prawie sam cukier. więc jedząc dużo owoców, utyjesz.
Cytuję:
Co nie jest żadnym odkryciem, bo fruktoza to taki sam syf jak glukoza. Różnica jest po prostu taka, że owoce posiadają przeważnie sporo błonnika, witaminy i minerały. Dlatego jedzenie owoców jest uznawane za zdrowsze. Natomiast jedzenie owoców w nadmiarze będzie prowadzić do otyłości. Nawet na dzisiejszych egzaminach zwraca się uwagę na ograniczone spożycie owoców.
Dobre nie
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 02.04.2018 - 15:01