Skocz do zawartości


Zdjęcie

Cukier powoduje raka tak jak papierosy? Projekt 259 ujawniony po latach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#31

noxili.
  • Postów: 2849
  • Tematów: 17
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem o jakich płatkach mówisz, bo zwykłe płatki kukurydziane to aż 84g węglowodanów

 

 

tyle tylko że węglowodan=/=cukier.

Bo wg tego jak swobodnie tymi pojeciami żąglujesz to zwykły podkoszulek to jakięś 90 % weglowodanów(celulozy)

No i zdecyduj się o czym tu mówimy o szkodliwości cukru  , kaloryczności diety czy o cukrzycy.

 

Bo oprócz niego w coli mamy jedynie wodę, kofeinę, dwutlenek węgla(jak w większości produktów) i kwas fosforowy.

 

Tylko  ???:) :) :) :) :) :) 

Dwutlenek węgla (w napojach gazowanych ) jest niebezpieczna substancja z przyczyn mechaniczno-biologicznych. Wydzielając się w przewodzie pokarmowym z opóźnieniem powoduje rozpychanie ścianek przewodu pokarmowego . Najpierw jemy  i pijemy do syta. potem CO2 się wydziela z treści pokarmowej .Jelita i żołądek dodatkowo się rozszerzają. Jeśli trwa to systematycznie to następuje powiększenie objętości naszego przewodu pokarmowego powyżej potrzebnej nam granicy. Część mechanizmów regulujących nasz głód to mechanizmy całkowicie fizyczne opierające  się na rozciagnieciu naszych trzewi. A tu dzieki temu gazowi długofalowo wymuszamy na organiźmie większe łaknienie.Co ostatecznie prowadzi do obżarstawa, otyłości i powikłań.

 

Kwas fosforowy dział szkodliwie na aż dwa sposoby. Po pierwsze jest buforem pH. Uniemożliwiając osiągnięcie odpowiedniej kwasowaości treści pokarmowej statystycznie zakłóca proces trawienia . W zmianionym pH  nie tylko gorzej trawimy, niestety też  łatwiej namnażają się szkodliwe mikroorganizmy.  W pewnym sensie wspomaga zachwaszczanie przewódu pokarmowego. Gorsza flora nie dostarcza nam odpowiednich substancji a za to podtruwa nas gorszymi produktami materii. ułatwia tez powstawanie nowotworów , zaparć i wzdęć. To ostatnie są częściowo maskowane przez inny  czynnik :fosforany wymuszają specyficzny tryb tworzenia kału w jelicie grubym i kiszce stolcowej.Są zresztą stosowane jako lek w niektórych zaburzeniach gastroskopowych.  No i tu przechodzimy do problemu nr 2 . Wywołując jeden problem i częściowo go neutralizujać uzależniają nasze trawienie od systematycznego brania tych substancji. Po ludzku mówiac jeśli bierzesz coś z fosforanami to nie tylko chorujesz na pewne dolegliwości, ale co więcej nie możesz odstawić z dnia na dzień picia tego "eliksiru". Bo pochorujesz się  włącznie z możłiwością zachorowania na raka odbytu.


  • 1



#32

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 tyle tylko że węglowodan=/=cukier.

Bo wg tego jak swobodnie tymi pojeciami żąglujesz to zwykły podkoszulek to jakięś 90 % weglowodanów(celulozy)

No i zdecyduj się o czym tu mówimy o szkodliwości cukru  , kaloryczności diety czy o cukrzycy.

Trzeba czytać ze zrozumieniem, to po pierwsze, a po drugie płatki kukurydziane mają sporo CUKRU, bardzo wysoki indeks glikemiczny i bardzo wysoki ładunek glikemiczny. Pisanie, że płatki kukurydziane to sam grys i śladowe ilości cukru to kłamstwo.
 


Tylko  ??? :) :) :) :) :) :)

Tak, bo tak jak mówię te składniki występują w wielu innych produktach. W zasadzie w każdym produkcie przetworzonym mamy różnego rodzaju barwniki, konserwanty i aromaty. Oczywiście są szkodliwe, ale akurat wpływ coli na skoki cukru i prace trzustki to przede wszystkim cukier w niej zawarty, a raczej tylko i wyłącznie cukier.

 

Kwas fosforowy dział szkodliwie na aż dwa sposoby. Po pierwsze jest buforem pH.(...)

Po pierwsze to kwas fosforowy występuje naturalnie w organizmie człowieka, po drugie jest dopuszczony do użytku w produktach spożywczych, po trzecie kwas fosforowy również znajduje się w większości produktów, np w alkoholu, mięsie czy serach, po czwarte napoje gazowane zawierają jego śladowe ilości i wręcz niemożliwe jest jego nadużywanie i doprowadzenie do negatywnych skutków ubocznych. Co najwyżej nabawimy się biegunki i wymiotów.

Żeby nie być gołosłownym. Dopuszczalna dawka kwasu fosforowego to 70 mg/kg m.c. dziennie, czyli osoba ważąca 60kg(osoba bardzo chuda) może dziennie dostarczyć około 4200mg kwasu fosforowego.
Wypijając butelkę Coca-Coli(0,25l) spożywamy około 200mg czystego kwasu ortofosforowego, czyli musielibyśmy dziennie pić około 5l coli, żeby zbliżyć się do niebezpiecznej granicy. To oznacza, że zanim kwas fosforowy zacząłby nam wyrządzać krzywdę, zdążylibyśmy umrzeć na cukrzyce/miażdżyce/zawał/chorobę trzustki/etc. Pomijam już, że nie znam chyba nikogo kto byłby w stanie wypić dziennie choćby 3l coli. Podsumowując, kwas fosforowy oczywiście jest szkodliwy, ale w coca-coli to nie on jest największym problemem. Dodam jeszcze, że kwas fosforowy reguluje kwasowość, dlatego poleca się picie niewielkiej ilości coca-coli w przypadku zatruć/biegunek/wymiotów. I na własnym przykładzie mogę zagwarantować, że to działa. W zeszłym roku w przypadku dość ostrego zatrucia to szklanka coca-coli spowodowała, że ustały u mnie wymioty.

 


Użytkownik Daniel. edytował ten post 01.04.2018 - 21:31

  • 0



#33

Panjuzek.
  • Postów: 2804
  • Tematów: 20
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Pisanie, że płatki kukurydziane to sam grys i śladowe ilości cukru to kłamstwo.

 

Czyżby?

 

Zwykłe płatki kukurydziane to sama gotowana kukurydza. Te z filmu są lukrowane. a więc z dodatkiem cukru.

 

 

Po pierwsze to kwas fosforowy występuje naturalnie w organizmie człowieka, po drugie jest dopuszczony do użytku w produktach spożywczych, po trzecie kwas fosforowy również znajduje się w większości produktów, np w alkoholu, mięsie czy serach,

 Co to za argumenty? dokładnie to samo można powiedzieć o cukrze. Popatrz na to:

 

Po pierwsze to cukier występuje naturalnie w organizmie człowieka, po drugie jest dopuszczony do użytku w produktach spożywczych, po trzecie cukier również znajduje się w większości produktów, np w alkoholu, mięsie czy serach,

 

 

Wypijając butelkę Coca-Coli(0,25l) spożywamy około 200mg czystego kwasu ortofosforowego

 A skąd ta wiedza? ponoć proporcje składników Cocacoli są strzeżoną tajemnicą. Więc możesz nam podać źródło tej wiedzy?

 

 Tak czy inaczej dobrym przykładem nieszkodliwości kwasu fosforowego jest fakt, że cola świetnie przepycha zapchane kolanka pod zlewem i czyści kible. 

 

 

W zeszłym roku w przypadku dość ostrego zatrucia to szklanka coca-coli spowodowała, że ustały u mnie wymioty.

 

Takie przykłady mają swoją nazwę. Są to "dowody anegdotyczne"

 

https://pl.wikipedia...

 

 

tyle tylko że węglowodan=/=cukier.

Bo wg tego jak swobodnie tymi pojeciami żąglujesz to zwykły podkoszulek to jakięś 90 % weglowodanów(celulozy)

No i zdecyduj się o czym tu mówimy o szkodliwości cukru  , kaloryczności diety czy o cukrzycy.

 Również podpisuję się pod tym co napisał @noxili. Zbyt swobodnie żonglujesz pojęciami, co nie wygląda wiarygodnie.


  • 0



#34

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pytanie do @Daniel.
Co z ksylitolem? Używasz go? Faktycznie jest taki zdrowy jak piszą, warto zastąpić zwykły cukier ksylitolem jeśli nie używam w sumie cukru na codzień tylko od święta?



#35

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zwykłe płatki kukurydziane to sama gotowana kukurydza. Te z filmu są lukrowane. a więc z dodatkiem cukru.

Podałem wam dokładne wartości odżywcze płatków kukurydzianych. Może mówicie o jakichś innych, nie wiem.
 

A skąd ta wiedza? ponoć proporcje składników Cocacoli są strzeżoną tajemnicą. Więc możesz nam podać źródło tej wiedzy?

http://www.chemia.un...Dokumenty/7.pdf

 

"Na  podstawie  krzywej  miareczkowania można  obliczyć, jakie  jest  stężenie H3PO4 w  Coca-Coli. Na zmiareczkowanie drugiego protonu kwasu zużyto 16,5cm3 0,05M zasady(na zmiareczkowanie pierwszego  protonu  ok.  11cm3, ale nie wiemy, czy H3PO4nie jest w Coca-Coli częściowo zneutralizowany). Po prostych obliczeniach (16,5cm3* 0,05 mol dm3/ 100cm3)  otrzymujemy,  że  Coca-Cola   to   ok.   0,008   mol/dm3roztwór  kwasu ortofsforowego. Przyjmując gęstość Coca-Coli taką jak dla wody (d =1 g/cm3) otrzymujemy,że jest to roztwór w przybliżeniu 0,07%. Wypijając butelkę Coca-Coli(0,25  l) spożywamy około 0,2g czystego kwasu ortofosforowego.

 

Takie przykłady mają swoją nazwę. Są to "dowody anegdotyczne"

"Wielu lekarzy poleca, oczywiście nieoficjalnie, swoim pacjentom sporadyczne picie coca-coli, jeśli ci skarżą się na problemy z trawieniem. Swój wybór argumentują tym, że cola zwiększa ilość kwasów, a przez to, że jest gazowana, pomaga w przypadku gdy zalega nam coś w żołądku."

To się nazywa wiedza, a nie dowody anegdotyczne.

 

Również podpisuję się pod tym co napisał @noxili. Zbyt swobodnie żonglujesz pojęciami, co nie wygląda wiarygodnie

Za każdym razem używane są odpowiednio. Chyba, że gdzieś szybko zostało źle napisane, ale nie wydaje mi się.
 

Pytanie do @Daniel.
Co z ksylitolem? Używasz go? Faktycznie jest taki zdrowy jak piszą, warto zastąpić zwykły cukier ksylitolem jeśli nie używam w sumie cukru na codzień tylko od święta?

Używam praktycznie tylko ksylitol. Ksylitol jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny i ma niewielki wpływ na skoki cukru.

 

"Według WHO – Światowej Organizacji Zdrowia, cukier brzozowy jest bezpieczny niezależnie od stosowanej dawki."

 

"Zalecany jest dla diabetyków ze względu na niski IG, co wskazuje na minimalny udział insuliny w jego metabolizowaniu."

W zasadzie jedynym minusem ksylitolu jest jego cena. W nadmiarze może powodować jedynie biegunki.
 


Użytkownik Daniel. edytował ten post 02.04.2018 - 14:20

  • 0



#36

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po pierwsze dziękuję za odpowiedź, a po drugie jeśli mowa już o płatkach to tylko owsiane.

 

Maja Sablewska mawiała, że jeśli przez 21 dni nie będziesz jeść cukru, to po tym czasie już do niego nie wrócisz i miała rację. Trzeba tylko pamiętać, że cukier jest prawie we wszystkim co jemy, chyba że odżywiamy się zdrowo. 

 

Narzuciłam sobie sama od siebie dietę. Pierwsze co, to po przeczytaniu blogu Anny Lewandowskiej która wręcz apeluje o wyeliminowanie z jadłospisu cukru postanowiłam również go wyeliminować. Tu nie chodzi tylko o słodzenie herbaty, napoje smakowe czy słodycze. Wyeliminowałam takie rzeczy jak serki homogenizowane smakowe (wanilinowe czy czekoladowe) wszystkie jogurty smakowe, zupki chińskie, zupy instant, płatki kukurydziane, gotowe produkty jak zapiekanki czy pierogi w paczce.

 

Od zawsze piję wodę, tylko wodę średni gaz bądź gaz, tylko w pracy piję wodę niegazowaną ale nie smakuje mi raczej piję bo zazwyczaj zapominam kupić swoją więc lecę do dystrybutora. Nie piję żadnych słodzonych napoi. Nigdy nie mam w domu, coli, oranżad, soków w kartonie czy herbat typu ice tea. Niestety to skupisko cukru, a najwięcej jest w napojach energetycznych. Unikam ich jak ognia lecz jeśli ktoś lubi niech pije, lecz skutki będą widoczne za parę lat.

Zamiast białego pieczywa kupuję żytnie, chleb całkowicie żytni, jest mały, gliniasty szary ale smakuje dobrze i co najważniejsze jem tylko dwie kroki na dzień więc taki chlebek starcza mi na ponad tydzień (jedna kromka to 6 cm x 6 cm) i nie pleśnieje a wysycha więc jest bez polepszaczy. Do tego dużo owoców, każdych i świeżych i suszonych. Jeśli na śniadanie jem owsiankę, a jeszcze niedawno nawet bym jej nie tknęła to do małego jogurtu naturalnego wrzucam płatki owsiane plus suszone owoce ale całe garście tylko kilka sztuk i zamiast pić herbatki na poprawę pracy jelit to proponuję suszone śliwki oraz wszystko co ma dużo błonnika.

 

Ogólnie każdy produkt jest nafaszerowany cukrem, każdy keczup czy musztarda zawiera cukier, każda sałatka, serek homogenizowany, jogurt czy smakowa maślanka, a jak wiadomo cukier bardziej uzależnia niż papierosy. Nie każdy czyta skład, nie każdy chce się zdrowo odżywiać bo prawda jest taka, że zdrowe żywienie wychodzi ciut drożej niż tanie jedzenie, z tą jedną różnicą że zdrowie wyjdzie nam na dobre.





#37

Panjuzek.
  • Postów: 2804
  • Tematów: 20
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Podałem wam dokładne wartości odżywcze płatków kukurydzianych. Może mówicie o jakichś innych, nie wiem.

Przedtem napisałeś:

 

Pisanie, że płatki kukurydziane to sam grys i śladowe ilości cukru to kłamstwo.

A teraz obejrzyj sobie film który wkleiłem. Jest tam jak byk że zwykłe płatki są robione z gotowanej kukurydzy. ewentualny cukier jest dodawany później w celu uzyskania jakiekoś smaku. w tym konkretnym wypadku są to lukrowane płatki.

 Podałeś wartości odżywcze płatków pisząc o cukrze, a nie o cukrach czy węglowodanach. Nie urzywasz tych określeń właściwie więc mozesz wprowadzać czytelnika w błąd. Co właśnie robisz.

 

 

To się nazywa wiedza, a nie dowody anegdotyczne.

 

 

Wyrażenie dowód anegdotyczny ma dwojakie znaczenie:

    dowód w formie anegdoty lub pogłoski jest nazywany anegdotycznym, gdy istnieje wątpliwość co do jego prawdziwości; sam dowód nie jest godny zaufania
    dowód, który sam w sobie może być prawdziwy i weryfikowalny, użyty do osiągnięcia konkluzji, która z niego nie wynika, zazwyczaj przez dokonanie generalizacji na podstawie niewystarczającej ilości danych. Na przykład „mój dziadek kopcił jak komin i zmarł zdrowy w wypadku samochodowym w wieku 99 lat” nie obala twierdzenia „palenie wyraźnie zwiększa prawdopodobieństwo raka i chorób serca we względnie wczesnym wieku”. W tym przypadku wyjściowe dane (zdrowie i wiek dziadka) mogą być prawdziwe, ale nie dają podstaw do wyciągnięcia ogólnego wniosku o nieszkodliwości palenia.

W obu przypadkach wniosek nie jest wiarygodny; niekoniecznie musi być nieprawdziwy, ale chodzi o to, że nie wynika z „dowodów”. 

https://pl.wikipedia...

 

 To się nazywa dowód anegdotyczny, a nie wiedza.

 

 

"Według WHO – Światowej Organizacji Zdrowia, cukier brzozowy jest bezpieczny niezależnie od stosowanej dawki."

 

 

Używam praktycznie tylko ksylitolu. Ksylitol jest niskokaloryczny, ma prawie zerowy indeks glikemiczny i ma niewielki wpływ na skoki cukru.

W sumie czemu nie sama natura więc musi być zdrowe.

 

 

Otrzymywanie
Przeprowadza się je w reaktorach pod ciśnieniem wodoru 6–10 MPa, z użyciem katalizatorów. Katalizator otrzymuje się przez stopienie niklu z glinem z dodatkiem innych promotorów. Ochłodzony i rozbity stop ładuje się do autoklawu, a następnie katalizator zadaje się wodnym roztworem NaOH. Wodorotlenek sodu rozpuszcza glin, uwalniając nikiel w aktywnej formie. W reaktorze β-D-ksylopiranoza zostaje uwodorniona do ksylitolu. Taki hydrolizat oczyszcza się węglanem i po odsączeniu roztworu ksylitolu usuwa się kationy i aniony przez dodatkową obróbkę odpowiednimi jonami. Ksylitowy roztwór zagęszcza się w wyparce próżniowej do 75% suchej substancji i poddaje krystalizacji[6].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol

 

 

 To wszystko przypomina mi medialną akcję, przeprowadzoną na początku lat dziewięćdziesiątych, gdzie mądre głowy w prasie radiu i telewizji, prawiły jakie to masło jest szkodliwe, bo tłuszcz, cholesterol itd. przedstawiano badania i tabelki. wypowiadali się dietetycy, dzięki czemu sprzedaż masła spadła praktycznie prawie do zera. Mleczarnie miały przez to kłopoty, a rynek zalała margaryna na bazie oleju palmowego, czyli najgorszego ścierwa jakie może być. Jego jedyną zaletą była cena. I ludzie truli się (i nadal trują) wysokoprzetworzonym rakotwórczym olejem palmowym, myśląc że to samo zdrowie. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że to samo dzieje się teraz z cukrem. Wprawdzie cukier brzozowy jest jeszcze drogi, ale jestem przekonany że tak samo jak Stevia jego cena spadnie do absurdalni niskich poziomow, gdy tylko dopracują metodę jego produkcji. (Stewia którą dzisiaj można kupić w marketach, nawet nie leżała koło jakiejkolwiek rośliny, to czysty produkt chemiczny)

 

 I jeszcze jedno co mi umknęło w twoich poprzednich postach.

 

 

Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, która wywołała u badanych cukrzycę,

 

 To mit. Spożycie Cukru nie jest bezpośrednim powodem rozwoju cukrzycy. Wprawdzie jego nadmierne spożycie sprzyja otyłości, która jest jednym z czynników powodujących tą chorobę, ale nie jest jedynym. Pisanie że picie wysokosłodzonych napojów, powoduje cukrzyce, jest właśnie jedną z manipulacji które stosują koncerny sporzywcze, w celu wyeliminowania cukru w produktach, który jest po prostu drogi. I zastąpieniu go tanimi słodzikami. Odpowiednikami oleju palmowego. 

 

 Poniżej kilka mitów dotyczących cukrzycy:

 

 

Mit nr 1: Cukrzycą można się zarazić od kogoś innego

.

fadaguiga/stock.xchng.jpgNIE! Mimo, że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem, czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie, jeśli chodzi o typ drugi. Pewną rolę odgrywa też styl życia. Osoby z nadwagą, które nie prowadzą aktywnego trybu życia na pewno są bardziej narażone.

Mit nr 2: Ludzie z cukrzycą nie mogą jeść słodyczy ani czekolady.


Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. Słodycze nie są zakazane diabetykom bardziej niż ludziom zdrowym.
Mit nr 3: Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę.

ctr/stock.xchng.jpg
Oczywiście, że NIE! Cukrzyca jest powodowana kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jeżeli w Twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, przestrzeganie zdrowej diety oraz regularne ćwiczenia fizyczne są zalecane, aby utrzymać odpowiednią wagę ciała.

 

Mit nr 4: Ludzie z cukrzycą powinni jeść specjalne posiłki dla diabetyków

 

Zdrowa dieta diabetyka jest taka sama jak u zdrowego człowieka – o niskiej zawartości tłuszczu (szczególnie tych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu „trans” znajdujących się w produktach przetworzonych), z umiarkowaną ilością soli i cukru, z posiłkami opartymi na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach. „Diabetyczne” i „dietetyczne” wersje produktów nie przynoszą żadnych korzyści. W dalszym ciągu podnoszą poziom cukru we krwi, są zazwyczaj droższe i mogą także wywołać biegunkę, jeśli zawierają słodziki, których dany organizm nie toleruje.

Mit nr 5: Jeżeli masz cukrzycę, powinieneś jeść tylko małe ilości produktów bogatych w skrobię, takich jak pieczywo, ziemniaki i makarony

Produkty bogate w skrobię są częścią zdrowej diety. To, co jest istotne, to rozmiar porcji. Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, makaron, ryż i warzywa o dużej zawartości skrobi – takie jak ziemniaki, groszek czy kukurydza – mogą być częścią posiłku lub przekąski. Kluczową sprawą jest porcja. Dla większości osób z cukrzycą 3-4 porcje żywności zawierającej węglowodany będą odpowiednie. Produkty z pełnego ziarna i bogate w skrobię są dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny wpływ na trawienie i usprawnia pracę jelit.
Mit nr 6: Ludzie z cukrzycą są bardziej podatni na przeziębienia i inne choroby.

NIE! Jeśli masz cukrzycę wcale nie jesteś bardziej podatny na przeziębienie czy inną chorobę. Jednak zaleca się, aby osoby chore na cukrzycę szczepiły się przeciwko grypie. A to, dlatego, że jakakolwiek infekcja ma negatywny wpływ na kontrolę cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hiperglikemii, a u osób z pierwszym typem cukrzycy zwiększa też prawdopodobieństwo kwasicy ketonowej.

Mit nr 7: Insulina powoduje miażdżycę i wysokie ciśnienie.

wgroesel/stock.xchng.jpg
Nie, insulina nie powoduje miażdżycy. Istnieją laboratoryjne dowody, że insulina może imitować niektóre z wczesnych procesów powiązanych z miażdżycą. Dlatego niektórzy lekarze obawiają się, że insulina może przyczynić się do podwyższenia ciśnienia krwi oraz twardnienia naczyń krwionośnych. Ale tak nie jest!
Mit nr 8: Insulina powoduje tycie, a ponieważ otyłość ma niekorzystny wpływ na organizm, nie powinno się jej przyjmować

Różne badania pokazały, że korzyści z kontroli glukozy oraz przyjmowania insuliny daleko przewyższają ryzyko tycia.
Mit nr 9: Owoce są zdrowym pożywieniem. Dlatego możesz ich jeść tak dużo, ile chcesz.

lusi/stock.xchng.jpg
Owoce są zdrowym pożywieniem. Zawierają błonnik oraz dużo witamin i minerałów. Ponieważ zawierają też węglowodany, należy je uwzględnić w planie posiłków. Porozmawiaj ze swoim dietetykiem na temat ilości oraz częstotliwości i rodzajów owoców, które powinieneś jeść.

Mit nr 10: Nie musisz niczego zmieniać w kontroli cukrzycy, jeśli wartość hemoglobiny glikowanej nie jest wyższa niż 8%

Im lepsza kontrola cukru we krwi, tym mniejsze ryzyko powikłań wynikających z cukrzycy. Wartość HbA1c około 7% nie oznacza dobrej kontroli. Celem jest osiągnięcie wartości poniżej 7%. Im Twój wynik HbA1c jest bliższy wartości u zdrowego człowieka (poniżej 6%), tym mniejsze prawdopodobieństwo powikłań. Jednak wzrasta wtedy ryzyko hipoglikemii, szczególnie przy pierwszym typie cukrzycy. Porozmawiaj z lekarzem lub kimś z zespołu medycznego na temat, jaki wynik HbA1c jest dla Ciebie najodpowiedniejszy.

http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/10-mitow-na-temat-cukrzycy/ 

 

 

Edit.

@TheToxic

 

Ogólnie każdy produkt jest nafaszerowany cukrem, każdy keczup czy musztarda zawiera cukier, każda sałatka, serek homogenizowany, jogurt czy smakowa maślanka, a jak wiadomo cukier bardziej uzależnia niż papierosy. Nie każdy czyta skład, nie każdy chce się zdrowo odżywiać bo prawda jest taka, że zdrowe żywienie wychodzi ciut drożej niż tanie jedzenie, z tą jedną różnicą że zdrowie wyjdzie nam na dobre.

 

 Z tego co piszesz to po prostu wyeliminowałaś z diety produkty wysoko przetworzone. Nie chodzi tu tylko o cukier, ale o wszystkie procesy którym zostaje poddana żywność zanim trafi na twój stół.

 Piszesz

 

Do tego dużo owoców, każdych i świeżych i suszonych.

 Daniel pisał że owce też są be bo to prawie sam cukier. więc jedząc dużo owoców, utyjesz.

 Cytuję:

 

Co nie jest żadnym odkryciem, bo fruktoza to taki sam syf jak glukoza. Różnica jest po prostu taka, że owoce posiadają przeważnie sporo błonnika, witaminy i minerały. Dlatego jedzenie owoców jest uznawane za zdrowsze. Natomiast jedzenie owoców w nadmiarze będzie prowadzić do otyłości. Nawet na dzisiejszych egzaminach zwraca się uwagę na ograniczone spożycie owoców.

  Dobre nie :)


Użytkownik Panjuzek edytował ten post 02.04.2018 - 15:01

  • 0



#38

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podałeś wartości odżywcze płatków pisząc o cukrze, a nie o cukrach czy węglowodanach. Nie urzywasz tych określeń właściwie więc mozesz wprowadzać czytelnika w błąd. Co właśnie robisz.

Podałem wartości płatków pisząc o cukrze, bo pisałem o cukrze!!

"Nie wiem o jakich płatkach mówisz, bo zwykłe płatki kukurydziane to aż 84g węglowodanów w 100g, w tym 10g cukru. IG 84, a ŁG aż 21 w 30g, czyli dwa razy więcej niż chleb."

 

To się nazywa dowód anegdotyczny, a nie wiedza.

Skoro jest potwierdzone naukowo i skoro się sprawdza u ludzi to jest to wiedza, koniec kropka.

 

To wszystko przypomina mi medialną akcję, przeprowadzoną na początku lat dziewięćdziesiątych(...)

Nie wiem co ci to przypomina i co chcesz pokazać wrzucając opis procesu tworzenia ksylitolu. Prawda jest natomiast taka, że jest to prawdopodobnie najzdrowszy cukier na świecie(ewentualnie erytrytol) i jest korzystny dla naszego organizmu, tyle i tylko tyle. Swoją drogą to niesamowite, że raz szukasz na siłę pozytywów cukru białego sugerując, że jego odpowiednie spożycie nie szkodzi, a drugi raz szukasz na siłę negatywów ksylitolu, który od cukru jest stokrotnie lepszy. Intrygujące.

 

To mit. Spożycie Cukru nie jest bezpośrednim powodem rozwoju cukrzycy.

A dla mnie to jest po prostu czepialstwo(?). To tak samo jakby się doczepić, że "palenie papierosów powoduje raka płuc". No bo samo w sobie przecież nie powoduje, tylko może sprzyjać rozwojowi raka poprzez pewne zawarte związki chemiczne. Miliony ludzi palą całe życie i nigdy raka płuc/krtani nie mieli.

Cukier prowadzi do otyłości, a otyłość(może) do cukrzycy, ale nie w tym rzecz. Czy tylko ludzi otyli mają cukrzyce? Nie. Przyczyną cukrzycy praktycznie zawsze jest zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Oczywiście, możemy mieć to uwarunkowane genetycznie, co niczego nie zmienia w tej kwestii, bo w takich przypadkach cukier zaszkodzi jeszcze szybciej. Najlepiej byłoby pisać, że otyłość MOŻE sprzyjać cukrzycy, alkohol MOŻE sprzyjać cukrzycy, cukier SPRZYJA cukrzycy, etc. Tak więc to zdanie zamiast brzmieć:

Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, która wywołała u badanych cukrzycę,

Powinno brzmieć:

Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, która wpłynęła u badanych na rozwój cukrzycy

 

Daniel pisał że owce też są be bo to prawie sam cukier. więc jedząc dużo owoców, utyjesz.

Cytuję:

Nie prawie sam cukier, ale fruktoza jest również nie zdrowa. Po prostu w owocach znajdziemy jeszcze witaminy i minerały(w cukrze białym nie), oraz błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Sama czysta fruktoza ma taką samą kaloryczność co sacharoza. Dlatego też jedzenie owoców powinno być ograniczone, a szczególnie tych suszonych, gdyż w nich zawartość cukru jest jeszcze większa. Natomiast zdecydowanie najgorsza jest fruktoza przemysłowa używana w syropie glukozo-fruktozowym.

I nie wiem PanJuzek dlaczego ciągle wspominasz o tłuszczach trans i produktach przetworzonych sugerując jakby to one były nie zdrowe, a ja rozmawiam o cukrze białym. Otóż temat dotyczy cukru, więc o nim piszemy. Natomiast nigdzie nie napisałem, że olej palmowy, sojowy czy różnego typu tłuszcze trans są zdrowe/zdrowsze od sacharozy.


  • 0



#39

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pytałam o ksylitol ponieważ na blogu Anny Lewandowskiej przeczytałam przepis na ciasteczka w którym właśnie był ksylitol jako substancja słodząca, stąd moje pytanie do Daniela. Skoro taka celebrytka, sportowiec i osoba promująca fit słodzi swoje ciastka ksylitolem znaczy, że jest on zdrowy tyle tylko, że nie znamy jeszcze skutków jego działania. Jednakże skoro ksylitol jest zdrowszy od cukru białego znaczy się, że więcej szkody przynosi sacharoza niż cukier brzozowy obojętnie jak uzyskany.

 

Fruktoza - oczywiście jest zdrowsza niż sacharoza i tego się trzymajmy lecz Daniel również ma sporo racji. Objadając się np. bananami i winogronami przed snem również utyjemy, tłumacząc sobie, że to tylko owoc w zasadzie marne pocieszenie ponieważ kalorie są wysokie i takich owoców nie powinno się spożywać po południu a do południa aby jeszcze zdążyć spalić kalorie. Banany zaś powinno się jeść wówczas gdy wyjdą na skórce brązowe plamy, pomimo iż taki banan jest kaloryczny mogą je jeść osoby z cukrzycą, bo tylko wtenczas uruchamiają się w nich procesy antyrakowe.

 

Córa znajomej wylądowała w szpitalu z cukrzycą pierwszego stopnia. Miała wówczas 13 lat, zaczęła się matematyka, obliczanie dekagramów na kalorie, kalorii na jednostki insuliny. W szpitalu na podwieczorek podawali dojrzałe banany z jogurtem naturalnym, mogła jeść truskawki, pomidory i ogórki bez opamiętania ale sacharozy nie.

Trzeba było również uważać z serem żółtym, zwłaszcza z zapieczonym w piekarniku - taki ser podwaja swoją kaloryczność i dawka insuliny musi być dwa razy większa.

 

Suszone owoce są mega słodkie i bardzo kaloryczne więc również powinno się uważać z nimi, nie objadać się a jedynie wzbogacić swoją dietę. Suszone śliwki są doskonałym składnikiem na zaparcia i jeśli ograniczymy się do pięciu sztuk dziennie otyłość nam nie grozi, no chyba, że popijemy je colą o 23.00 i dołączając do tego rogalika z czekoladą.





#40

Panjuzek.
  • Postów: 2804
  • Tematów: 20
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

Powinno brzmieć:


Cytat

    Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, która wpłynęła u badanych na rozwój cukrzycy rozwój cukrzycy

 

Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, który był jednym z elementów, powodującym otyłość, a ta z kolei była jednym z powodów wystąpienia cukrzycy.

 

Tak to powinno brzmieć.

 

 

To tak samo jakby się doczepić, że "palenie papierosów powoduje raka płuc".

 Bo powoduje, jest bezpośrednią przyczyną.

 

 

Przyczyną cukrzycy praktycznie zawsze jest zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Nie prawda. To mit.

 

 

Cukrzyca typu 2 to najczęściej spotykany rodzaj cukrzycy. Dotyczy do 4% społeczeństwa w naszym kraju, ale liczba chorych ciągle się zwiększa. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że wśród przyczyn powstawania schorzenia najważniejszą rolę odgrywają uwarunkowania środowiskowe związane z trybem życia. Jednak genetyka również ma istotne znaczenie.

W 2 typie cukrzycy zaburzenia dotyczą zarówno działania insuliny, jak i jej wydzielania z wysp trzustkowych. Po rodzicach można odziedziczyć jedynie skłonności do wystąpienia obu tych problemów. Ogromne znaczenie mają czynniki zależne od nas.

Najważniejszym z nich jest otyłość brzuszna. Powoduje oporność tkanek organizmu na działanie insuliny. Wówczas glukoza nie może się przedostać do komórek, a jej stężenie we krwi rośnie. Aby temu zapobiec, trzustka produkuje więcej hormonu, co tylko chwilowo niweluje problem. Znaczny wzrost wydzielania insuliny przez wyspy (zwłaszcza gdy istnieją predyspozycje genetyczne do upośledzenia tej funkcji) doprowadza do utraty komórek ß. Skutkuje to postępującym spadkiem ilości insuliny w ustroju przy utrzymującej się oporności na jej działanie. Często towarzysząca otyłości mała aktywność fizyczna nie dość, że przyczynia się do dalszego wzrostu masy ciała, to jeszcze hamuje zużywanie glukozy w procesach energetycznych. Organizm do tego celu zaczyna wykorzystywać tłuszcze i we krwi pojawia się nadmiar wolnych kwasów tłuszczowych. Pobudzają one trzustkę do zwiększenia produkcji insuliny, przyspieszając degradację jej komórek. Powstaje błędne koło pogłębiające zaburzenia przemian węglowodanowych.

 Wysoki poziom glukozy we krwi, nie jest przyczyną tylko objawem cukrzycy.

 

 

I nie wiem PanJuzek dlaczego ciągle wspominasz o tłuszczach trans i produktach przetworzonych sugerując jakby to one były nie zdrowe

Po pierwsze są nie zdrowe, a po drugie przytoczyłem historie o maśle jako przykład manipulacji, stosowanej przez koncerny spożywcze w celu zwiększenia zysków.

 

edit.

 The Toxic

 

 

Córa znajomej wylądowała w szpitalu z cukrzycą pierwszego stopnia. Miała wówczas 13 lat

 

 

 

 

Cukrzyca typu 1 dotyczy przede wszystkim dzieci i ludzi młodych. Co roku zapada na nią więcej niż 9 na 100 000 osób, głównie poniżej 30. roku życia. Są 2 szczyty zachorowań: między 10. a 12. oraz między 16. a 19. rokiem życia. Powodem jest niszczenie komórek ß trzustki, produkujących insulinę przez własny układ odpornościowy. Dlatego ten typ cukrzycy zalicza się do schorzeń autoimmunologicznych.

 Czyli odpowiednia dieta była po prostu niezbędna w procesie leczenia. Nie była jednak powodem wystąpienia schorzenia.


Użytkownik Panjuzek edytował ten post 02.04.2018 - 16:49

  • 0



#41

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, który był jednym z elementów, powodującym otyłość, a ta z kolei była jednym z powodów wystąpienia cukrzycy.

Nie, bo nie trzeba być otyłym, żeby mieć cukrzyce.

 

Bo powoduje, jest bezpośrednią przyczyną.

Nie, bo w papierosach znajduje się 4000 związków chemicznych, a tylko około 40 jest rakotwórczych. Poprawnie powinno więc być "raka płuc może powodować Toluen zawarty w dymie nikotynowym".

"Cukrzyca typu 2 rozwija się wtedy, kiedy nasze ciało nie jest w stanie w pełni wykorzystać insuliny produkowanej przez trzustkę. W takim przypadku trzustka zaczyna produkować jeszcze więcej insuliny, aby zapobiec wzrostowi poziomu cukru we krwi. Jeśli insulinooporność (nieefektywne wykorzystanie insuliny przez organizm) nadal się utrzymuje lub nawet zwiększa, poziom cukru we krwi wzrasta, co jest objawem cukrzycy typu 2.

Bezpośrednie przyczyny cukrzycy typu 2 to:

    -Otyłość, zwłaszcza otyłość brzuszna
    -Dieta zawierająca dużo wysoko przetworzonych produktów
    -Niska aktywność fizyczna"

 

Po pierwsze są nie zdrowe, a po drugie przytoczyłem historie o maśle jako przykład manipulacji, stosowanej przez koncerny spożywcze w celu zwiększenia zysków.

Nie są o czym sam napisałem, a ty uciąłeś zdanie w połowie i wyszło inaczej. Manipulacja niskich lotów:

I nie wiem PanJuzek dlaczego ciągle wspominasz o tłuszczach trans i produktach przetworzonych sugerując jakby to one były nie zdrowe, a ja rozmawiam o cukrze białym.
Natomiast nigdzie nie napisałem, że olej palmowy, sojowy czy różnego typu tłuszcze trans są zdrowe/zdrowsze od sacharozy.

Po prostu temat jest o cukrze, więc o nim rozmawiamy.

 

TheToxic

Skoro taka celebrytka, sportowiec i osoba promująca fit słodzi swoje ciastka ksylitolem znaczy, że jest on zdrowy tyle tylko, że nie znamy jeszcze skutków jego działania. Jednakże skoro ksylitol jest zdrowszy od cukru białego znaczy się, że więcej szkody przynosi sacharoza niż cukier brzozowy obojętnie jak uzyskany.

Znamy skutki działania ksylitolu, został dobrze przebadany. Nadmiar może powodować np biegunki. 1g ksylitolu ma 2.4kcal i indeks glikemiczny wynoszący około 7-10. Ksylitol ma naprawdę dużo pozytywnych cech, wpływa na mineralizacje kości, jest używany w pastach, bo pomaga zwalczać próchnice, działa na suchość w jamie ustnej, ma właściwości prebiotyczne, ponadto nie jest karmelizowany. Erytrytol ma tylko 1kcal w aż 100g i indeks glikemiczny praktycznie 0, bo nie jest metabolizowany przez nasz organizm. Ale z tego też powodu erytrytol nie niesie ze sobą zbyt wielu nazwijmy to właściwości leczniczych i jest trochę mniej słodki, specyficzny.

 

Objadając się np. bananami i winogronami przed snem również utyjemy, tłumacząc sobie, że to tylko owoc w zasadzie marne pocieszenie ponieważ kalorie są wysokie i takich owoców nie powinno się spożywać po południu a do południa aby jeszcze zdążyć spalić kalorie

Generalnie banany i winogrona mają wysoką zawartość glukozy w porównaniu do innych owoców, więc to stąd bierze się ta opinia. Banan dojrzały ma nieco więcej glukozy i nieco mniej fruktozy od banana dojrzewającego. Daktyle i rodzynki mają natomiast bardzo duże ilości i fruktozy i glukozy. Najmniej glukozy mają wiśnie.

Co do czasu spożywania owoców to nie jest to najważniejszy współczynnik. Wszystko zależy jak wygląda nasz jadłospis całodniowy. Jeśli jedliśmy niskokalorycznie to zjedzenie owoców na noc nam w niczym nie zaszkodzi, bo organizm nie przestaje nagle pracować po godzinie 18stej. Zresztą niektóre nowe badania pokazują, że zjedzenie np owoców wieczorem może być korzystne w spalaniu tkanki tłuszczowej, gdyż tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów. No i niektórzy też lepiej śpią po takim posiłku. Zdecydowanie lepiej jest jeść rano tłuszcze/białka, a wieczorem białka/węglowodany niż odwrotnie.

Sama o tym w sumie wspomniałaś tutaj:

W szpitalu na podwieczorek podawali dojrzałe banany z jogurtem naturalnym, mogła jeść truskawki, pomidory i ogórki bez opamiętania ale sacharozy nie.

Zapewne dlatego, że truskawki nie mają prawie w ogóle glukozy, oraz też niską wartość fruktozy. Poza tym tak jak już wspominaliśmy, fruktoza jest zdecydowanie wolniej metabolizowana.
 


Użytkownik Daniel. edytował ten post 02.04.2018 - 17:19

  • 0



#42

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Są dwa rodzaje cukrzycy.

 

Pierwszego stopnia czyli zazwyczaj chudzielce na nią zapadają i muszą wstrzykiwać sobie insulinę bądź robi to za nich pompa.

 

Drugiego stopnia czyli nabyta przez własną głupotę, zazwyczaj osoby puszyste które leczą się tabletkami.





#43

Maska.

    Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

  • Postów: 711
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Toxic, Fruktoza nie jest lepsza od glukozy sama w sobie. W wyniku zjawiska tautomerii fruktoza zmienia się samoistnie w glukozę.
  • 1



#44

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Maska jaka glukoza? Skąd Ty glukozę wytrzasnąłeś w moim zdaniu?

 

Fruktoza jest lepsza niż sacharoza.





#45

Daniel..
  • Postów: 4137
  • Tematów: 51
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Maska jaka glukoza? Skąd Ty glukozę wytrzasnąłeś w moim zdaniu?

 

Fruktoza jest lepsza niż sacharoza.

Ja bym powiedział, że na pewno spożywanie owoców jest lepsze niż cukru z cukierniczki. Natomiast co do samych czystych związków fruktozy i sacharozy to można już polemizować. Na pewno fruktoza wchłania się wolniej, więc nie powoduje aż takich skoków cukru. Ale ma inne skutki negatywne, choć tu też nie ma całkowitej pewności, gdyż niektóre badania same się wykluczają. Mimo wszystko nie przesadzałbym z fruktozą.


  • 0




 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych