Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kolor opakowania podpowie, czy żywność jest świeża


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1

Children of the Sun.
  • Postów: 101
  • Tematów: 38
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności, których barwa będzie zmieniać się pod wpływem starzenia produktu.

 

Eksperci z Politechniki Łódzkiej opracowują technologię otrzymywania inteligentnych i proekologicznych materiałów opakowaniowych, które będą zawierały barwne indykatory czasu starzenia, również pochodzenia roślinnego.

- Takie indykatory zmieniają swoją barwę pod wpływem działania promieniowania słonecznego i innych czynników klimatycznych. Tak jak jabłko, które psuje się po pewnym czasie i zmienia się jego barwa podczas naświetlania promieniowaniem UV. To zjawisko chcemy przenieść na opakowaniowe, czyli pozyskać naturalne indykatory z materiałów roślinnych - owoców i warzyw - wyjaśniła dr Anna Masek z Instytutu Technologii Polimerów i Barwników Politechniki Łódzkiej.

 

Barwa zmieniać się będzie pod wpływem czasu eksploatacji opakowania. - Kupując żywność będziemy wiedzieli, jak zmienia się barwa takiego opakowania i ile czasu już żywność jest przechowywana w danym opakowaniu. Będą to inteligentne opakowania, które będą informowały o świeżości zapakowanego towaru - dodała.

 

Zobacz wideo:

http://static.prsa.p...p4?source=embed

 

Projekt "Opracowanie technologii otrzymywania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych (poliestrowych) zawierających substancje pochodzenia roślinnego" ruszył z początkiem tego roku. Końcowe efekty mają być widoczne za trzy lata, a dr Masek liczy, że opakowania z takich materiałów opracowanych przez łódzkich naukowców pojawią się na półkach sklepowych za mniej więcej pięć lat.
PAP - Nauka w Polsce, kk

 

Źródło: http://www.polskiera...osc-jest-swieza


  • 1



#2

Taper.
  • Postów: 293
  • Tematów: 44
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Oby tylko indykatory z materiałów roślinnych - owoców i warzyw - nie wchodził w reakcję z żywnością jako efekt uboczny. ;)


  • 0



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych