Skocz do zawartości





Zapraszamy do kolejnego konkursu. Tym razem literackiego. Dla wszystkich! Pora zademonstrować swoją wenę twórczą :)


Zdjęcie

Kolor opakowania podpowie, czy żywność jest świeża


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1

Yen
  • Postów: 73
  • Tematów: 21
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności, których barwa będzie zmieniać się pod wpływem starzenia produktu.

 

Eksperci z Politechniki Łódzkiej opracowują technologię otrzymywania inteligentnych i proekologicznych materiałów opakowaniowych, które będą zawierały barwne indykatory czasu starzenia, również pochodzenia roślinnego.

- Takie indykatory zmieniają swoją barwę pod wpływem działania promieniowania słonecznego i innych czynników klimatycznych. Tak jak jabłko, które psuje się po pewnym czasie i zmienia się jego barwa podczas naświetlania promieniowaniem UV. To zjawisko chcemy przenieść na opakowaniowe, czyli pozyskać naturalne indykatory z materiałów roślinnych - owoców i warzyw - wyjaśniła dr Anna Masek z Instytutu Technologii Polimerów i Barwników Politechniki Łódzkiej.

 

Barwa zmieniać się będzie pod wpływem czasu eksploatacji opakowania. - Kupując żywność będziemy wiedzieli, jak zmienia się barwa takiego opakowania i ile czasu już żywność jest przechowywana w danym opakowaniu. Będą to inteligentne opakowania, które będą informowały o świeżości zapakowanego towaru - dodała.

 

Zobacz wideo:

http://static.prsa.p...p4?source=embed

 

Projekt "Opracowanie technologii otrzymywania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych (poliestrowych) zawierających substancje pochodzenia roślinnego" ruszył z początkiem tego roku. Końcowe efekty mają być widoczne za trzy lata, a dr Masek liczy, że opakowania z takich materiałów opracowanych przez łódzkich naukowców pojawią się na półkach sklepowych za mniej więcej pięć lat.
PAP - Nauka w Polsce, kk

 

Źródło: http://www.polskiera...osc-jest-swieza


  • 1

#2

Taper
  • Postów: 142
  • Tematów: 24
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Oby tylko indykatory z materiałów roślinnych - owoców i warzyw - nie wchodził w reakcję z żywnością jako efekt uboczny. ;)


  • 0



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

stat4u