Skocz do zawartości


Zdjęcie

Cywilizacja, geny i... mleko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1

Nick.
  • Postów: 1527
  • Tematów: 777
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

c56697ef84a7762b.jpg

http://www.laborator...zesz-pic-mleko/

 

Trawienie mleka przez dorosłych jest niezwykła zdolnością Europejczyków.

 

Mleko uważane jest za jedno z cenniejszych produktów odżywczych. W pełni dotyczy to jednak tylko małych dzieci. Dla wielu dorosłych z powodu braku możliwości trawienia zawartej w mleku laktozy jest co najmniej niezdrowe. Jak wykazują badania "mutanci", którzy jako pierwsi zdobyli możliwość trawienia mleka musieli uzyskać wiele korzyści ewolucyjnych, ponieważ szybko rozprzestrzenili się w swych rodowitych populacjach.

 

Dzisiaj większość osób pochodzenia europejskiego, szczególnie z terenów Europy północnej i środkowej, może pić mleko i cieszyć się jego walorami odżywczymi przez cały okres swojego życia. Na przykład w Szwecji obdarzonych tą mutacją jest prawie 100% mieszkańców, w krajach na wysokości Wielkiej Brytanii 95%. W całej Europie mleko nie jest wskazane jedynie dla 10 % dorosłych obywateli. Powoduje u nich biegunki, wzdęcia, bóle brzucha.

 

Powodem jest brak możliwości trawienia cukru mlekowego - laktozy. Osoby te spokojnie mogą jeść sery, jogurty czy produkty o obniżonej zawartości laktozy. Ale reklamy "pij mleko będziesz wielki" są dal nich stanowczo nie wskazane. Wskazania te dotyczą większości mieszkańców Afryki, Azji i rdzennej ludności Ameryk.

 

laktoza.png

domena publiczna

 

 

Jak wskazują badania DNA osób żyjących w neolicie, około 7 tysięcy lat temu, proporcje ludzi mogący i niemogących pić mleko w Europie wyglądały całkowicie odwrotnie. Przypuszczalnie jedynie około 10% mieszkańców posiadało zdolność trawienia laktozy.

 

Za rozkład laktozy odpowiedzialny jest enzym jelitowy laktaza. Według założeń ewolucji wszystko co nie jest potrzebne stanowi koszt dla organizmu, którego należy się pozbyć. Zmniejsza szanse przeżycia, a więc eliminuje osobniki nim obciążone. Laktaza bardzo przydatna w najmłodszych okresach naszego życia, z wchodzeniem w dorosłość i zmianą zwyczajów żywieniowych, ma coraz mniej szans na spotkanie z mlekiem. Dlatego u większości ludzi jej produkcja ulega stopniowemu wstrzymaniu razem z wychodzeniem z okresu dziecięcego. Jednocześnie zawierające laktozę produkty, mleko, zaczyna być dla nich niestrawne.

 

people-burger.jpg

Joachim Burger

http://palaeogenetics-mainz.de/people/

 

 

Badania przeprowadził zespół Joachim Burger z University of Mainz, w Niemczech. Do analiz udało się zdobyć 55 próby DNA z ośmiu szkieletów datowanych na 5840-5000 p.n.e. Szkielety pochodziły z wykopalisk w Niemczech, Polsce, Litwie i Węgrzech. Próby do poszukiwań DNA pobierano z nawierceń kości i zębów. W każdej z prób poszukiwano genów odpowiedzialnych za produkcję enzymu laktazy. Okazało się, że żadna nie zawierała formy genu pozwalającej trawić laktozę w wieku dorosłym. Może to oznaczać, iż w tym okresie gen ten był wyjątkowo rzadki. Pełne poparcie tego wniosku wymagałby jednak szerszych badań.

 

Cecha determinująca zdolność trawienia laktozy związana jest z allelem (forma genu) dominującym. Według badaczy mutacja musiała się pokazać jakieś 20 tysięcy lat temu ale szybko rozprzestrzeniać się wśród ludów Europy zaczęła około 7000 lat temu. Na ten okres datuje się także rozwój rolnictwa w Europie. Mleko było łatwo dostępne przez cały rok. Dla ludów północy oznacza to także dodatkowe porcje wapnia, co przy mniejszych ilościach słońca i przez to słabszej produkcji witaminy D (odpowiedzialnej za gospodarkę wapnia i fosforu w naszym organizmie), jest szczególnie cenne zwłaszcza w okresie zimowym. Jest to jeden z najlepszych przykładów jak rozwój cywilizacji czy nowej kultury może zmieniać nasze geny.

 

Początki hodowli bydła są datowane na około 10 tysięcy lat temu. Mutacja więc miała około 400 generacji do rozwinięcia się i rozprzestrzenienia wśród dzisiejszej ludności. Patrząc na powszechność jej występowania wśród ludności europejskiej, jest to okres bardzo krótki. Oznacza to, że musiała być bardzo korzystna dla posiadających ją osobników i była silnie wspomagana przez procesy selekcyjne np. niedostatki jedzenia.

 

Szeroko rozprzestrzenioną, zdolność trawienia laktozy mają także niektóre szczepy ludów afrykańskich, których kultura związana jest z hodowlą bydła. Trudno jednak jednoznacznie odpowiedzieć czy jest to ta sama mutacja czy tylko tak samo się rozwinęła. Potwierdza natomiast hipotezę o zmianach w genach w odpowiedzi na zmiany cywilizacyjne czy kulturowe w społecznościach ludzkich.

Paweł Szablewski

 

Źródła:
- nature.com, Ancient DNA solves milk mystery, 2007.02.26,
- J.Burger i inni, Absence of the lactase-persistence-associated allele in early Neolithic Europeans, PNAS, 2007.03.06, vol 104, no 10, 3736-3741;
- E.Hollox, Evolutionary Genetics: Genetics of lactase persistence – fresh lessons in the history of milk drinking, European Journal of Human Genetics, 2005, 13, 267–269;

źródło

 


Użytkownik Nick edytował ten post 03.09.2017 - 20:28

  • 5



#2

Taper.
  • Postów: 293
  • Tematów: 44
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co ciekawe, kot od małego pijacy mleko, przyzwyczajony do tego napoju, lubi go i bez problemu trawi.

A dajcie mleka dorosłemu kotu pierwszy raz w życiu. Lepiej niż po kociej trawce.


  • 0

#3

asbiel.
  • Postów: 394
  • Tematów: 9
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Czyngis-chan ogrywał Chiny właśnie m.in. dlatego, że Mongołowie tolerowali laktozę.
  • 0

#4

Yenisey.
  • Postów: 62
  • Tematów: 32
  • Płeć:Kobieta
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Enzym trawiący mleko można też wprowadzić do organizmu specjalnymi lekami :)


  • 0

#5

Aidil.

    Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

  • Postów: 4469
  • Tematów: 89
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Enzym trawiący mleko można też wprowadzić do organizmu specjalnymi lekami :)

 

 

Wprowadza się porostu enzym, a enzym nie jest lekiem. Wątpliwy proces mający podjąć próbę przyswajania produktu którego nie chce organizm.  


  • 0



#6

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mleko bezlaktozowe to jest wcześniej potraktowane laktazą, jest natomiast trawione bez problemu i przez takie osoby.


  • 0



#7

malina035.
  • Postów: 90
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co ciekawe, kot od małego pijacy mleko, przyzwyczajony do tego napoju, lubi go i bez problemu trawi.

A dajcie mleka dorosłemu kotu pierwszy raz w życiu. Lepiej niż po kociej trawce.

Masz na myśli kocimiętkę? Moja kota od małego dostawała mleko i go nie lubi (napije się raz na rok dwa). Jak coś ją najdzie to się napije ale są to ekstremalnie rzadkie sytuacje (woli mleko z dodatkiem malibu niż saute), już bardziej lubi śmietanę i masło, ale generalnie nie przepada za produktami mlecznymi. Więc nie każdy kot pije mleko i nie każdy dorosły kot nie pijący mleka się z niego ucieszy (choć moja kocura jest jedynym kotem jakiego kojarzę, który tak reaguje na mleko). A co do trawienia mleka przez koty to ktoś mi mówił, że kot może się do mleka przyzwyczaić, w sensie jego układ pokarmowy w jakimś stopniu będzie go tolerował, ale generalnie nie trawią mleka.


  • 0

#8

Aidil.

    Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

  • Postów: 4469
  • Tematów: 89
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Alkohol też toleruje nasz organizm, podobnie jak większość trucizn oczywiście do jakiegoś czasu.
Organizm sobie radzi przez pewien czas a potem leci się do apteki lub ląduje w szpitalu.
Późniejszy chory biorący leki też sobie jakoś radzi to znaczy jego organizm jakoś sobie radzi. Każdy ma to co lubi.


  • 0



#9

TheToxic.

    Faber est quisque suae fortunae

  • Postów: 1627
  • Tematów: 59
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pije mleko bo mi smakuje, najlepiej takie prosto od krowy, przegotowane i schłodzone a jeśli nie mam takiego to zadowalam się mlekiem z kartonu.

Mleko jako dodatek do kawy, z płatkami na śniadanie przed pracą (ostatnio postanowiłam, że zacznę jeść małe śniadania przed wyjściem z domu) w mrożonej kawie czy samo ciepłe z miodem.

 

Wszystko jest dopuszczalne jeśli się go nie nadużywa, póki nie stanie się to nałogiem.





#10

dziewięć.

    Apprentice

  • Postów: 472
  • Tematów: 9
  • Płeć:Kobieta
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W niektórych kręgach mleko jest uważane za symbol rasistowski, a ściślej, za symbol rasizmu rasy białej w stosunku do czarnej. To powoduje, że włącza mi się tryb teorii spiskowych, kiedy widzę tych wszystkich nawołujących do nie picia mleka, bo podobno jest szkodliwe. Jeżeli ludzki organizm zadał sobie aż tyle trudu, żeby wytworzyć zdolność trawienia laktozy, to znaczy, że mleko jest dla nas dobre i jest potrzebne, a nie szkodliwe.

Osobiście bardzo lubię mleko. Mogłabym je pić praktycznie ze wszystkim. Żywiłam sie praktycznie samym mlekiem do 9 roku życia. Nie zabiło mnie a nawet nie wylądowałam z jego powodu w szpitalu ;)


  • 0





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych