Skocz do zawartości





Zapraszamy do kolejnego konkursu. Tym razem literackiego. Dla wszystkich! Pora zademonstrować swoją wenę twórczą :)


Zdjęcie

Posty widma


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#16

Aquila

    LEGATVS PROPRAETOR

  • Postów: 3218
  • Tematów: 33
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zauważyłem to już dawno temu, nie wiem jaka jest przyczyna ale szkoda, że sporo mojego tekstu przepadło (bo stawiam na to, że przepadło). Niektóre wpisy pewnie mam gdzieś jeszcze na dysku, ale niektórych już nie. 





#17

Yaw
  • Postów: 774
  • Tematów: 61
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@Staniq
Podejrzewam, że jest tak jak Zaciekawiony zasugerował i co zresztą sam też podejrzewałem - chodzi pewnie o ramki cytowań (już kiedyś chyba był z tym problem). Zatem dotyczy to raczej całego forum. Choć oczywiście rzadko gdziekolwiek są aż tak rozbudowane posty, jak w debatach właśnie.

@Aquila
Nawet jeśli przepadło (w sensie, że jest to coś, czego nie da się już naprawić od strony admina), to pewnie można co nieco temu zaradzić dzięki stronie web.archive.org. Przykładowo post na którym mi zależało jest tutaj:
https://web.archive....zyc-czy-tez-nie



#18

szczyglis
  • Postów: 1144
  • Tematów: 23
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja bym polecał zajrzeć do bazy SQL do tabeli z postami (np. PHPMyAdminem), po ID odszukać rekordy (#entryXXXXXX - XXXXXX równa się ID rekordu w tabeli z postami) i sprawdzić, czy w bazie widnieje tekst, czy jest tam pusto, ale to już musi zrobić D.K.

 

SQL -> wpisujemy poniższe -> Wykonaj

 

SELECT * FROM PREFIXposts WHERE pid = XYZ

gdzie PREFIX to prefix do tabel nadany przy instalacji, a XYZ to id posta.

 

 

IPB trzyma treść postów w tabeli "PREFIXposts" w kolumnie "post":

GbxoQaK.png

Kolumna "pid" rekordu jest zarazem ID danego posta.

 

PS. Problem może być też z cache'em (IPB renderuje strony najpierw do folderu "cache/tmp", żeby nie parsować nonstop), możliwe, że zcache'owało się z błędem < w takim przypadku powinno pomóc wyczyszczenie cache'a (zrobi się od nowa).

 

// edit: cytaty działają ok, więc to na pewno nie problem z zagnieżdżaniem cytatów:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Użytkownik szczyglis edytował ten post 04.10.2016 - 00:39




#19

D.K.

    Semper invicta

  • Postów: 1174
  • Tematów: 663
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ustosunkuję się na szybko, bo na razie nie mogę nic więcej z tym zrobić -- muszę wrócić najpierw do domu, żeby uzyskać dostęp do bazy forum i panelu admina. Jest to możliwe wyłącznie z konkretnego adresu IP, mojego domowego. Tak sobie ustawiłam. Odrobina paranoi nie zaszkodzi :szczerb:
 
Proszę się nie obawiać, treść postów nie zniknęła. Jedynie się nie wyświetla. Oto dowód:
 

- http://www.paranorma...ie/#entry519801
http://www.paranorma...ie/#entry549722
http://www.paranorma...ie/#entry551059
 
Pewnie jest takich więcej, ale nie szukałem dalej. Widać już po tym, że to pewnie jakiś problem z ilością treści lub cytatów, czy innym formatowaniem tekstu.

 
Yaw podał odnośniki do trzech "pustych" postów. Pierwszy z nich już wyświetla się normalnie. Wystarczy wejść w tryb edycji*, treść pojawia się bez żadnych nieprawidłowości, po zapisaniu zmian wszystko wraca do normy. 
 
Chwilowo nie jestem pewna, co może być powodem -- podejrzewam jakiś błąd powstały podczas konwertowania bazy przy okazji jednej z kolejnych aktualizacji. Sądząc po dacie, w trakcie tej "wielkiej" niespełna dwa lata temu.
 
Bardzo proszę Państwa Zielonych o zostawienie na razie pustych postów w spokoju. Zgaduję, że rozgorzała w Was chęć natychmiastowego naprawienia ich, jednak chciałabym im się przyjrzeć i znaleźć przyczynę :)
 
* Tzn. ja mogę, przeważająca większość z Was już nie :)





#20

Ana Mert
  • Postów: 2348
  • Tematów: 19
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

* Tzn. ja mogę, przeważająca większość z Was już nie :)

My też możemy. Wystarczy kliknąć cytuj/odpowiedz i treść się wyświetla w edytorze - jako cytat.





#21

D.K.

    Semper invicta

  • Postów: 1174
  • Tematów: 663
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

 

* Tzn. ja mogę, przeważająca większość z Was już nie :)

My też możemy. Wystarczy kliknąć cytuj/odpowiedz i treść się wyświetla w edytorze - jako cytat.

 


Ale nie jest to edycja :) Niemniej jednak -- sprytne rozwiązanie rep_up.png





#22

D.K.

    Semper invicta

  • Postów: 1174
  • Tematów: 663
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 12
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wracając do omawianego problemu -- znam przyczynę niewyświetlania zawartości postów. Zanim jednak podejmę jakieś kroki mające na celu naprawienie usterki, muszę uprzednio przetestować je na kopii bazy. Przykładowo jednym z rozwiązań może okazać się przebudowa i przeliczenie całej bazy postów z wykorzystaniem domyślnych narzędzi silnika forum, czego jednak wolałabym uniknąć, bo jak pokazuje praktyka, czasami różnie z tym bywa.

 

Żeby nie przynudzać -- jeszcze przez chwilę posty będą puste. Planuję w weekend rozwiązać ten problem.





#23

Staniq

    In principio erat Verbum.

  • Postów: 4094
  • Tematów: 568
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ten post Any Mert też jest pusty, ale przy cytacie i "więcej opcji" wyświetla się prawidłowo zawartość.

http://www.paranorma...szylo/?p=680668






 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

stat4u