Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nasze kulinaria


  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1

Dave1.
  • Postów: 154
  • Tematów: 18
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

W tym temacie proszę zamieszczać wypróbowane przepisy na zar*biste zarcie.

Mój przepis na dobrą pizze:

w Biedronce zaopatrujemy się w dwie rzeczy:
1. Pizze z pieca kamiennego NIEMROŻONĄ - jest w lodówce (najlepiej - ser, szynka, pieczarki, oliwki). za 7,5 zł
2. dodatkowy ser Edamski cienko krojony z firmy mlekowita, w tym samym sklepie za 3,5 zł.
generalnie taki zestawik:
http://img231.images...7/image788r.jpg

Po rozpakowaniu pizzy musimy ją troszkę zmodyfikować:
a) dodajemy na górę ser który zakupiliśmy (pkt 2) - gdzieś w 1/3 a najlepiej 2/5 ilości paczki.

b) do malutkiej miseczki (takiej na lody) dajemy 1 ŁYŻECZKĘ oliwy z oliwek - do tego przeciskamy przez takie urządzenie http://img1.cokupics..._big2396154.jpg
1/3 ząbka czosnku do tej niedużej ilości oliwy - jak już to zrobimy to ugniatamy to jeszcze łyżką i skrapiamy tym powierzchnię pizzy dość równomiernie.

c) sypiemy równomiernie na górę szczyptę oregano

całość w surowym stanie powinna wyglądać tak:
http://img29.imagesh...6/image789x.jpg

rozgrzewamy piekarnik do temeratury 220 stopni - gdzieś 10 minut musi się nagrzewać (najlepiej z nagrzewaniem od spodu) i wkładamy pizze na 5-8 minut. Wyciągamy jak ser ładnie się roztopi, nie jest to pizza mrożona więc nie musimy sie obawiać ze ciasto będzie surowe.

Po wyciągnieciu powinna wyglądać tak:
http://img145.images...47/image790.jpg

generalnie gorąco polecam ten przepis
danie otrzymujemy w cenie gdzieś 9 zł - i w tej cenie mamy lepszą pizzę od "pizzy" z niejednej polskiej pseudopizzeri, gdzieś 100 razy lepszą od "pizzy" mrożonej - jakiejkolwiek, i gdzieś zaledwie o połowę gorszą od prawdziwej wloskiej pizzy z włoskiej pizzeri.

Jak ktoś wypróbuje to uprzejmie proszę o relację z wrażeń smakowych.
Przepraszam za jakość zdjęć ale nie miałem czasu bawić się lustrzanką.

Użytkownik Dave1 edytował ten post 30.11.2012 - 23:14


#2

Stilgar.
  • Postów: 252
  • Tematów: 49
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dwie paczuszki ryżu gotujemy standardowo i wykładamy na talerz.
Na patelni podsmazamy kawałki piersi z kurczaka (jakieś 300g) i OBFICIE posypujemy przyprawą CURRY Kamis o ile dobrze pamietam za 1.29zł. Sypiemy jakies 1/2 albo i troche wiecej przyprawy i dokładnie mieszamy przyprawe z kurczakiem. Jak kurczak zacznie sie złocić to dodajemy ananasa (najlepiej świezego nie z puszki) pokrojonego w posteczke i razem wszystko mieszamy na patelni chwile jeszcze trzymajac patelnie na ogniu. Nakładamy mięsko na ryż, jeżeli dobrze zrobiliśmy to sok z ananasa pieknie zabarwi ryż na żółto.
Zapach zabójczy, wygląd nieziemski wszystkie laski z akademika wasze :D
Obiadek za jakieś 6-7zł zależy od promocji czasami nawet można ogarnąć za około 5zl

Fajny temat bo jako student staram się robić wartościowe posiłki za pare zł i chętnie się mogę dzielić tym czy tamtym ;)
Jak ananas mi się w lodówce nie zepsuje do niedzieli to wrzuce pare fotek.

Użytkownik Dziki Kurak edytował ten post 01.12.2012 - 17:13


#3

Akinci.
  • Postów: 318
  • Tematów: 32
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kanapka z masłem

Potrzebujemy:

-chleb
-masło

Opis:

Nakładamy nożem masło na kromke chleba i rozcieramy po powierzchni. Po około 10 sekundach powinna być gotowa. Smacznego.

#4

żaba.
  • Postów: 1070
  • Tematów: 32
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kanapka z masłem i szynką

Potrzebujemy:

-chleb
-masło
-szynka

Opis:

Nakładamy nożem masło na kromke chleba i rozcieramy po powierzchni, następnie nakładamy szynkę. Po około 13 sekundach powinna być gotowa. Smacznego.

#5

Rilliane.
  • Postów: 0
  • Tematów: 0
  • Płeć:Kobieta
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Coś po studencku:

Wieprzowina po śląsku. Bierzemy cebulę, kroimy w półksiężyce, bierzemy dwie laski śląskiej, wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy aż będzie jadalne. Jeżeli jesteśmy akurat na bogato i mamy bułkę, to możemy wrzucić całość do bułki i zrobić sobie hot doga jak z Ikei.
~
Kebab z paluszków rybnych. Paluszki rybne (3szt.) i mrożone warzywa (1 torba) wrzucasz na patelnię i mieszasz tak długo, aż ci się znudzi. Całość zawijasz w tortille (3 szt.).

Dania podawać z wytawnym białym winem, najlepiej schłodzonym. Można też z Tyskim.

#6

żaba.
  • Postów: 1070
  • Tematów: 32
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

nie ma takiego czegoś jak kebab z paluszków rybnych. kebab to kebab

#7

Pomaranczka.
  • Postów: 370
  • Tematów: 4
  • Płeć:Kobieta
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To może jakaś kobieca ręka tez się wypowie :)
Najprostsza pasta na kanapki

Składniki:
- ser żółty w kostce
- marchewka surowa
- czosnek
- majonez
- ew. sól, pieprz

Ser i marchewkę trzemy na drobnych oczkach. Nie tych warzywnych do zupy i nie na placki ziemniaczane tylko na tych malutkich oczkach. Proporcje mniej więcej 50/50. Przeciskamy przez praskę czosnek wedle uznania ile kto lubi czosnku, dodajemy majonezu tak aby składniki się skleiły, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy chlebek bądź bułeczki. Najlepiej smakuje po około 2-3 godzinach pobytu w lodówce bo jak wiadomo, ten magiczny proces przegryzania się składników :)
Smacznego



#8

Rilliane.
  • Postów: 0
  • Tematów: 0
  • Płeć:Kobieta
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To może podam przepis na paluszki:

Składniki:

-1/2 szklanki mąki chlebowej
-1/3 szklanki mąki tortowej
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru pudru
-1 łyżeczka suszonych drożdży
-1/4 szklanki letniego mleka
-1 i 1/2 łyżki miodu
-1 i 1/2 łyżki masła o temp. pokojowej
-Czekolada

Przygotowanie:


-Do miski wsypać drożdże i wlać mleko, i mieszać aż do połączenia obu składników. Następnie dodajemy mąkę, cukier puder, sól oraz miód. Składniki wymieszać mikserem na średnich obrotch.
-Dodać masło (+ 60 ml wody), kontynuować mieszanie aż ciasto stanie sie mocne i elastyczne (jeśli będzie za mokre dodajemy po prostu więcej mąki)
-Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. godzinę
-Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Dzielimy ciasto na dwie części i wyrabiamy je aż będzie gładkie. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Używając linijki i noża tniemy ciasto na paski o długości 15 cm i szerokości 5 mm Przenosimy je na lekko wysmarowaną tłuszczem blachą do pieczenia.
-Piec w piekarniku około 10-15 minut, do uzyskania brązowego koloru.
-Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej nasze paluszki (jeżeli nałożymy jej za dużo możemy pozbyć się nadmiaru poprzez pionowe trzymanie). Jeżeli lubimy pikantne smaki możemy dodać trochę chili.. aczkolwiek sposobów na smaki polewy jest całe mnóstwo, możemy kombinować na różne sposoby ^^ Gotowe paluszki chowamy na trochę do lodówki aby czekolada zastygła.

Smacznego~ (A teraz tyjmy :P)

Użytkownik Rilliane edytował ten post 01.12.2012 - 20:09


#9

optymista.
  • Postów: 504
  • Tematów: 16
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Też się dorzucę :)

Składniki:
- ziemniaki
- masło (musi być masło, inaczej wszytko będzie bez aromatu i niedobre)
- pierś z kurczaka
- sałatka z kiszonych ogórków
- cebula

1. Gotujemy ziemniaki
2. Smażymy na maśle drobno pokrojoną pierś z kurczaka, gdy w środku jest już biała (co jakiś czas rozkrawamy łopatą kawałek kurczaka) to dorzucamy cebulę (powinno być dość dużo cebuli). Gdy mięso i cebula zaczynają się rumienić, to wyłączamy gaz. Całość smażymy na maksymalnym ogniu, często przewracając. Tak usmażone mięso ma fantastyczny zapach :roll: Musi być masło.
3. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masła i robimy purée.
4. Gdy podajemy na talerzu to tak, że najpierw ziemniaki, obok mięso, a potem polewamy ziemniaki resztką masła i cebuli z patelni.
5. Serwujemy ze wspomnianą sałatką z ogórków.



#10

erebeuzet.
  • Postów: 865
  • Tematów: 31
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze raz polecam swój przepis w tym temacie.

#11

Ice cream.
  • Postów: 29
  • Tematów: 4
  • Płeć:Kobieta
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Dobra kanapka
- swiezy chlebek lub buleczka
-Nutella.<3

Smarujesz chlebek/buleczke NUTELLĄ i masz.
Efekt gwarantowany :)

#12

Czarli02.
  • Postów: 56
  • Tematów: 2
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Kanapka z masłem i szynką

Potrzebujemy:

-chleb
-masło
-szynka

Opis:

Nakładamy nożem masło na kromke chleba i rozcieramy po powierzchni, następnie nakładamy szynkę. Po około 13 sekundach powinna być gotowa. Smacznego.

Hmmm... Trochę siermiężne...

Po tych 13 sekundach, dodałbym pokrojony w cieniutki plasterek pomidor.
Czyli w 15 sekundzie danie gotowe!!!

Dziękuję - smacznego.

#13

Aquila.

    LEGATVS PROPRAETOR

  • Postów: 3221
  • Tematów: 33
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A to i ja coś mam - dość szybkie do zrobienia i od razu awansowało do roli jednej z ulubionych potraw:

Składniki:

Makaron ryżowy, nitki (czyli "żyłka")
Noga z kurczaka
Marchew
Por
Papryka
Rzodkiewki
2 ząbki czosnku
suszone grzyby (zwykłe) lub grzyby Mun (opcjonalnie, ja używam naszych grzybów suszonych więc nie mam pojęcia jak przygotować grzyby Mun)
sos sojowy
jajo
sól
imbir, kurkuma

Grzyby namoczyć i ugotować z odrobiną soli. Wyciachać mięso z tej nogi (nieco źle się to robi jak się nie potrafi), pokroić na drobne kawałki, skropić sosem sojowym i wrzucić na jakiś czas do lodówki. Wszystkie warzywa drobno pokroić na plasterki (por, papryka) albo... patyczki (marchew i rzodkiewki). A potem to już z górki: przygotować makaron (zalać wrzątkiem i zostawić na mniej więcej 3 minuty), na patelnię wrzucić mięso i ugotowane grzyby, chwilę podsmażyć, dodać warzywa. Smażyć jeszcze parę minut. Wrzucić odcedzony makaron, polać rozcieptanym w kubku lub miseczce jajkiem, posypać solą i resztą przypraw (jak kto woli) no i potrzymać na patelni jeszcze z minutkę. I to wszystko :D



A i jest też jeszcze jeden banalny przepis:

Ileś tam mięsa (wołowego lub wieprzowego, wieprzowina lepsza, bo miękka) - ja zawsze biorę "na oko". Pokroić w drobne kawałki i podsmażyć. Po podsmażeniu wrzucić do garnka z wodą do którego wcześniej wrzuciło się ziele angielskie, liść laurowy i (opcjonalnie) kostkę Knurr (i oczywiście troszkę soli). Na patelnii podsmażyć jeszcze cebulę i też wrzucić do garnka. Zagęścić mąką i gotować jakś czas (w zależności od mięsa - wołowinę dłużej, wieprzowinę krócej - no i mieszać, bo się lubi przypalać). A potem już tylko ugotować trochę kaszy (na przykład mojej ulubionej - gryczanej - wystarczy 15 minut) i podawać jako najzwyklejszą kaszę z gulaszem.



#14

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1,5kg piersi z kurczaka
około pół kilograma słodkich ziemniaków
jeden duży bakłażan
jedna papryka
3 marchewki

wszystko kroimy w kostkę
wrzucamy do naczynia/na blachę, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do kurczaka z knorra, nie żałujemy jej
posypujemy też tymiankiem i rozmarynem
mieszamy i do piekarnika na 40min 180stopni

Dołączona grafika



#15

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Polecam przepisy kucharza poniżej. Makłowicze, Okrasy i inni przy nim wysiadają:

http://www.youtube.com/watch?v=C8Wu3Bps9ic

http://www.youtube.com/watch?v=4jd0Hold4So&list=PLC50B4C4F07057491

http://www.youtube.com/watch?v=ykX2_Jh6LFE&list=PLC50B4C4F07057491

...a tak na poważnie to najlepszą potrawą są młode ziemniaczki z koperkiem, odpowiednio okraszone skraweczkami oraz zsiadłe mleko które można nożem kroić.
Dołączona grafika
aż ślinka cieknie...


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych