W październiku 2013 roku rolnicy w okolicy Gallipoli, a prowincji Apulia we Włoszech, zauważyli dziwny stan drzew oliwnych. Porażone drzewka traciły liście, te które zostały na gałęzi żółkły i wysychały. Proces następował tak szybko, że w krótkim czasie duża część drzew uschła.
Mimo stosowania środków ochronnych, choroba zaczęła się rozprzestrzeniać. Wkrótce też zidentyfikowano przyczynę - okazało się nią zarażenie roślin bakterią Xylella fastidiosa. Bakteria ta przenoszona jest przez drobne owady żywiące się sokiem roślinnym. Różne jej odmiany wywołują straty w uprawach różnych roślin - jeden z podgatunków atakuje cytrusy, wywołując chlorozę liści pomarańczy, która wywołała wielkie straty w Brazylii. Inny podgatunek wywołuje zamieranie moreli w Kalifornii. Są też podgatunki atakujące winorośl.
Odmiana atakująca oliwki i oleandry nie była dotychczas notowana w Europie. Choroba wywoływana przez tą odmianę to syndrom szybkiego usychania oliwek, czyli OQDS.
Stopniowe rozprzestrzenianie się choroby zagraża zbiorom oliwek w całym kraju, dlatego należy przedsięwziąć środki zaradcze. Niestety bakteria jest odporna na środki ochrony roślin dlatego jak na razie jedynym sposobem jest wycinanie porażonych roślin, aby nie stały się źródłem zakażenia. W ciągu dwóch lat choroba rozprzestrzeniła się na obszar tysięcy akrów, obejmując większość upraw i dzikich zarośli na terenie Połwyspu Salentyńskiego (obcas włoskiego "buta"), dlatego podczas mającej zacząć się w poniedziałek masowej wycinki, usuniętych ma zostać niemal milion drzew.
Obszar wycinki:
http://en.wikipedia....ella_fastidiosa
https://www.gov.mt/en/Government/Press Releases/Pages/2015/January/14/pr150058eng.aspx
http://www.portalspo...nki,112727.html