Skocz do zawartości


Zdjęcie

UE od września 2014 zakazuje wędzenia mięsa, ryb i serów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#31 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Zdecydujecie się czy chcecie jeść zdrowe pożywienie bez chemii i toksyn, czy nie.


A jest w ogóle takie jedzenie?
Przecież obecnie większość pożywienia to jedna trucizna.
A wódka jest zdrowa? jakoś UE nie zakazuje jej spożywania?
Czy naiwnie uważasz, że w ogóle ktoś w UE przejmuje się naszym zdrowiem czy jednak swoja kasą?

Ja tylko czekam kiedy zabronią korzystać grilli, bo każdy wie jak kopcą i wcale nie są zdrowe bo ciała smoliste ............... itd.

#32

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A wiecie że od wejścia do Unii już obowiązywała norma substancji smolistych? Obecna to 5 mg/kg, teraz będzie 2. Jeśli wprowadzenie normy nie było równe z zakazem wędzenia to i jej obniżenie nie będzie tym samym. Więc nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Podobnie jak z wychowywaniem dzieci. UE nie zakazuje wychowywania młodych ale można zaobserwować zgubny trend:
-nie wolno dać klapsa bo jeszcze zabijesz.
-nie wolno krzyknąć bo wprowadzasz znęcanie się psychiczne
-nie wolno przytulić bo wydymasz
-nie wolno ograniczać gotówki na kieszonkowe bo powodujesz nierówny start dziecka wśród rówieśników.
To weź tu wychowaj...
Podobnie z wędzeniem-nikt nie zabroni ale spowoduje że stanie się to niemożliwe.

Pamiętacie jak dwa lata temu mieli niby zakazać witamin? Jedna bujda...


Uciekło mi to...

Ludzie nie przestaną jeść wędlin, jeśli wędzonki będą mniej dostępne, to zaczną kupować inne wędliny. Tak samo będzie z zakładami i ludźmi, którzy się tym zajmowali. Osobiście sądzę, że propozycja UE jest zbyt drastyczna, ale nie wróżę bankructw czy zwolnień z tego powodu.

Tak samo było z ubojem rytualnym-ludzie mięso jedli i będą jedli. I pracy też nikt miał nie stracić, firmy miały nie padać...

A niech sobie zakazują, jestem za bardzo zajebisty by żreć taką chemię Dołączona grafika A tak na poważnie to prościej kupić świnia w cenie 5zł/kg tylko nie za tłustego tak około 120kg, pojechać na wioskę i sobie uwędzić tak jak trzeba.
Pozdrawiam.

Tylko ile osób tak może zrobić?
Jeśli by taki proceder się rozrósł to skarbówka by rączki zacierała i swych AT-ciaków wysyłała.

#33

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A wódka jest zdrowa? jakoś UE nie zakazuje jej spożywania?

Zależy w jakich ilościach. Wszystko do pewnych ilości jest nieszkodliwe.
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę. Ta stara prawda będzie zawsze aktualna.



#34 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę.


A więc UE powinna edukować jak się odżywiać racjonalnie i zdrowo a nie mnożyć bzdurne nakazy jakbyśmy byli Buszmenami.

#35

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja myślałem że powinni wprowadzić zakaz dodawania do żywności szkodliwych konserwantów, aromatów i innych dodatków.

Według mnie te nowe regulacje będą obchodzone. Coś się wymyśli żeby wilk był syty i owca cała.

Popatrz:

- Przeprowadziliśmy badania naszych produktów na zawartość substancji smolistych. Już wiemy, że część z nich nie spełni nowych zaostrzonych norm dotyczących benzo(a)pirenu. Obecnie wyroby mięsne mogą go zawierać 5,0 mikrograma na kilogram. Od września 2014 r. będzie to 2,0 mikrograma - mówi Waldemar Kluska, dyrektor przedsiębiorstwa Taurus.

część z nich. Więc nie taki diabeł straszny jak go malują.

Jakby co to jest rozporządzenie o którym mowa http://eur-lex.europ...004:0008:PL:PDF

Tak jak pisał Zaciekawiony. Kiedyś było 5 a teraz ma być 2.



#36

ufo1987.
  • Postów: 357
  • Tematów: 79
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 14
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak jak pisał Zaciekawiony. Kiedyś było 5 a teraz ma być 2.

Następny krok 1, potem zakaz całkowity.



#37

Burbon.
  • Postów: 29
  • Tematów: 4
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rozwiązać UE w pizdu i tyle w temacie. Lewactwo będzie rządzić nawet tym czy ja se wędlinkę będę wędzić? I co jak złamie ten przepis moja babcia to wejdzie SWAT i zgarnie ją ówcześnie kładąc kopem na glebę? Paranoja, a nie wspólnota państw. To jest gorsze niż zabory.

#38

optymista.
  • Postów: 504
  • Tematów: 16
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

A więc UE powinna edukować jak się odżywiać racjonalnie i zdrowo[...]

UE stara się również to robić, czego przykładem jest poniższe oświadczenie:

http://europa.eu/rap...P-12-479_fr.htm

Les allégations de santé qui sont présentes sur l’étiquetage et dans les publicités, par exemple pour vanter l’importance du calcium pour la santé osseuse ou celle de la vitamine C pour le système immunitaire, sont devenues des arguments de vente essentiels pour attirer l’attention des consommateurs. C’est pourquoi les consommateurs européens veulent disposer d’informations exactes sur les produits qu’ils achètent, notamment en ce qui concerne les bénéfices allégués de ces produits pour la santé.

Une liste de 222 allégations de santé a été approuvée aujourd’hui par la Commission. Basée sur des avis scientifiques solides, elle sera utilisée dans toute l’Union européenne (UE) et contribuera à ce que les allégations trompeuses soient retirées du marché d’ici la fin de l’année.


Czyli (tłumaczenie własne):

Informacje o wartościach prozdrowotnych, które są obecne na opakowaniach i w reklamach (na przykład zwracające uwagę na zawartość wapnia ważnego dla zdrowia kości, lub witaminy C ważnej dla systemu odpornościowego) stały się sposobem na zwiększenie sprzedaży poprzez zwracanie uwagi konsumentów. Sytuacja ta stała się powodem, dla której konsumenci europejscy chcieliby posiadać rzetelne informacje na temat produktów, które kupują, a konkretnie na temat ich wartości prozdrowotnych.

Lista 222 takich właśnie informacji o wartościach prozdrowotnych została zaaprobowana przez Komisję. Opierająca się na rzetelnych opiniach specjalistów, będzie używana w całej Unii Europejskiej i pomoże w usunięciu do końca roku tych informacji z produktów żywnościowych, które do tej pory wprowadzały konsumentów w błąd.


Użytkownik optymista edytował ten post 07.01.2014 - 21:32




#39

Zbeeanger.
  • Postów: 504
  • Tematów: 67
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rząd dał ciała... nie zrobił nic w celu ochrony procesu wędzenia mięsa, zarówno zwierząt jak i ryb. Ten proces był obecny w naszym kraju od wieków, można też przytoczyć metody konserwacji znane i stosowane przez naszych przodków:
  • zalewanie miodem (np owoców).
  • zalewanie octem- zrobienie nawet niechcący octu winnego utrzymuje owoce/warzywa w dobrym stanie.
  • suszenie wszystkiego co do jedzenia się nadaje i wędzenie ( w wędzarniach, nad piecem, w jamach różne urządzenia znane są z różnych miejsc)
  • wyprażanie ziarna- prażnice gliniane wczesnośredniowieczne. Ziarno suche, z wierzchu ciut zwęglone, lepiej się przechowuje.
  • solenie, nacieranie ziołami, kiszenie, mrożenie

Unia wprowadzając tak chory przepis, pokazała nam kto stoi u steru naszych władz a raczej że nikogo ważnego i inteligentnego tam nie ma. Wystarczyło opatentować wędzenie w naszym kraju jako formę wytwarzania i konserwowania żywności w sposób tradycyjny i regionalny od setek lat. Pewnie i w tym przypadku produkcja wędzonych wędlin czy ryb byłaby opodatkowana i raz do roku trzeba dokonać opłaty za produkcję regionalną, ale lepszy rydz niż nic.
Tu nasz aparat rządzący pokazał po raz kolejny swoją ignorancję niewiedzę brak kompetencji i błazenadę oraz brak przywiązania do tradycji.

Unia pokazuje nam co jest zdrowe a co nie, ziołolecznictwo jest wg nich złe, homeopatia jest zła, wędzenie jest złe, tradycja jest zła.

Te odszczepione od rzeczywistości unijne ludziki w jawny i chamski sposób przeinaczają rzeczywistość, Dobro ukazują jako zło.

#40

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co, wolicie benzo-a-piren? To najbardziej rakotwórcza substancja świata. używa się jej do prowokowania nowotworów u zwierząt doświadczalnych - po wstrzyknięciu pod skórę wywołuje guzy u 70% zwierząt.



#41 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Unia wprowadzając tak chory przepis, pokazała nam kto stoi u steru naszych władz a raczej że nikogo ważnego i inteligentnego tam nie ma.


Inteligentni to oni są ale nie rozwinę myśli ponieważ zostanie to poczytane za upolitycznianie tematu. :roll:


Unia pokazuje nam co jest zdrowe a co nie, ziołolecznictwo jest wg nich złe, homeopatia jest zła, wędzenie jest złe, tradycja jest zła.

Bo im nie chodzi o kraj z tradycjami i ważną historia tylko a masę ludzką zwaną bezmyślnymi konsumentami. Traktują nas jak świnie w chlewie które mają żreć, płacić i nie dyskutować co jest w korycie.

Użytkownik osiris edytował ten post 08.01.2014 - 15:21


#42

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ziołolecznictwo jest wg nich złe

Tylko te niepotwierdzone badaniami.
A Homeopatia ma się w Unii i prawie bardzo dobrze - preparaty te są jedynymi dla których producent nie musi przedstawiać dowodów, iż wykazują jakieś działanie lecznicze.

@ Robaktorianin - w 2011 roku weszła w życie ustawa regulująca handel ziołami i suplementami diety. Zanim to się stało różne alternatywne strony straszyły hasłami "Unia zakaże hodować warzywa w ogródku", "witaminy będą nielegalne", "zamkną wszystkie zielarnie" itp, zbierano podpisy za odrzuceniem ustawy, a gdy weszła w życie nic się nie zmieniło.
http://www.tonieprze...-beda-zakazane/



#43

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powiedz-wierzysz ze ten zakaz praktycznie niczego nie zmieni na gorsze? Dla naszego zdrowia i gospodarki?

 

I jeszcze jedno:

Unijne rozporządzenie od 1 września obniża dopuszczalne ilości trujących substancji w jedzeniu, m.in. benzo(a)pirenu z 5 do 2 mikrogramów na kilogram kiełbasy czy karpia (ale dla wędzonych małży nowa norma wynosi 6, a dla szprotów - 5).  

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/nowe-przepisy-unijne-kielbasa-wedzona-kontra-farbowana,1982697,4199

 

 

Unijne rozporządzenie od 1 września obniża dopuszczalne ilości trujących substancji w jedzeniu, m.in. benzo(a)pirenu z 5 do 2 mikrogramów na kilogram kiełbasy czy karpia (ale dla wędzonych małży nowa norma wynosi 6, a dla szprotów - 5).

Czytaj więcej na http://biznes.interi...ampaign=firefox


#44

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli szproty będą mogły zawierać tyle banzoapirenu co dzisiaj kiełbasa wędzona?





#45

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A małże o 1 więcej niż wcześniej wędliny-gdzie tu sens i logika? Jednym zabraniać aby innym dalej pozwalać? Równi i równiejsi? Nie wiem ile wcześniej wynosiła norma dla powyższych. 




 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych