Skocz do zawartości




Zdjęcie

Problem z forum.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#31

Zaciekawiony.
  • Postów: 7538
  • Tematów: 77
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mi się coś takiego pokazuje przy nowym otworzeniu forum, ale czekanie trwa kilka sekund





#32

szczyglis.
  • Postów: 1173
  • Tematów: 23
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

10 sekund nawet trwa próba połączenia z CloudFlare do OVH, czyli do serwerowni, gdzie jest forum, stąd te komunikaty od CloudFlare (i jest to  normalne - w sensie, że CF wypluwa komunikat, gdy nikt mu nie odpowiada). Właśnie zrobiłem test. OVH ma gigantyczny problem, tylko jeszcze nie mówią jaki (bo PR i te sprawy...znając życie to ogarną i sprawa pójdzie pod dywan, normalka). Zrobiłem eksperyment. Zrobiłem na jednym ze swoich serwerów (też stojącym za CF) subdomenę kierującą do paranormalne.pl, żeby zasymulować połączenie "od zera". Zwykłe przekierowanie po stronie serwera. 
 
Wchodząc tutaj (to jeden z moich serwerów, stojący w Polsce, spreparowana na szybko subdomena z przekierowaniem zrobionym w PHP):
 
http://timeout.skynetbot.pl/
 
(strona składa się z 3 linijek takiego kodu, jakby ktoś się bał kliknąć. To zwykłe przekierowanie:)

<?php
header("Location: http://paranormalne.pl/".md5(time()));
exit;

 
...odpali się przekierowanie do paranormalne.pl z losowym ciągiem znaków na końcu (zabieg celowy, żeby nie próbowało ładować strony z cache'a CloudFlare'a), czyli przekieruje na adres w stylu: paranormalne.pl/5tdgg34gfs3243243fd
 
Ten mój serwer wyżej jest ukryty za CloudFlare, czyli wchodząc tam i dostając przekierowanie na paranormalne.pl macie rozeznanie ile czasu trwa realny ruch od Waszego komputera do CloudFlare, a następnie z CloudFlare na mój serwer. Trwa nawet nie milisekundę, bo w milisekundę (no może plus minus, ok. 40ms) otrzymujecie odpowiedź z mojego serwera (akurat nie tego co zamula) z przekierowaniem do tutaj (na forum). Dopiero od tego momentu (odebrania strony z przekierowaniem) CloudFlare ma problem (u mnie przed chwilą trwało to 10s, zanim zgłosił się serwer paranormalne.pl). Na tym przykładzie najlepiej to widać co się dzieje z serwerownią, bo macie porównanie czasu reakcji 2 serwerów: czyli mojego, i tego tutaj. (w wielkim skrócie - OVH chyba naprawdę ma duży problem...)
 
PS. @Staniq, możesz sobie też powyższym przetestować, w którym miejscu zatrzymuje Cię CloudFlare, bo jeśli już dostaniesz przekierowanie do tutaj, to znaczy, że nie o żadną blokadę chodzi, tylko o brak odpowiedzi ze strony forum. Prosty, banalny test, który pokaże jak jest. Skrótowo - jeśli CF zablokuje przed przekierowaniem (jeszcze na mojej domenie), to znaczy, że masz blokadę w CF, jeśli po przekierowaniu - to znaczy, że to serwer forum nie chce odpowiedzieć. Najprostszy test "na żywca" jaki udało mi się wymyślić :) @Juzek, też możesz tym sposobem sprawdzić, gdzie się blokuje, czy przed przekierowaniem, czy po (parząc na to, co jest w pasku adresu, czy jeszcze mój serwer, czy już paranormalne).
 
W moim przypadku odpowiedź jest jasna: (po wejściu na mój w/w serwer, CF zatrzymuje się dopiero po przekierowaniu):
INGx06w.jpg
Polska, nad Wisłą

 

PPS.
Pingi do CloudFlare (przez obie domeny) - identyczne: (w granicy 44-45ms)
mvwuHmo.png
 
Rozgryziemy ten problem. A właściwie to już jest rozgryziony, bo z moich testów wynika jedno: serwerownia OVH ma niemały problem, a na to już nikt z tutaj nic nie poradzi, pozostaje poczekać na ruch z ich strony. No, ale to tylko mi tak wynika, mogę się mylić oczywiście, bo co ja tam wiem ;)
 
PPPS. Przy okazji przetestowałem jeszcze jedną rzecz - wszedłem w profil, żeby zmienić avatar. Większy obrazek (czyli nieprzeskalowany stary oryginał) się nawet nie wyświetlił. Czekałem minutę, i nic. Dopiero jak załadowałem nowy, to lekko się ruszyło. Nie chcę nic mówić, ale tutaj chyba w tym momencie CloudFlare jako jedyne ratuje sprawę, zapodając ze swojego cache'u co się da, co sobie już tam w miarę możliwości zaindeksowało. Coś mi się wydaje, że bez tego ruchu z CF, to byłby tu ciągle niemały problem z dostępnością w ogóle.

 

PPPPS. Aha, i tu nie chodzi o blokadę regionalną na IP, więc VPN niczego nie zmienia, robiłem też i tutaj niezłe kombinacje łącząc się w różnych konfiguracjach z różnych VPN rozsianych po świecie i z różnych przeglądarek tu i tam. Efekt ten sam - mojej domeny w CF nic nie blokuje nawet na końcu świata, a paranormalne wisi i czeka kilka sekund na odpowiedź.
 
Będzie dobrze, nie takie problemy bywają i jakoś zawsze sytuacja zawsze zostaje opanowywana (nie znam przypadku, człowieka, ani serwera, żeby było inaczej). Ot przejściowe problemy, jakich wiele, które znikną lada dzień i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. Dzień jak co dzień w tych tematach, więc panika niewskazana. Matko, ale się rozpisałem i nawymądrzałem na nieswoim podwórku, przepraszam, ale ja to już tak chyba mam w tych tematach, takie zboczenie zawodowe, więc proszę o wyrozumiałość... ;)

YRrKg13.jpg


Użytkownik szczyglis edytował ten post 12.04.2018 - 00:52




#33

Staniq.

    In principio erat Verbum.

  • Postów: 4987
  • Tematów: 656
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Już wiem, że nie wywala mnie węzeł Londyn. Wczoraj przytomny operator z Virgin wysłał mi esemesa, o problemach odpowiedzi z serwera forum i potwierdza to, o czym prawisz. Z Twojego linku wchodzę na Paranormalne po 15-17 sekundach.

Inna sprawa, że w momencie największych problemów z wejściem (trzy, cztery dni temu) na liście wejść było 3000 gości! Ewidentnie zamula na serwerach forum. Trza przeczekać i tyle.

Szczyglis, nie każdemu udaje się wytłumaczyć dość zawiłe procesy w przystępny sposób i bez używania informatycznego slangu. Tobie się udało.





#34

Komarzyca.

    The daughter of Satan.

  • Postów: 114
  • Tematów: 11
  • Płeć:Kobieta
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyli juz nie bedzie problemow z forum? Bo nie moglam wejsc prze dobre kilka dni.



#35

serim.
  • Postów: 55
  • Tematów: 1
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie wiadomo zawsze można dostać ddos i znów wywali forum
Ja miałem nawet problemy z wysyłaniem e-mail na adres admin@paranormalne.pl przyszedł zwrotny e-mail że wysłało poniżej 25% wiadomości

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka



#36

Wszystko.
  • Postów: 9039
  • Tematów: 70
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Taki błąd mi dzisiaj czasami wyskakuje.

25kUJCa.jpg





#37

Agnieszka81.
  • Postów: 302
  • Tematów: 29
  • Płeć:Kobieta
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mam dziś podobnie, jak Wszystko. Dodatkowo bardzo trudno wstawić jakikolwiek post: nie dość, że straaasznie zamula forum, to dodatkowo nie działa opcja wstawiania odnośników, zdjęć. Są też problemy z edycją postów. 



#38

Wszystko.
  • Postów: 9039
  • Tematów: 70
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

U mnie też jest problem ze wstawianiem zdjęć z jakiegoś hostingu przez zaznaczenie tej ikony obrazka.



#39

Agnieszka81.
  • Postów: 302
  • Tematów: 29
  • Płeć:Kobieta
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A mi przy próbie wgrania zdjęcia, pojawia się taki oto obraz

 

8008500a822f58c4med.jpg



#40

D.K..

    Semper invicta

  • Postów: 2050
  • Tematów: 1552
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem ciągle na etapie monitorowania i usuwania problemów -- nie jest więc tak, że sobie tutaj piszecie i to wszystko jak grochem o ścianę. Nie, regularnie czytam i staram się rozwiązywać opisane przypadki.

 

Właśnie przed chwilą wyłączyłam cache w CloudFlare, będę monitorować różnice w wydajności. Jeśli dostrzeżecie Państwo istotną zmianę (na plus, bądź też na minus), proszę się nie krępować z pisaniem pochwał bądź narzekań. Banować za to nie będę :)

 

Nie powinno być żadnych problemów z wydajnością po stronie serwerów forum, na bieżąco śledzę statystyki i wyniki wskazują na to, że serwery jak to jeszcze kilkanaście dni temu było, najzwyczajniej się nudzą. Obciążenie procesora na poziomie 1-2%, zużycie pamięci rzadko przekracza 50%, więc tutaj wszystko wydaje się być w porządku. Podejrzewam "zamulanie" po stronie Cloudflare. Jeśli do jutra nie wydarzy się nic spektakularnego, spróbuję zupełnie zrezygnować z usług Cloudflare i wrócić do standardowej konfiguracji.

 

Jeśli natomiast chodzi o problemy z wiadomościami e-mail wysyłanymi na adres mailowy forum, to rzeczywiście, problem jest. Po prostu wszystkie usługi poza serwerem zostały wyłączone, żeby nie obciążać serwerów forum zbędnymi pierdołami podczas szczytowego natężenia DDoS. W ciągu kilku dni wszystko powinno wrócić do normy. Albo przeniosę serwer poczty gdzieś indziej, bo ten obecny nie do końca się sprawdza (ale to już w zasadzie głównie mój problem :) ).





#41

Staniq.

    In principio erat Verbum.

  • Postów: 4987
  • Tematów: 656
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 22
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wczoraj nie mogłem wbić się na forum w ogóle. Wywalało mi komunikat identyczny z tym, co miał Wszystko.

 

Error.png

 

Dzisiaj lata jak za starych czasów, bez zacięć czy lagów. Jest dobrze, nie trza psuć.





#42

D.K..

    Semper invicta

  • Postów: 2050
  • Tematów: 1552
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiaj lata jak za starych czasów, bez zacięć czy lagów. Jest dobrze, nie trza psuć.

 

Cloudflare jest już wspomnieniem. Oczywiście nie skreślam zupełnie tego rozwiązania, bo na papierze wygląda nieźle, trzeba będzie trochę jedynie dopracować szczegóły. I tak dobrze, że przez ten tydzień z okładem dzięki CF forum w ogóle było dostępne (szczyglis! :) ), raz lepiej, raz gorzej, ale było, a nie leżało plackiem przez cały czas jak drzewo potraktowane przez bobry.





#43

Urgon.

    Młot na matolice

  • Postów: 1273
  • Tematów: 9
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Ciekawy błąd się pojawia po mojej stronie, jak próbuję wejść na forum: po potwierdzeniu, że nie jestem robotem ładuje się strona z komunikatem:
ERR: connection timed out
zaś adres wygląda tak:
http://www.paranormalne.pl/cdn-cgi/l/chk_captcha?id=40e05201a21fb516&g-recaptcha-response=03AJIzXZ5HAh3Wg57vRZbJntViOwgmpaygX8tJBN25uMsuJAnEb90o6tJz5HD2sv6ixmQHJoghLqOvbEttQq9dhvtK6b8ZAqPNfXx0jfAkPmSSkWbZhk90UcboD4WExy2oXjxRICjhQSkgJnzxzld1Lg1DMXj3R4_UFVl1L2toMPPm6qgPW1mX8os6YnPh1gjqyDOcS7JZrKr6koh4eoxbFVT8MUDIFSUUlE_6DGaLr6jE1Zb9X79LyQ2tf7Y-7EDwecxtjch6NEXCvfcP3cd2rmEDuL2dYMYNNHevwbmJ0kih_DqICLgFJ_PJ0gEDax8blFO5gM37p51iiNn4SL7_MAgZuuKzoDR1OR6Xu-aRcSz78lh5dbFfg3DcwFAx0K4xwIZFTLQo5mBYzwpUs1Jsqi_TQ5rVBArp87BMeNybcr-KMZTPS_ls3BjvlfeBW37Fu-lPlIkVVufj
Przy ponownej próbie wejścia już wszystko bangla...

Użytkownik Urgon edytował ten post 19.04.2018 - 16:44


#44

D.K..

    Semper invicta

  • Postów: 2050
  • Tematów: 1552
  • Płeć:Kobieta
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Musiało się przytkać przez chwilę -- właściwie na okrągło coś dłubię starając się utrzymać forum przy życiu, być może natrafiłeś na moment, w którym akurat coś naknociłam (nie wszystkie eksperymenty się udają :) ), bądź restartowałam. 

 

Ale dziękuję za czujność -- wszelkie takie zgłoszenia i komunikaty traktuję poważnie, więc się nie krępujcie :)

 

Obecnie też się dość mocno muli, ale pracuję nad tym.





#45

asbiel.
  • Postów: 394
  • Tematów: 9
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Na pewno przyda się optymalizacja bazy danych, przejście na nową wersję IPB, mocniejszy serwer VPS. To są inwestycje. Może zrobić opcje dotacji? Wiadomo, że to są koszta. Ja te 10-20zł bym dorzucił do składki.




 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

stat4u