Skocz do zawartości


Zdjęcie

GMO - śmiertelne zagrożenie czy szansa dla ludzkości?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

#31

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale nie narzucamy im trucizny (chyba że ktoś dalej w swoim zaślepieniu twierdzi że gmo to broń masowej zagłady).

Jednak narzuca się im technologię od takich firm jak Monsanto. Ich uczciwość i wielokrotne pomyłki nie pozwalają mi patrzeć przychylnym okiem na tą działalność.
P.S.
DDT-celowo czy przez zaniechanie nie zostało uwzględnione wśród produktów tej firmy?

Z tą nowinką to trochę przesadziłeś, tak samo możemy internet nazwać nowinką.

Skoro tak bezgranicznie ufasz GMO to zastosuj tą analogię do internetu-wyłącz wszystkie antywiry i blockery.

Myślę że oni nie są tak wybredni jak ludzie w naszym rejonie świata, bo większość może sobie pozwolić żeby wyrzucać żywność na śmieci bo zeżreć już nie potrafią. W biednych rejonach mało jest takich wybrzydzających.

To może ustalmy podstawy.
Zgodnie z tym co zostało wspomniane (źródłem chyba była ciocia wiki)
Według raportów WHO w roku 2009 i 2012 niedobór witaminy A (VAD) występował u 190-250 mln dzieci w wieku przedszkolnym. Śmiertelność związana z VAD wynosi 24-34%. W roku 2009 niedobór witaminy A był przyczyną śmierci około 8,1 mln dzieci w wieku poniżej 5 lat.
Fajnie-złoty ryż doprowadzi do znacznie mniejszej śmiertelności w skutek regulowania niedoboru witaminy A...jednak nie znalazłem wśród skutków niedoboru tej witaminy śmiertelności. Z powodu przedawkowania-tak. Niedobór jest śmiertelny? Skąd pojawiły się te 8,1mln ofiar? Manipulacja statystykami? W jakich krajach dochodzi do tej śmiertelności i dużej liczby ślepot? Może u Eskimosów-oni nie mają dużo marchewek i pietruszki...
  • 0

#32

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jednak narzuca się im technologię od takich firm jak Monsanto. Ich uczciwość i wielokrotne pomyłki nie pozwalają mi patrzeć przychylnym okiem na tą działalność.

Ale złoty ryż to inna bajka, przeszedł badania z których wynika że jest bezpieczny.

Fajnie-złoty ryż doprowadzi do znacznie mniejszej śmiertelności w skutek regulowania niedoboru witaminy A...jednak nie znalazłem wśród skutków niedoboru tej witaminy śmiertelności.


Bo śmierć nie jest bezpośrednim skutkiem niedoboru tej witaminy. Na stronie którą podałeś nie ma wszystkich skutków wymienionych, więcej jest na wiki http://pl.wikipedia....wiki/Witamina_A
Warto zwłaszcza zwrócić uwagę na to: skłonności do biegunek
a na tej stronie http://www.zdrowie.m...iny/wita_4.html mamy ponadto :częste infekcje.
W biednych krajach takich jak w Afryce z powodu na słabą opiekę medyczną zwykła sraka może doprowadzić do śmierci, już nie mówiąc o tym że ludzie o obniżonej odporności mogą zachorować choćby na Odrę.

A GMO mogę ufać bo to chyba jedyna gałąź żywności tak dobrze przebadana. A producentom Nie-GMO oszukują tak jak na przykład ta firma co sprzedawała jajca bez GMO.
Przypomnę jeszcze raz że takie pszenżyto też zostało sztucznie stworzone a jakoś nikt tego nie badał na pokoleniach, zwierzęta zaczęły jeść a potem to mięso ludzie i jakoś żyją.
  • 0



#33

cichy45.
  • Postów: 372
  • Tematów: 2
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Pit - mam pytanie. Sam studiuję biotechnologię, ale dopiero od 2 miesięcy więc...

Mamy już możliwość precyzyjnego wstawiania danego genu w pożądane miejsce, czy dalej jest to na zasadzie "pakujemy wirusa" i liczymy, że gdzieś dany gen się doczepi?
  • 0



#34

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale złoty ryż to inna bajka, przeszedł badania z których wynika że jest bezpieczny.

Te badania są miarodajne? Wykazano że tą metodę badawczą można stosować lub stosowano przy dolegliwościach występujących po dekadach zaniedbań? Znamy z wielu dziedzin stwierdzenia:
-Nie znaleźliśmy dowodów potwierdzających zarzuty oponentów
-...a szukaliście?
-...nie...

Bo śmierć nie jest bezpośrednim skutkiem niedoboru tej witaminy. Na stronie którą podałeś nie ma wszystkich skutków wymienionych, więcej jest na wiki http://pl.wikipedia....wiki/Witamina_A
Warto zwłaszcza zwrócić uwagę na to: skłonności do biegunek

Czyli manipulacja danymi.
Wyłapywanie podobnych pośrednich przyczyn i wykazywanie dowodów świadczących na korzyść badanego produktu. Podobnie było ze świńską grypą-umieralność na zwykłą grypę przypisywano świńskiej i straszono ludzi, sprzedawano szczepionki.

W biednych krajach takich jak w Afryce z powodu na słabą opiekę medyczną zwykła sraka może doprowadzić do śmierci, już nie mówiąc o tym że ludzie o obniżonej odporności mogą zachorować choćby na Odrę.

W jakich afrykańskich krajach ma być stosowany złoty ryż?

Przypomnę jeszcze raz że takie pszenżyto też zostało sztucznie stworzone a jakoś nikt tego nie badał na pokoleniach, zwierzęta zaczęły jeść a potem to mięso ludzie i jakoś żyją.

Nie jest istotne życie lecz jakość życia-a zła dieta się do tego przyczynia. Wcześniej nie jedzono MOM-u. Można go jeść i co? Sam lubię mortadelę ale wiem że na dłuższą metę to na tym nie przeżyję.
Mieszanki traw są podobne do mieszanki poziomek krzyżowanych w celu uzyskania truskawki. Nikt nie wszczepiał dotychczas genów z poza rodziny lub gatunku.

EDIT:
Pozwoliłem sobie zestawić (złoty ryż z DDT)-a co tam, skoro Monsanto manipuluje danymi to i ja mogę ;)
W roku 2009 niedobór witaminy A był przyczyną śmierci około 8,1 mln dzieci w wieku poniżej 5 lat.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że rocznie malarią zaraża się od 300 do 500 mln ludzi, z czego około 1 mln umiera. 90% ofiar to dzieci afrykańskie poniżej 5. roku życia.
Może ofiary malarii zostały wciągnięte w grono ofiar niedoboru witaminy A.

Użytkownik Robakatorianin edytował ten post 07.11.2013 - 18:59

  • 0

#35

Pit.

    pies Darwina

  • Postów: 1034
  • Tematów: 28
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mamy już możliwość precyzyjnego wstawiania danego genu w pożądane miejsce, czy dalej jest to na zasadzie "pakujemy wirusa" i liczymy, że gdzieś dany gen się doczepi?


Zastosowanie cząsteczek wirusowych pozbawionych zjadliwości jest obecnie najczęściej stosowaną metodą transfekcji, jednak oczywiście istnieją metody precyzyjnego (w pewnym zakresie) wklejania genów, chociażby przy zastosowaniu transpozonów, co ciekawe po integracji przy użyciu transpozonów te dodatkowe, obce geny można nawet później usunąć przywracając genom komórki do jej pierwotnego stanu.
  • 0



#36

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedyś zastanawiała mnie opcja pewnej modyfikacji. Mianowicie-czy da się zrobić z pomidora roślinę plonującą przez kilka lat? Swego czasu wnerwiało mnie całe to ponowne sezonowe usuwanie przejrzałych łodyg.
  • 0

#37

cichy45.
  • Postów: 372
  • Tematów: 2
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Pit
Dzięki za wyjaśnienie :> Odkąd się dowiedziałem fascynuje mnie to jak za pomocą kilku aminokwasów można "zaprogramować" życia :] Uczynić twór tak skomplikowany, a składający się z przecież z żadnych magicznych materii, a zwykłych pierwiastków i związków chemicznych, a różniących się od tych prostych związków poziomem uorganizowana.

Ale żeby nie offtopować. Moim zdaniem modyfikacje genetyczne roślin(a w przyszłości i zwierząt) jest jak najbardziej pozytywnym zjawiskiem. Nie powinniśmy piętnować produktów GMO jako "gorszej kategorii". Myślę, że z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, badań i symulacji nie ma się czego obawiać ze strony organizmów modyfikowanych genetycznie. W końcu wszyscy należymy do natury, tak jak termitiera termitów, tak samo wytwory cywilizacji ludzkiej do niej należą. Po raz kolejny, różni się tylko stopień w jakim materiały wejściowe zostały przekształcone w celu spełniania swojego... celu :> Człowiek dokonując modyfikacji genetycznych nie tworzy niczego paranormalnego, nie z tego świata czy z śladowymi ilościami szatana.
  • 0



#38

Pit.

    pies Darwina

  • Postów: 1034
  • Tematów: 28
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kiedyś zastanawiała mnie opcja pewnej modyfikacji. Mianowicie-czy da się zrobić z pomidora roślinę plonującą przez kilka lat? Swego czasu wnerwiało mnie całe to ponowne sezonowe usuwanie przejrzałych łodyg.

Wiesz, że to nawet ciekawe zagadnienie? Gdyby nie to, że magisterkę będę pisał związaną z genetyką człowieka, to sam chętnie bym podjął taki temat. Może popytam parę osób u mnie na wydziale.
  • 0



#39

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Te badania są miarodajne? Wykazano że tą metodę badawczą można stosować lub stosowano przy dolegliwościach występujących po dekadach zaniedbań?

A czy ty jakieś badania uznasz za miarodajne?. Zawsze słyszę że albo są za krótkie albo cos tam innego jest nie tak.

Co do związku niedoboru witaminy A a zwiększonym ryzykiem śmierci. W badaniu opublikowanym w piśmie Lancet możemy przeczytać że

Średnio 3481 dzieci w wieku przedszkolnym indonezyjskich wiejskich zostały ponownie zbadane co 3 miesiące przez 18 miesięcy . Śmiertelność wśród dzieci z łagodną xerophthalmia ( kurza ślepota )był średnio 4 razy większa , a w niektórych grupach wiekowych od 8 do 12 razy większa , wśród dzieci bez xerophthalmia. Łagodny niedobór witaminy A był bezpośrednio związany z co najmniej 16 % wszystkich zgonów dzieci w wieku od 1 do 6 lat

(tłumaczyłem na szybko pare zdań)
http://www.sciencedi...140673683906773

albo inna analiza którą możemy znaleźć na tej stronie http://journals.camb...line&aid=573492 fragment: zmierzone efekty śmiertelności dzieci Z VAD ( ryzyko śmierci u dzieci z VAD = 1,75 razy wyższe niż u dzieci bez VAD ) [/i]

Mieszanki traw są podobne do mieszanki poziomek krzyżowanych w celu uzyskania truskawki. Nikt nie wszczepiał dotychczas genów z poza rodziny lub gatunku.


Skrzyżowano międzygatunkowo osła z koniem i tak powstał muł, mięso muła też ludzie jedzą. A jeśli w GMO wszczepiamy konkretne geny to to w konkretnym celu i rezultat jest z góry przewidziany.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 08.11.2013 - 17:43

  • 0



#40

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A czy ty jakieś badania uznasz za miarodajne?. Zawsze słyszę że albo są za krótkie albo cos tam innego jest nie tak.


Już kiedyś o tym pisałem. Prosty przykład-miażdżyca. Doświadczenia na szczurach wykazałyby podobieństwo zmian chorobowych u ludzi poprzez niewłaściwą dietę. Człowiek je niezdrowe jedzenie przez powiedzmy 20 lat w wyniku czego dostał w/w dolegliwości. Wśród badanych szczurów po podobnym (miarodajnym) okresie wystąpiły podobne objawy. Chodzi o ten okres-wykazanie związku między kilkumiesięcznymi badaniami szczurów a odpowiednim czasookresem w życiu człowieka.
Wykazano taki związek?

Co do związku niedoboru witaminy A a zwiększonym ryzykiem śmierci. W badaniu opublikowanym w piśmie Lancet możemy przeczytać że

Między zwiększonym ryzykiem śmierci a przyczyną śmierci jest duża różnica. Stosowanie lub unikanie różnych suplementów, produktów zwiększa lub zmniejsza ryzyko śmierci-ale nie jest przyczyną. Operowanie pośrednimi przyczynami śmierci i wieloma ewentualnościami a następnie przypisywanie sobie sukcesu jest w dalszym ciągu manipulacją.

To tak jak z ryzykiem zajścia w ciąże-prezerwatywa zmniejsza ryzyko o 95%, pigułki o 87%-gdy użyje dwóch gumek, kobieta połknie pigułkę to mamy ponad 200% szans na bezpieczny sex.
  • 0

#41

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zwiększone ryzyko ostatecznie przekłada się na większą ilość śmierci.
  • 0



#42

Wszystko.
  • Postów: 10021
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

^No dokładnie. Porównaj sobie to Robak do papierosów, palacze w porównaniu do niepalących są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu lub innych chorób, a w konsekwencji czego część z nich umrze (są też tacy co palą dziesiątki lat i na nic nie zachorują ale to są wyjątki). Podobnie masz z niedoborem witaminy A. Dlatego pisałem że to nie jest bezpośrednia przyczyna ale raczej pośrednia, tak samo jak jazda pod wpływem może zakończyć się wypadkiem lub nie musi.
Więc niepalenie zmiesza ryzyko chorób.

Chodzi o ten okres-wykazanie związku między kilkumiesięcznymi badaniami szczurów a odpowiednim czasookresem w życiu człowieka.
Wykazano taki związek?


W przypadku niezdrowych tłuszczów wiemy jakie mają działanie i że lubią się odkładać w żyłach. Natomiast w przypadku GMO nie słyszałem żeby ktoś podał co konkretnie w tych produktach miałoby powodować choroby.
Jeden gość z naszego forum pisał ze niech koncerny GMO same to stwierdzą- to nie jest odpowiedź.
  • 0



#43

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

^No dokładnie. Porównaj sobie to Robak do papierosów, palacze w porównaniu do niepalących są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu lub innych chorób, a w konsekwencji czego część z nich umrze (są też tacy co palą dziesiątki lat i na nic nie zachorują ale to są wyjątki). Podobnie masz z niedoborem witaminy A. Dlatego pisałem że to nie jest bezpośrednia przyczyna ale raczej pośrednia, tak samo jak jazda pod wpływem może zakończyć się wypadkiem lub nie musi.
Więc niepalenie zmiesza ryzyko chorób.


Jakbyś porównał to do konsekwencji niedoboru witaminy C to jeszcze bym to przyjął. Tu niestety mamy wiele przyczyn i wiele różnych konsekwencji-głównie ewentualnych. Przyczyn powodujących zgon jest wiele-ale spece od GMO wybrały sobie tą bo na tej propagandzie mogą dużo zarobić.

Złoty ryż jest biologiczną zabawką którą każdy musi się bawić bo tak chce sprzedawca.
Nie widzę powodu aby upowszechnić tą zabawkę globalnie. Sraczkę można złapać z wielu (mój dzieciak miał kilka razy „jelitówkę” a je normalnie) powodów-nie tylko od niedoboru wit.A i konsekwencją nie zawsze jest śmieć.

W przypadku niezdrowych tłuszczów wiemy jakie mają działanie i że lubią się odkładać w żyłach. Natomiast w przypadku GMO nie słyszałem żeby ktoś podał co konkretnie w tych produktach miałoby powodować choroby.
Jeden gość z naszego forum pisał ze niech koncerny GMO same to stwierdzą- to nie jest odpowiedź.

No zaczynamy powoli dochodzić do wspólnego stanowiska. Jeżeli były prowadzone badania wykazujące podobieństwo w czasie badań a wieloletnimi konsekwencjami złego trybu życia to można ten sam schemat zastosować przy GMO. Jeżeli badania prowadzone w kilku pokoleniach szczurów są miarodajne i odpowiadają kilkudziesięcioletnim powolnym zmianą w ludzkim ciel to je zastosujmy.

Pasiemy szczury GMO, grupę kontrolną EKO i po wnioskowanym okresie nie będzie istotnych zmian-punkt dla GMO.
  • 0

#44

Zaciekawiony.
  • Postów: 8137
  • Tematów: 85
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No ale właśnie takie badania były wykonywane, i nie wykazały szkodliwości.
  • 0



#45

Robakatorianin.
  • Postów: 1732
  • Tematów: 41
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To ja poproszę o coś więcej o typie tych badan.
  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych